Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Požadavky na střih videa

Požadavky na střih videa

Příspěvekod Džirka » 31 říj 2015 16:01

Zdravím, předpokládám, že zde bude někdo, kdo má zkušenosti se střihem videa.

Edituji příležitostně na amatérské úrovni v Premiere už nějaký rok. Můj počítač tak nějak stíhal, sice žádná velká sláva, renderování znamenalo hodiny čekání, ale zdrojová videa se nesekala, pokud jsem neaplikoval nějaký složitější efekt. Nyní stříhám videoklip a půjčil jsem si foťák, asi jsem nastavil nějaké lepší rozlišení protože se tato videa sekají, a to i bez aplikace jakéhokoliv efektu (musím každé video renderovat, poté se neseká). Parametry mého počítače jsou: Dvě jádra 3,16Ghz 3,17 GHz, RAM 8GB a grafika obyčejná NVDIA GeForce 7300 LE

Myslíte, že by zakoupení grafiky určený na střih videa pomohlo? A pokud ano, doporučil byste někdo kartu za rozumnou cenu?

Děkuji :)
Uživatelský avatar
Džirka
 
Příspěvky: 439
Registrován: 25. 2. 2009

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod Pytkin » 31 říj 2015 18:05

ADOBE PRODUKTY potrebuju co najrychlejsi provesor , grafiku a najviac pamate .. globalne povedane .. ta grafika je vyrazne poddimenzovana .. s tou by som zacal , ako prvou .. Najsilnejsiu , na aku mas peniaze .. samozrejme NVIDIA ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod Džirka » 31 říj 2015 18:08

Díky moc Pytkine. Jelikož nemám vůbec představu na co se při koupi grafiky zaměřit, doporučil bys mi něco pro start? Vejdu se do 4000 Kč = 150 Eur?
Uživatelský avatar
Džirka
 
Příspěvky: 439
Registrován: 25. 2. 2009

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod Pytkin » 31 říj 2015 19:24

Do 4000 sa v pohode vojdes .. zobral by som napriklad toto :

https://www.alza.cz/asus-gtx750ti-oc-2g ... d=18854811
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod TOM-Thak » 01 lis 2015 10:04

Taky RAMka a slusne rychly disk. Popravde ale nechapu, jak si nastavil fotak... leda bys to tocil ve 4K nebo 2K, ale zas pokud to delas amatersky, tak asi nemas nejaky poradny DSLR nebo kameru a i hodne z tech treba rok dva starych za 200k netoci ve 4k interne, ale musis mit externi rekorder.
Uživatelský avatar
TOM-Thak
 
Příspěvky: 3692
Registrován: 19. 6. 2004
Bydliště: Kladno/Praha

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod Džirka » 01 lis 2015 10:22

Točil jsem na Lumix DMC-GH4 Micro, ta má možnost točit 4K, ale já si nastavil kvalitu o stupeň nižší
Uživatelský avatar
Džirka
 
Příspěvky: 439
Registrován: 25. 2. 2009

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod msmucr » 01 lis 2015 12:18

Jestli je tohle jednorázovka a neděláš to moc často, tak bych si všechna videa z foťáku před střihem zmenšil do HD a přepočítal do nějakého pracovního formátu, abych se vyhnul renderování všech klipů i pro přehrávání.

Tzn. všechny soubory před střihem přepočítat např do Quicktime s DNxHD kodekem nebo AVI s kodekem MotionJPEG. Dají se na to použít různé nástroje, ale měl by stačit Adobe Media Encoder se zmíněnými dodatečnými kodeky..
DNxHD je zadarmo od AVIDu http://www.videohelp.com/software/Avid-DNxHD
MJPEG je např. součástí ovladačů od Blackmagic Design (hledej Desktop Video na https://www.blackmagicdesign.com/support).
Jinak další možnost v případě, že máš verzi Premiere CC (což asi ne vzhledem ke konfiguraci počítače), je Cineform codec, který je tam nativně podporován.
https://helpx.adobe.com/premiere-pro/ho ... codec.html

Tyhle pracovní kodeky (říká se jim také mezzanine nebo intermediate) mají vyšší datový tok (např. 180Mbit v HD ~ 22MB/s na disku ), oproti původnímu kodeku ukládají všechny snímky obrazu samostatně a jsou řádově méně náročné procesor při na dekódování.

