Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Latence a nahrávání

Latence a nahrávání

Příspěvekod Džirka » 11 úno 2017 14:47

Mám pocit, při nahrávání, že hraji vcelku přesně, žel při přehrání zjišťuji, že to úplně nesedí, respektive, jsem vždy o něco napřed. Nahrávám v Reaperu. Otázka je, zda to není jen subjektivní pocit a prostě nejsem rytmicky přesný, anebo to má něco společného s latencí. Myslel jsem, že nastavení latence na zvukovce se týká pouze nahrávání s monitoringem - pokud chci slyšet zvuk pluginu v realtime. Díky předem za objasnění
Uživatelský avatar
Džirka
 
Příspěvky: 480
Registrován: 25. 2. 2009

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod Stan » 11 úno 2017 15:07

Uživatelský avatar
Stan
 
Příspěvky: 1825
Registrován: 27. 4. 2013

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod PELF » 11 úno 2017 15:21

Džirka: a na jakou hodnotu latence nahráváš? To co je v tom video nechápu jak se týpkovi nastavilo, defaultně tam mají být všude nuly.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS
Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
 
Příspěvky: 1964
Registrován: 12. 4. 2007

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod Džirka » 11 úno 2017 15:24

Teď na to koukám a mám tam nuly
Uživatelský avatar
Džirka
 
Příspěvky: 480
Registrován: 25. 2. 2009

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod Stan » 11 úno 2017 16:01

vzdyt tam rika ze to nastavil manualne pro demonstraci. JInak kdyz nahravas tak si sniz latenci na nenizssi buffer co to pujde, na mix si ho zase zvysis. Jo jeste si neuvedl co nahravas, teda jestli je to instrument a mic nebo VSTi a midi.
Uživatelský avatar
Stan
 
Příspěvky: 1825
Registrován: 27. 4. 2013

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod Džirka » 11 úno 2017 16:07

příspěvek od Stan

vzdyt tam rika ze to nastavil manualne pro demonstraci. JInak kdyz nahravas tak si sniz latenci na nenizssi buffer co to pujde, na mix si ho zase zvysis. Jo jeste si neuvedl co nahravas, teda jestli je to instrument a mic nebo VSTi a midi.


Díky za reakce. Všiml jsem si toho při nahrávání přes mikrofon. Myslel jsem si vždycky, že tady nastavení latence nemá vliv
Uživatelský avatar
Džirka
 
Příspěvky: 480
Registrován: 25. 2. 2009

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod Stan » 11 úno 2017 16:23

Nahravani : maly buffer = mensi zpozdeni pri AD prevodu = vyssi CPU zatez
Mix: velky buffer protoze tam je ti latence v podstate jedno jelikoz poslouchas jen vystup
maly vynatek od Novation:
If the input latency and output latency are both 20ms and you are recording a vocalist over a backing track in your sequencer then the vocalist will hear the start of the backing track 20ms after play/record is pressed. The vocalist will sing and hear their voice in time with the music since direct monitoring is being used, however owing to input buffer latency the track will appear an extra 20ms late in the sequencer, a total of 40ms latency. Therefore once the track is recorded, if the start of the track is moved forward in the sequencer by 40ms, no latency in the recording will be detected.
Uživatelský avatar
Stan
 
Příspěvky: 1825
Registrován: 27. 4. 2013

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod TOM-Thak » 11 úno 2017 17:00

Bacha na latency vs automatizace na plug inech pri mixu. Strme automatizace se s velkou latecny opozdujou taky.
Uživatelský avatar
TOM-Thak
 
Příspěvky: 3830
Registrován: 19. 6. 2004
Bydliště: Kladno/Praha

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod PELF » 11 úno 2017 17:31

Stan píše:vzdyt tam rika ze to nastavil manualne pro demonstraci.

Tak to pak jo..... Neposlouchal jsem to, jen jsem bleskově prolítnul video
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS
Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
 
Příspěvky: 1964
Registrován: 12. 4. 2007

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod pavlii » 11 úno 2017 18:55

TOM-Thak píše:Bacha na latency vs automatizace na plug inech pri mixu. Strme automatizace se s velkou latecny opozdujou taky.


