Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Externí disk pro samply ?

Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Anarki » 01 lis 2014 19:25

Zdravím, tak jsem se stal šťastným majitelem ohromného balíku EWQL CC3 a po rychlé koupi jsem zjistil že nemám ani software kam nahrát. Jelikož mám mac mini, do kterého je možné nainstalovat akorád notebookovský 2,5 disk, které nemají nijak převratnou kapacitu ani rychlost, tak uvažuji o koupi USB3 disku "na disk do thunderboltu nemám ani finance, ani volný port"...
Otázka je, jestli je USB3 konektor schopný přenášet v realtimu tak velká data s dostatečnou rychlostí, abych mohl prostě plnohodnotně ty banky využívat.... myslíte že je to možné ?
Anarki
 
Příspěvky: 89
Registrován: 27. 10. 2009

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod TOM-Thak » 01 lis 2014 21:12

A co do toho meka poridit SSD? Jinak usb3 by melo stacit ne?
Uživatelský avatar
TOM-Thak
 
Příspěvky: 3692
Registrován: 19. 6. 2004
Bydliště: Kladno/Praha

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod markuc » 01 lis 2014 21:22

Během přehrávání ti stačit bude, načítání projektu s EWQL samplama je ale strašně pomalý, chtělo by to ten thunderbolt disk ... otevřeš projekt a můžeš jít vařit kafe. Já je mám na interním SATA disku a rychostně taky stačí, ale to načítání ... chce to buď SSD nebo thunderbolt disk ...
Uživatelský avatar
markuc
 
Příspěvky: 525
Registrován: 2. 1. 2007
Bydliště: Dobříš

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Anarki » 01 lis 2014 21:23

no, ono když ty banky všechny nainstaluju, tak to bude mít dobrej kotel... počítám že celkově mě bude 2Tb disk málo, to bych s SSD neposkládal :D jsem právě plánoval do meka hodit SSD na systém, případně DAW a banky na disk... tak se chci jenom ujistit, že to USB3 to opravdu pouští dost rychle, abych pak nebyl překvapenej...
Anarki
 
Příspěvky: 89
Registrován: 27. 10. 2009

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Anarki » 01 lis 2014 21:25

2 markuc: přes tundrerbolt to bude stejně rychlý jako interní v Satě, nebo se pletu ? jinak u SSD jsem slyšel, že aby vydržel a chodil jak má, tak není dobrý ho zaplnit víc jak na 50% a celkově by musel bejt tak strasně velkej... :/
Anarki
 
Příspěvky: 89
Registrován: 27. 10. 2009

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod markuc » 01 lis 2014 21:55

No jasně, ale ty tam další interní nedáš, ne ? A thunderbolt disky taky nejsou nic levnýho, stejně jako velký SSD.

O tomhle pravidle jsem neslyšel, diskutuje se hlavně životnost SSD ... velkej samozřejmě jo, EWQL Platinum má, mám pocit, 120 GB. Ale vyplatí se to, když otvírám svoji šablonu celýho orchestru, je to na 5 minut ... já půjdu do SSD.
Uživatelský avatar
markuc
 
Příspěvky: 525
Registrován: 2. 1. 2007
Bydliště: Dobříš

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Pytkin » 01 lis 2014 22:27

thunderbolt rozhranie nepomoze .. pomoze , ked to bude dake diskove pole .. USB3 disk bude rovnako rychly ako TB disk .. ked to bude jeden disk .. peniaze na TB pole asi nemas .. 1TB SSD disky dnes su celkom za dobre prachy .. ak ani na ten nemas , tak si proste budes musiet zvyknut na to , ze nacitanie dlho trva ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Anarki » 01 lis 2014 22:44

No, on je problém, že mám celej velkej balík od EWQL, takže ne pouze orchestry, ale i SD3,silk,ra,VOP,Hollywood... prostě dobrej kotel a navíc bych na ten disk rád nacpal kompleta a další banky, takže se bojim že i 1TB SSD by pro mě bylo málo :/ co jsem koukal na ceny, tak u toho 1TB SSD bych začínal na 12K a u těch diskových polí do TB taky tak, já bych za to rád dal tak polovinu :D
ale jestli mě USB3 nebude nějak brzdit, tak je to asi jediná varianta...
rozumím tomu tak, že je pro mě výhodnější si koupit třeba 2 nebo 3 menší USB disky, než jeden velký ?
ještě mě napadá, mělo by smysl koupit externí box USB3 a nacpat do toho hybridní disk?
Anarki
 
