Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Kompresor

Kompresor

Příspěvekod gambler » 04 lis 2016 22:08

Zacal som pouzivat kompresor na jednotlive zvuky co som doteraz nerobil lebo som tomu nechapal..Nechapem sice ani teraz moc co kompresor vlastne robi ale mam pocit ze uz trochu zacinam rozoznavat zvuk v inych skladbach ze kde bol pouzity kompresor..Pouzil som ho spravne?Islo mi o taky ten "tupy" narazovy zvuk..Kompresor som pouzil na kazdom nastroji okrem bicich.

gambler
 
Příspěvky: 203
Registrován: 10. 3. 2016

Re: Kompresor

Příspěvekod Stan » 04 lis 2016 22:37

Pouzivat kompresor na vsem jen proto ze ho mas mezi pluginy neni to prave orechve. Spise ho pouzivej pouze tam kde je potreba a ma svuj ucel to napriklad znamena kde automatizace ci jine pomucky pro ovladani at uz hlasitosti (DR), vytahnuti signalu pomoci EQ, zvyrazneni harmonickych frekvenci pomoci zkresleni, pouzivani transientnich obalek, dublovani stop s rozdilnym nastavenim ostereni signalu a ja nevim co jeste nestaci. Tohle jsou take velmi uzitecne pomucky.

Nevim co vis o kompresoru co dela a jak a proc ho pouzivat jake jsou mezi nimi rozdily atd. Jen chci rict ze kompresor neni "THIS ONLY TOOL", je to jen dalsi nastroj ktery muzes ale nemusis pouzit. Jen mi pripadlo ze stale nevis k cemu kompresor slouzi, kdy a jak ho pouzit kdyz jsi ho placnul na vse.
Uživatelský avatar
Stan
 
Příspěvky: 1851
Registrován: 27. 4. 2013

Re: Kompresor

Příspěvekod dendy » 04 lis 2016 23:11

pouzivat prilis kompresor je jedna z najhorsich chyb co sa pri produkovani da spravit... ja osobne sa kompresoru snazim co najviac vyhybat, pouzivat ho uplne minimalne a to len vtedy ked presne viem co nim chcem dosiahnut... inak riesim veci radsej automatizaciou volume na stope kde potrebujem upravit dynamiku - mam to tak perfektne pod kontrolou, na rozdiel od kompresora kde aj ked teoreticky mozes perfektne chapat co ma robit, to este zdaleka neznamena ze dany plugin je naprogramovany bez chyb a naozaj robi len to co ma - bez neziaducich efektov.. vlastne take kompresory su skorej vinimka :-))

takze v skratke za mna - cim menej kompresorov tym lepsie :-)
Uživatelský avatar
dendy
 
Příspěvky: 12554
Registrován: 12. 7. 2002
Bydliště: Senec

Re: Kompresor

Příspěvekod MDudas » 05 lis 2016 01:35

gambler píše:Zacal som pouzivat kompresor na jednotlive zvuky co som doteraz nerobil lebo som tomu nechapal..Nechapem sice ani teraz moc co kompresor vlastne robi ...

Kompresor, tak ako vsetky kompresory na svete - stlaca. :wink:
Najbeznejsie - stlaca velmi hlasne casti zvuku, cim vytvori priestor nato, aby sa dal cely zvuk dat hlasnejsie... cize ked mas v stope extremne spicky, ktore Ti brania zvysit hlasitost bez skreslenia tych spiciek.
To je zaklad, dneska je to ale o hodne pokrocilejsie.
(btw. kompresor sa ovela castejsie pouziva na jednotlive zvuky, nez na celok :wink: )
Uživatelský avatar
MDudas
 
Příspěvky: 2582
Registrován: 12. 7. 2011

Re: Kompresor

Příspěvekod biscuit » 05 lis 2016 01:38

kompresor je dobry sluha, ale spatny pan. a i tady, stejne jako u ohne, plati i druha poucka - ze tem, kteri s nim neumi manipulovat nepatri do rukou ;-)
Uživatelský avatar
biscuit
 
Příspěvky: 8786
Registrován: 22. 7. 2004
Bydliště: Rožmitov

Re: Kompresor

Příspěvekod jammix » 05 lis 2016 04:29

kompresor je mužiček čo má v ruke volume knob a ked si priliš hlasný tak Ťa stíší, chvilu mu to trva .. tá doba sa označuje attack . decay je doba po ktoru Ťa ignoruje aj ked si sa na chvilu stišil.. a potom ked už niesi hlasný dá ťa hlasnejšie ale to nejaku dobu trvá a tá doba sa volá relase ..
Treshold je hlasitosť ktora mu už vadí a začne točiť . Ratio určuje o kolko Ťa stíší .
8)
jammix
 
