M-Audio M-Track 2X2 a 2x2M

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

M-Audio M-Track 2X2 a 2x2M

Příspěvek od mirek.pisa »

Stolní audio převodník s profesionálními parametry.
11. 11. 2016

Firma M-Audio za dobu své existence dokázala v hudebním světě hodně věcí. Od prvních MIDI převodníků až ke zvukovým kartám a USB kontrolérům. Zajímavé je i historie firmy, která začíná v roce 1988 jako MIDIMAN. Jako rychle rostoucí společnost koupila firmu Evolution Electronics, která vyráběla MIDI kontroléry. Po několika letech firmu M-Audio kupuje společnost Avid, která vlastní i softwarovou firmu Digigram. S tohoto spojení vzniká program Pro Tools M-Powered, který funguje právě s audio převodníky M-Audio. Nyní firma M-Audio spadá pod křídla inMusic Brand, která vlastní značky Alesis, Akai, Denon, Numark, Air, SONiVox a další. I když se může zdát, že si mohou zmíněné značky konkurovat v rámci jednoho vlastníka, opak je pravdou a dobře se doplňují. Zvukové převodníky dostávají do vínku bohatou softwarovou výbavu. Nejinak tomu není ani v případě nových audio převodníků M-Track 2x2 a 2x2M.

Zvukové převodníky M-Track řady 2x2 jsou připraveny pro profesionální záznam ve 24bitovém rozlišení se samplovací frekvencí až 192 kHz. Napájení je řešeno pomocí USB kabelu, připojeným k počítači pomocí klasického USB, nebo nově i USB-C konektoru. Kabely pro oba typy konektorů jsou dodávány spolu s převodníkem. Díky tomu jdou připojit i k novým notebookům se systémy Windows nebo Mac OS. Převodním má oproti zvyklostem místo USB-B konektoru nový oboustranný USB-C konektor umístěný na zadním panelu.
Obrázek
Obrázek
Popis
Design převodníku je navržen přesně podle současné módní vlny. Již se nesnaží uživatele přesvědčit, že nandá dva do jednoho rackového úchytu, ale že se bude jako král vyjímat na jeho pracovním stole. Nesnaží se o žádnou miniaturizaci, ale nabízí poctivý kus materiálu, se kterým má uživatel pocit, že za své peníze dostal daleko více, než zaplatil. Kovové šasi dodává na váze i na trvanlivosti. M-Track se dodává ve dvou verzích - standardní 2x2 a rozšířená verze 2x2M. Hlavní rozdíl je v přidání MIDI a dalších konektorů u audio vstupů.

Dominantním prvkem je velký ovladač hlasitosti na vrchním panelu. Ten je pro efekt vyroben z plexiskla s černým podkladem, který dodává na eleganci, ale také je citlivý na otisky prstů. Tak je nutno svačit salám ve studiu vidličkou, namísto prsty.

Dva nezávislé audio vstupy mají samostatné regulace úrovní se čtyřmi LED zobrazujícími úroveň vstupního signálu. Ty jsou umístěné na levé straně horního panelu. Interně jsou analogové části vybaveny předzesilovači zaručující velké zesílení s velmi nízkým šumem, a moderními A/D převodníky firmy XMOS. Umístění a typ konektorů je u obou převodníků rozdílný. Základní 2x2 má jeden kombinovaný XLR/TRS konektor na zadním panelu a jeden TRS na předním. Do zadního se připojuje mikrofon nebo linka, do předního linka nebo nástroj. Model 2x2M je na tom s přípojnými místy o něco lépe. Dva kombinované XLR/TRS konektory na zadním panelu a dva TRS na předním. Malá změna, která neskutečně rozšiřuje možnosti použití.

Pravá strana horního panelu je vyhrazena pro řízení monitoringu a hlasitosti sluchátkového výstupu. Nulový monitoring je zaručen pomocí potenciometru, kterým se reguluje poměr mezi signálem přicházejícího z počítače pomocí USB sběrnice a analogových vstupů.

