Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod jsem.devka » 14 črc 2013 21:31

ahoj prosím vás prosil bych o radu. když nepočítám rychlost práce, jsou ještě další věci ve kterých mě může omezovat velikost ram?

bavím se třeba o počtu nasazených vst v mym abletonu. začalo mi to padat, ale protože sem začal nahazovat pluginy z uad2, ale na ty to taky možná nemá vliv kvůli tomu že jdou před uad kartu, nevim.. doufám že to vyřeší upgrade z abletonu 8 na 9ku..

mám 4GB DDR 1366+ a windows xp.

děkuju kluci
Uživatelský avatar
jsem.devka
 
Příspěvky: 269
Registrován: 7. 5. 2007
Bydliště: Praha

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod Brooklyn / juanita juarez » 14 črc 2013 22:28

vliv ram muze bejt zasadni, ale pokud pouzivas 32bitovy DAW (a 32bitovy OS), tak ti vic RAM nejspis nepomuze.

jde o tohle: pokud pouzivas hodne rompleru (knihovny samplu), vysoka spotreba RAM je zrejma. co ale lidi nekdy opomiji je to, ze i bezny pluginy si casto vezmou dost RAM. potom nastava situace, kdy CPU sice staci, ale (v 32 bitovy prostredi) v jednu chvili zacne DAW v pameti zabirat nekde kolem 2GB, coz je hranice, ktera vetsinou konci crashem, resp. nemoznosti pridat dalsi plugin, resp. pluginum se prestava zobrazovat GUI, misto nich jen prazdny ramecek atp. (zalezi na odladeni DAW; Cubase zacina byt nestabilni kolem 1.5GB pameti).

jestli mas 64bit OS (nepises a nevim, jestli je xp i jako x64), ale 32bit DAW, muze pomoct nastroj jako jBridge, kterej umi spoustet pluginy jako samostatny procesy, a diky tomu 'chrani' DAW, aby se nedostala k ty kriticky hranici cca 1.5 - 2 GB na jeden proces. (v tomhle pripade teda vic RAM pomuze.)

pokud ale mas 32bit OS, tak ti imho nic nepomuze a komplikovany projekty budou porad padat (existuje tedy nejakej switch, co se pridava do boot.ini, diky kterymu se zpristupni nejaky stovky MB RAM navic, ale neslysel jsem, ze by to lidem pomohlo).

(zacal bych ale prozkoumanim fora UAD, jestli to neni spis tou kartou v kombinaci s abletonem... pri neuspechu bych pokracoval nainstalovanim win7 x64.)
Produkce, mix, mastering
www.lukasturza.com
Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
 
Příspěvky: 3554
Registrován: 6. 2. 2005

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod Settler » 15 črc 2013 00:34

Za me je to spise naopak.. velikost ram te prakticky neovlivni.. jeji parametry uz vubec ne.. co se tyce frekvenci apod, rozdily v rychlosti plneni jsou sice ciselne hezke, ale v praxi jde o jednotky procent za obetovani desitek i stovek procent ceny..

Jediny zpusob jak k tomu pristupovat je brat ji jako odkladiste pro aplikace.. viz. zbytek vyse napsaneho.. je to jen odkladiste pro aktualne spustene procesy, tedy pokud ve studiu pouzivas vice pluginu a podobnych veci ktere ram casto vyuzivaji fakt hodne, je dobre ji mit vice.. jinak ale beru onen zaklad 8GB za uplny standard, ktery vetsina uzivatelu nema sanci vyuzit.. (jak bylo napsano.. 32-bit system ti zpristupni pouze 3,6 nebo kolik to ve finale dela.. ma to omezeny stranovani na 4GB)..
Podle me ty pady zpusobujes tema pluginama.. resp. 4GB a XP tomu nasvedcuje.. napis co mas presne za system..
Uživatelský avatar
Settler
 
Příspěvky: 529
Registrován: 4. 6. 2002
Bydliště: Praha

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod jsem.devka » 15 črc 2013 01:59

ahoj dík za rady!!! mám windows xp, 64 bitový myslim, amd quad q6600, rychlej hadr, 4 gb nejrychlejší ddr 2ky, používám normal pluginy, powercore plugs a z uad2 karty. padá to už fakt při hodně náročnejch projektech, takže to chce asi víc renderovat... přeinstalovat z xp na 7čky tak aby mi zůstal nainstalovanej ableton a všechny ty pluginy od kterých už nemám instalačky asi nejde :)
taky to padalo u projektů kde bylo hodně uad pluginů. (ty se vešly do dsp uad2 karty) a proto mě napadá: můžou mít i tyhle vliv na ram když dou z dsp uad2 karty?

přeinstalovávat systém by pro mě byl velkej problém, ale chci pracovat rychle a bez neustálýho padání systému samozřejmě! :evil:
proto se snažim zeptat nejdřív profíků jestli to nejde i jinak, než bych se do toho musel pouštět :(
Uživatelský avatar
jsem.devka
 
Příspěvky: 269
Registrován: 7. 5. 2007
Bydliště: Praha

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod Settler » 15 črc 2013 02:43

jsem.devka píše:mám windows xp, 64 bitový myslim

Over to..

