Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod Kermitak » 19 čer 2010 18:46

Ivo píše:
Kermitak píše:To je legracni, na tyhle dva priklady ti muzu dat deset proti prikladu, kde jako porazenej vyjde OS X ;), cili to je dost o nicem. A o intuitivnosti by se dalo sahodlouze polemizovat, mnoha lidem (vcetne mne) neprijde ani intuitivni (jak ze se ten program uplne odinstaluje?), ani prehlednej, o eleganci nemluve (kdo pracuje s nejakym normalnim unixem chape).


Uveď aspoň 2-3 konkrétní příklady ... jinak je to jen takové abstraktní povídání ... A není to flame, pokud to budou fakta (na úrovni práce běžných uživatelů, ne nějaké esoterické podhoubí).


Jak chces. Napriklad resizovani obrazku byl problem. Kdyz se to nepodarilo mne, zkusil jsem "bezneho uzivatele", sveho otce, ani on nepochodil. Dal jsem se zkousel pripojovat k jedne WPA2 siti a chtelo to pokazde heslo, nebylo to schopne si ho pamatovat. U jine site si ho to pamatovalo, nechapu. Kdyz se rychle posouvam tabem v nejakych dialogovych oknech, nekdy neni videt, jaka polozka je aktivni a obcas vyskoci dialogove okno (v systemovych nastavenich), ktere nema focus, takze nejde zavrit klepnutim do enteru, ale musim popadnout mys a najet na cudlik.
To je proste par prikladu. Nerikam, ze neexistuje nejake elegantni reseni, ktere jsem proste nenasel, ale pro me to byl pain in the ass a nemel jsem nervy se s tim dal morit. Stejne jako pro tebe bylo otravny pripojeni externiho disku (coz musel byt nejaky exot, protoze pokud podporuje normalni storage class, jako 99% vsech externich disku a zaznamovych zarizeni, vse je pro uzivatele naprosto transparentni, nic se z internetu nestahuje a za par vterin ti vyskoci okno presne tak, jak jsi to popisoval u OSX).

Ivo píše:A nezapomeň taky na viry, to je jedna z dost principiálních věcí ... u Windows musí být všechno obrněno antivirovými atd. programy, aby se s tím vůbec dalo dělat ... U OSX nic takového netřeba.


Ivo, tve presvedceni vypada skalopevne, ale je bohuzel mylne. To ze na OS X nebylo moc viru (nikoliv zadne) je dano tim, ze tvurcum viru se vyplati spis soustredit na wokna, ktera jsou mnohem vice rozsirena, nema to nic do cineni s nejakou vetsi bezpecnosti OS X. Naopak bylo v posledni dobe nekolikrat verejne demonstrovano, ze OS X neni o nic bezpecnejsi, nez jakykoliv jiny system, spis naopak (napriklad na lonskem defconu, kde stroj s OS X podlehl utoku jako prvni). Tim, jak se OS X v posledni dobe rozsiruje, zacina byt pro tvurce viru zajimavejsi a ne nadarmo se zacinaji objevovat antiviry od znamych firem pro OS X (treba NOD32, Clamav, Sophos). BTW ani na windows nic obrnene byt nemusi, staci aplikovat bezpecnostni updaty a nechovat se jako blbec a na virus nenarazis.

Ivo píše:Jak se program úplně odinstaluje ? Záleží jak který. Některý se hodí do koše, jiné složitější mají vlastní unistall ... Není to o moc jiné než ve Windows.


Nerikam, ze je to ve windows idealni, ale os x si hraje na unix, tudiz by se jako unix mel chovat. A kdyz muzou free linuxovy systemy mit balickovaci systemy, co odinstaluji program tak, aby po nem nezbylo NIC (a vsechny programy stejnym zpusobem, ne jeden presunutim do kose a dalsi mazanim adresare), nevim proc to nemuze udelat system, za kterym stoji gigant jako Apple.

