Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Room EQ Wizard - akustická měření

Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod komasix » 03 lis 2010 22:45

Ahoj prosím o pomoc s tímhle programem.
Vím, že už se to tady řešilo, ale vždy v souvislosti s konkrétním problémem.
Už od chvíle co jsem začal tohle psát jsem na lecos přišel ale stejně moc nerozumim tomu co jsem naměřil.
Prosím tedy o vysvětlení.

levá
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/AtodrqZJxkqBqN7lMJvEwu87_W1kdvl5-rJFMOGSpig?feat=directlink
pravá
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/xN3EuW6LVL0Dk9Diqhi_Lu87_W1kdvl5-rJFMOGSpig?feat=directlink
levá watterfall
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/ePK-pkPjTUTihin89YR-ae87_W1kdvl5-rJFMOGSpig?feat=directlink
pravá watterfall
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/9Xf27Qk9zwySyBo1En33r-87_W1kdvl5-rJFMOGSpig?feat=directlink
levá + pravá
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/TWEJsQvKbCvuFG8kk3t1f-87_W1kdvl5-rJFMOGSpig?feat=directlink

filtr jsem použil staženej na ECM8000

bedny mám v popisu a na měření jsem na nich vypnul všechny korekce.
dík moc
Přílohy
lr.jpg
lr.jpg (94.53 KiB) Zobrazeno 2849 krát
Naposledy upravil komasix dne 04 lis 2010 15:36, celkově upraveno 6
Uživatelský avatar
komasix
 
Příspěvky: 1074
Registrován: 25. 10. 2007
Bydliště: Plzeň


Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod strapal » 14 říj 2016 20:07

Zdarec chlapi. Jelikoz jsem ve svem okoli (Vsetinsko) nesehnal nikoho, kdo by mi propiskal me PA satelity abych si mohl nastavit DSP procesor, rad bych se naucil pracovat s Room EQ Wizard. Do nakupu mikrofonu chci investovat jen nezbytne nutne prostredky. Predpokladam, ze kalibrace sama eliminuje nepresnosti daneho mikrofonu. Nebo je vzdy nutne zajistit mikrofon se souborem obsahujici korekce nastaveni? Videl bych to na USB mikrofon, jelikoz nemam moznost pouzit phantom napajeni. Jak je to tedy s tou kalibraci?
strapal
 
Příspěvky: 4
Registrován: 14. 10. 2016


Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod Pytkin » 15 říj 2016 00:29

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21159
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod strapal » 15 říj 2016 11:13

Ten umik vypada dobre, odpadnul by problem s phantomem. JENZE - to je 1,8tis plus doprava za cca 1,5tis Kc. Pekne je stazeni kalibracniho souboru podle vyrobniho cisla. Teda pokud to negeneruje nahodne udaje... :-))) Zkusim umika pohledat nekde bliz k domovu, ale za ty prachy nevim nevim..

Redukce XLR / USB je taky pekna hracka. Otazka je, kde sehnat parametry teto XLR / USB redukce pro kalibraci, pokud se tim vyrobce zabyva a pokud tam nejake odchylky od idealu vlastne vubec vznikaji. (?)

Behringer - vypada to na nejake 3dB zvlneni nekde kolem 5-10kHz, delat si z toho tezkou hlavu?
https://media.music-group.com/media/PLM ... 8_S_EN.pdf
https://images4.static-thomann.de/pics/ ... cm8000.pdf

Tento t.bone MM-1 vypada, ze ma tu char. kapku klidnejsi -
https://images4.static-thomann.de/pics/ ... online.pdf

Superlux - je asi vitez merici hitparady, je to vsecko zda se do 2dB.
https://images4.static-thomann.de/pics/ ... 212647.pdf

Takze redukce 800,- plus mikraky od Thomann kolem 1tis a 400,- Kc za dopravu od thomann.. to uz se da nejak rozdychat... :-)
U tech XLR mikraku asi neni zpusob jak je zreferovat ze souboru, ze?

Vase nazory? Dikes.
strapal
 
Příspěvky: 4
Registrován: 14. 10. 2016

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod jammix » 15 říj 2016 16:25

ja by som ten Tbone usb preamp nebral.. radšej nejaku lacnu zvukovku kde možeš zosilniť gain aj Volume ,. niekedy ti nemusi stačiť sila Gain ani na max . aby si dosiahol meratelnu hlasitosť. takisto by sa hodilo skontrolovať zalupovanym výstup-vstup "rovnosť" preampu
http://zvukove-karty.heureka.cz/alesis-io-hub/ niečo taketo . z bazaru prip.

kalibracia suborom sa odohrava v programe nie v usb mikrofone ak maš kalibraciu pre XLR tak to ide opraviť takisto .
ale celkovo nerozumiem na čo ti treba DSP upravu pre ekvalizaciu alebo dozvuk ?
jammix
 
Příspěvky: 175
Registrován: 2. 7. 2015

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod strapal » 16 říj 2016 08:37

No jeste je tu dalsi moznost - mam digital kontroler Denon MC6000 MK II kde je celkem slusna zvuk. karta ale nema USB vstup ani phantom napajeni. Takze bych musel sehnat nejaky zdroj a prevodnik na oddeleni napajeni pro klasicky xlr mic vstup.

