Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Ondrash » 28 úno 2010 15:15

Ahoj. Tak už je možná na čase otevřít diskuzi výměny klasických harddisků za SS disky.

Poslední dobou jsem se tím trochu zabýval a jak to vypadá, rozdíly SS disků jsou propastné. V mnoha recenzích mluví o největším průlomu v práci na PC. Nebylo prý nic tak zásadní ve způsobu práce jako přechod na SSD (neberte to tak doslova :))


Rád bych koupil SSD minimálně o kapacitě 120GB.

Nové uspořádání disků si představuji následujícím způsobem (systém Windows 7 32bit)

1. Partition C: Systém SSD 80GB (včetně vstplugins) + Swap soubor HDD1 SS Disk
2. Partition D: Cubase SSD 40GB (audio tracky) HDD1 SS Disk
3. Partition E: Samply (pro samplery (Emulator, Kontakt), Knihovny (Atmosphere, NI Komplete) 2xSamsung Raid 0 HDD2+3 Samsung F3 1TB
4. Partitions F - K: Library (různé CD se zvuky, image k samplerům a pod.) fotky, MP3, Filmy, Instalační SW + Backup 4HDD Samsung F3 1TB

Otázky:
Partition D: Není lepší mít ještě jeden SS Disk přímo na Audio soubory Cubase? Doufám, že ne.
Je důležitá velká rychlost pro zápis, když zapisuji jen max 4 stereo Audio stopy?


Co se testů týče nejlíp vychází Intel X25-E Extreme. Ale ten je hrozně drahý.
Mě zaujaly:

OCZ Vertex Turbo: http://www.alza.cz/ocz-120gb-ssd-sata-i ... 133015.htm
- vylepšená technologie, hodně vysoké rychlosti i pro zápis

ADATA S592 http://www.alza.cz/a-data-2-5-128gb-ssd ... 149382.htm
-levnější, stále dobré hodnoty

Intel X25-M http://www.alza.cz/intel-x25-m-160gb-ssd-d112242.htm
- hodně dobrý v testech, ale pomalý zápis

Tady je jedno porovnání z Tomshardware
http://www.tomshardware.com/charts/2009 ... .html?prod[2324]=on&prod[2325]=on&prod[2727]=on&prod[2737]=on


Máte nějakou zkušenost? Jaký disk doporučujete?
Uživatelský avatar
Ondrash
 
Příspěvky: 890
Registrován: 22. 1. 2005
Bydliště: Praha

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Pytkin » 28 úno 2010 15:18

na nahravanie audia je SSD disk absolutne zbytocny podla mna .. nechal by som ho len na system a pluginy .. pripadne sample do samplerov ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21156
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Kermitak » 28 úno 2010 15:24

Jak rika Pytkin. Krom toho osobne bych jeste chvili pockal, SSDcka jsou sice fajn, ale stale se potykaji s detskymi nemocemi (hlavne wear leveling). Pokud Te ale penize netrapi a za rok si koupis novy, pak smele do toho ;)
Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
 
Příspěvky: 6460
Registrován: 12. 1. 2005

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Pytkin » 28 úno 2010 15:25

tiez to vidim ako kermitak :) odobne by som s SSD este pockal ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21156
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Settler » 28 úno 2010 15:27

A co se tyce systemu, zapomen na nejake OCZ apod. disky.. vsechny ty jejich parametry jsou udavany pro sekvencni cteni/zapis.. to, co je pro system potreba je prace s malymi bloky.. hledej tedy v testech 4-kbit bloky..
Vertexy, ruzne kusy Kingstonu apod.. tyhle vsechny disky maj v tehle ohledech rychlosti kolem 5MB/s.. tak aby ses pak nedivil, proc ti ty okna nacitaj 5 min.. :)
Dalsi veci je TRIM, ktery zajistuje zapis do prazdnych bloku celeho media.. ten taky pulka veci na trhu porad nepodporuje..

Jinymi slovy.. jestli te laka SSD, tak smysl ma jedine na system.. v tom pripade se jedinou pouzitelnou stale jevi Intelacka X-25 rada..
Uživatelský avatar
Settler
 
Příspěvky: 529
Registrován: 4. 6. 2002
Bydliště: Praha

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Liquid Sound » 28 úno 2010 16:16

Mno já mám teďka v jednom OSX kompu 4x SSD 160 GB disky a jede to neskutečně rychle a bez jakejchkoliv problémů. :) Moc bych kolem toho nedělal štráchy, akorát je to holt drahý no. :)
Sound engineer & producer
Smecky Music Studios | CoPPO | IMDb | ALLMUSIC | ARTIST direct
Liquid Sound
Profesionál
 
Příspěvky: 1045
Registrován: 17. 6. 2002

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Kermitak » 28 úno 2010 16:33

Liquid: hmm, a jak dlouho je tam mas?
Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
 
Příspěvky: 6460
Registrován: 12. 1. 2005

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Settler » 28 úno 2010 16:59

Presne tak.. bez TRIMu se spatne blocky casem mnozi neuveritelnym tempem.. ne samozrejme za mesic, ale pokud clovek disk opravdu vyuziva, do roka do dvou je vymalovano..
A jak jsem psal vyse.. co system.. mas to v RAIDu? obecne co vykon..

