Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Nejlevnější (jakýkoliv) zdroj synchronizace

Příspěvekod Rošky » 09 pro 2006 16:06

otázka zní: co je pro mě nejschůdnější možností při koupi hw sync zdroje?

Hw sync zdroj je zdroj hodinového signálu, na který se synchronizují jednotlivé stroje ve studiu. Jelikož neuvedl, co s čím chce synchronizovat, tak to chápu tak, že on třaba potřebuje tzv hodiny, na které syncne zbytek studia, připomíná mi to třeba videostřižnu. Tam mají většinou centrální zdroj hodin/signálu, na který je zavěšené komplet celé studio, DAWy, mašiny, zvuk a video. Po koaxu je všude rozvedený WordClock, na něm visí celej barák a všechno je se vším v synchronu. Jenže to neřeší polohu HDR softu v songu, to je záležitost MidiTimeCode, dříve u analogových mašin SMPTE a LTC (linear time code), sám jsem na tom měl založenej synchron Cubase na cívkovej Tascam a chodilo to jako po másle. Jen jsem musel z toho LTC odvodit MTC a WordClock pomocí Rosendahlu WIF.
Odpověď podle mne je : HW SYNC ZDROJ NELZE POŘÍDIT LEVNĚ.
http://www.thomann.de/de/synchronizer_c ... toren.html
Centrální generátory hodin jsou záležitost mnoha desítek tisíc Kč.
Rošky
Rošky
 
Příspěvky: 123
Registrován: 12. 8. 2004

ještě syncro-n

Příspěvekod Rošky » 09 pro 2006 16:19

Ještě doplním Syncra: "Některé DAW se umí zavěsit na SMPTE signál na audio vstupu, tuším, že to uměla (umí?) Samplitude, možná i některé jiné. Tím odpadá nutnost SMPTE/MTC konvertoru. " Myslím že neodpadá, protože při syncování audia se neobejdeš bez WordClocku. Oni to kdysi zkoušeli softwarově generovat a odvozovat z audioIN, trasa LTC--sw-->MTC+WC, ale moc to nechodilo. Jelikož jsem se o tuhle oblast zajímal, okamžitě jsem to zkoušel, ale multitrackový softsekvencer jen divoce osciloval ve snaze se udržet v synchronu na příchozím audio LTC a bylo to nepoužitelné (zkoušel jsem Cakewalk, kde tuhle schopnost vytrubovali jako první). Dneska už to umí rackový převodníky, třeba MOTU 2408 Mk3 si hardwarově umí odvodit WordClock od audio LTC přivedeného na jeden z analogINů. Má prostě HW interface integrovaný. Ale je to hardwarový výpočet, podle mne v sw oblasti by to odčerpalo příliš mnoho výkonu CPU a SW sekvenceru, tak toho nakonec nechali, IMHO.
Resumé je, že pokud potřebuje zdroj hodin pro HDR studio, bude to drahé.
Rošky
Rošky
 
Příspěvky: 123
Registrován: 12. 8. 2004

Příspěvekod syncro » 12 pro 2006 02:42

Rošky: Díky za doplnění. V životě jsem to sw řešení nezkoušel, takže mě tvoje osobní zkušenost s Cakewalkem docela zajímá. Někdo tu kdysi psal, že snad zkoušel tuhle možnost ve zmiňované Samplitudě a chodilo mu to... V Logicu7 nic takového není a jiné DAW nepoužívám, takže osobně to asi nevyzkouším 8-(

Díky, Saša
GunJah - www.gunjah.cz
Uživatelský avatar
syncro
 
Příspěvky: 1148
Registrován: 9. 6. 2002
Bydliště: K. Vary

Příspěvekod krokyn » 12 pro 2006 10:23

u nás se dřív používal vícestopej analogovej Fostex, do kterýho se na 16-tou stopu nahrál SMPTE (ze Studio5)
z něj se normálně linkou posílal SMPTE zpět do Studio5, která softem řídila automatizaci mixu po midi
Logic se uměl zavěsit na SMPTE (LTC) už ve verzi 2.02 (vlastní zkušenost se sychronizací nahraného LTC ve zvukové stopě videa a Logicu - ještě na studiích), pochybuju, že by to zrušili... (myslim, že to procházelo, přes nějaký Motu)
krokyn
 
