PC: FW400 <-> Thunderbold

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
Uživatelský avatar
dJR
Příspěvky: 202
Registrován: 10 říj 2012 12:07

PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvek od dJR » 27 říj 2015 11:05

Přátelé nemáte někdo zkušenost s provozováním Thunderboldu na PC?

Mám HP Z420 Workstation se 4(8) jádrem na 3.6GHz, Win 10, Cubase 8. MOTU UltraLite mk3 Hybrid audiointerface k PC připojuju pomocí FW. Využívám 8 vstupů a 8 výstupů současně, při 48kHz.

Resource Monitor hlásí ~20% CPU Usage a ~95% Maximum Frequency při MOTU befferu 96 a tu a tam, asi tak jednou do minuty dojde k audio dropoutu. Buffer 64 nemá smysl zkoušet, dropouty jsou každých několik vteřin. Vždyť ale CPU má k dispozici ještě 80% ! Je moje úvaha správná, když se domnívám, že stream nestíha FW nikoli výkon mého PC?

Existuje HP Thunderbolt™ 2 PCIe Card, která se uvnitř ještě připojuje pomocí DisplayPortu ke grafické kartě. Thunderbolt má prý zpětnou kompatibilitu s FW a je možné přes redukci FW zařízení připojit.

Má s tím někdo zkušenost? Myslíte si, že by se mi stream dat mezi MOTU a PC víc zprůchodnil?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21322
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvek od Pytkin » 27 říj 2015 11:13

ja pouzivam prevodnik TB na FW na MACku a funguje to uplne bez problemov ..

nerozumiem trochu , preco to chces hnat cez TB ? to nemas ziadne PCie slot volny v tom pocitaci ? Sak staci FW karta na PCIe ..

Uživatelský avatar
dJR
Příspěvky: 202
Registrován: 10 říj 2012 12:07

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvek od dJR » 27 říj 2015 11:32

Pytkin: No však já to mám připojené do FW portu. HP Z420 má své dva FW porty originální s čipem LSI, MOTU doporučuje FW kartu s čipem Texas Instruments. Tak jsem ji za pár stovek pořídil a žádná změna, vyhozené prachy... Tak mě napadlo zřídit si na svém PC Thunderbolt.

Já to nechápu... Myslím, že PC mám dost slušnou mašinu na to, aby utáhla 8 vstupů a 8 výstupů audia při 48kHz úplně s přehledem...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21322
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvek od Pytkin » 27 říj 2015 12:21

no .. ked das do toho isteho slotu TB kartu , tak predsa tam bude rovnaky bandwidth .. To zavisi od dosky , ako je navrhnuta .. A mozno to MOTU proste na buffri 96 nikdy lepsie nebude .. to sa mi zda na externu kartu velmi maly buffer .. na 128 to ako ide ?

ja teda osobne pouzivam vacsinou 512 alebo 1024 buffer na zvukovkach .. a 200 stop a ziaden problem ..

Uživatelský avatar
dJR
Příspěvky: 202
Registrován: 10 říj 2012 12:07

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvek od dJR » 27 říj 2015 12:30

na 128 to jde úplně bez problémů... Jsou ale situace, kdy potřebuju latenci pod 5 ms... a to pak prepinam na 96 usmířen s tím, že mi to občas lupne holt....

Taky jsem zjistil pro mě paradoxní věc, že pokud se pustí výkon procesoru natvrdo na 100% (Disable Idle, což je potřeba zasáhnout do registru) tak ty lupance se objeví už dříve a častěji a naopak, pokud se povolí Processor Power Management (Enable Idle) tak je to stabilnější...
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (34.48 KiB) Zobrazeno 929 x
Jenže při Enable Idle zase pískají tlumivky před procesorem.... Asi vyvrtám díru do zdi a PC půjde do vedlejší místnosti....

Uživatelský avatar
mistergo
Příspěvky: 155
Registrován: 08 říj 2012 22:17

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvek od mistergo » 27 říj 2015 14:05

Zkus stáhnout tento software, testuje to latenci systému.
http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml
Pokud to bude ukazovat jiné, než zelené hodnoty latence, tak se nedá nahrávat bez výpadků. Řešení jsou potom různá. Mně pomohlo např. vypnout v BIOSU DVD mechaniku, u jiného PC zase vypnutí změny taktu procesoru. Jindy zase zakázat bezdrátové a síťové připojení. Je třeba zkoušet, víceméně metodou pokus/omyl, potíž může být jak vidno kdekoliv. :-)

msmucr
Příspěvky: 255
Registrován: 03 črc 2014 14:12

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvek od msmucr » 27 říj 2015 14:14

Bacha na jednu věc, DPC Latency Checker od Thesyconu je použitelný jen pro Windows XP a 7.. novějších verze Windows nepodporuje, resp. dává nesprávné výsledky.
Na Win 8 a 10 se pak dá použít např. Latency Monitor http://www.resplendence.com/latencymon nebo pro šťouraly i Windows Performance Toolkit od Microsoftu..

Zároveň bych doporučil ještě projít kompletně návod od NI.. zejména sekci o dohledávání ovladače, který má dlouhé doby zpracování ISR a DPC..
https://www.native-instruments.com/en/s ... rocessing/
a hezké video s odkazy Michal

Uživatelský avatar
mistergo
Příspěvky: 155
Registrován: 08 říj 2012 22:17

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvek od mistergo » 27 říj 2015 14:23

Pardon, Win 10, už to vidím :-)

Uživatelský avatar
dJR
Příspěvky: 202
Registrován: 10 říj 2012 12:07

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvek od dJR » 29 říj 2015 01:29

msmucr, mistergo: Díky za zdroje cenných informací. Poležel jsem v tom celý sváteční :D den, nakonec jsem zjistil, že neplechu tropí ty pagefaulty procesů a služeb na pozadí. Po několika hodinách vypínání zbytečných rezidentních windowských procesů alá UISearch.exe a Search-Indexing.exe jsem hlavní příčinu našel ve připojování se všemožných zabarikádovaných procesů k síti. Tak holt tedy během zvlášť na latency citlivých částí mého "workflow" budu odepínat síťový adptér. Docílil jsem výstupní latence 3.042 ms při bufferu 64 :-) 8vstupů/8výstupů real time bez lupanců, s Enable Idle (speedsteping procesoru) a Total 26% CPU Consumption. Lépe už to ani není možné. Su taký šťastný. UFFFF

Odpovědět