Ivo píše:Mimochodem ve W7 je dost (nápadně) okopírovaných uživatelských věcí a přístupů z OSX ...


Ano, tomu se rika vyvoj, dobre veci se kopiruji, jinak bychom dnes nebyli tam kde jsme. A stejne tak je v OS X dost napadne i nenapadne okopirovanych veci z jinych systemu a ze jich neni malo. Nevim, cos tim chtel rict, jestli neco o prukopnictvi Apple, tak to nefunguje, kopiruje kazdej od kazdyho a je to dobre.

Ivo píše:Bavíme se ale o operačních systémech pro normální práci např. s audiem ? Unix, Linux atd. sem myslím nepatří.


Ja samozrejme mluvil az na jednu zminku o linuxu o windows, ale kdyz uz o tom mluvis, tak OS X, linux, bsd jsou vsechno unixove systemy (a OS X je postaveny z velke casti prave na FreeBSD) a nevim, proc by ho melo nejak cinit "normalnim" to, ze ma hezci window manager a velkou firmu v zadech, ktera ho tlaci na desktopy. Kdyby apple tlacil treba linux nebo nejaky bsdcko, budes dneska behat logic treba na linuxu, je to jen o rozsirenosti, o nicem jinem, ty systemy jsou si z vetsiny podobne.

Jinak aby nedoslo k mylce, je mi ukradenej apple, microsoft i vsechny linuxy, pouzivam proste to, co mi vyhovuje a nehodlam se hadat o tom, jestli jsou lepsi banany nebo redkvicky. Ale kdyz nekdo dela z OS X nejaky super os, dokonalejsi nez zbytek sveta, ktery vyresi vsechny problemy, tak reaguju, protoze to neni pravda a nejakej neznalek by tomu mohl uverit a vyhodit prachy za neco, co by mu nakonec nemuselo vyhovovat a to jen na zaklade reklamy nebo hypu apple fanatiku (a ze jich neni malo, stejne jako win nebo linux fanatiku). Pro nekoho muze byt prijemnejsi na praci a chapu to, stejne jako chapu, ze par let zpet byl OS X i zaruka vetsi stability nez Win, protoze padal min. Ale uzivatelska privetivost je subjektivni, jak uz tu bylo receno a s tim padanim mam zkusenost, ze je to prinejmensim vyrovnane, ne-li uz obracene (mluvim jen za sebe, ale pro me je dulezitejsi osobni zkusenost nez skutecnost, ze nekomu treba OS X nespadl, to mi v praci nepomuze ;)).

Mimochodem jsem nepochopil, kdyz Apple prezentuje snow leopard jako 64bit. system, proc jeste pul roku zpet (nevim, jak je to ted) bootoval krome x serveru vsude s 32bitovym kernelem, muze mi to nekdo vysvetlit?

Jinak se v tom uz opravdu nehodlam stourat.
Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
 
Příspěvky: 6460
Registrován: 12. 1. 2005

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod demsky » 20 srp 2010 22:18

Kermitak píše:Mimochodem jsem nepochopil, kdyz Apple prezentuje snow leopard jako 64bit. system, proc jeste pul roku zpet (nevim, jak je to ted) bootoval krome x serveru vsude s 32bitovym kernelem, muze mi to nekdo vysvetlit?


ocividne su stale problemy s tymi prechodmi, ja osobne tomu nerozumiem, ved 32-bitove systemy tu su uz skoro 20 rokov, to je proste neuveritelne... ja som pocital, ze 64-bitove aplikacie a OS bude uz standard niekedy v roku 2003 a ze dneska 16 GB RAM bude normalka a cuduj sa svete stale su s tym problemy.
Uživatelský avatar
demsky
 
Příspěvky: 2675
Registrován: 10. 3. 2007
Bydliště: Bratislava

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod Pytkin » 21 srp 2010 10:12