V principu jde o to, že foťáky natáčí typicky do hodně komprimovaného kodeku (např. H264), který je náročný na procesor při následném dekódování. Ve velkém rozlišení je to nutnost, aby se data dala vůbec zapsat na kartu, která má relativně malou rychlost zápisu.
Aby si s tímhle materiálem mohl alespoň přímo pracovat bez renderingu náhledů, případně s nějakými základními efekty (prolínačky, bar. korekce) v reálném čase, tak je potřeba rychlý počítač.. Typicky rychlejší čtyřjádra i5 nebo i7 od generace Sandy Bridge dál (min. typy 2500, 2600 a vyšší) .. rozhodně to dle mých zkušeností neběží dobře na starších počítačích nebo slabších dvoujádrech.
Rychlejší grafická karta NVIDIA tomu v případě Adobe Premiere pomůže a v tuhle chvíli je to u tebe asi nejslabší komponent, ale podle mých zkušeností to nemá smysl dávat do slabších počítačů, než jsem zmiňoval.. bude to trochu rychlejší, ale nevyřeší to problém.

Takže já bych se asi nějak dostal přes tenhle projekt a do budoucna počítal spíš s upgradem celého počítače, pokud budeš chtít střihat video.. Řekněme, že standardní konfigurace počítače bez monitoru a software vychází zhruba okolo 20tis. na čtyřjádro s i5 a 25tis. s i7.. (samozřejmě o trochu míň, pokud zrecykluješ nějaké komponenty)
Pak se celkově všechno zrychlí včetně exportů, které budou akcelerovány grafickou kartou a speciálními instrukcemi v nových procesorech.. odezva bude lepší díky umístění dočasných souborů s náhledy na SSD atp.
Sice se dá uvažovat i o nějakých postupných upgradech hardware, ale za mě to nemá moc cenu.. Cesta bude trnitá a vždycky zjistíš, že tam je nějaký problém s kompatibilitou při kombinaci se starým hardwarem nebo to nepřineslo dostatečný posun, protože tam zůstane nějaký starý komponent, co to brzdí. A zvlášť jestli se v tom nechceš průběžně pořád hrabat místo práce, tak to odlož a kup vše najednou.

Michal
msmucr
 
Příspěvky: 256
Registrován: 3. 7. 2014

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod Džirka » 01 lis 2015 12:36

Michale, moc děkuji za vyčerpávající informace. Myslím, že jsem zas o kousek chytřejší. Myslel jsem, že by mohla grafická karta zásadně pomoct, protože v případě sekání mi procesy ukazují, že procesor běží na nějakých 30% a RAM ještě méně
Uživatelský avatar
Džirka
 
Příspěvky: 439
Registrován: 25. 2. 2009

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod Pytkin » 01 lis 2015 13:37

Dzirka : Adobe v sucasnoti dost vyrazne vyuziva grafiku, resp. GPU akceleraciu .. Takze ten upgrade grafiky urcite pomoze .. Ale to co pise Michal je samozrejme pravda .. Prekonvertovanim na menej narocny kodek (ale vacsi narok na disk) , tomu pomoze tiez .. Ja by som tu grafiku kupil v kazdom pripade .. Keby si upgradoval pocitac , tak ju proste len das do neho .. RAM v premiere asi az tak moc neni nutna .. V Aftroch je to dost nutne .. Zrovna mi kolega ukazoval , ze ma 14G mu prakticky nefunguje AE a PS naraz ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod msmucr » 01 lis 2015 13:51

Džirka píše:Michale, moc děkuji za vyčerpávající informace. Myslím, že jsem zas o kousek chytřejší. Myslel jsem, že by mohla grafická karta zásadně pomoct, protože v případě sekání mi procesy ukazují, že procesor běží na nějakých 30% a RAM ještě méně