Příspěvky: 108
Registrován: 3. 2. 2004

Příspěvekod syncro » 12 pro 2006 16:15

krokyn: Logic se na SMPTE samozřejmě zavěsit umí, pokud z něj nějakým interface (např. tebou zmiňované MOTU) vygeneruješ MIDI Time Code. Mě šlo o to, že třeba ona Samplitude se prý uměla pověsit přímo na audio SMPTE přivedené na audio vstup karty prostřednictvím svého interního sw převodu. To Logic myslím neumí (nebo jsem to aspoň neobjevil). Umí to ale samozřejmě např. ve spojení s Unitorem, MOTU, atd.

Teď si snad rozumíme,

Saša
GunJah - www.gunjah.cz
Uživatelský avatar
syncro
 
Příspěvky: 1148
Registrován: 9. 6. 2002
Bydliště: K. Vary

Příspěvekod krokyn » 12 pro 2006 19:13

syncro: jo, už jo :)
zavěsit se na LTC na libovolném audiovstupu zvukový karty Logic fakt neumí a neuměl. a taky proč by měl umět
krokyn
 
Příspěvky: 108
Registrován: 3. 2. 2004

Příspěvekod syncro » 12 pro 2006 20:03

krokyn: Protože bych nemusel řešit, jestli se mi chce "vyhodit" kopec peněz za "zbytečný" Rosendahl 8-)

Saša
GunJah - www.gunjah.cz
Uživatelský avatar
syncro
 
Příspěvky: 1148
Registrován: 9. 6. 2002
Bydliště: K. Vary

Příspěvekod Rošky » 12 pro 2006 23:05

krokyn: abychom si rozuměli: vy jste nahráli na stopu cívky LTC (LinearTimeCode), což je audio verze digitálního kódu SMPTE. Ten pak četl ten Váš soft (je jedno jestli Studio5, Logic nebo Cakewalk) a odvodil z něj MTC (MIDITimeCode) pro řízení MIDI automatizace. Tam není problém, když se zdrojový tempo trochu pohne, poněvadž dopočítat, resp. dohnat nebo zbrzdit MIDI není problém. U audia to problém je a obrovský, to potřebuje mnohem hustší a dokonalejší hodiny = WordClock. Synchron MIDI na LTC je prostě něco jiného než řízení synchronu audia, nahraného v počítači v nějakém vícestopém sekvenceru, zavěšeného na cívkovém multitracku. Tam se právě neobejdeš bez WordClocku, a to žádný soft spolehlivě generovat neumí, to je klíčový fakt, o kterém mluvím.
Vyjímkou je ten Váš případ s Logicem, zavěšeným na VIDEO, resp. na analogovou audiostopu z videorecordéru a z ní posílaného LTC. Ten sw sekvencer si sice překonvertuje LTC na MTC, a dozví se tak, kde v songu je, ale nevygeneruje si WordClock (to žádný soft neumí), a na tom MTC se Ti v synchronu udrží jedině proto, že video má minimální drift (kolísání). Takže třeba tříminutová skladba se Ti na videu udrží jakžtakž v syncu, delší útvar by se asi postupně rozjel. Na cívkáči, který kolísá vždycky víc než video, je touto cestou synchron cívkáč->PCsoft nedosažitelný.
syncro: bez Rosendahlu se to podle mne neobejde. A to fakt neříkám proto, že ten svůj prodávám, poněvadž jsem na analog (hrozně nerad) rezignoval. Říkám to proto, že všechno, co o tom vím, mluví pro tenhle názor. Zdraví Rošky.
Rošky
Rošky
 
Příspěvky: 123
Registrován: 12. 8. 2004

Příspěvekod syncro » 12 pro 2006 23:56

Rošky: Máš pravdu a psal jsem to už v té první odpovědi SMPTE na MTC a syncnuté MIDI je v pohodě, to mi chodilo i s Opcode 2PortSE (oldskool MIDI interface se SMPTE), ale problém nastává až s tím WorldClockem, aby neujíždělo audio. Zřejmě je skutečně řešitelný jen Rosendahlem WIF (potažmo WIF2 nebo adekvátní náhradou).

