Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Roland D-20 do sysex

Roland D-20 do sysex

Příspěvekod HonzaRez » 22 bře 2016 08:20

Zdravím všechny, potřeboval bych radu od zkušených uživatelů řady D-50 a podobných. Mám D-20 a potřeboval bych si uložit patche do přesně vymezeného pořadí. Nejlíp bych to pořídil s paměťovou kartou, jenže jsem narazil na podvodníka, takže karta nebude...
Jedinou šancí teď pro mě je, abych si každý jednotlivý patch uložil do sysex. Podle všeho to jde, protože už se mi podařilo stáhnout několik souborů, kde byl právě jeden patch. Ale jak na to? Zatím jsem našel jenom návody, jak uložit celý dump paměti...
Zkouším Midiox, sysexy posílá, ale dál jsem se nedostal...
Díky moc za radu.
Honza
Am386DX
HonzaRez
 
Příspěvky: 20
Registrován: 13. 2. 2003
Bydliště: Hradec Králové

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod Pytkin » 22 bře 2016 08:31

dump mozes vyvolat z menu nastroja , alebo SYSEXOM DUMP REQUEST .. prestuduj navod .. vsetko tam je napisane ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21208
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod A.P. » 22 bře 2016 10:10

Pokud je to možné, doporučuji se poohlédnout po, dnes již historickem, programu SoundDiver, ve kterém jsou podobné úkoly hračkou. Na D-50 existuje několik dalších programů, které jsou zdarma, v případě D-20 bohužel netuším.
A.P.
 
Příspěvky: 60
Registrován: 22. 5. 2003
Bydliště: Pardubice

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod Pytkin » 22 bře 2016 15:46

JA mam niekolko editorov , ale vsetky su na ATARI ST .. mozem poskytnut , tak ho vlastnis ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21208
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod ReaktoplazmAR » 22 bře 2016 17:19

skús toto: http://uloz.to/xtofaMA/midlib02-zip akurat miesto d-20 vyber d-110..
vlastne poradie presetov je určite možné lebo som to tak robil na d10, d20 aj d50..
ten Midilib mal problem tušim len pri d50.. potom som použil midiox
hlavne treba dobre pozret navod k nastroju jak piše Pytkin
Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
 
Příspěvky: 2213
Registrován: 4. 8. 2008
Bydliště: α kvadrant

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod HonzaRez » 26 bře 2016 22:10

Zdar, díky všem za nápady. Návod jsem prostudoval, ale našel jsem tam jenom možnost odeslat z nástroje dump soung-song-rythm-all. Na zálohu dobré, ale jednotlivě to podle všeho neumí...
Midilib vypadá výborně, k tomu jsem ještě stáhl LA editor, který by měl taky podporovat D110, ale ty programy jsou nestabilní, USB-midi zřejmě nepodporujou vůbec a s klasickým midi kabelem do Soundblasteru to napohled funguje, ale data jsou zřejmě nekompletní a pokaždé jiná. Ty programy jsou zřejmě na Win3.1 nebo Win9x a na ikspéčkách to dělá potíže...Zatím jsem ani v jednom nenašel možnost uložit jednotlivý patch jako sysex, tak nevím...
Ještě tomu dám chvíli, ale pak asi budu shánět tu kartu a platit za ni podruhé...
Honza
Am386DX
HonzaRez
 
Příspěvky: 20
Registrován: 13. 2. 2003
Bydliště: Hradec Králové

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod ReaktoplazmAR » 27 bře 2016 15:21

mne sa zda že ked odošleš z nastroja ten "all bulk" tak aj tak je v tom len jedna banka (A alebo B).. v takom pripade by si si mohol zoradovat tie presety v nastroji, ale pokial vždy odošle obidve banky naraz tak potom neviem.. imo zožen si tu kartu, ta ti to ulahči..
btw:mne ten midilib fiči v pohode na xp aj viste..
Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
 
Příspěvky: 2213
Registrován: 4. 8. 2008
Bydliště: α kvadrant

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod HonzaRez » 18 črc 2016 07:44

Tak jsem tu zas. Ten Midilib se osvědčil, spouštím ho na starém PC s Win98. Udělal jsem si 4 soubory se zvuky, které bych mohl uložit do paměti a na kartu. Jenže jsem narazil na problém, který popisuje ReaktoplazmAR. Ať pošlu ten sysex z Midilibu nebo jiného editoru, Roland uloží těch 64 zvuků do obou bank, A i B. Existuje způsob, jak do sysexu zapsat, do které banky to uložit?
Jinak je to asi fakt neřešitelné, ten Roland má tak podivné chování, že bych ho nejradši hodil z okna... Pokud se mi totiž podaří uložit si na kartu balík smyčců (samozřejmě do obou bank stejné) a do paměti pošlu balík basů, logický postup by byl nechat na kartě v banku A ty smyčce a pak ručně jeden po druhém si zapsat do banku B ty basy. Ale nejde to...
Z nějakého nepochopitelného důvodu tam stále zůstávají ty patche, co tam byly a nedají se přepsat. Karta je odemčená, když zkusím stejný postup při zápisu do hlavní paměti, tak zruším ochranu zápisu, ale výsledek je stejný... On to totiž přepisuje. Ale těmi zvuky, které už v paměti má. Čili když mám v paměti I-A11 Strings1 a místo toho chci zapsat z karty C-A11 Bass1, tak Roland zapíše to, co má právě v paměti v pozici I-A11, čili zase Strings1. Že to je nesmysl? Právě tak se to chová...
Honza
Am386DX
HonzaRez
 
Příspěvky: 20
Registrován: 13. 2. 2003
Bydliště: Hradec Králové

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod Pytkin » 18 črc 2016 09:25