Připojení k počítači je indikováno pomocí modré LED, kterou doplňuje druhá LED stejné barvy signalizující aktivaci 48V fantomového napájení pomocí posuvného přepínače na předním panelu.

Výstupní konektory jsou u obou typů stejné i na stejném místě. Jsou v podobě dvou TRS konektorů umístěných na zadním panelu. Sluchátkový výstup je umístěn na předním panelu v podobě velkého TRS konektoru. M-Track 2x2M má navíc dva pětikolíkové DIN konektory na zadním panelu pro MIDI vstup a výstup. Aktivita MIDI je signalizována pomocí dvou LED umístěným ve sloupci spolu s LED napájení a fantomového napájení.
Obrázek
Obrázek
Softwarová výbava
Koupí audio převodníku M-Audio M-Track 2x2 uživatel získává poměrně slušný balíček programů. Sice není v balení žádné instalační mediu, ale jen kartičky s adresami, kde si potřebný software stáhnout. Dokonce i ovladače. Co tedy kromě ovladačů uživatel získá?

V prvé řadě je to program Cubase LE. Jedná se o omezenou verzi populárního DAW programu pro nahrávání a editaci audio a MIDI. Uživateli nabízí zpracování až 24 MIDI, 16 audio a 8 nástrojových stop ve 24bitovém rozlišení a vzorkovací frekvenci až 192 kHz. Součástí instalace je i 18 audio efektů a virtuální nástroj HALion Sonic SE 2, který obsahuje přes 180 zvuků. To už je velmi slušná výbava pro začínající umělce.

Pozn.: Od 2/2018 jsou zvukové karty M-Audio M-Track standardně dodávány s DAW Avid Pro Tools | First a aplikace Steinberg Cubase LE je z výbavy modelu M-Track 2X2 potažmo balíku M-Track 2X2 Vocal Studio Pro vyjmuta. U modelu 2X2M je pak Cubase LE postupně nahrazováno DAW Ableton Live Lite. Ostatní SW výbava zůstává u jednotlivých modelů víceméně zachována.

Další nástroje jsou z domácí dílny korporace inMusic Brand. Multitimbrální pracovní stanice Xpand!2 nabízí čtyři samostatné zvukové sloty. Každému je možné nastavit vlastní MIDI kanál, umístění a rozsah na klaviatuře a dynamické zóny. Dále lze aktivovat arpeggio, přidat modulace a efekty. Zvuková sada nabízí přes 2500 presetů, přehledně řazených do 29 kategorií.

Nástroj Mini Grand přináší sedm různých typů zvuku akustického piana. Součástí je i simulace dozvuku koncertních místností. Virtuální nástroje doplňuje bicí modul Strike. Nabízí sadu kvalitních vzorků bicích s možností řízení po MIDI, nebo programování paternů, jako na bicích automatech. Tovární presety obsahují mnoho kvalitních sad a rytmů.

Pro rozšíření zvukových možností je přidána i banka virtuálních efektů Creative Fx collection Plus. Uživateli se do VST, AU nebo AXX systému přidá 20 efektů obsahující modulační, dynamické efekty, filtry, dozvuky a zkreslení.

Celkově je dodávaná programová sada velkým pomocníkem pro začínající počítačové hudebníky. V prvních krocích nemusí investovat programů, ale za cenu převodníku může vytvořit profesionální nahrávku.

Závěr
Audio převodníky M-Track 2x2 a 2x2M nabízí uživateli příjemné rozhraní s kvalitním zpracování zvuku. Oba typy cenou patří mezi velmi dostupné převodníky, přesto zvukem míří o třídu výše. Pokud bych se rozhodoval mezi oběma typy, připlatil bych si určitě pár stovek navíc a pořídil verzi 2x2M. Má praktické konektory a MIDI rozhraní pro řízení hardwarových nástrojů. Přesto, pokud to uživatel nepotřebuje, levnější typ 2x2 má stejně kvalitní předzesilovače i převodníky a dobře poslouží pro záznam kytary, zpěvu nebo mluveného slova. M-Audio M-Track přichází s dobře postavenými převodníky pro všechny amatérské i profesionální záznamy.

Výrobce: M-Audio
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět