Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

PC: FW400 <-> Thunderbold

PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvekod dJR » 27 říj 2015 11:05

Přátelé nemáte někdo zkušenost s provozováním Thunderboldu na PC?

Mám HP Z420 Workstation se 4(8) jádrem na 3.6GHz, Win 10, Cubase 8. MOTU UltraLite mk3 Hybrid audiointerface k PC připojuju pomocí FW. Využívám 8 vstupů a 8 výstupů současně, při 48kHz.

Resource Monitor hlásí ~20% CPU Usage a ~95% Maximum Frequency při MOTU befferu 96 a tu a tam, asi tak jednou do minuty dojde k audio dropoutu. Buffer 64 nemá smysl zkoušet, dropouty jsou každých několik vteřin. Vždyť ale CPU má k dispozici ještě 80% ! Je moje úvaha správná, když se domnívám, že stream nestíha FW nikoli výkon mého PC?

Existuje HP Thunderbolt™ 2 PCIe Card, která se uvnitř ještě připojuje pomocí DisplayPortu ke grafické kartě. Thunderbolt má prý zpětnou kompatibilitu s FW a je možné přes redukci FW zařízení připojit.

Má s tím někdo zkušenost? Myslíte si, že by se mi stream dat mezi MOTU a PC víc zprůchodnil?
Uživatelský avatar
dJR
 
Příspěvky: 190
Registrován: 10. 10. 2012
Bydliště: Brno, Praha, Pardubice

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvekod Pytkin » 27 říj 2015 11:13

ja pouzivam prevodnik TB na FW na MACku a funguje to uplne bez problemov ..

nerozumiem trochu , preco to chces hnat cez TB ? to nemas ziadne PCie slot volny v tom pocitaci ? Sak staci FW karta na PCIe ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvekod dJR » 27 říj 2015 11:32

Pytkin: No však já to mám připojené do FW portu. HP Z420 má své dva FW porty originální s čipem LSI, MOTU doporučuje FW kartu s čipem Texas Instruments. Tak jsem ji za pár stovek pořídil a žádná změna, vyhozené prachy... Tak mě napadlo zřídit si na svém PC Thunderbolt.

Já to nechápu... Myslím, že PC mám dost slušnou mašinu na to, aby utáhla 8 vstupů a 8 výstupů audia při 48kHz úplně s přehledem...
Uživatelský avatar
dJR
 
Příspěvky: 190
Registrován: 10. 10. 2012
Bydliště: Brno, Praha, Pardubice

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvekod Pytkin » 27 říj 2015 12:21

no .. ked das do toho isteho slotu TB kartu , tak predsa tam bude rovnaky bandwidth .. To zavisi od dosky , ako je navrhnuta .. A mozno to MOTU proste na buffri 96 nikdy lepsie nebude .. to sa mi zda na externu kartu velmi maly buffer .. na 128 to ako ide ?

ja teda osobne pouzivam vacsinou 512 alebo 1024 buffer na zvukovkach .. a 200 stop a ziaden problem ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvekod dJR » 27 říj 2015 12:30

na 128 to jde úplně bez problémů... Jsou ale situace, kdy potřebuju latenci pod 5 ms... a to pak prepinam na 96 usmířen s tím, že mi to občas lupne holt....

Taky jsem zjistil pro mě paradoxní věc, že pokud se pustí výkon procesoru natvrdo na 100% (Disable Idle, což je potřeba zasáhnout do registru) tak ty lupance se objeví už dříve a častěji a naopak, pokud se povolí Processor Power Management (Enable Idle) tak je to stabilnější...

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (34.48 KiB) Zobrazeno 557 krát


Jenže při Enable Idle zase pískají tlumivky před procesorem.... Asi vyvrtám díru do zdi a PC půjde do vedlejší místnosti....
Uživatelský avatar
dJR
 
Příspěvky: 190
Registrován: 10. 10. 2012
Bydliště: Brno, Praha, Pardubice

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvekod mistergo » 27 říj 2015 14:05

Zkus stáhnout tento software, testuje to latenci systému.
http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml
Pokud to bude ukazovat jiné, než zelené hodnoty latence, tak se nedá nahrávat bez výpadků. Řešení jsou potom různá. Mně pomohlo např. vypnout v BIOSU DVD mechaniku, u jiného PC zase vypnutí změny taktu procesoru. Jindy zase zakázat bezdrátové a síťové připojení. Je třeba zkoušet, víceméně metodou pokus/omyl, potíž může být jak vidno kdekoliv. :-)
Uživatelský avatar
mistergo
 
Příspěvky: 136
Registrován: 8. 10. 2012

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvekod msmucr » 27 říj 2015 14:14

Bacha na jednu věc, DPC Latency Checker od Thesyconu je použitelný jen pro Windows XP a 7.. novějších verze Windows nepodporuje, resp. dává nesprávné výsledky.
Na Win 8 a 10 se pak dá použít např. Latency Monitor http://www.resplendence.com/latencymon nebo pro šťouraly i Windows Performance Toolkit od Microsoftu..

Zároveň bych doporučil ještě projít kompletně návod od NI.. zejména sekci o dohledávání ovladače, který má dlouhé doby zpracování ISR a DPC..
https://www.native-instruments.com/en/s ... rocessing/
a hezké video s odkazy

Michal
msmucr
 
Příspěvky: 256
Registrován: 3. 7. 2014

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvekod mistergo » 27 říj 2015 14:23

Pardon, Win 10, už to vidím :-)
Uživatelský avatar
mistergo
 
Příspěvky: 136
Registrován: 8. 10. 2012

Re: PC: FW400 <-> Thunderbold

Příspěvekod dJR » 29 říj 2015 01:29

msmucr, mistergo: Díky za zdroje cenných informací. Poležel jsem v tom celý sváteční :D den, nakonec jsem zjistil, že neplechu tropí ty pagefaulty procesů a služeb na pozadí. Po několika hodinách vypínání zbytečných rezidentních windowských procesů alá UISearch.exe a Search-Indexing.exe jsem hlavní příčinu našel ve připojování se všemožných zabarikádovaných procesů k síti. Tak holt tedy během zvlášť na latency citlivých částí mého "workflow" budu odepínat síťový adptér. Docílil jsem výstupní latence 3.042 ms při bufferu 64 :-) 8vstupů/8výstupů real time bez lupanců, s Enable Idle (speedsteping procesoru) a Total 26% CPU Consumption. Lépe už to ani není možné. Su taký šťastný. UFFFF
Uživatelský avatar
dJR
 
Příspěvky: 190
Registrován: 10. 10. 2012
Bydliště: Brno, Praha, Pardubice


Zpět na PC


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], m4x, Venti, Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+