Steinberg UR44

Odpovědět
ondra.urban
Příspěvky: 85
Registrován: 31 led 2006 09:57

Steinberg UR44

Příspěvek od ondra.urban »

Kompaktní USB audio rozhraní.
23. 6. 2014

Produkt s označením UR44 od známé německé společnosti Steinberg je novým přírůstkem do rodiny USB 2.0 kompatibilních zvukových rozhraní. Svojí výbavou, velikostí a cenou je druhým modelem v řadě celkem čtyř modelů USB zvukových karet tohoto výrobce. Robustní provedení, solidní možnosti připojení, kvalita použitých komponent a softwarová výbava slibují mnohé. V následujícím testu se podíváme, jak to vše vypadá zblízka.

Popis
Steinberg UR44 je proveden v kompaktní kovové skříňce. Na čelním panelu se nachází čtveřice kombinovaných XLR/jack konektorů pro připojení mikrofonů (vstupy 1-4) nebo dvou elektrofonických nástrojů s vysokoimpedančním (Hi-Z) výstupem (vstupy 1-2) a dvou linkových zdrojů (vstupy 3-4). Všechny čtyři kombinované vstupy jsou opatřeny indikací přebuzení vstupů pomocí LED. Napravo od vstupních konektorů se nachází čtveřice potenciometrů pro nastavení vstupního zisku (Gain) a dva spínače fantomového napájení (vždy jeden společný pro dvojici vstupů). V pravé části čelního panelu nalezneme dva nezávislé sluchátkové výstupy, každý s vlastní regulací úrovně hlasitosti, a regulátor hlavního linkového stereofonního výstupu.

Zadní panel přístroje nabízí všechny ostatní vstupní a výstupní konektory. Jsou to jmenovitě hlavní linkové výstupy (Main), čtveřice dalších linkových výstupů (1-4) a linkové vstupy 5 a 6. Všechny zmíněné vstupy a výstupy jsou symetrické (s možností připojení nesymetricky) a to v provedení jack konektoru (TRS). Kromě audio konektorů zde najdeme také MIDI vstup a výstup, USB 2.0 konektor typu B a vstupní zdířku externího síťového napáječe s vypínačem. Posledním prvkem zadního panelu je spínač režimu CC (Class Compliant), viz dále.
Obrázek
Technické parametry
Z hlediska technických parametrů je nutno zmínit, že výrobce obdařil zvukové rozhraní UR44 čveřicí opravdu kvalitních mikrofonních předzesilovačů v diskrétním obvodovém řešení s názvem D-PRE, pracujících ve třídě A a navržených firmou Yamaha, jejíž je výrobce Steinberg dceřinnou společností.
Mezi další důležité technické parametry patří 24bitové AD a DA převodníky a podpora vzorkovací frekvence max. 192 kHz. Připojení k počítači zajišťuje rozhraní USB 2.0, zařízení se však nespokojí s ohledem na technické požadavky s napájením sběrnicí a je nutno vždy použít externí napáječ. Užitečným doplňkem je možnost přepnutí do Class Compliant módu, který je určen pro použití s tablety Apple iPad. UR44 se pak připojí pomocí doplňku Camera Connection Kit k iPadu a v kombinaci s vhodnou aplikací (např. Steinberg Cubasis) se stane základem mobilního nahrávacího studia s možností záznamu až čtyř stop současně.

V klasickém USB režimu jsou zapotřebí speciální ovladače pro Windows nebo Mac OS X a karta pak podporuje zažité standardy ASIO, WDM či Core Audio. Srdcem ovládání rozhraní UR44 je aplikace dspMixFx UR44, která slouží pro nastavení parametrů bezlatenčního mixu, routingu a dalších paramterů.

DSP efekty a integrace s Cubase
Pro bezlatenční monitorovací mix, ale i pro záznam je možno použít vnitřní DSP efekty. K dispozici je poměrně slušný reverb REV-X, dále Sweet Spot Morphing Channel Strip (kombinace ekvalizéru a kompresoru) a simulace kytarových aparátů Guitar Amp Classics. Všechny efekty jsou kromě akcelerované DSP verze k dispozici také v podobě VST3 plug-in modulu. Vnitřní DSP procesor karty dovoluje sice využití pouze limitovaného počtu efektů současně, tedy např. dvou Channel Stripů a jednoho kytarového aparátu, ale jelikož se jedná o hardwarově akcelerované efekty, lze je použít např. při monitoringu do sluchátek, takže není patrné slyšitelné zpoždění. VST3 varianty akcelerovaných efektů mají shodné parametry a ovládání a jejich maximální počet je pochopitelně omezen pouze možnostmi DAW aplikace a výkonem použitého počítače.
Obrázek
Obrázek
Kromě vlastní řídicí aplikace dspMixFx UR44 lze kartu včetně efektů ovládat přímo z firemní aplikace Cubase. Spolu se zakoupením rozhraní UR44 má uživatel po registraci k dispozici odlehčenou verzi Cubase AI 7, která nabízí možnosti až 32 audio stop, 48 MIDI stop a základní výbavy 28 plug-in modulů. Pro potřeby domácího muzikanta se jedná o výbavu jistě více než dostatečnou.
Obrázek
Obrázek
Závěr
Firma Steinberg nám v produktu UR44 nabízí hodně muziky za málo peněz. Robustní celokovové provedení slibuje dlouhou životnost, USB 2.0 připojení (kompatibilní s modernější variantou Super Speed) zase velkou univerzálnost. Vnitřní DSP jednotka sice neoslní svým výkonem, ale poskytne solidní efektovou výbavu pro live i studiové využití, kde oceníme hlavně bezlatenční DSP mix pro monitoring. Mezi další užitečné pomůcky patří dvojice nezávislých sluchátkových výstupů, dostatek kvalitních vstupů, podpora vzorkovací frekvence až 192 kHz a v neposlední řadě podpora Class Compliant módu pro použití s iPadem. Kdo hledá mobilní USB audio a MIDI rozhraní, které je navíc kvalitní jak po stránce provedení, tak po stránce zvuku, tomu lze UR44 bez ostychu doporučit.

Ondřej Urban

Výrobce: Steinberg
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.
PROFIL AUTORA: MgA. Ing. Ondřej Urban Ph.D.
Vystudoval ČVUT (obor Radiolektronika se zaměřením na elektroakustiku), HAMU (obor Zvuková tvorba) a Konzervatoř Jaroslava Ježka (obor skladba). Od roku 2000 působil nejprve jako externí pedagog oboru Zvuková tvorba na HAMU a jako vědecký pracovník v oboru Hudební akustiky (tamtéž). V současné době je docentem na katedře Hudebního zvuku HAMU a vedoucím Zvukového studia HAMU. Ve své profesi se zabývá zvukovou a hudební režií nahrávek pro CD, film, divadlo, ale i dalších zvukových forem (zvuková koláž, znělka, rozhlasový spot atd.). Je tvůrcem mnoha nahrávek (přes 35 titulů na CD) z oblasti hudby vážné i populární. Ve své vlastní tvorbě se zabývá převážně kompozicí hudby elektronické nebo elektroakustické a to jak autonomní, tak užité. Věnuje se hře a improvizaci na klavír a varhany.

Odpovědět