Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod Martin W. » 15 zář 2009 00:22

Zdravim,
mám dotaz ohledně S/PDIF vstupu na Lexiconu Omega (potažmo M-Audio FTP, na kterém jsem to také bez výsledku zkoušel). Jde o tohle: vstup S/PDIF z počítače chci prohnat Lexiconem a slyšet ve výstupu (analogu).
Podle schématu vnitřního zapojení (na poslední straně manuálu) by to jít mělo, protože je za vstupem D/A převodník a podle webu výrobce by to jít mělo protože "podporuje přímý monitoring S/PDIF vstupu/výstupu".
Problém tedy bude asi ve výstupním formátu PC, jelikož, přestože ukazuje, že do digi výstupu něco běhá, na Lexiconu nesvítí LEDka, která by měla značit "čitelnost" S/PDIF signálu.
V možnostech S/PDIF výstupu (na kartě PC) jsou formáty: DTS Audio, Dolby Digital a MS WMA Pro Audio. Když kliknu na tlačítko Test, tak by to mělo něco hrát a pak se PC zeptá: "Slyšeli jste něco?" Když kliknu na NE, tak ten který formát "zšediví". Takto projdu všechny tři možnosti a jsem... na konci svých sil.
Je to tedy tak, že Lexicon nepodporuje ani jeden z těchto formátů? Jak se tam dají "donahrát" takové, které ano? Nebo je problém někde jinde?

Předem díky za každou radu nebo názor
Martin W.
 
Příspěvky: 9
Registrován: 15. 9. 2009

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod kexik » 15 zář 2009 07:42

dts, dolby ani nic ine nie je relevantne. tvoja chyba je v tom ze nemas lex a zvukovku v synchrone. musis nastavit hodiny zvukovej karty (master clock) na external sync resp. spdif in (podla toho co mas v ovladaci za pomenovanie). zvukovke sa samozrejme nanuti samplovacka, ktoru pouziva lexicon, predpokladam ze ju nepojde menit, bolo by dobre ju ale zistit z manualu, pokial ti ovladac zvukovky neukazuje, na aku samplovacku sa lockol. taku treba totiz v DAW nastavit pre vsetky projekty, kde ides lex pouzivat
Uživatelský avatar
kexik
 
Příspěvky: 12193
Registrován: 8. 3. 2004
Bydliště: Pressburg

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod peteness » 15 zář 2009 10:45

jestli digital jde jen smerem z PC do Lexiconu, dal bych zvukarnu jako master (obvykle uz je to takhle defaultne nastaveno) a na Lexiconu nastavil ext. clock. Pravdepodobne tam jeste bude nutne v nastaveni vybrat vstup analog vs. digital. Mozna jeste sample rate nastavit (obvykle 41100). Proste problem hledej v nastaveni Lexiconu, cti manual.
Taky muze byt problem, treba u Echoaudio zvukovych karet je v mixu zvukarny nekdy zaskrtnuta moznost "automaticky deaktivovat digitalni vystupy", tak tohle odznacit.
Uživatelský avatar
peteness
 
Příspěvky: 3665
Registrován: 22. 6. 2004
Bydliště: Praha

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod kexik » 15 zář 2009 10:59

kurva ja som to az teraz pochopil... ten lexikon je dalsia zvukovka... ok, plati to iste. jedna z tych zvukoviek musi byt master a druha syncovana na spdif in. MUSI to behat. este jedna vec... mam tu zvukovku, ktora nevedno preco (driver to umoznuje) nepusta na spdif out inu samplovacku ako 48kHz. pri vsetkych ostatnych i ked sabla ukazuje signal, je v skutocnosti na vystupe ticho... je to zahada ale mozno sa tyka aj teba. skus medziinym nastavit 48000 na master zariadeni
Uživatelský avatar
kexik
 
Příspěvky: 12193
Registrován: 8. 3. 2004
Bydliště: Pressburg

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod jackies » 15 zář 2009 16:09

Martin W. píše:Jde o tohle: vstup S/PDIF z počítače chci prohnat Lexiconem a slyšet ve výstupu (analogu).