Příspěvky: 216
Registrován: 2. 7. 2015

Re: Kompresor

Příspěvekod matucha » 05 lis 2016 05:02

ako vravi jammix
matucha
 
Příspěvky: 5014
Registrován: 24. 5. 2002
Bydliště: Praha

Re: Kompresor

Příspěvekod dendy » 05 lis 2016 09:29

jammix píše:kompresor je mužiček čo má v ruke volume knob a ked si priliš hlasný tak Ťa stíší, chvilu mu to trva .. tá doba sa označuje attack . decay je doba po ktoru Ťa ignoruje aj ked si sa na chvilu stišil.. a potom ked už niesi hlasný dá ťa hlasnejšie ale to nejaku dobu trvá a tá doba sa volá relase ..
Treshold je hlasitosť ktora mu už vadí a začne točiť . Ratio určuje o kolko Ťa stíší .
8)


:mrgreen: :palec+: :palec+: :palec+: perfektne
Uživatelský avatar
dendy
 
Příspěvky: 12554
Registrován: 12. 7. 2002
Bydliště: Senec

Re: Kompresor

Příspěvekod jammix » 05 lis 2016 13:26

dik :D , trochu som bol literarne inšpirovany ,
ja sa pokladam za novačika v použivani kompresora . A asi po 2 rokoch nahadzovania presetov začinam použivať aj vlastne nastavenia attacku , relase . A stále sa meni moj vzťah ku kompresoru ,. nedavno som ho začal použivať viac na dotvaranie zvuku a ako nejake stlačanie dynamiky . Ale stlačenie dynamiky je stale nevyhnutnosť pokial sa narába so surovym zvukom nasnimaným mikrofónmi. Myslim že všetky sample ktore su v programoch su už upravovane nejakou kompresiou alebo su ako samostatne zvuky sa hlasitostne vedia približiť maximu lepšie než to čo bežne vychadza z nejakeho bubna basy . Tam kompresia može byť na škodu .
jammix
 
Příspěvky: 216
Registrován: 2. 7. 2015

Re: Kompresor

Příspěvekod gambler » 05 lis 2016 20:33

Vdaka vsetkym za vysvetlenie (aj ked som mal chvilkami pocit ze som retardovany).. :lol: Cize ak nechcem pouzivat milion vrstiev na lead,basu atd.,tak mi staci najst jeden poriadny zvuk a dat nan kompresor..O to presne mi aj ide,pouzivat co najmenej nastrojov..Tym padom ze ten zvuk stlaci tak bude posobit mohutnejsie (tichsie veci sa vytiahnu v pomere ku hlasnejsim) a vo vyslednom mixe bude zaberat sirsie spektrum ze?
Tu je ukazka ,poupravoval som to od vcerajska a myslim zvukovo je to teraz docela plne aj ked som pouzil fakt minimum nastrojov ze?

gambler
 
Příspěvky: 203
Registrován: 10. 3. 2016

Re: Kompresor

Příspěvekod hombrefeo » 05 lis 2016 21:00

vzdy ked nechces robit multilayer minimal...
Uživatelský avatar
hombrefeo
 
Příspěvky: 3011
Registrován: 25. 6. 2009
Bydliště: VIGO

Re: Kompresor

Příspěvekod matucha » 05 lis 2016 21:16

gambler píše:Tym padom ze ten zvuk stlaci tak bude posobit mohutnejsie (tichsie veci sa vytiahnu v pomere ku hlasnejsim) a vo vyslednom mixe bude zaberat sirsie spektrum ze?


Nebo taky bude pusobit ze je stlacenej a nedejcha. "Velikost" je dana hodne parametrama, komprese muze veci taky zmensovat a dusit.
matucha
 
Příspěvky: 5014
Registrován: 24. 5. 2002
Bydliště: Praha

Re: Kompresor

Příspěvekod Stan » 05 lis 2016 21:39

Z te posledni ukazky mam takovy nervozni pocit protoze si to memuzu usadit do jednoho prostoru pripada mi t takovy cely rozhozeny a hodne nevyvazeny, jak kdyz je kazdy nastroj v jine mistnosti ti myslim napr. hlasitostni pomery a zpusob pouziti reverbu. Kriticky musim rict ze je to pro me asi zatim to nejhorsi co jsi postnul.