Start / Ovladaci panely / System (pripadne Win klavesa + Pause/Break)

EDIT.. np.. az tam budes, over.. :) Ale jinak ve svy podstate ano.. 8GB je hodne a vetsine postaci, ale ty 4 jsou takovej uplne zakladni limit.. 1GB si z toho vezmou samy okna.. pokud to je 32bit tak stejne nevidis ani celych 4GB takze ti zustane rekneme 2,6GB na aplikace, coz je malo..
Naposledy upravil Settler dne 15 črc 2013 02:51, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Settler
 
Příspěvky: 529
Registrován: 4. 6. 2002
Bydliště: Praha

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod jsem.devka » 15 črc 2013 02:47

settler dík :) ale zapoměl sem připojit že nejsem ve studiu na pc abych se podival, ale myslim že 64
Uživatelský avatar
jsem.devka
 
Příspěvky: 269
Registrován: 7. 5. 2007
Bydliště: Praha

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod jsem.devka » 15 črc 2013 02:56

koukal sem na využití ram ale a bylo tak 3,2, takže těch 64. to je ale tedy taky málo jo? děkuju
Uživatelský avatar
jsem.devka
 
Příspěvky: 269
Registrován: 7. 5. 2007
Bydliště: Praha

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod hawkens » 15 črc 2013 13:19

Rychlost prace ti RAM neovplyvni vobec, jedine ze by si jej mal tolko malo, ze by bol system neustale nuteny swapovat na disk. Ak mas nieco nestabilne a pada ti to, urcite ti nepomoze pridavanie dalsieho objemu RAM. Obcas sa stava, ze mas fyzicky vadny niektory pamatovy modul, ale to sa prejavi tak ze system sa v okamihu restartuje bez nejakych priznakov alebo varovani. To zrejme nebude tvoj pripad.

U teba by som tipoval na softwarovu chybu v nejakom plugine ktory pouzivas, moze byt aj v UAD plugine, alebo v samotnom DAW cize v Abletone. Skusaj postupne odpajat jednotlive pluginy, tak mozes prist na to ktory to robi. Alebo pozri do Event Logu, do aplikacneho, mozno ze program alebo system zapisal zaznam o nekorektnom ukonceni danej aplikacie.
Uživatelský avatar
hawkens
 
Příspěvky: 368
Registrován: 26. 2. 2007

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod tomy45 » 16 črc 2013 06:39

U Abletonu ti padanie pri viacerych vst moze sposobit:
- clip, posielas ho do send a je tam delay-reverb, a je tam viac pridany feedback. akosi to zacykli a padne to.
- apEQ ak mas viac ako 2x pouzity (nevyriesili to ani v 9tke)
- korg legacy ms-20, ak dlho krutis 1 zvuk na clipe, ms20 zrube cely ableton (podla logov)
- z mojich skusenosti, ableton je halkivy na crack vst, vyhodil som ich (postupne kupil) a padanie prestalo

Co mozes urobit, aby sa to zlepsilo:
- total commander, vymaz obsah adresarov v user/ableton - cache, decoding a error logy (ableton reports), spusti ableton znova a malo by to ist uz ok.

Co sa tyka OS, s XP 64bit Ableton si moc nerozumie. XP 32bit Sp3 a Win7 32bit Sp1 pre Win boli pre Ableton naj. U OSX Ableton drbne takmer len v pripada viac ako 2 instancii apEQ, u mna.
Uživatelský avatar
tomy45
 
Příspěvky: 2402
Registrován: 15. 10. 2008

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod blueevil » 17 črc 2013 00:35

AMD vraj bez optimizeru http://support.amd.com/us/Pages/dynamic ... ItemID=153 nejdu dobre. chcelo by to W7 aspon a nieco ine ako Ableton, uz len koli MMCSS, obdoba Core audio ktore ma aj OSX, XPsp3 nie
blueevil
 
Příspěvky: 247
Registrován: 3. 4. 2010

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod jsem.devka » 17 črc 2013 06:33

tomy45 takže ramkou to myslíš neni?
Uživatelský avatar
jsem.devka
 
Příspěvky: 269
Registrován: 7. 5. 2007
Bydliště: Praha

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod tomy45 » 17 črc 2013 07:11

Nie, RAM s tym nic nema. Iba ak by mal v 1 projekte kvantum samplov v abletonackom sampleri/simpleri + ako clipy naukladane a zaskrtnute R a RAM , co vlastne ableton uklada do RAM a netaha ich z disku.
Uživatelský avatar
tomy45
 
Příspěvky: 2402
Registrován: 15. 10. 2008

Re: Prosím o radu ohledně vlivu velikosti RAM

Příspěvekod Brooklyn / juanita juarez » 17 črc 2013 10:44

jsem.devka píše:tomy45 takže ramkou to myslíš neni?


jak jsem psal vyse, urcite muze mit (mne se to stavalo) -- ale nemusi.
Produkce, mix, mastering
www.lukasturza.com
Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
 
Příspěvky: 3554
Registrován: 6. 2. 2005


Zpět na PC


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Majestic-12 [Bot], Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+