DSP chci pro pozdejsi biamp plus sub, subsonic filter, limiter, GEQ a zpetnou vazbu mikrofonu.
strapal
 
Příspěvky: 4
Registrován: 14. 10. 2016

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod strapal » 16 říj 2016 12:55

No zda se, ze neni v mych silach nejak pochopit tu kalibraci.. Rozumim tomu, ze pro USB mikrofon dohraju do REW "kompenzacni" hodnoty pro dalsi vypocty, grafy a pod. ze souboru. Jak to ovsem probiha pri "analogovem" spusteni kalibrace tak nejak nechapu.

Aby to bylo jednoduche, pro priklad mi prosim poradte, jak na to pri "kalibraci" na holem notebooku se stavajicim internim mikrofonem na monitoru. Vystupem pro sluchatka krmim klasicke pocitacove aktivni bedny.

Mam nastaveno:
Output a Input device - interni zvukovku notebooku (Realtec HD audio)
Output - default (jack vystup sluchatka)
Input - Microphone (interni)

Ted ale nevim, co pouzit v - Preferences - Levels: Subwoofer test signal NEBO Main Speaker test signal. Jak tohle vlastne funguje? Taky by mne zajimalo, k cemu je vlastne SPL metr? Myslim tim, k cemu vlastne slouzi v programu, kdyz pri kalibraci si program sam urcuje kde ma vhodnou hladinu pro mereni. Nebo to cele chapu spatne? Ono je to cele tohle mereni zrejme naprosto jednoducha zalezitost ale chtel bych to trosku rozpitvat.

Diky.
strapal
 
Příspěvky: 4
Registrován: 14. 10. 2016

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod jammix » 16 říj 2016 15:44

tak po prve ten Denon MC6000 MK II je aj audio karta a má mikrofonny XLR vstup.. možno nemá phantom alebo má len nejaký nevypinatelný slabši cca15V ..to by mohlo stačiť pre merací mikrofon . alebo si dokupit +48V phantomove napajanie .

kalibracia 1 ( perampu karty ) sa robi tak , že program spusti rovný signal z vystupu do vstupu (to treba prepojiť kablami) podla toho aka odchylka od idealnej rovnej krivky nastane sa opravia namerane dáta ..zvačša preampy nemaju problem s rovnostou krivky ale je dobre to skontrolovať.

kalibrácia 2 mikrofonu sa robí ťažko, lebo pre získanie kalibračnych hodnot je potreba zmerať mikrofon akustickym signalom ktory produkuju len ultra presne ultra drahe reproduktory a to si možu dovoliť len niektore inštitucie firmy. preto sa kalibračne udaje nedavaju k lacnym meracim mikrofonom .
Je jedno či je USB mikrofon alebo XLR pretože USB mikrofon je proste mikrofon+integrovana zvukova karta , ktoru pri XLR mikrofone musiš mať extra.

Room EQ Wizzard nepouživam ,. nepovažujem to za nutne .. mam meraci mikrofon Sperlux ECM999 ktory možem doporučiť ..ale inak som urobil len pár merani pre reprosustavy nie pre ROOM eq.

najdi si videa napr toto sa mi zda vhodne
alebo tento ukazuje aj ako to má prepojene
jammix
 
Příspěvky: 175
Registrován: 2. 7. 2015

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod Venti » 16 říj 2016 22:03

Pytkin, mne sa toto celkom paci. Aj s mikrofonom, pripadne aj s profilom pre sluchatka.
http://sonarworks.com/speakers/overview/
Uživatelský avatar
Venti
 
Příspěvky: 783
Registrován: 20. 4. 2003
Bydliště: Bratislava

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod Pytkin » 16 říj 2016 22:29

Venti : ja niesom moc zastanca tychto veci .. Radsej mam HW ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21159
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvekod Venti » 16 říj 2016 23:02

Pyti, ja detto... ale my smrtelnici to hold priestorom nemaju ako spravit :)
Uživatelský avatar
Venti
 
Příspěvky: 783
Registrován: 20. 4. 2003
Bydliště: Bratislava

Předchozí

Zpět na Ostatní software


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], tony9, Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+