ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
boolocks
Příspěvky: 161
Registrován: 02 úno 2009 08:37

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od boolocks » 01 říj 2009 18:30

Tohle by mě zajímalo, moc to nechápu..co je pro mě a celou nahrávku lepší? nahravat do 96kilo (max, co moje zvukovka dává) a pak při konečnym exporut převádět do 44,1, nebo nahravat rovnou ve 44,1?

jackies

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od jackies » 01 říj 2009 18:48

boolocks píše:Tohle by mě zajímalo, moc to nechápu..co je pro mě a celou nahrávku lepší? nahravat do 96kilo (max, co moje zvukovka dává) a pak při konečnym exporut převádět do 44,1, nebo nahravat rovnou ve 44,1?
Záleží na tom, jaký zdroj, čím a jakou hudbu zaznamenáváš.
Mě tyhle "akademické" debaty o těch rozlišení vždycky pobaví. Zvláště pokud se debatuje v kontextu s elektronickou hudbou.

boolocks
Příspěvky: 161
Registrován: 02 úno 2009 08:37

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od boolocks » 01 říj 2009 19:04

Dejme tomu, že budu nahravat normální starej bigbít - bicí, basa, kytary, vokály - klasickejma mikrákama do pultu, ze ktereho to poženu rovnou do zvukovky...co je teda výhodnější?

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3046
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od hombrefeo » 01 říj 2009 19:13

technika zaznamu zvuku ma sva jasna pravidla, pres to nejede vlak. jestli tahle veda nekomu pripada moc akademicka, at si to nahrava na jednostopy kazetak...

boolocks
Příspěvky: 161
Registrován: 02 úno 2009 08:37

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od boolocks » 01 říj 2009 19:25

hombrefeo: tím jsi mi moc neporadil :-)

jackies

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od jackies » 01 říj 2009 20:10

boolocks píše:hombrefeo: tím jsi mi moc neporadil :-)
Neporadil, jen reaguje mimo mísu na můj nick.

U normálního natáčení akustický nástroj, mikrofon .... samozřejmě neplatí že méně je více.
Když máš možnost, místo a silnou mašinu nabírej to na 96. O nic přece nejde.
Když nic, tak získáš alespoň větší dynamický prostor.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4579
Registrován: 24 lis 2005 23:22

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od Amorph » 01 říj 2009 20:25

dynamicky prostor souvisi s frekvenci zaznamu? Naopak to funguje, teda ze cim mensi bitova hloubka, tim vic se projevuje i aliasing, ktery pokazi frekvencni spektrum. Ale jak muze vyssi frekvence zaznamu zvysit dynamiku?

Jinak u kytarovy hudby mam zkusenost s naberem do 44.1 a do 88.2 kHz a obcas mam pocit, ze tech 88 je v necem spojitejsi a hladsi, ale ruku do ohne bych za to vzdycky nedal. Zato temer dvojnasobny vypocetni naroky jsou u tech 88 jasny. Pokud mas vykonovou rezervu, tak neni duvod to v tech 88 nenabrat. Pokud rezervu nemas a netocis zrovna klasiku, tak asi ani tema 44 moc lidi neurazis (tim myslim posluchacu, tady na foru mozna nekoho jo;-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21341
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od Pytkin » 01 říj 2009 20:53

dakto tu uz riesil , ze ked tak treba naberat 96k .. nie 88k ..

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6473
Registrován: 12 led 2005 23:43

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od Kermitak » 01 říj 2009 20:59

Pytkin píše:dakto tu uz riesil , ze ked tak treba naberat 96k .. nie 88k ..
Coze to..?

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3046
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od hombrefeo » 01 říj 2009 21:07

jackies píše:
boolocks píše:hombrefeo: tím jsi mi moc neporadil :-)
Neporadil, jen reaguje mimo mísu na můj nick.

U normálního natáčení akustický nástroj, mikrofon .... samozřejmě neplatí že méně je více.
Když máš možnost, místo a silnou mašinu nabírej to na 96. O nic přece nejde.
Když nic, tak získáš alespoň větší dynamický prostor.
kdyz to vis, tak proc jsi to nerekl hned?

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3046
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od hombrefeo » 01 říj 2009 21:17

boolocks píše:Dejme tomu, že budu nahravat normální starej bigbít - bicí, basa, kytary, vokály - klasickejma mikrákama do pultu, ze ktereho to poženu rovnou do zvukovky...co je teda výhodnější?
ta audio karta by mela mit alespon 4 nezavisle vstupy, nejlepe vsak 12. ten mixpult bych se snazil obejit.

boolocks
Příspěvky: 161
Registrován: 02 úno 2009 08:37

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od boolocks » 01 říj 2009 21:55

mám motu 8pre rozšířenou přes adat o dalších osm kanálů....nevím proč ten mix obcházet, myslim, že je v pohodě - mám tascam M3500

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3046
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od hombrefeo » 01 říj 2009 22:20

boolocks píše:mám motu 8pre rozšířenou přes adat o dalších osm kanálů....nevím proč ten mix obcházet, myslim, že je v pohodě - mám tascam M3500
tak to promin, to jsme si nerozumeli. ja myslel, ze se jedna o nejaky "simple" mixer s jednim vystupem :Ð

jackies

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od jackies » 02 říj 2009 00:44

Amorph píše:dynamicky prostor souvisi s frekvenci zaznamu? Naopak to funguje, teda ze cim mensi bitova hloubka, tim vic se projevuje i aliasing, ktery pokazi frekvencni spektrum. Ale jak muze vyssi frekvence zaznamu zvysit dynamiku?
Samozřejmě jsem myslel bitovou hloubku v kontextu s dynamickým prostorem.
O bitovém rozlišení nic nepsal, tak jsem předpokládal ( nevím proč ), že se ptá na náběr v 16/44 aby nemusel nic následně převádět.
S použitím vysokých frekvencích už tak nějak předpokládám záznam do 24bit.
Proto taková ( asi špatně formulovaná ) moje odpověď.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12193
Registrován: 08 bře 2004 14:43

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od kexik » 02 říj 2009 11:44

ja by som povedal, ze treba vyskusat aky velky projekt ti zvladne pc. ak zvladne komplet procesing potrebneho poctu stop aj pri 96, funguj na 96. ak nezvladne, naberaj na 44.1. v zmysle povedaneho je cela tato debata zbytocna... este je tu otazka podstatne vacsieho objemu dat pri 96.
co sa tyka samplovacky, je dost jedno aku pouzivas, ked potom master prevedies RAZ na pozadovanu 44.1 kvalitnym algorytmom

Odpovědět