Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Commodore 64

Re: Commodore 64

Příspěvekod demsky » 08 čer 2009 23:09

Final Cartridge III je jedna z naj veci pre C64 co poznam, je to taky maly AmigaDOS :)

mimo toho, ze turbo driver skutocne urychluje pracu s disketovou mechanikou (ktora je pomala,
kedze je to obycajny seriovy prenos cez DIN konektor a drivery operacneho systemu pracuju tusim
rychlostou 300 bajtov za sekundu), tak poskytuje velmi prijemnu nadstavbu OS a samozrejme rozne
veci ako Freeze (zapis obsahu pamete na disk a podobne vecicky).

stalo sa mi, ze som obcas musel nabootovat C64 v zakladnom mode, ale inak FC III forever :)
Uživatelský avatar
demsky
 
Příspěvky: 2675
Registrován: 10. 3. 2007
Bydliště: Bratislava

Re: Commodore 64

Příspěvekod Jindy2 » 09 čer 2009 07:04

tak to jsem rad, ze to mam...jeste aby to vubec fungovalo, zkusim to...
Jindy2
 
Příspěvky: 2070
Registrován: 26. 3. 2007
Bydliště: mindwarp.cz

Re: Commodore 64

Příspěvekod nooly » 09 čer 2009 13:31

Ctirad píše:Binárky přímo spouštět jdou, stejně jako D64 (a další) obrazy disket a pak nějaké speciální M2I image (viz http://www.creepitz.de/downloads/m2i/ ). Ale problém je v tom, že hafo software (skoro veškerá dema a většina disketových her) používá speciální bootloadery, které na tomhle nefungují, protože to není kompletní emulace hardware disketovky. Dobrá zpráva je, že hafo games existuje v různých jednosouborových nebo opatchovaných verzích, takže o skoro nic nepřijdeš. U většiny dem máš ale smůlu.

jestli je to tak jak pises, tak se omlouvam za desinformaci, ale ja myslel, ze tenhle HW umi delat jen s obrazy disket...

jo JINDY2, jenom kratke upozorneni, nikdy nezandavej cartridge do C64 za chodu...
nooly
 
Příspěvky: 566
Registrován: 12. 12. 2004
Bydliště: kladno

Re: Commodore 64

Příspěvekod Jindy2 » 09 čer 2009 23:00

nooly píše:jo JINDY2, jenom kratke upozorneni, nikdy nezandavej cartridge do C64 za chodu...


to by me ani nenapadlo 8)
Jindy2
 
Příspěvky: 2070
Registrován: 26. 3. 2007
Bydliště: mindwarp.cz

Re: Commodore 64

Příspěvekod nooly » 10 čer 2009 09:58

sry, mozna jsem te podcenil, ale vychazim z toho, ze se s tim vsim seznamujes a tohle je paradni prilezitost, jak odprasknout svyho 'milacka' :)
nooly
 
Příspěvky: 566
Registrován: 12. 12. 2004
Bydliště: kladno

Re: Commodore 64

Příspěvekod Jindy2 » 10 čer 2009 15:29

nooly: mas pravdu, seznamuju, ale cenim si tech svych milacku natolik, ze bych ani ve snu do toho nic za chodu nezapojoval, to bych si radsi uriznul pravou ruku :) zapojovani za chodu je az doba SATA atd., C64 je jinde ;) ale diky za upozorneni, urcite rady ohledne tohohle budu potrebovat, objednal jsem tu SD ctecku, tak uvidim...


all: tohle je skvela skladba primo z C64 (The Great Giana Sisters Intro) - http://www.youtube.com/watch?v=KGfn1_7t ... re=related
Jindy2
 
Příspěvky: 2070
Registrován: 26. 3. 2007
Bydliště: mindwarp.cz

Re: Commodore 64

Příspěvekod nooly » 10 čer 2009 18:35

urcite nas informuj, ja jsem ji nikdy nazivo nevidel, tak by me zajimalo, jak bude fungovat...

mimochodem, byl sem tak hodnej a uploadnul jsem mensi balik svych oblibenych C64 audio editoru a synthu, kdyby to komukoli k necemu bylo, tak jen dobre. vetsinou jde o D64 disketove image... ma to 7MB: http://clrsrc.ic.cz/temp/fav_c64_prg.zip
nooly
 
