od a.tom.x » 12 led 2012 18:38
Nepřijde mi, že by byly špatné. Myslím, že většina historek kolem kvality Doepfera jsou spíš pověry. Celkový zvuk A100 modulů charakterizoval můj kamarád, tak že "Yusynth maluje a Doepfer rýsuje" tj. ten zvuk je možná trochu míň vintage a víc precizní. To řeším kombinací modulů ostatních výrobců.
Za mě je rozumné základní moduly kupovat od Doepfera (casy + zdroje, obálky, LFO, multiply, sequencery, logické obvody (těch mají hromadu a je to kopie Buchla), gate delay, MIDI apod.), většina filtrů je OK, Oscilátory nebrat ty základní (celkem nuda a podobné jsou i Analog Solutions), ale ty hi-end (CEM čipy) + nějaké zajímavé (třeba Livewire AFG je super), různé speciální filtry (EMS Synthi) od Analogue Systems + speciální efekty od různých výrobců.
Je potřeba být na pozoru, protože některé exoticky tvářící se moduly mohou být ve výsledku zvukově stejné jako Doepfer za 1/3 ceny nebo celkem nepoužitelné (Elby 6 LFo bylo k ničemu).
Nejhorší moduly jsou MFB, žádný zázrak není ani Analog Solutions (něco občas nefunguje jak má - 808 hajtky třeba).
Je to metoda pokus omyl a majitelé modulárů jsou hromada snobů, kteří si zakládají na tom, že mají něco divného a luxusního (celá ta mánie kolem předraženého Cwejmana, který sice není špatný, ale ta cena je nemožná, Macbeth je podobná story). Výhoda je, že se to dá prodat prakticky za stejnou cenu jako nové. Ideální strategie nákupu je koupit nějaký větší systém v celku, vrazit do toho třeba €2.000 a pak to prodat po kusech a vždycky zbyde pár zajímavých kousků pro tebe.
"Analogue synths should be considered at the same level as Stradivarius" (Jean Michel Jarre)
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com