Procesor asi nefunguje

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2678
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Procesor asi nefunguje

Příspěvek od a.tom.x » 21 črc 2010 14:25

Potřeboval bych ověřit jestli mi funguje procesor.

Koupil jsem Intel core 2 duo 3.0 GHz pro desku Asus p5be plus (BIOS jsem updatoval, aby byl kompatibilní).

Po zapnutí to jenom pustí obrazovku s BIOSem, ale nemůžu se do něj dostat a tam se to zasekne. Může to být špatnej procesor? Dá se to vůbec nějak zjistit?
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6473
Registrován: 12 led 2005 23:43

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od Kermitak » 21 črc 2010 14:32

Jo to klidne byt vadny cpu muze, chtelo by to vyzkouset v jiny desce.

Wohma
Příspěvky: 1670
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od Wohma » 21 črc 2010 16:20

Muze to byt CPU, ale muze to byt taky vadna deska a pripadne treba i pameti. Jediny zpusob, jak to zjistit, je vyzkouset to jinde, jak psal Kermitak. Jinak predpokaldam, ze jsi vyhazel vsechno ostatni (pridavne karty, disky atd.) a zkousel (nejlepe nekolikrat :D) resetovat BIOS.

vras
Příspěvky: 828
Registrován: 27 lis 2007 21:36

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od vras » 21 črc 2010 18:27

BIOSy mivaji zakladni diagnostiku (pomoci ledek na MB, pipnuti pri startu atd.), ale pokud o tom nenajdes nic v manualech, tak to nebude moc platne

EM3
Příspěvky: 34
Registrován: 15 črc 2010 14:11

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od EM3 » 21 črc 2010 19:30

Může to být ledasčím. Třeba i nějakou chybou při výměně procesoru, třeba blbě utažený chladič, blbě nanesená pasta (pasty ani moc, ani málo), nebo v horším případě něco poškozeného. Pokud se procesor přehřívá, tak se to právě třeba zasekne, nebo restartuje, nebo se to zkrátka vůbec nedostane k bootování a lze tak akorát chvíli být v BIOSu (někdy to havaruje ale až když se chvíli s něčím šmrdlá ve Woknech).
BIOS by mohl pípat, to jo, ale to se mi stalo tak akorát u vadný ramky, jinak mi to nikdy nepípalo ani jinak nesignalizovalo, když se to třeba přehřívalo nebo tak.
No a BIOS se dá taky poškodit, to se mi jednou podařilo při flashování BIOSu u grafiky - od té doby už to nikdy pořádně nefungovalo ani při přeflashování zpět na původní BIOS. Ale to jistě nebude tenhle případ.

To mě jen tak napadlo, asi jsem nepomohl. Přeju hodně zdaru.

Vuid
Příspěvky: 820
Registrován: 20 led 2006 23:46

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od Vuid » 21 črc 2010 20:53

Deska je bazar? Tipnul bych spis desku, nebo spatne prepsanej BIOS, jestli se to zasekne vzdy na stejnym miste.
Procesory moc neodchazej. Odpoj uplne vsechna zarizeni, nech tam pouze jednu RAM, zkontroluj jestli ten procesor neni moc horkej (rucne).
Pak zbyva jen vymenovat...
Jeste pro jistotu vyndej a zmer baterku ze zakladni desky jestli ma 3V alespon naprazdno, nektery desky s vybitou baterii vubec nenabehnou do BIOSu (nektery jo).
Tady tezko radit, muze to mit spoustu pricin.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3567
Registrován: 06 úno 2005 02:03

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 21 črc 2010 22:33

treba u my stary asusacky desky se po updatu biosu musel flashovat cmos, nez to nacetlo novej procesor (a to se provedlo prehozenim jumperu na desce na par vterin a vracenim jumperu na puvodni misto). to chce ale kouknout do manualu desky.

charonme
Příspěvky: 1135
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od charonme » 21 črc 2010 22:56

suhlasim s Vuidom az na tu baterku, tie sa prejavuju inak. Odpoj uplne vsetko, nech zostane len doska, zdroj, cpu, 1 ramka (skusaj rozne kombinacie pozicii a ramiek ak ich mas viac), klavesnica a monitor (a graficka karta ak nemas integrovanu).

Ktore z tych komponentov si uz uspesne pouzival? Ktore z nich si kupil a odkial? Toto je prvy raz co si ten pocitac zapol alebo niekedy predtym este fungoval? Co presne sa ti to ukazuje na obrazovke?