Příspěvky: 566
Registrován: 12. 12. 2004
Bydliště: kladno

Re: Commodore 64

Příspěvekod Jindy2 » 10 čer 2009 18:47

nooly: tak tu SD ctecku jsem prave zaplatil a tak za tyden dva mi prijde...jinak do te doby se mi urcite bude hodit cokoliv pro C64, ty synthy a editory od tebe stahnu...rad bych ale tam mel i treba hry jako Barbarian 1/2, Elite, Giana Sisters...typek rikal, ze to normalne ulozim na tu SD kartu do FAT32 a je vymalovano...tak snad to bude ok...rad bych si do te doby nashromazdil to nejlepsi z C64 programu co chci...kdyztak jeste neco posli, jestli chces...ja hlavne nevim, v jakym formatu to pak na tu SD kartu kopnout, aby to C64 naloadoval...
sice mam desitky microSD karet, ale kvuli tomuhle koupim standardni SD kartu 2GB a tam se pocitam vleze uplne vsechno, co lze pro C64 mit...fakt se strasne tesim...
Jindy2
 
Příspěvky: 2070
Registrován: 26. 3. 2007
Bydliště: mindwarp.cz

Re: Commodore 64

Příspěvekod Jindy2 » 18 čer 2009 23:46

Tak sef mi odklepnul, ze muzu napsat povidani o C64.

A potreboval bych poradit a upravit nasledujici text prosim: "SID má 3 hlasy, rozsah 8 oktáv a 16-bitovou frekvenci, tudíž žádný tón nemůže znít falešně. Samozřejmě lze pro každý tón zvolit „barvu“ – pila, hrana, trojúhelník a šum. SID dále umí ADSR – Attack-Decay-Sustain-Release. Umí i rezonantní filtry low, mid a hi pass, které lze kombinovat. 4bitově je možné přidat i rezonanci."

Ma nekdo napad, jak to napsat lepe, vylepsit?
Jindy2
 
Příspěvky: 2070
Registrován: 26. 3. 2007
Bydliště: mindwarp.cz

Re: Commodore 64

Příspěvekod Cyril » 19 čer 2009 15:59

Jindy2 píše:16-bitovou frekvenci, tudíž žádný tón nemůže znít falešně.


Nevim, co je "16bitova frekvence" (nerika se spis bitova hloubka?) a sem sice laik, ale selskej rozum mi rika, ze samotnej ton nemuze nikdy znit "falesne", ta fales vznika az kdyz je tonu najednou zahranych vic...?
Uživatelský avatar
Cyril
 
Příspěvky: 5652
Registrován: 26. 10. 2004
Bydliště: Praha

Re: Commodore 64

Příspěvekod Jindy2 » 19 čer 2009 16:14

to s tim 16-bit je to divny no, je to z wikipedie a tahle cast mi prijde jak z automatickeho prekladace...nenasel jsem proste poradnej popis technologie, ani poradnou historii commodore...neco jsem zahrabany na netu cetl, ale uz to nemuzu najit...nechapu...takova stranka c64.cz je proste zmet nejakych hovadin, neni tam ani 10% ze zajimavych informaci a parametru o C64...to je jedno, SID nejak vykoumam...

ale chtel jsem take nejake pikantnosti treba z vyvoje C64, zakulisni info a tak a proste to nemuzu najit...divim se, ze o takove legende, kterou zna skoro kazdy, je na ceskem netu skoro houby...pokud neco najdu, snad bude muj clanek asi jedinym mistem, kde by to bylo pohromade...a kdyz to nenajdu, alespon na to upozornim...
Jindy2
 
Příspěvky: 2070
Registrován: 26. 3. 2007
Bydliště: mindwarp.cz

Re: Commodore 64

Příspěvekod Ctirad » 19 čer 2009 16:56

Jindy2 píše:A potreboval bych poradit a upravit nasledujici text prosim: "SID má 3 hlasy, rozsah 8 oktáv


Až sem je to dobře ;)

a 16-bitovou frekvenci, tudíž žádný tón nemůže znít falešně.


To nedává smysl. Musíš si uvědomit, jak takový čip pracuje. Základ je nějaký taktovací kmitočet přiváděný na čip externě (v tomto případě cca 1MHz) a každý ze tří "oscilátorů" je vlastně dělička tohoto kmitočtu, která se ovládá hodnotou v nějakém registru. Když je ta hodnota 16 bitů, tak máš množinu 2^16 frekvencí (tónů), jejichž frekvence jsou jednoznačně dané. Tudíž máš opravdu hodně tónů k tomu, abys se "strefil" do jakékoliv stupnice.

