Akai MPC Studio

Odpovědět
standa.puffler
Příspěvky: 20
Registrován: 17 bře 2004 13:26

Akai MPC Studio

Příspěvek od standa.puffler »

První MPC, které dbá na štíhlou linii.
5. 6. 2014

Na sklonku loňského roku přišla společnost Akai se zbrusu novým MPC Studiem. Znovuzrození platformy MPC znamenalo nutnost přidané hodnoty, něčeho nového. Nové MPC Studio je tak něčím mezi MPC Renaissance a příslušenstvím MPC Fly iPad. Jde o velmi tenký MIDI kontrolér - dost silný co se týče funkčnosti i ovládání a na druhé straně dost tenký a lehký pro maximální mobilitu.

Jak nové MPC Studio vypadá?
Obecně je zcela zřejmý trend menších, přenosných a plně funkčních mašinek pro elektrifikované hudebníky. Stříbrný futuristický kontrolér váží jen 0,89 kg a měří 284 x 257 mm. Na výšku má jen 22,6 mm, tedy zhruba palec. I přesto je pevný a nemusíte se bát poctivého bubnování polštářky prstů. V krabici se nachází i stylové červené pouzdro, které vašeho nového miláčka snad dostatečně ochrání (minimálně před prachem a drobnými škrábanci).
Obrázek
K dispozici je tradičních osm tlačítek pro volbu banky zvuků - čtyři z nich lze použít se Shiftem pro další funkce. Tlačítka mají barevné podsvícení pro zobrazení Velocity a dat událostí (žlutá, oranžová, zelená a červená). Velký modře podsvícený LCD displej s rozlišením 360 x 96 zobrazuje veškerá klíčová data, což v principu znamená, že můžete pracovat téměř bez jediného pohledu na monitor počítače. Trochu ztížený je pohled na displej z jiných úhlů než přímo shora, ale pokud máte zrak jako ostříž, dá se s tím fungovat. Vlastně je na vás, jak moc vysoký kontrast displeje si nastavíte.

Stejně jako MPC Renaissance nemá ani MPC Studio žádné vestavěné audio rozhraní - je potřeba zapojit výstup zvuku do počítače nebo na externí repro/monitory. Trochu nevýhodné je, že bez počítače už s tímto MPC mnoho humbuku nenaděláte - jako samostatná přenosná beat machine už je MPC studio nepoužitelné. Jde skutečně o MIDI kontrolér tak, jak by se dalo očekávat - obdobně jako nedávno recenzovaný Arturia Spark LE. MPC tak musíte pomocí USB kabelu propojit s vaším notebokem či PC a nainstalovat si příslušné ovladače a obslužný software. USB kabel zároveň celý přístroj napájí.
Obrázek
První pocity při seznamování se s MPC Studiem
Kontrolér je velmi lehký a přitom pevný. Horní část je z leštěného hliníku a spodní plastová. Kromě USB zdířky najdeme na zadní straně MPC ještě MIDI In/Out a On/Off tlačítko. MIDI vstup i výstup jsou na MPC řešeny pomocí TRS, jinak by se na tak tenký kontrolér nevešly.

Základní rychlostně citlivé pady jsou podsvíceny a barva podsvícení vždy odpovídá stisku. Oproti Spark LE je podsvícení decentní a navíc barevné s ohledem na rychlost či sílu stisku. Stejně jako hlavní pady a tlačítka pro volbu zvukové banky je podsvícena i většina ostatních tlačítek, nicméně jejich popisky podsvíceny nejsou, proto budete při hraní potřebovat alespoň trochu externího přisvícení.
Obrázek
Velký displej s nastavitelným kontrastem informuje o všem potřebném.
Obrázek
Transport bar je přesně tam, kde byste jej u MPC očekávali.

Připojení k PC
MPC Studio je potřeba nainstalovat do vašeho PC či notebooku. Nejprve se nainstalují ovladače, teprve pak se připojí samotné MPC k počítači a doinstaluje se hlavní aplikace. K tomu je samozřejmě potřeba DVD mechanika, bez ní si bohužel neškrtnete. Aktualizace aplikace získáte už následně online. Součástí instalace je i registrace.

Kromě instalačního DVD najdete v krabici ještě dva disky se zvuky. První disk nazvaný The Bank obsahuje 3 GB zvukových vzorků a smyček. Na druhém disku s názvem The 809 je drum machine. Dohromady tak s MPC Studiem dostanete do ruky více než 9 GB velmi dobře použitelných zvuků, smyček a nástrojů, jejichž počet můžete rozšiřovat i potom díky tzv. Expansion Packs.

MPC software
Software je možné provozovat samostatně jako standalone aplikaci nebo ve vašem DAW jako VST/AU/RTAS plug-in. Aplikace samotná je schopna hostovat VST a AU plug-iny třetích stran, předpokládá se tak, že půjde o jednoduché a výchozí řešení pro kompletní tvorbu. K provozu budete potřebovat celkem aktuální nadupaný hardware a na PC pak Windows 7 nebo vyšší (na XP si také už neškrtnete) a na počítačích Mac OS 10.6 nebo vyšší.
Obrázek
Aplikace MPC Studio je velmi přehledná, intuitivní a rychle se s ní naučíte pracovat.

