AUDIOPROBE SPARTAN CUE 110 a SPARTAN A

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

AUDIOPROBE SPARTAN CUE 110 a SPARTAN A

Příspěvek od mirek.pisa »

USB audio převodníky se zajímavým původem.
8. 6. 2015

V dnešní době jsme si již zvykli, že většina spotřební elektroniky pochází buď z Číny, nebo z Taiwanu. O to zajímavější je, když se objeví nový výrobce z jiného státu. Poměrně mladá firma AUDIOPROBE má své sídlo v Jižní Koreji a od svého založení v roce 2010 se věnuje vývoji vlastních produktů pro profesionální hudebníky, u nichž je hlavní důraz kladen na zvukovou kvalitu a design. Jejím prvním produktem je audio převodník SPARTAN CUE 110. V současné době přichází na trh i jeho mladší bráška SPARTAN A představený společně s mikrofony Lisa na výstavě NAMM 2015. Dnes se na oba tyto audio převodníky podíváme podrobněji. Jelikož jsou oba převodníky v základu stejné, budu se věnovat hlavně lépe vybavenému typu SPARTAN CUE 110 a posléze popíši drobné rozdíly u novějšího převodníku SPARTAN A.

SPARTAN CUE 110
To, co zaujme hned na první pohled, je způsob zabalení audio převodníku - barevně potištěný karton, který kopíruje tvar zařízení včetně prostřižených otvorů pro ovládací prvky. Není tedy použít žádný recyklovaný papír ani vycpávky. Na druhý pohled zaujme zpracování převodníku, na kterém se rozhodně nešetřilo. Základ tvoří 3 mm silné hliníkové šasi, ocelový plech a černé plexi na vrchu. Sám o sobě působí vzhled audio převodníku velmi luxusním dojmem a bude tak dobře reprezentovat i v profesionálním studiu. Perfektní zpracování si však vybírá svoji daň v podobě velikosti a váhy. Velikost není zase tak závratná, přesto se uživateli krabičku o rozměrech 172 x 132 x 56 mm a váze 670 g nebude vždy chtít vozit s sebou. O to více poslouží ve studiu.
Obrázek
Jako připojení k počítači je zvolen USB 2.0 port, který slouží i pro napájení. Pokud je převodník připojen ke slabšímu USB napájení, lze jej napájet pomocí externího 5V zdroje, který ovšem není součástí balení.

SPARTAN CUE 110 dokáže zpracovat stereofonní audio signál vzorkovací frekvencí až 192 kHz s rozlišením 24 bitů díky převodníku typu sigma-delta, což samo o sobě zaručuje nadprůměrnou kvalitu. K tomu je nutné započítat vlastní asynchronní audio hodiny pro řízení převodníků, jež nejsou závislé na USB sběrnici a zaručují kvalitní jittering, který má za úkol vyrovnávat kvantizační chyby při vzorkování.

Analogovou část převodníku tvoří dva nezávislé vstupní kanály. První je osazen XLR konektorem a je určen pro připojení mikrofonu s aktivací fantomového napětí 48 V pro kapacitní mikrofony. Druhý kanál má velký Jack konektor typu TS pro připojení snímače z hudebního nástroje. Oba konektory jsou umístěny na předním panelu, kde je také přepínač umožňující zvolit jako zdroj signálu pár TRS konektorů pro připojení linkové úrovně. Na přepínači je možné zvolit fixní vstupní úroveň, kdy je prakticky vyřazen předzesilovač, nebo lze vybrat vstup s řízenou úrovní až o +19 dB. Pro mikrofon je připraven nízkošumový analogový předzesilovač s maximálním zesílením až 50 dB a velmi nízkým zkreslením, které se pohybuje v desetitisícinách procent. Nástrojový Hi-Z vstup je pak vybaven předzesilovačem osazeným tranzistory s řízeným elektrickým polem JFET.

Řízení zisku jednotlivých vstupních kanálů je umístěno na vrchním panelu. Za nadstandardní považuji osm LED pro každý kanál na zobrazení zisku vstupní úrovně, což je velmi komfortní. Uvítal jsem také velké knoflíky na potenciometrech, které jsou navíc s pogumovaným povrchem, takže se dobře ovládají. Stejně jako vstupní kanály je na vrchním panelu umístěn i ovladač výstupní úrovně ve stejném provedení, což z funkčního a designového hlediska nemá chybu.

Výstup z audio převodníku je vyveden na dvojici TRS konektorů na zadním panelu a také na dva sluchátkové výstupy umístěné na předním panelu. Ty jsou vytvořeny tak, že jeden je určen pro hudebníka a druhý pro režii, kdy druhý sluchátkový výstup vypíná signál na linkových výstupech. To se hodí například při domácím nahrávání, kdy by nahráváním mikrofonu se zapnutými reproduktory vznikal přeslech nebo zpětná vazba. Takto stačí sluchátka vsunout do správného vstupu a z reproduktorů se nic neozve.
Obrázek
Stejně tak má dobré využití přímý monitoring vstupních signálů na výstupech. Pomocí přepínače je možné monitoring aktivovat a to jak ve stereu, kdy levý kanál vstupu putuje do levého výstupu a pravý vstup do pravého výstupu, tak i v mono režimu, kdy je jeden ze vstupních kanálů smíchán do obou výstupů. Poměr vstupních kanálů a signálu z počítače se řídí hlasitostí výstupu počítače.