Ja naviem. My sme kúpili mačky ešte s g5 procakmia veľká spokojnosť s tým bola. Pc sa na to vôbec nechýbali. Hovorili že to 64bit a je mi úplne jedno či to bola pravda alebo nie. Podstatne je, že to fungovalo. Afunguje to dodnes , to je 6 rokov.
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21166
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod Dreamgate » 15 úno 2011 11:30

Zdravím,
jelikož mi už došla trpělivost s mojí EMU 1212, můžete mi prosím říci, vy co máte Win 7 64bit, jaké používáte zvukovky?
Samozřejmě mi jde o ty, co víceméně fungují bez problémů. A nejlépe s Cubase 64bit s větším počtem instrumentů, jako je například Kontakt, East West.
Stačí mi pár tipů, ze kterých si už sám vyberu.
Může to být USB, PCI, popřípadě i FireWire.

Předem díky.
Dreamgate
 
Příspěvky: 216
Registrován: 3. 5. 2007
Bydliště: Praha má milovaná

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod komasix » 15 úno 2011 12:10

...jenom se připomínám, že já s 1616m (pcmcia) funguju na win 7 32 bez problému (beta driver). Asi je zakopanej v těch 64bit teda...
Uživatelský avatar
komasix
 
Příspěvky: 1074
Registrován: 25. 10. 2007
Bydliště: Plzeň

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod dano » 15 úno 2011 13:16

fajna diskusia... osobne tiez nemam ziadnu potrebu odchadzat z XP. mam tento system pre DAW uplne fajne vyladeny a slape vsetko co ma. kym sa bude dat, budem tento system pouzivat...
Uživatelský avatar
dano
 
Příspěvky: 3346
Registrován: 13. 5. 2005
Bydliště: Československo

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod Venti » 15 úno 2011 13:55

Dano, spravil som tento prechod na studiovom pocitaci rovno aj s vymenou HDD v raide a som nadmieru spokojny. Vsetko bezi krasne plynulo, za toho polroka co na tom bezim nebol ani jeden problem. Ked ta masina bezala na XPckach, tak sa sem tam pobil ovladac asi zvukovky s grafikou a spravilo to bsod. Na 7ckach ani raz. Nespozoroval som ani ziadne predlzenie bootovania, alebo shutdownu ani po instalacii, odinstalacii vsetkych moznych softov. Bootoje to rychlejsie ako XP.
XPcko dalej pouzivam na notebooku, aj ked mam nainstalovany aj 64bit win7. Dovod.. neboli 64bit ovladace na tmobile mobilny internet modem a som lenivy to reinstalovat teraz, ale chystam sa.. aj s novym diskom.
Uživatelský avatar
Venti
 
Příspěvky: 785
Registrován: 20. 4. 2003
Bydliště: Bratislava

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod Dreamgate » 15 úno 2011 19:23

Není ani tak problém u Win 7, ale spíš u výrobců komponentů a to zvlášť u zvukových karet. E-MU jela pod XP jako drak, díky stabilním driverům, na 7 docela kašlou.
Dreamgate
 
Příspěvky: 216
Registrován: 3. 5. 2007
Bydliště: Praha má milovaná

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod Vlad » 15 úno 2011 21:35

Ja mam E-MU 1616m a na W7 64bit neni zadny problem. Nejdrive v pohode na drivery na Visty a ted asi pul roku na beta drivery na W7. Koukni se na cubase nebo gearsultz fora, nebo primo na e-mu forum, treba tam neco bude o tvym problemu napsanyho
Uživatelský avatar
Vlad
 
Příspěvky: 1022
Registrován: 27. 3. 2006
Bydliště: Liboc

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod Poklop » 15 úno 2011 22:43

Mackie Onyx 1620i /64bit W7 ..... no problem, ba naopak, nižší latence na W7 oproti XP.
Poklop
 
Příspěvky: 979
Registrován: 10. 7. 2004

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod SoundsFine » 15 úno 2011 22:55

W7 64bit - taky potvrzuji nižší latenci oproti XP
Uživatelský avatar
SoundsFine
 
Příspěvky: 511
Registrován: 28. 7. 2008

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod Kelley » 12 dub 2011 17:12

Ahoj,
jé já jsem sem ještě nic nepsal ? :)

No konečně jsem chtěl nějak oddělit DAW od zbytku světa (XP home), tak jsem pořídil druhý disk a udělal dual-boot XP s Windows7 x64.
Board Goigabyte P35, CPU Intel E8200 DualCore, 2GB RAM, Grafika nVidia 9600GT, zvukovka Edirol FA-66 FireWire, na boardu je FW čip Texas Instruments. Ovladače nejnověší od výrobce.

