Ahojte,
zrejme budem malo originalny s tym, co nizsie popisem, ale budem rad, ak mi niekto skuseny zareaguje a spravne poradi:
Som asi jednym z tych, ktorym sa vravi "vecny zaciatocnik", co sa tyka presedlania z produkcie hudby cisto na klavesoch na kombinaciu DAW + klavesy. Mojim cielom je totiz zacat produkovat hudbu prave v tejto kombinacii. Nechcem sa vsak zamerat na techno/house a pod. ale skor na ambient a new age/chill out s tym, ze klavir tam bude mat povacsinou hlavne slovo (v pozadi rozne atmosfericke zvuky, chill out bicie, arpeggia atd.).
Po tom vsetkom, co som si precital na forach asi najskor pomozem tym, ak popisem co momentalne mam a co mi asi chyba/bude treba dokupit:
Mam laptop: Windows 7 Home Premium, monitor s uhloprieckou 16,4 palca, 8GB RAM, 500 GB harddisk + dalsich 640 GB na externom disku, stvorjadrovy procesor 2,8 GHz, zvukovka je interna, netusim aka, takze najskor dokupim nejaku externu.
Repro: dva dvojpasmove satelity plus subwoofer od Geniusu; viem, ze toto nie je najoptimalnejsie pre zamyslane ministudio, kedze tieto urcite zvuk do istej miery skresluju.
Sluchadla: Sennheiser HD 595
Mikrofon: Sennheiser E 825-S
Klavesy: Yamaha Motif ES 7 s plnou samplovaciou pamatou 512 MB plus dokupeny klavirny sampel K Sounds Piano 1.
Poprosim teda o radu, co z tohto potrebuje upgrade, t.j. ci pre zaciatok treba mat dva monitory, ci budem potrebovat kupit osobitne repro (monitory) alebo opat pre zaciatok postacia spominane sluchadla, a najma, aku externu zvukovu kartu kupit (po zohladneni vyssie uvedeneho). Budem potrebovat interface/prevodnik, alebo mi jeho funkciu plne nahradi samotna externa zvukovka?
DAW: momentalne mam Sonar 7 a FL 9. Ako som uz uviedol, chcem sa venovat produkcii ambientu/new age s tym, ze budem aktivne vyuzivat samotny Motif ES plus nahravat vokaly. Pred 12 rokmi som sa hodne venoval hudbe v Sound a Impulse Trackeri, viem vsak, ze porovnavat tieto s modernymi DAW je nezmysel hoci, aku-taku predstavu o produkcii hudby na pocitaci mi to dalo.
Mam hudobne vzdelanie (7 rokov na ZUS, akordeon), takze hudbe a hudobnej teorii do istej miery rozumiem. Hral som v troch kapelach, mam za sebou niekolko koncertov ako solo hrac, resp. korepetitor ako aj s komplet kapelou. Momentalne vsak pracujem sam, resp. so spevackou a nasu hudbu nutne potrebujem min. upravovat v pocitaci, pretoze v klavesoch je to casto casovo narocne, hoci myslim si, ze som Motif ES za tie styri roky co ho vlastnim zvladol celkom slusne.
Takze, prosim fundovanych, aby mi poradili ohladom zvukovky/prevodniku a ostatneho hardwaru, ale najma aky DAW pre uplny zaciatok - Sonar mi pripada zlozity (mam nainstalovany driver a Sonar pekne komunikuje s klavesami, ale aj tak...chcem nieco fakt jednoduche, kde veci lahko a rychlo pochopim) O FL som sa docital, ze nie su prave najvhodnejsie na produkciu hudby, kde sa vyzaduje praca s externym vstupom (klavesy, mikrofon).
Pri tom DAW budem mat urcite kopu otazok a zo skusenosti viem, ze ani instruktazne DVD ani youtube nie vzdy pomozu, takze potom by som bol vdacny za link na aktivne forum (typu motifator.com) kde niekto vzdy poradi co a ako.
Inak, som v Prahe a bolo by super mat na niekoho tiez osobny kontakt; rad by som sa pozrel, ako take domace studio vyzera nazivo.
Vdaka!
Gabo
norge@post.cz