Plynulé přehrávání moc nezáleží na RAM, ta ovlivňuje spíš odezvu u komplexnějších projektů, takže pokud to vyloženě neswapuje na disk, hrát by to mělo.. Co se týká procesoru, tak ten to samozřejmě ovlivňuje zásadně, ale nedá se při vyhodnocování úplně spolehnout čistě na jednu hodnotu ve správci úloh.. to je víceméně sdružený ukazatel za všechny fyzická i virtuální jádra.. (např. moje i3 na notebooku - 2 jádra fyzická, každé s dvěma virtuálními - tzn. 4 celkem).. Některé úlohy na počítači běží jen na jednom jádře, takže tam stačí, když dosáhneš 25% a znamená to fakticky plné vytížení.. Střihové programy obecně umí používat víc jader, ale efektivita toho "rozkládání" závisí na aktuální úloze (přehrávání, rendering..), konkrétní aplikaci (jsou tam mnohdy velké rozdíly) a její verzi (Adobe např. průběžně optimalizuje svůj software v novějších verzích a přidává pro podporu pro další foťáky a kamery), použitém kodeku.. Takže se podle toho nedá úplně bezpečně řídit.
Jinak ta videa z GH4 ti mimo Premiere hrají plynule a v plném rozlišení? Např. ve VLC.

Ohledně té grafické karty, jak jsem psal, tak pro Premiere to do určité míry zlepší.. Pokud se graf. karta přidá mezi podporované typy pro graf. akceleraci přehrávání - Mercury Playback Engine, tak se část výpočtů při přehrávání přesune na kartu a odlehčí se CPU. Pro další detaily se mrkni na:
https://www.studio1productions.com/Arti ... ereCS5.htm
Nicméně jestli to vyřeší problém s klipy z GH4 na tvé stávající hw/sw konfiguraci je, jak se říká, zhruba pětitisícová otázka.. :) Je v tom opravdu hodně různých faktorů.. a setkal jsem se i s tím, že přímé přehrávání klipů z foťáku vyřešila např. až další verze Premiere, protože tam jednoduše vylepšili nějakou věc v dekodéru, který byl předtím s konkrétními klipy ukrutně neefektivní. Tím se bohužel můžeš dostat zas na začátek problému, protože každá nová verze CS/CC balíku bývá celkově náročnější než ta předchozí.. :)
Ale abych to nějak uzavřel, pokud koupíš teď nějakou slušnější grafiku (750Ti, 760 nebo starší 660), tak ji samozřejmě můžeš použít do nového stroje, kdyby to samo o sobě nepomohlo.

Michal
msmucr
 
Příspěvky: 256
Registrován: 3. 7. 2014

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod Džirka » 01 lis 2015 21:22

Ještě jednou díky Michale a Pytkine, půjdu teda nejprve do karty, koupím na doporučení tu doporučenou Pytkinem https://www.alza.cz/asus-gtx750ti-oc-2g ... d=18854811

zkoušel jsem encoder, při enkodování MOTION JPEG se mi to zastavilo a hlásilo chybu, DNxHD to zvládo, ale seká se to stále, snad jen trochu méně akorát se videosoubor zvětšil. Když to konvertuji na MP4, čímž se soubor i zásadně zmenší, tak se s tím pracuje mnohem lépe.

Jen ještě jeden dotaz, když zde mám k dispozici odborníky. Nějak nemohu vygooglit odpověď. Používám Premiere (CS6) ale zkoušel jsem i novější verze - a všude stejný problém, když uložím projekt kompletně renderovaný se zelenou linkou a opět otevřu linka je červená a musím renderovat vše znovu. Může to souviset s grafikou?
Uživatelský avatar
Džirka
 
Příspěvky: 439
Registrován: 25. 2. 2009

Re: Požadavky na střih videa

Příspěvekod Pytkin » 01 lis 2015 21:26

V prvom rade skus ten subor otvorit do VLC a pustit v nom ..

Zelena linka znamena , ze je vyrendrovana cache .. ked projekt zavries , zrejme sa cache vymaze a pri novom otvoreni sa musi zase vyrendrovat ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava


Zpět na PC


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], m4x, Venti, Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+