Wohma
Příspěvky: 1670
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od Wohma » 21 črc 2010 22:59

Mimochodem, neco podobnyho mi delala sestava, kde byl asi nejaky zkrat na desce vlivem blbe skrine - vyresil jsem to tak, ze jsem vnitrnosti vyndal, postavil na stul a spustil - a vse jelo v pohode. Po opetovnym namontovani uz to bylo vse v poradku.

Uživatelský avatar
synth_synth_synth_synth
Příspěvky: 261
Registrován: 07 pro 2006 16:22

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od synth_synth_synth_synth » 21 črc 2010 23:33

při CPU off nenajede bios ......muze byt nekompat.pamet ....... i to chlazeni ...

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2678
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od a.tom.x » 22 črc 2010 10:12

No počítač je sestava, která funguje už několik let. Pouze jsem vyměnil procesor. Falshnul jsem BIOS na verzi, která podporuje ten procesor. Vyměnil a nic. Pak sjem ještě vyndal baterku, abych vymazal CMOS, ale taky to nepomohlo. S tím původním Core 2 Duo 2.13 to běhalo, i když jsem ho tam vrátil, no tak jsem testoval a vyměňoval procesory, vyndaval paměti .... no a teď jsem v pr... i s původním procesorem a v původní konfiguraci to nejde. Když to zapnu tak jenom cukne větrák na procesoru a celé to zůstane mrtvé :( nic nepíská, žádné led indikace na tom boardu nejsou. Jenom tam svítí luxusní nápis ASUS (pořád)

Takže:

varianta č.1 - jelikož předpokládám, že board je v kelu koupit nějakej 775 Intel chipset board, kterej mi utáhne ten Core 2 Duo 3.00 - netuším jakej board
varianta č.2 - vykašlat se na 775 a jít do nějaké novější platformy - netuším co má smysl a za kolik (moje ochota vydávat se z peněz je omezená), děsí mě představa vyměnit všechny paměti a pod. (nevím jestli na těch novejch kompech poběží DDR2800)

btw. jestli se někdo v Praze hrabete v kompjůtrech a jste ochotnej za prachy se mi v tom pošťourat a oživit plz. kontaktujte mě
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12193
Registrován: 08 bře 2004 14:43

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od kexik » 22 črc 2010 10:43

moja skusenost pri vadnom procaku je, ze vtedy nejde vobec nic, cize bios nielenze nepostne, ale ani nenabehne. ked nepostne, bude najskor blbo nastaveny takt procaka alebo pamati alebo blbne grafaren. rozhodne vytahaj z bordu vsetky karty a skus vymenit grafiku za nejaku staru pci, ak mas

Uživatelský avatar
Vlad
Příspěvky: 1022
Registrován: 27 bře 2006 19:34

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od Vlad » 22 črc 2010 10:48

podle toho co popisujes to asi vypada na nepovedeny flash na novy bios. To je vzdy osemetna vec. Jestli to jde u tveho mobo (u novejsich by to melo jit) zkus funkci CLEAR CMOS (nekdy nestaci jen vyjmout baterku). Dela se to pomoci jumperu. Jestli to nezabere, je tady jeste moznost vyjmout CMOS cip, vzit si bios na usb a donest ho nekam kde ti ho preflashujou (delali to na florenci v tech elektrosoucastkach, ale to uz tam neni).
Nebo varianta c. 2

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2678
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od a.tom.x » 22 črc 2010 11:26

Vlad píše:podle toho co popisujes to asi vypada na nepovedeny flash na novy bios. To je vzdy osemetna vec. Jestli to jde u tveho mobo (u novejsich by to melo jit) zkus funkci CLEAR CMOS (nekdy nestaci jen vyjmout baterku). Dela se to pomoci jumperu. Jestli to nezabere, je tady jeste moznost vyjmout CMOS cip, vzit si bios na usb a donest ho nekam kde ti ho preflashujou (delali to na florenci v tech elektrosoucastkach, ale to uz tam neni).
Nebo varianta c. 2
No jumper na te desce vubec zadnej neni.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2678
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Procesor asi nefunguje

Příspěvek od a.tom.x » 22 črc 2010 11:28

kexik píše:moja skusenost pri vadnom procaku je, ze vtedy nejde vobec nic, cize bios nielenze nepostne, ale ani nenabehne. ked nepostne, bude najskor blbo nastaveny takt procaka alebo pamati alebo blbne grafaren. rozhodne vytahaj z bordu vsetky karty a skus vymenit grafiku za nejaku staru pci, ak mas
no skoro to tak vypada, bios vubec nenabehl. Nicmene se ted obavam, ze uz to ani necukne vetrakem a je to uplne mrtve.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Odpovědět