Výsledek:
XP 32 - Sonar 8.5.3 - latence 4,5 msec
W7 x64 - Sonar 8.5.3 32bit - latence 6msec :roll: Sice jde nastavit i menší (4 nebo 3ms), ale pak zvuk (kytara přes VST, VSTi) občas praská... Povypínal jsem snad úplně všechno, zkusil jsem i ovladač FireWire "zastaralý" jak se tu o něm psalo v souvislosti s RME FireFace, ale je to furt stejný... Bohužel i podle ucha je hranice použitelnosti, zejména s kytarou, právě těch 5ms.
A Sonar 64bit - ten nejdřív šel pustit, ale jen jednou, po zavření už se druhý pokus o spuštění nepovedl, zasekl se při scanování VST složek, musel se restartovat PC. A teď už nejde pro jistotu vůbec. Tak nevím... Asi udělám dual-boot 2xXP a bude pokoj.
Mám v PC ještě PCI zvukovku Prodigy 7.1, která má ASIO, že bych ji zkusil pro srovnání, jestli je na vině skutečně zmršené FireWire. Ale tuněním DAW jsem si ten ovladač v Sonaru ve W7 zneviditelnil a už nevím jak to dát zpátky :lol:
Kelley
 
Příspěvky: 210
Registrován: 10. 3. 2009
Bydliště: Brno

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod TOM-Thak » 12 dub 2011 20:03

na to aby ti behal 64bit system win7 s tak nizkou latency na to mas dost slabej vykon pocitace. Nediv se.. Xp home zerou preci jen mene systemovych prostredku nez w7.
Uživatelský avatar
TOM-Thak
 
Příspěvky: 3692
Registrován: 19. 6. 2004
Bydliště: Kladno/Praha

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod Kelley » 12 dub 2011 21:22

No, nevím. Spustil jsem si správce úloh a systémové prostředky byly skoro pořád na nule. Akorát se tam objevil takový "hřeben" v grafu vytížení CPU. Sem tam vyskočilo vytížení procesoru na asi 10-15%. Jenže ty špičky vůbec neodpovídaly těm lupancům, byly tam daleko častěji (ty špičky). A nepodařilo se mi bohužel vysledovat, který proces to dělá (zakázal jsem v zařízeních mimo jiné i síťovou kartu). Takže si dovolím nesouhlasit. Systém by to IMHO měl stíhat, i když vím že to není bůhvíco. Mám obavy že je to spíš problém Gigabyte vs. Windows7, už se tu o tom taky někde psalo...
Kelley
 
Příspěvky: 210
Registrován: 10. 3. 2009
Bydliště: Brno

Re: Windows 7 a DAWs - čerstvé poznatky ?

Příspěvekod TOM-Thak » 12 dub 2011 21:24

Ja mam gigabyte desku a Win7 a maka vsecko v pohode.. me treba cubase ukazuje vytizeni procesoru 50% a stejne mi to pri realtime exportu napise CPU overload takze musim zmrazovat nekolik VSTi... je to podivne.
Ale jednoduse verim tomu ze dual core a 2giga ram an 64bit system je proste trosku malo.
Uživatelský avatar
TOM-Thak
 
Příspěvky: 3692
Registrován: 19. 6. 2004
Bydliště: Kladno/Praha

PředchozíDalší

Zpět na PC


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Google Feedfetcher, maux, Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+