S tema "malyma" zapisama to neni o zadnem delani strachu.. podivej se na jakykoli test SSD.. vsechny tyhle radoby super disky maj sekvenci ve stovkach MB.. jakmile ale prejdes na male bloky, nazdar.. rychlosti v hromade pripadu padaj az ke 2MB/s.. na co ti bude, ze DVD film ulozis za ja nevim 30 sec, kdyz par MP3 budes presouvat po discich 10 min..
Nerikam to pro komplikace, rikam to proto, ze prave onen systemovy disk neni o nicem jinem nez o malych blocich.. jediny velky soubor v oknech je swap.. jinak to je sama DLL drobotina.. vysledkem je to, ze se pak na forech mnozi dotazy typu - koupil jsem si SSD za 6k a system mi najizdi 2x dele, nez na mem starem prehistorickem HDD.. no bodejd by ne..

Kdyby se ti ciste nahodou chtelo sem postnout nejaky screen rovnou se vykasli na nejaky HDtach apod softy.. jedine dulezite je ATTO pripadne AS SSD Bench.. tam jdou rozdily nadherne videt..

Jinak jeste dodam, ze TRIM je featura, ktera je casto resitelna pomoci FW update, tzn. vyplati se patrat po tom, jestli se pro dany disk bez podpory podpora nechysta, pripadne uz neexistuje..
Uživatelský avatar
Settler
 
Příspěvky: 529
Registrován: 4. 6. 2002
Bydliště: Praha

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Pytkin » 28 úno 2010 17:08

co je TRIM ?
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21156
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Settler » 28 úno 2010 18:26

Pro SSD sakra dulezita funkce.. napsat to lze tak, ze bezny rotacni HDD pri smazani dat zapise do tabulky, ze oblast je smazana.. pri zapisu dat novych se bez ohledu na to, co v dane oblasti je proste jednoduse ona oblast prepise.. SSD ma problem.. cte a pise v blocich.. systemy s tim neumi dodnes poradne pracovat.. ostatne proto se pri uvedeni prvnich tehle disku objevovaly stiznosti na jejich FW..
SSD bez TRIM ma problem.. system hloupe data nesmaze.. SSD je zmaten a udela v danem bloku nasledujici - read/delete/write

Vysledkem je, ze SSD bez TRIM muze po case pouzivani slusne zpomalovat.. jak jsem psal.. casto to jde resit pomoci firmware.. mam pocit, ze krome Intelu ma tyhle aktualizace venku i A-Data, urcite se najdou i dalsi.. minimalne se brzy dalsi objevi..

Obecne tedy pri nakupu SSD pro system koukat po zapisu a cteni malych bloku + podpore TRIM.. prave proto je dnes vsude velmi doporucovanym onen Intel.. sice to neni zadny zazracny rychlik, co se sekvencnich udaju tyce, v ramci malych bloku jsou ale ostatni disky uplne mimo.. bohuzel prave male soubory jsou pro system zasadni..

Kouknete treba sem.. Agility vs. Intel.. obzvlaste zapis 4K bloku jasne ukazuje proc prave Intel, i pres to, ze je v jinych udajich pomerne pomaly..
http://www.extrahardware.cz/duel-ssd-34nm-intel-x25-m-vs-ocz-agility-s-indilinxem?page=0,6
Uživatelský avatar
Settler
 
Příspěvky: 529
Registrován: 4. 6. 2002
Bydliště: Praha

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod EXCOM » 28 úno 2010 21:19

nieco ako SCSI SSD uz je?
Uživatelský avatar
EXCOM
 
Příspěvky: 5649
Registrován: 10. 7. 2005
Bydliště: Pressburg

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Pytkin » 28 úno 2010 21:31

excom : co si pod tym predstavujes ? skorej si asi myslel SAS ne ?
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21156
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod tomy45 » 28 úno 2010 21:35

Tiez som zvazoval SSD, ale nakoniec som zvolil WD 10tis. ot. disk Velociraptor. V testoch je len o par milisekund pomalsi ako SSD. Je to klasika HDD. Som spokojny, ide to ako gula. SSD predsalen... je este asi skoro na kompletnu vymenu.
Uživatelský avatar
tomy45
 
Příspěvky: 2402
Registrován: 15. 10. 2008

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod EXCOM » 28 úno 2010 21:41

Pytkin píše:excom : co si pod tym predstavujes ? skorej si asi myslel SAS ne ?

predstavujem si pod tym SSD disk ktory budem moct zapojit na SCSI
Uživatelský avatar
EXCOM
 
Příspěvky: 5649
Registrován: 10. 7. 2005
Bydliště: Pressburg

Re: Jaký Solid-State Disk pro DAW?

Příspěvekod Pytkin » 28 úno 2010 21:43

EXCOM ; SCSI sa pomali vytraca .. nahradil ho SAS .. tak ako PATA je pomali na updaku a lebo ho nahradilo SATA .. Ak ti ide o nejake umiestnenie do syntaky/samplera , to skorej by som hladal nejaky SCSI->compact flash .. na IDE take veci su .. verim ze aj na skazi ..
tu sa nieco take riesi .. http://www.gearslutz.com/board/electron ... parts.html
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21156
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava


Zpět na PC


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+