V neposlední řadě je součástí audio převodníku také jeden pár DIN konektorů pro MIDI vstup a výstup. Tím uživatel získává vše, co potřebuje pro kompletní studiovou práci.

SPARTAN A
Jedná se o mladší klon CUE 110, jehož hlavními přednostmi jsou kompaktní rozměry a váha. Přestože se všechny ovládací prvky a konektory přesunuly na přední a zadní panel, vzhledově vůbec nezaostává. Uživatelé si mohou dokonce vybrat jednu ze tří barev hliníkového šasi - modrou, červenou nebo stříbrnou. Ani v jedné nepůsobí převodník špatně.
Obrázek
Vybavením je SPARTAN A prakticky totožný s modelem CUE 110. Všechny vstupní a výstupní konektory jsou umístěny na zadním panelu a ovladače pro řízení vstupních a výstupních úrovní jsou na panelu předním. Uživatel zde nenalezne linkové vstupy, pouze mikrofonní a nástrojový vstup. Také zmizely LED stupnice, které jsou nahrazeny podsvícenými potenciometry, jež mění úroveň a barvu podle přicházejícího audio signálu.

Dvojice sluchátkových výstupů zůstala, jen jsou osazeny 3,5mm konektory a mají vlastní řízení hlasitosti nezávislé na hlavním výstupu. Tím byla nahrazena vypínací funkce jednoho z nich. Absence linkového vstupu způsobila, že přepínač vstupů by byl již zbytečný. Stejně tak přímý monitoring byl zjednodušen jen na polohy zapnuto a vypnuto.

Zvuková kvalita každopádně zůstala a převodník nabízí nadprůměrný zvuk odpovídající vyšší cenové kategorii.
Obrázek
Instalace
USB audio převodníky jsou na světě již nějakou dobu a instalace je většinou triviální záležitostí. Obzvláště u operačního systému Mac OS X, kde se přístroj prostě jen propojí s počítačem a hned funguje bez potřeby jakýchkoliv speciálních ovladačů. Zato u Windows je to jiné, zde je potřeba stáhnout aktuální ovladače přímo z webu výrobce. S převodníkem není dodáváno žádné instalační médium, jen kartička s odkazem.

Oproti zvyklostem, kdy se nejdříve instalují ovladače a poté se připojí převodník, doporučuje výrobce opačný postup. Sice nevím proč, ale i tak instalace proběhla v pořádku a bez problémů. Trochu mne překvapilo, že ač jsou audio převodníky prakticky totožné a ovládací programy stejné, ovladače obou převodníků nejsou kompatibilní. Pravděpodobně je to rozdílným čipem, který se stará o USB komunikaci.

Samostatnou kapitolou je možnost připojení převodníků k tabletům iPad, kdy je nutné mít k tabletu redukci na USB a napájený USB HUB. V případě modelu SPARTAN CUT 110 by stačilo jen připojit 5V zdroj, který však bohužel není součástí balení a je nutné jej dokoupit samostatně.

Capture Probe
Složitost různých Windows ovladačů nutí výrobce mít jeden speciální ovladač pro WDM systém, jiný pro ASIO atd. Firma AUDIOPROBE však na to šla od lesa. Vytvořila rozhraní Capture Probe, které oba systémy spojuje a dokonce interně propojuje. Uživatel má možnost nahrávat výstup WDM ovladače do ASIO a obráceně, dokonce je možné propojit vstup s výstupem rovnou mezi sebou. Asi si říkáte, k čemu je to dobré. Občas nastane situace, kdy potřebujete nahrát zdroj například z internetu do hudebního programu. To je u většiny převodníků problém a musí se to řešit propojovacími kabely. U řady SPARTAN však stačí jen kliknutí myší.
ObrázekObrázek
Závěr
Převodníky SPARTAN se hodí do každého studia, kterému stačí dva vstupy a dva výstupy. SPARTAN A je menší a lehčí a díky tomu je vhodný pro mobilní použití. SPARTAN CUE 110 je více orientován na studiovou práci. Zvukově jim nelze nic vytknout, svou čistotou a frekvenčním rozsahem potěší nejednoho profesionála. Díky integrovaným hodinám se do signálové cesty nedostává žádné rušení z počítače, jak tomu bývá u lacinějších převodníků. ASIO ovladače pak zaručují, že si převodníky výborně rozumějí s většinou DAW programů a hudebních editorů.

Co říci na závěr? Audio převodníky SPARTAN nenabízejí oproti konkurenci nic výjimečného. Standardní výbavu v podobě dvou párů audio vstupů, dvou výstupů a MIDI má dnes většina konkurenčních výrobků. Celkové zpracování a zvuková kvalita je však přece jen řadí mezi to nejlepší, co lze v současné době v této cenové relaci pořídit. Pokud přemýšlíte o koupi malého převodníku do studia, určitě si do seznamu zapište jméno AUDIOPROBE SPARTAN, stojí za pozornost.

Výrobce: AUDIOPROBE
Zapůjčil: Muziker a. s.

Mirek Píša

Odpovědět