Jiné čipy (třeba pokey v osmibitovém Atari) má řízení děliček pouze osmibitové, takže basové tóny už jsou frekvenčně natolik "daleko od sebe", že už z nich celou čistou stupnici nesestavíš a musíš se buď smířit s tím, že basy budou trochu tahat za uši nebo spojit dva kanály do série a získat tak 2x takovou přesnost (což se běžně dělá).

Samozřejmě lze pro každý tón zvolit „barvu“ – pila, hrana, trojúhelník a šum.


Spíš než o barvy jde o průběhy a neříká se hrana, ale obdelník. A samozřejmost to taky není. Ostatní čipy z té doby (viz třeba již zmíněný pokey) mají pouze ten obdelník.

SID dále umí ADSR – Attack-Decay-Sustain-Release. Umí i rezonantní filtry low, mid a hi pass, které lze kombinovat. 4bitově je možné přidat i rezonanci."


Zase ta terminologie. V češtině se používají výrazy, jako "obálka", "dolní/horní/pásmová propust" a nezapomínal bych ani na pro SID dost typický kruhový modulátor.

Ma nekdo napad, jak to napsat lepe, vylepsit?


Jo. Vykašlat se na to nebo to dát někomu, kdo o tom něco ví ;)
Ctirad
 
Příspěvky: 1448
Registrován: 3. 10. 2003

Re: Commodore 64

Příspěvekod Ctirad » 19 čer 2009 16:59

Jindy2 píše:neco jsem zahrabany na netu cetl, ale uz to nemuzu najit...nechapu...takova stranka c64.cz je proste zmet nejakych hovadin, neni tam ani 10% ze zajimavych informaci a parametru o C64...to je jedno, SID nejak vykoumam...


Na www.root.cz nedávno vyšel celý seriál o zvukových čipech a zrovna SID se tam rozebíral dost zevrubně.
Ctirad
 
Příspěvky: 1448
Registrován: 3. 10. 2003

Re: Commodore 64

Příspěvekod Jindy2 » 19 čer 2009 17:08

Ctirad: diky za upresneni...vis, me nejde o to napsat clanek, kde bude do pismene a do puntiku popsany C64 (takovy sice na ceskem netu chybi, ale co je mi do toho, to at si napise nejaky borec, co se na to cejti. zatim zadny cech pokud vim nic vyrazneho na net nenapsal ani 30 let po C64, to trosku o necem svedci)...ja pisu jen takove uvolnene vikendove povidani, vcetne mini-pribehu moji koupe C64 a tak...cilova skupina lidi tohle proste chce, zadny krecovity nesrozumitelny technicky popisy, jen povidani o kuriozni retro veci se zajimavostmi a tak, aby to zabavilo - u clanku tohoto razeni jde predevsim o ctivost...dat to nekomu jinemu nemuzu a nechci, pisu to ja v navaznosti na sve predchozi clanky, navic tohle presne zapada do stylu serveru a vsech ostatnich clanku...lidem se to bude libit a to je to jedine, o co jde...veci jako "clanek o c64" se daji hrotit do nekonecna a nakonec by to skoncilo rozhovorem s tvurcem SID chipu, zejo...

smyslem meho clanku bude pouze upozornit na C64, pripadne neco o nem rict mladsim a odprezentovat SID zvuk, that's all, tak jsem to prezentoval sefovi, tak se mu to libi...jeste co se tyce toho, ze by to psal nekdo jiny, tak si uvedom, ze ja pisu clanky na vsechno mozne, kdyz to reknu v nadsazce, recenzuji vsechno od baleni kapesniku po vysoce technicke veci, kterym mnohdy ani nerozumim...ono nejde, aby redaktor o vsem vedel vsechno, pred psanim clanku se dela tzv. research a to je presne to, co delam ted...je to clanek jako kazdy jiny, tenhle je jiny jen v tom, ze C64 je u me srdcova zalezitost, sam jsem si to tema zadal a tak mu venuji zvysenou peci, protoze me to bavi...

vesmes bude muj clanek "Pocta C64", coz snad neni zle, ze...slo mi jen o to, ze ac to je jen volne povidani, nechci tam mit fakticke chyby, tomu se snazim vzdy vyvarovat researchem a snad jsem ted dostatecne vysvetlil charakter textu, pro ktery tento research delam...
Jindy2
 
Příspěvky: 2070
Registrován: 26. 3. 2007
Bydliště: mindwarp.cz

Re: Commodore 64

Příspěvekod Cyril » 23 čer 2009 17:30

Uživatelský avatar
Cyril
 
Příspěvky: 5652
Registrován: 26. 10. 2004
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Zvuk


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Seznam.cz, Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+