Martin W. : mě by zajímalo pro jaký ( jiný, mě neznámý, než že jen "chceš" ) účel a z jakého důvodu to chceš tak používat.
jackies
 

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod kexik » 15 zář 2009 17:28

chce pouzivat druhu zvukovku ako "prevodnik" k fasttracku, to je jasne... dalsie dva analogove IO miesto digitalnych
Uživatelský avatar
kexik
 
Příspěvky: 12193
Registrován: 8. 3. 2004
Bydliště: Pressburg

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod jackies » 15 zář 2009 17:56

Martin W. : mě by zajímalo pro jaký ( jiný, mě neznámý, než že jen "chceš" ) účel a z jakého důvodu to chceš tak používat.
jackies
 

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod pavlii » 15 zář 2009 20:30

2Jackies: abychom to trochu urychlili (protože stejně jsem se zeptal na jiném fóru), přepinkávám Martinovo odpověď:

**
Omlouvám se, že jsem se vyjádřil nepřesně. Omegu mám zapojenou do notebooku a na vstup S/PDIF mam zapojenej stolní PC. Smysl zapojení je slyšet stolní PC na výstupu Omegy, případně nahrávat dig. výstup PC.
Program při tom nepoužívám žádný (nepočítám-li klasický win Mixer), ale pokud by šel do omegy správný signál, měla by ta LEDka svítit, že tam něco jde, i když bych nic neslyšel a nenastavil, kam se to má posílat, ne? Mělo by to takhle fungovat i když je Omega tzv. standalone.
Zkusím to nastavit v Cubase, ale potom by to tak fungovalo jen při připojenym Lexiconu a jen v tom určitym projektu v Cubase, ale já to potřebuju slyšet i při standalone...
**

P.
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
 
Příspěvky: 2866
Registrován: 5. 6. 2002
Bydliště: Hostivice

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod Martin W. » 15 zář 2009 20:42

kexik píše:musis nastavit hodiny zvukovej karty na external sync

no jo, to mě teď taky napadlo, ale ani v Cubase ani Abletonu taková možnost neni, jen:
Obrázek

Radíte číst manuál a přenastavit hodiny z interních na externí, jenže já jsem manuál prošel už několikrát a možnost změny clock signálu nikde nenašel.

Citace manuálu:

Jedním z klíčových prvků Studio Omega je jeho schopnost monitorovat S / PDIF v reálném čase bez latence. To vám umožňuje nahrávat přímo ze zařízení s S / PDIF Digitálním výstupem a poslouchat při nahrávání...
Konkrétní popis postupu při nahrávání: Připojte konektor... Stiskněte tlačítko S / PDIF ASSIGN na přední straně Omegy. Rozsvítí se dioda S / PDIF lock, to znamená, že signál je čitelný. Pokud tato LED dioda nesvítí, digitální signál od externích zařízení přes S / PDIF vstup nelze přijímat, a přípojka nebo nastavení 'clock source' externího zařízení nebo počítačového softwaru je třeba změnit.

To je o S/PDIF v Manuálu vše, žádný popis JAK změnit clock source.


jackies píše:mě by zajímalo pro jaký ( jiný, mě neznámý, než že jen "chceš" ) účel a z jakého důvodu to chceš tak používat.


mám stolní PC s výstupem S/PDIF a chci slyšet analog, popřípadě nahrát výstup stolního počítače v digi kvalitě a hlavně STEREO do notebooku. A proč si zabírat dva vstupy a zapojovat dva kabely, když to jde "snadno" jednim cinchem a převodem D/A, že? A Omega by to podporovat měla - viz výše.

Zatím všem zúčastněným děkuju za rady.
Martin W.
 