To je divne .. Vacsina nastrojov (aj D20) ma tzv. temporary pamat .. ked si vyberies zvuk (Trebars CA11) , tak sa natiahne do tej temp pamate .. tam prebieha aj editovanie .. a ked das potom write , tam by sa to malo zapisat do zvolenej pozicie .. Ja myslim ze robis dakde chybu .. netreba zapis este potvrdit dako ?
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21208
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod HonzaRez » 22 črc 2016 11:29

Díky za odpověď. Asi tam někde chyba bude, ale nedokážu ji zjistit. Potvrzovat zápis musím, pokud mám nastavenou ochranu zápisu, pokud ji vypnu, už to jenom potvrdím enterem a napíše to "complete". Ale výsledek je pořád stejný.
Teď mi jeden zkušený borec napsal v konferenci zkrácený popis sysexu, jak se do toho posílá:

On page 35 of the manual it explains there are 64 programmable tones. These tones are used to create the 128 timbres and then finally 128 patches.
Look at a sysex dump preferably the factory sysex. Look at page 274 (out of 286 for the pdf manual) You will notice sysex headers for the tones, timbres and patches.
F0 41 10 16 12 08 is the header for the 64 tones. 00 is the first, 02, 04, 06 on up to 7E for the last one.
F0 41 10 16 12 05 is the header for the 128 timbres. The numbering scheme for these is a bit more complex.
F0 41 10 16 12 07 is the header for the 128 patches. Notice they have names. The numbering scheme for these is way complex also.
If you want to continue working on this ask detailed questions and I will try to provide more answers. Hopefully not more confusion.

Tu stavbu zvuku znám jenom přibližně... Ale stejně mi to vychází tak, že pokud chci pracovat s celými patchi (a neřešit, jaké obsahují tones a timbres), stejně to asi posílá všech 128, čili do banky A i B to samé... Ještě zkusím pohledat něco o sysex editorech, jestli to jde zapsat do hlavičky sysexu, do které banky to má jít...
Honza
Am386DX
HonzaRez
 
Příspěvky: 20
Registrován: 13. 2. 2003
Bydliště: Hradec Králové

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod demsky » 22 črc 2016 15:24

https://www.reddit.com/r/synthesizers/comments/3gl96q/roland_d20_patch_loading/

Toto ti nepomoze? Vybehlo mi to z Googlu ako prve :) je tam komplet naskenovany manual, emulator Atari ST a aj editor, podla toho co tam pisu by to malo ist ok. Zhruba som si aj kukol Chapter5 kde sa pise o Data Transferi, ale po jednom to bez editora asi fakt nesejvnes...
Uživatelský avatar
demsky
 
Příspěvky: 2675
Registrován: 10. 3. 2007
Bydliště: Bratislava

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod Pytkin » 22 črc 2016 15:49

ja som pouizval LA editor na atari .. browsujes po zvukoch a hned ti kazdy hodi do tempu .. ked sa ti lubi , savnes si ho na poziciu , kde chces .. fungovalo to super .. najviac ma bavilo konvertovat D50 zvuky do D20 ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21208
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod HonzaRez » 25 črc 2016 08:09

Ahoj, díky moc za odpovědi. Ten odkaz znám, ale do emulátoru Atari se mi nechtělo, nemám s tím zkušenost, takže by to byla dot trnitá cesta. Ale měl bych to zkusit, když se nenajde jiné řešení...
Ten LA editor pro Windows právě taky mám, vypadá skvěle, ale je tam podobný problém jako s Midilibem. Dokáže načíst obsah paměti Rolandu (ovšem zase pouze 64 patchů), ale když si celý patch rozkliknu a chci ho poslat zpátky, pošle na displej Rolandu název patche a nic víc, obsah nepošle a nelze si to ani poslechnout (audit). Tak nevím, nemá ten můj Roland nějakou závadu...?
Mám vlastně 3 editory, které se tváří, jako když fungujou. Midlib načte paměť (pouze 64) a posílá patche na kliknutí, ale v Rolandu se objeví jen patch, který je uložený v té pozici (např. B12), která odpovídá řádku v souboru v Midilibu. Postupně začínám docházet k závěru, že to souvisí s tones a timbres, které jsou v Rolandu uloženy...
A ten třetí je Windows midi watch, který zase umí načíst obsah paměti a hned ho zase správně posílat, ale neumí otevřít už hotové sysexy, jenom poslat celý bulk, takže zase mi nepomůže...
A ještě mám jednu naději (než vyzkouším ten emulátor Atari), že mi jeden týpek s diskuse poradí, jak přidat do hlavičky sysexu směr, do jaké banky to má Roland uložit. Ale nevím, jestli jsem tomu správně porozuměl a jestli to není blbost...
Honza
Am386DX
HonzaRez
 
Příspěvky: 20
Registrován: 13. 2. 2003
Bydliště: Hradec Králové

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod Pytkin » 25 črc 2016 23:09

Clovece .. Ja zacinam mat pocit , ze v tom mas daky zmetok a ze problem bude v tebe .. nie v tych softoch .. Zachytavas rozdiel medzi timbres a patches ?
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21208
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Roland D-20 do sysex

Příspěvekod HonzaRez » 26 črc 2016 11:15

No přiznám se, vím o tom jenom to, co jsem zběžně přečetl v manuálu. Takže podle toho soudím, že v sysexu jsou patches, které jsou složeny z timbres a tones. Čili pokud bych něco v tones nebo v timbres pozměnil nebo smazal, patch bude znít jinak. Snažím se nějak logicky vysoudit, proč mám uloženou v paměti určitou sadu patchů a Roland mi je nechce přepsat...
Honza
Am386DX
HonzaRez
 
Příspěvky: 20
Registrován: 13. 2. 2003
Bydliště: Hradec Králové

Další

Zpět na Klávesy


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot], Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+