Akai si vzal při tvorbě aplikace inspiraci jen z toho nejlepšího z předchozích řad MPC. Díky tomu máte k dispozici osmipólové filtry, legendární efekty i 960 pulzů na čtvrťovou notu pro váš sekvencer. Mnoho z běžných a uživateli MPC milovaných funkcionalit je na moderních počítačích díky výpočetnímu výkonu mnohem rychlejších a propracovanějších. Mnozí tvůrci využívají MPC výhradně pro tvorbu bicích smyček a rytmiky (beat making), pro ně je v aplikaci připraveno velmi propracované prostředí. Nejde tedy přímo o DAW v pravém slova smyslu, ale uživatelé MPC mohou tvořit své beaty rychle a efektivně.
Velkou nevýhodou dodávané aplikace je fakt, že bez připojeného MPC Studia či MPC Renaissance nefunguje. Prostě nejsou povoleny žádné operace s aplikací bez připojeného MPC - zřejmě jde do jisté míry o ochranu proti pirátům, ale může to významně omezovat hudebníky, kteří jsou zvyklí připravovat si část práce třeba ve vlaku jen na notebooku a to bez připojeného MPC. Kromě dodávané aplikace lze MPC Studio samozřejmě využít jako standardní a univerzální MIDI kontrolér pro jakoukoliv standalone hudební aplikaci nebo váš oblíbený DAW - tam už na taková omezení logicky nenarazíte.

Jak se s tím tvoří?
Cílem MPC Studia je jednoznačně maximální komfort a kontrola nad vaším projektem bez nutnosti používat klávesnici, myš i monitor počítače. Vše by mělo být na dosah ruky, ovládací prvky do značné míry zrcadlí zaměření dodávané aplikace. Velký displej přenáší dostatečné informace jak pro živé hraní, tak pro sequencing, mixáž nebo správu zvuků. Software je velmi dobře vizuálně řešen, práce s ním je přímočará a intuitivní.

Stále jde o řadu MPC - tedy historicky patternově orientovaný sekvencer postavený na samplech. Vaše staré samply ve formátech WAV, AIFF a SND tak můžete nadále používat. Dokonce si můžete pohrát i s moderními formáty REX či MP3. Software podporuje import a export programů, sekvencí a samplů z a do všech verzí MPC. To znamená, že snadno přesunete veškeré své produkce z paměťových karet přímo do svého počítače. Verze 1.3 aplikace opravuje chyby, které znemožňovaly import projektů z MPC 1000, 2500 a 5000. Jediné, co není kompatibilní, jsou programy syntetizéru v MPC 5000 a audio nahrávky z pevného disku této řady.

Pokud naplníte všech 8 bank, získáte pro projekt tolik samplů, kolik jste jich dosud nedostali snad do žádného MPC. Software podporuje až 128 tracků, záznam probíhá v gridu podobném piano rollu. Finesy známé i z ostatní MPC jako je pokročilá korekce časování (Timing Correction) nebo Swing jsou dostupné i u MPC Studia. Patterny jsou sestaveny z partů a vrstev, poskládané za sebe v Song Sequenceru pak tvoří skladbu nebo projekt. Celý projekt si můžete snadno vyexportovat do MIDI souboru nebo jako audio mixdown.
Obrázek
Práce se samply je v MPC Studiu velmi komfortní.

Kromě práce s hotovými samply je software schopen i sám vzorkovat. Stačí přejít do režimu Sample Record a to buď přímo na kontroléru, nebo na úrovni aplikace a vybrat, zda chcete nahrávat z externího zdroje nebo jen resamplovat interní zvuk. Součástí aplikace je samozřejmě postprodukce takto získaného zvukového vzorku - můžete stříhat vybrané části křivky, ořezat a jakkoliv jinak procesovat získaný zvukový materiál.

Díky sekci Track Mixer můžete míchat tak, jak jste zvyklí z většiny DAW aplikací. Dokonce můžete kromě nativních plug-inů použít i oblíbené VST efekty a jejich ovládací prvky namapovat v aplikaci snadno přímo na ovládací prvky MPC Studia. Pro ovládání přehrávání a nahrávání jsou k dispozici tradiční tlačítka a la Transport Control. Celkový dojem z ovládání je skvělý - tlačítka nejsou plastová, ale spíš jakoby pogumovaná a na dotek velmi příjemná.

Trochu nezvyk jsou - alespoň pro mě - Q-Link kontroléry namísto otočných kroutítek, jak jsme na ně zvyklí u MIDI kláves. Pocitově jsou tyto chromované ovládací prvky velmi příjemné, jejich velikost je přiměřená a otáčí se s nimi velmi snadno. Je prostě potřeba si zvyknout, pokud jste předtím běžně nepracovali s jiným MPC. K dispozici máte čtyři menší Q-Link kontroléry a jeden Data Jog.

Shrnutí
Akai MPC Studio je solidní alternativou k Native Instruments Maschine či Arturia Spark LE, a to zejména pro ty, kteří vyrůstali na Akai hardwaru. Zatímco konkurence řeší komponování hudby možná trochu více komplexně, Akai stále dominuje v oblasti tvorby beatů. Pokud tedy přemýšlíte více jako bubeník než třeba klavírista, bude pro vás MPC Studio tou správnou volbou. Navíc je oproti svým sokům mnohem lépe přenosné a také levnější - a to nejen vůči Spark LE a Maschine, ale stojí i třetinu toho co Akai MPC Renaissance. Záleží tedy hodně na vašich zvyklostech a potřebách - zda budete využívat MPC Studio v domácím prostředí nebo na živé hraní.

Je hodně věcí, které se mi na MPC Studiu líbí - hardware je dobře konstruován, je skvěle ovladatelný a poskytuje mi příjemný pocit ze hry na pady. Jde o plně funkční řešení MPC tvorby v kompaktním a přenosném balení. Zvukový výkon a samotná kvalita zvuku je v rukou vaší zvukové karty. Je však potřeba brát v úvahu i fakt, že bez připojeného MPC se s tvorbou projektu na počítači moc neposunete. Také bez aktualizace aplikace z přiloženého DVD se asi potrápíte s nestabilním softwarem, ale update řeší mnohé a navíc přidává další a další funkce.

Stanislav Puffler

Výrobce: Akai Professional
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Odpovědět