Příspěvky: 9
Registrován: 15. 9. 2009

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod peteness » 15 zář 2009 21:04

Martin W: clock source zvukarny se nenastavuje v Cubase. Kdyz jsi instaloval drivery k tomu Lexiconu, tak se ti nekam nainstaloval i ovladaci panel - mixer zvukarny. Tam se to nastavuje.
Jinak v Cubase se sync nenastavuje v Device Setup, ale na transport panelu kliknes na SYNC za soucasneho drzeni Ctrl.
Uživatelský avatar
peteness
 
Příspěvky: 3665
Registrován: 22. 6. 2004
Bydliště: Praha

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod pavlii » 15 zář 2009 21:15

Pokud se opřu o citaci z manuálu, tak mi přijde, že se Omega umí syncnout na zdroj S/PDIF sama - viz pasáž o držení tlačítka.

Klíčovým prvkem bych tu spíše viděl to, co už zmínil kexik - nastavení zdroje S/PDIF (což jsem zmiňoval už na hudebniforum.cz) ohledně samplovací frekvence/formátu.

2Peteness: kdyby kliknul o tlačítko níž, tak se do nastavení ovladače zvukárny dostal (Control Panel) ;-)

P.
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
 
Příspěvky: 2866
Registrován: 5. 6. 2002
Bydliště: Hostivice

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod peteness » 15 zář 2009 21:29

pavlii: no prave ze ne, aspon teda u moji Layly, nevim jak Omega.
Uživatelský avatar
peteness
 
Příspěvky: 3665
Registrován: 22. 6. 2004
Bydliště: Praha

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod pavlii » 15 zář 2009 21:56

Mhm - co ti Control Panel otevře u Layly?

P.
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
 
Příspěvky: 2866
Registrován: 5. 6. 2002
Bydliště: Hostivice

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod Martin W. » 15 zář 2009 22:01

peteness píše:ovladaci panel - mixer zvukarny. Tam se to nastavuje.

Kéž by to bylo tak jednoduché :(
Obsah složky:
Obrázek

pavlii píše:Pokud se opřu o citaci z manuálu, tak mi přijde, že se Omega umí syncnout na zdroj S/PDIF sama - viz pasáž o držení tlačítka.

Dovolím si trochu slovíčkařit, pasáž o "držení tlačítka" - přesně je napsáno Stiskněte tlačítko, ale to tlačítko nemá (podle mě) nic společnýho se sync. je jenom pro přiřazení S/PDIFu do stopy 1-2, což lze provést pouze pokud je "locknutý" (pod tim si představuju, že je synchronizovaný).
Právě jsem si myslel taky, že se bude synchronizovat sama, podle všech těch sladkejch slibů, reklam a recenzí to bylo. Jenže vlastní zkušenost už nic moc.

pavlii píše: 2Peteness: kdyby kliknul o tlačítko níž, tak se do nastavení ovladače zvukárny dostal (Control Panel) ;-)

Bohužel. Když kliknu na *Control panel*, tak se spustí ten stejnej nastavovací program jako je ve složce Lexicon (viz obrázek výše)

Ještě jsem zkusil nastavit (už ani nevim, jak jsem se tam dostal a nejspíš je to blbost) toto:
Obrázek
Taky bez výsledku.

Na stolním PC S/PDIF jsou možnosti:
Obrázek
a tam zkouším pouštět jak 44.1, tak 48.

Tak už opravdu nevim...
Martin W.
 
Příspěvky: 9
Registrován: 15. 9. 2009

Re: Problém se vstupem S/PDIF (Lexicon Omega a Fast Track Pro)

Příspěvekod pavlii » 15 zář 2009 22:53

2Martin: zajímavé :-( ASIO Mode nezpřístupní nějaké další možnosti nastavení?

Každopádně bych zkusil na S/PDIF Omegy připojit ještě něco jiného, než to PC (DVD přehrávač apod.; prostě něco, co bude mít S/PDIF v klasickém koaxiálním HW tvaru). Ono nemůžeme třeba vyloučit tu možnost, že výstup z PC je buď opravdu v nějakém blbém formátu nebo prostě nejde vůbec...

P.
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
 
Příspěvky: 2866
Registrován: 5. 6. 2002
Bydliště: Hostivice

Další

Zpět na PC


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Majestic-12 [Bot], Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+