Native Instruments MASSIVE

Facebook Twitter Google Bookmarks

Moderátor: Redaktoři

Native Instruments MASSIVE

Příspěvekod pixel » 31 črc 2009 12:43

Virtuální nástroj renomovaného výrobce s Wavetable syntézou.

ObrázekSyntezátor MASSIVE z produkce společnosti Native Instruments je pozoruhodným virtuálním nástrojem. Sice již není žádnou horkou novinkou, ale jedná se o zajímavý produkt, který přináší mnoho nových pohledů na syntézu hudebního signálu. Popis jednotlivých vlastností a parametrů syntézy by vyšel na samostatnou publikaci, my se proto zaměříme na popis základních možností a srovnání s ostatními podobnými nástroji přímo z firemní stáje i z řad konkurence.

Masivní pojetí konceptu vlnových tabulek
Virtuální nástroje jsou v zásadě dvojího druhu - jedny se snaží svým zvukem i způsobem ovládání co nejvěrněji simulovat nějaký historický elektronický či elektrofonický nástroj (např. NI Pro-53, B4, většina produktů Arturia atd.) na principu matematického modelování. Druhá skupina využívá inovativní přístup k syntéze zvuku a v hardwarové podobě nemá žádnou předlohu. Do této skupiny patří např. komplexní nástroj ABSYNTH 4 od Native Instruments nebo ES-2 z produkce Apple (v rámci balíku Logic Studio). Poněkud stranou stojí nástroje na principu samplingu, které přistupují k simulaci zvuku jakéhokoliv nástroje (včetně akustických) přímým přehráváním jejich autentického zvuku. Sem patří například NI ELEKTRIK PIANO, SampleMoog od IK Multimedia a vlastně i kterýkoli softwarový sampler s odpovídající zvukovou knihovnou.

Nástroj MASSIVE patří do druhé skupiny a dobře tak sekunduje firemnímu bratříčkovi - syntezátoru ABSYNTH i otevřenému systému REAKTOR. Jedná se o virtuální nástroj s max. 64 hlasy, který podporuje VST, RTAS, DX i AU standardy, ale funguje i v samostatně spustitelném režimu. Nemá svoji hardwarovou předlohu, kterou by se snažil napodobovat, přesto svou koncepcí vychází z různých principů syntézy, které vhodně kombinuje a obohacuje o nové možnosti. Jak dále uvidíme, nejvíce se MASSIVU podobají nástroje založené na přehrávání vlnových tabulek - tzv. Wavetables. Nástroj dále využívá možnosti různých modulačních syntéz a v neposlední řadě také starou dobrou subtraktivní syntézu.

Recenze ke stažení: http://www.pixel.cz/recenze/148-42-nati ... assive.pdf
pixel
Administrátor

Re: Native Instruments MASSIVE

Příspěvekod Brenda Walsh » 31 črc 2009 13:56

zvuk to má parádní, ale ty obálky mě vytáčej.
Brenda Walsh

Příspěvekod listonos » 17 srp 2009 00:09

Mne pridu obalky super a vlastne vsetky modulatory a aj cely ten modulacny koncept - len zvuk keby to malo lepsi :-)
listonos

Příspěvekod c9000 » 17 srp 2009 10:55

No nevím co se ti na zvuku nelíbí, dle mího ucha je to jden z nej SW syntáku a zvuk má dle mně opravdu hodně dravej a basy z toho lezou fakt slušný.
Cimbál, Harmonium a Vozembouch.
c9000

Příspěvekod nemesys » 04 zář 2009 11:48

zatim jsem neslyšel lepší zvuk.. samo pokud je připojena dobrá zvukovka a monitory/sluchátka
nemesys

Příspěvekod bassline » 28 lis 2009 14:57

Ja som si tiez myslel ze Massive jeden z najlepsich SW synths (hoc mne ten zvuk znie prilis tvrdo, ostro)...ked som si ale porovnal cisty saw priamo s Blofeldom, tak bolo pocut dost velky rozdiel v prospech blofa :)
bassline

Příspěvekod EMOTIKONE » 17 pro 2009 16:11

Massive je fajn, a cela koncepce NI je dobre vymyslena. Naopak, ocenuji, ze presety jsou docela syrove, motivuji k dalsimu zpracovani a pak ten zvuk zalezi jenom a jenom na zpracovateli....Libi se mi, pouzivam ho (komplete 5), ale treba Camel Alchemy nabizi malinko vic a Tonehammer Gladiator nabizi intuitivnejsi programovani a neokoukanejsi zvuky...Ale i tak Massive...je massive.
EMOTIKONE

Příspěvekod BS » 17 pro 2009 16:29

no tak massive je hrubej hlavne kvuli dle mne suprove intuitivnim modulacnim moznostem. To se mi na nem libi asi nejvic. Zvuk je taky super, tvrdej syrovej, tak jak to maji mazlicci radi. :)
"Computer games don't affect kids, I mean if Pac Man affected us as kids, we'd all run around in a darkened room munching pills and listening to repetitive music."
-Kristian Wilson, Nintendo Inc
BS

Příspěvekod Amorph » 17 pro 2009 16:42

jsem poslechnul dema Alchemy a zni a vypada to suprove. Cena teda ale neni uplne nizka.
Amorph
Moderátor

Příspěvekod ekeaze » 17 pro 2009 17:10

Alchemy je ale sample palyer ne ?

jnak massive ma nejlepci myslim GUI.. zvuk trosku vic digi , ale peknej digi.
ekeaze

Příspěvekod BS » 17 pro 2009 17:36

Alchemy je takovy ultimatni reseni, aneb devecka pro vsechno. :)
"Computer games don't affect kids, I mean if Pac Man affected us as kids, we'd all run around in a darkened room munching pills and listening to repetitive music."
-Kristian Wilson, Nintendo Inc
BS

Příspěvekod EMOTIKONE » 17 pro 2009 18:19

No, kdyz jsem si Alchemy poridil, nejdrive jsem litoval, ze jsem nesel do Gladiatoru... ale cim vic ho pouzivam, tim vic se mi libi...mezitim jsem koupil i Gladiatora :lol: Moznost nasamplovani vlastnich zvuku do Alchemy je presne to, co mne hodne bavi. ale jinak je Alchemy hodne narocny na procesor, to poznate uz kdyz ho natahnete.
EMOTIKONE

Příspěvekod EMOTIKONE » 17 pro 2009 18:22

Jo a uplne jsem zapomnel...Camel mel akci na 50 procentni slevy, nevim, jestli to jeste trva, ale jenom jsem se zaregistroval a pak jsem to koupil i s Camelphat.
EMOTIKONE