Poslal jsem ti pm ohledně prodeje tvého kousku německé techniky 8-)

Dík, Saša
GunJah - www.gunjah.cz
Uživatelský avatar
syncro
 
Příspěvky: 1148
Registrován: 9. 6. 2002
Bydliště: K. Vary

Příspěvekod Rošky » 13 pro 2006 00:54

Opcode jsem mel taky, to byl jeden z prvnich MIDI interface, tusim PCI...budiz mu elektronicke nebe lehke...Mel jsem na tom taky syncnute MIDI na starem Fostexu R8...pionyrske doby. :-)
PM ? Mail ? Nic mi neprislo...je to rosky@mikeware.cz
Ros
Rošky
Rošky
 
Příspěvky: 123
Registrován: 12. 8. 2004

Příspěvekod krokyn » 13 pro 2006 01:44

Studio5 nebyl soft, ale MIDI interface firmy Opcode, kterej uměl generovat SMPTE (stejně jako menší verze Studio3)

psal jsem o zavěšení "MIDI softu" na LTC přes Studio5, protože neřešim interní převod ve škatuli, ale to, jestli škatule má I/O pro SMPTE (což Studio5 má)

softy pak samy "určují", jestli umí podřídit svůj chod SMPTE (PT minimálně od verze III) - tudíž v nastaveních taky neřeší interní převod (manual Logicu i ve v.7 pro SMPTE zmiňuje pořád Unitor8 :) )

samozřejmě se jednalo o synchronizaci videa s PT, kolísání LTC mělo povolenou maximální hranici (neřeknu z hlavy kolik, mohl bych to někdy dohledat), kdy se pak synchro zbortilo

jinak nemusim připomínat, že SMPTE je časový kód, ne nějakej pilotní signál, takže se synchronizace za normálních podmínek nerozjede ani na hodinovém díle (ne max. tři minuty)

jinak samozřejmě souhlasim, že dneska je worldclock nezbytnej (bohužel ne zmiňovanej v požadavcích ve vstupnim dotazu)
krokyn
 
Příspěvky: 108
Registrován: 3. 2. 2004

Příspěvekod Rošky » 13 pro 2006 11:27

"jinak nemusim připomínat, že SMPTE je časový kód, ne nějakej pilotní signál, takže se synchronizace za normálních podmínek nerozjede ani na hodinovém díle (ne max. tři minuty) " ...
Naopak. Jestliže ovšem mluvíme o tomtéž (mám dojem že ne). Já mám na mysli situaci, kdy máš PC se softwarovým sekvencerem, ve kterém máš v aranži MIDI stopy a též Audio stopy. To celé je zavěšené (záměrně neříkám syncnuté) na nějakém jiném zařízení, které Ti dodává LTC (audioverzi SMPTE), třeba kotoučový multitrack. A nyní situace 1): pokud čteš ten LTC a odvozuješ z něj JEN MidiTimeCode, postupně se ti rozjede synchron audia v tom soft sekvenceru v PC ve srovnání s tím zdrojem. MIDI zůstane v synchronu (to udrží ten MTC), ale audiostopy postupně ujedou. Je to proto, že soft, resp. audiokarta nedostává hodiny pro kontrolu samplů a tak je přehrává podle svých vnitřních hodin, které se ale nedrží kolísání zdroje, nejsou jím korigována. Proto se postupně audio rozjede Tvrdit, že synchron audio soft sekvenceru jako slave na pouhé SMPTE=LTC se udrží i v hodinu trvajícím projektu je -marně hledám eufemismus- omyl. Ve vyjímečném případě situace 2) kdy to celé visí na videorekordéru a LTC z audiostopy a zase odvozuješ jen MTC: tady, jelikož video kolísá méně než kotoučák, ve vyjímečném prípadě a víceméně náhodou, se to v synchronu udrží, ale ne vždycky a ne delší dobu. Je to spíš amatérské, poněvadž se spoléháš na minimální kolísání toho zdroje. Sám jsem to kdysi z nouze používal a vím, že na videu se udrželo v synchronu s LTC asi tříminutový úsek spolehlivě, ale to je taková amatérská spolehlivost, není tzv na okénko přesná. O tom ale neuvažuji.
Situace 3) Pokud se bavíme o profesionální práci, kde potřebuješ betonový synchron s přesností na sampl, nezbytně musíš z příchozího LTC odvozovat -kromě již zmíněného MTC- také WordClock, který jediný zajistí bullet-proof slave synchron audia, obsaženého v PC v soft sekvenceru, na tom zdroji.
Situace 4) v PC v soft sekvenceru máš jenom MIDI stopy a zavěsíš to jako slave na příchozí LTC. Zde udržíš synchron jakkoli dlouho, protože MIDI se syncne na MTC, odvozený z toho LTC.

Koukal jsem se na ten Studio5, našel jsem nějaký softsekvencer, který se tak jmenuje, tak jsem myslel že to jste používali. Je to nepodstatné, poněvadž prostě žádný soft neumí dopočítat ten WC.
Ano, Opcode měl vstup pro LTC. "psal jsem o zavěšení "MIDI softu" na LTC přes Studio5"...souhlasím. O tom to celé je. MIDI na LTC udržíš v slave syncu, audio na LTC v syncu neudržíš, tam už je nezbytný WC.
Zdraví Roš
Rošky
Rošky
 
Příspěvky: 123
Registrován: 12. 8. 2004

Příspěvekod krokyn » 13 pro 2006 21:38

Rošky:
osobně bych spolu nesynchronizoval analogovej multitrack a HD recorder, ani jsem to nikdy nedělal
naopak jsem slyšel o odstrašujícím případu nahrání jednoho koncertu na kaskádu snad Betacamů od TV Prima (co to dělalo prý s fází, si jistě dovedeš představit, stejně jako já), proto se jen krátce ještě dotknu videa

zase lze rozlišit dva případy
1) k videu synchronizujeme jednolitý zvukový signál - máš pravdu
2) k videu synchronizujeme sestřih zvukových stop (malé kousíčky audia poskládané na časové ose po stopách dle dramaturgie) - synchron sedí

jen přiložím kousek z manuálu Logicu 7 (str. 610) pro další speciální případy:

Varying time code signals shown in this display indicate how Logic regulates the sample rate of the hardware, when in MTC continuous sync mode. Even large time code variations result in no deviation between audio and MIDI. Your audio hardware must be capable of continuously variable sample rates, for this to function.

ovšem uznávám, kdo má na takovej HW, tak si koupí i Masterclock
krokyn
 
Příspěvky: 108
Registrován: 3. 2. 2004

Příspěvekod syncro » 15 pro 2006 13:21

Rošky: PM je soukromá zpráva (Private Message) tady na fóru, najdeš ji kliknutím do horní lišty fóra - bude tam něco jako Soukromé zprávy (1) 8-)

Saša
GunJah - www.gunjah.cz
Uživatelský avatar
syncro
 
Příspěvky: 1148
Registrován: 9. 6. 2002
Bydliště: K. Vary

Příspěvekod Rošky » 18 pro 2006 15:27

Syncro: jo táááák, já myslel Privátní Mail...Původní Muka, Perfektní Mobil, Půdní Můra.....Paranoidní Myšlenka...sorry, už jsem odpověděl.
Roš
Rošky
Rošky
 
Příspěvky: 123
Registrován: 12. 8. 2004

PředchozíDalší

Zpět na PC


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], hombrefeo, Sabiani, saturninek, Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+