Co se dulezitosti kvality signalu tyce, zde plati velmi jednoduche pravidlo: Sracka IN = Sracka OUT. To ale neznamena ze musis najit jen jeden poradny zvuk, layering je normalni proces nejen u bicich ale taky u kytar, nebo basy atd. Podobna ascociace je se syntakem kde taky muzes a nemusis pouzit pouze jeden oscilator pro dosazeni potrebneho zvuku ale typ vlny vybiras na zaklade predstavy o signalu. Cele to pak dotvaris obalkami, filtry atd. Doufam ze chapes co chci rict. :wink:
Uživatelský avatar
Stan
 
Příspěvky: 1851
Registrován: 27. 4. 2013

Re: Kompresor

Příspěvekod gambler » 05 lis 2016 22:14

Matucha-jj asi chapem..
Stan-To je len taky experiment,asi to je aj falosne a mimo rytmu-zajtra ked si to vypocujem sa chytim za celo,ako vzdy a poupravujem to:D Inak vsade je pouzity iny reverb (priamo z pluginu) a na to ta kompresia, mozno preto?Je tam nexus co ma strasny vyefektovane zvuky.Musim sa naucit ako sa pouziva bus kanal aby som mohol pouzit rovnaky reverb..Pouziva sa rovnaky reverb na vsetko?Ci bicie mozu mat iny priestor,lead iny,a akordy-pozadie iny?Este som objavil ze Studio one ma aj stereo plugin tak som veci poroztahoval.A neviem prist nato ako urobit snap a clap layer aby pekne spolu pasovali..
Jasne chapem co tym myslis sracka in-sracka out,zo zhnitych paradajok neuvaris dobru omacku.. :lol: Dik za feedback :palec+:
gambler
 
Příspěvky: 203
Registrován: 10. 3. 2016

Re: Kompresor

Příspěvekod Stan » 06 lis 2016 00:46

Nevidim tvoje wavky ale zpravidla ma snap velmi kratky nabeh a clap muze mit peak trochu opozdeny. Ber to tak jako kdyz se to nahrava mikrofonem, pri tlesknuti je prvni zaznamenan tlak vzduchu a pak teprve samotny uder. Bud je nazoomuj a usrtihni tak aby peak sedel nebo posun zacatky samplu nebo nastav synchronizacni body v samplech na peak, nevim v cem delas takze si na to jak se to dela prijdi sam. Ty davas kompresor na reverb pro nejaky efekt? Nerikam ze se to nedela proto se ptam co tim chces docilit.

Kazdy ma jiny zpusob vyuzivani reverbu ale da se pouzivat jeden jako vyska, druhy jako sirka a treti jako hloubka mistnosti ale s tim te nechci zatezovat. Ber to tak ze v normalni mistnosti maji hlasitejsi (napriklad perkusivni) nastroje delsi a vyraznejsi odezvu, to znamena ze uder snare bude mit jasnejsi a delsi odezvu nez treba tvde zahrany akord na akustickou kytaru. (nemuzu si vzpomenout jak se rekne strumming) nebo dlouhy ton hrany na housle. To znamena ze kazdy nastroj bude mit jinou delku dozvuku a jeho sila a zabarveni nam dava perspektivu v jakem jsou prosterdi a kde jsou v prostoru umisteny, proto potrebujes minimalne dva reverby kratsi a delsi pro usazeni nastroju do prostoru. To je velmi zjednodusene naznaceny princip.

Pak je tu barva dozvuku bud je jasna nebo temna proto maji nektere reverby EQ s tim se da taky laborovat kdyz je reveb moc vyrazny a jeho snizeni neprinasi potrebny efekt pak muzes zkusit pouzit LPF nebo HS cut pro snizeni jeho jasnosti. Nezapomen ze Delay je stejne dulezity jako Reverb a jeho pouziti muze poslouzit ucelu lepe nez Reverb. I kdyz delas EDM kde pouzivani prostoru nehraje IMO zas az tak velkou roli jako u zive hudby mal by jsi znat zakladni principy. Vnimani prostoru je nas nejzakladnesji podvedomy instnikt, nas mozek permanentne vyhodnocuje informace z naseho okoli a proto dovedeme rozlisovat a odhadovat vzdalenost a smer prichazejiciho signalu.

No nic, pouzivani reverbu je kapitola sama pro sebe a tohle vlakno je o kompresoru. Poslechni si nekdy nejakou klasickou hudbu z ruznych prostredi nebo ted budou vanoce tak bude dost adventnich koncertu v kostelech ci salech ruznych velikosti a zkus se zaposlouchat. Jen tak mimochodem nelpet si Panning LCR se Stereo Spread. Sice neznam SONE ale pochybuju ze na LCR pouzivaji plugin. Panning je soucasti kazdeho kanalu na mixu.
Uživatelský avatar
Stan
 
Příspěvky: 1851
Registrován: 27. 4. 2013

Další

Zpět na Zvuk


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+