Příspěvky: 89
Registrován: 27. 10. 2009

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Pytkin » 01 lis 2014 23:19

ne .. to je hlupost .. kup jeden velky (3 alebo 4 TB) na usb 3 .. hybridny disk toho moc nevyriesi ..

celkom v pohode by bolo toto : http://www.alza.cz/lacie-2big-thunderbo ... 637483.htm .. kapacita 6TB .. disky v stripe , takze to bude 2x rychlejsie ako jeden disk ..

kolega si zrovna kupil toto : http://www.alza.cz/lacie-5big-thunderbo ... 171127.htm a je z toho uplne odvareny .. rychlost v raid 5 o 20% vyssia ako SSD disk .. finalcut na tom lieta jak z praku ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Anarki » 01 lis 2014 23:31

jo, nad tema LaCiema taky slintám, ale je to už mimo můj finanční dosah :/ dobře, tak vyberu nějaký rychlý externí USB.... akorád poslední věc, byl by velký rozdíl, kdybych měl klasický desktop se slušnou základovkou, ve kterém by byly normální 3,5 disky v raidu než ten exterák přes USB3 ? bylo by to výrazně rychlejší ?
Anarki
 
Příspěvky: 89
Registrován: 27. 10. 2009

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Pytkin » 02 lis 2014 00:50

no zavisi kolko by tych diskov bolo .. v zasade kolko diskov , tolko krat rychlejsie by to bolo ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod markuc » 02 lis 2014 15:45

Zapomen na to, ze USB3 bude stejne rychle jako TB, to je jen teorie.USB ma docela vysokou rezii na svuj vlastni provoz a ty uvadene propustnosti jsou fakt jen teoreticke.
S tim resenim od Lacie mam konkretni zkusenost na Macu meho kolegy, to funguje fakt dobre. Pokud nas ten Mac novej a je tam uz TB2, je to ovsem jeste vyrazne drazsi, externi disky na TB2 teprve zacinaji ... ale zase je to rychlejsi.
Uživatelský avatar
markuc
 
Příspěvky: 525
Registrován: 2. 1. 2007
Bydliště: Dobříš

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Pytkin » 02 lis 2014 15:48

markus : jeden disk je stale jeden disk .. pomale ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Anarki » 02 lis 2014 16:23

Já měl za to, že varianta více disků zapojených do RAIDU znamená zrychlení jenom v případě, že omezuje rychlost SATY a ne rychlost disku, jak to tedy je ? :/ jinak mam verzi 2013 osazenou i7, takže předpokládám že tam bude jenom jedničkovej TB port :) Ty Lacie jsou drahá jak prase :( jeste me napadlo, jak funguje ten applackej Fusion Drive ? nebylo by to třeba řešení ?
Anarki
 
Příspěvky: 89
Registrován: 27. 10. 2009

Re: Externí disk pro samply ?

Příspěvekod Pytkin » 02 lis 2014 16:54

viac diskov v raide je vzdy rychlejsich (teda ak su adekvatne pripojene) , ako jeden disk .. hovorime tu o tom .. ze ked budes mat jeden externy disk .. Tak je jedno ci je pripojeny cez USB3 alebo TB alebo ESATA .. Stale tak dosiahnes maximalne rychlost jedneho disku , co je pomale na nacitanie samplov .. to je to iste , ako by si mal tie sample na internom disku v masine .. Ina vec je , ked z viacerych diskov spravis raid .. rychlost sa ti scita .. trebars z 4 diskov dostanes 4x vacsiu rychlost , ako z jedneho ..

toto mi nepripada drahe http://www.alza.cz/lacie-2big-thunderbo ... 637483.htm ... a pre teba je to uplne idealne .. dosiahnes rychlost disku 2x a kapacita 6 TB je asi dostacujuca .. na vsetko co potrebujes .. 3 TB disk stoji radovo 3000 KC .. cize za dva mas 6000 KC .. cize za skrinku platis len 6000 KC .. to je OK cena ..

Fusion drive nic neriesi .. to je len SSD cache , ktora ti zrychli otvaranie casto pouzivanych suborov .. Jakoze neni to zla vec .. trosku by si to mozno citil .. ale neni to zasadne riesenie ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Další

Zpět na PC


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Google [Bot], m4x, Venti, Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+