Přesněji veškerá automatizace, ale na jiné než strmé si toho obvykle člověk nevšimne. Na rozdíl.od záznamu audio dat se tady ale nic nikam neposouvá, čili když to hodně přeženeme, tak s 1s latencí se dá v pohodě nahrávat (mikrofon, linka - nelze ale monitorovat skrz DAW, pouze Direct) a audio je v timingu. Automatizace je ale o 1s později.

P.
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
 
Příspěvky: 2972
Registrován: 5. 6. 2002
Bydliště: Hostivice

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod Džirka » 12 úno 2017 11:14

Stan píše:Nahravani : maly buffer = mensi zpozdeni pri AD prevodu = vyssi CPU zatez
Mix: velky buffer protoze tam je ti latence v podstate jedno jelikoz poslouchas jen vystup
maly vynatek od Novation:
If the input latency and output latency are both 20ms and you are recording a vocalist over a backing track in your sequencer then the vocalist will hear the start of the backing track 20ms after play/record is pressed. The vocalist will sing and hear their voice in time with the music since direct monitoring is being used, however owing to input buffer latency the track will appear an extra 20ms late in the sequencer, a total of 40ms latency. Therefore once the track is recorded, if the start of the track is moved forward in the sequencer by 40ms, no latency in the recording will be detected.


No to je logický. Nechápu, proč jsem se tím nikdy nezabýval (pouze při nahrávání s aktivovaným direct monitoringem) Pokud nahrávám s vysokým bufferem, pak slyším playback zpožděně. Je to tak? Ale na input by to nemělo mít vliv. Jestli to správně chápu? Jak poznám o kolik ms to mám nahraný track posunout?
Uživatelský avatar
Džirka
 
Příspěvky: 480
Registrován: 25. 2. 2009

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod Stan » 12 úno 2017 13:26

Vem to tak ze data se na HD nezapisi mavnutim kouzelneho proutku :) tedy bez zadneho zpozdeni i kdyz je to jen v radu nekolika ms protoze data musi nejakym zpusobem projit ruznymi procesy. Velkou roli hraji i drivery samotne tedy jestli jsou dobre napsany. Vse ma vliv na to jak rychle jsou data prevedny do digitalu a zpsany do DAW. Co se tyce posunu tak je to v tom vynatku - posunout o vstupni latenci teda pokud je to nutny. Tohle je ale o vyladeni tedy nastaveni systemu mj. silou vykonu pocitace (u PC kompatibilitou komponentu) kvalitou zvukovky a jejich driveru ect. a tohle nastveni se bude lisit s kazdou jinou konfiguraci. S tim si musis poradi sam. Jinak muzes zkusit nahravat ve vyssim rozliseni nez 44.1kHz protoze pri zvysujici se samplovaci frekvenci se latence snizuje. To je jeden z duvodu proc naravat v 96kHz. Pokud mas sileny zpozdeni na 96kHz pak je zrejme chyba v driverech to zjistis vypujcenim nejake jine zvukovky. Ale tech moznosti je mraky a vyladeni pocitace pro praci s audiem je dost prehlizeny proces.
Uživatelský avatar
Stan
 
Příspěvky: 1825
Registrován: 27. 4. 2013

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod Stan » 12 úno 2017 14:16

Screen Shot 2017-02-12 at 11.38.59.png
Screen Shot 2017-02-12 at 11.38.59.png (23.84 KiB) Zobrazeno 194 krát

Mam tu v krabici Apogee Ensamble a co si tak pamatuju tak ta to umi jeste o trochu lip

Screen Shot 2017-02-12 at 11.43.20.png
Screen Shot 2017-02-12 at 11.43.20.png (24.24 KiB) Zobrazeno 194 krát


pri nastaveni zvukovy 96kHz Mac mini 2014 -15

Screen Shot 2017-02-12 at 11.46.41.png
Screen Shot 2017-02-12 at 11.46.41.png (56.86 KiB) Zobrazeno 194 krát
Uživatelský avatar
Stan
 
Příspěvky: 1825
Registrován: 27. 4. 2013

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod TOM-Thak » 12 úno 2017 17:46

Ja musim rict, ze treba motu vst rme ma citelne rozdily. Mam ultralite mk3 fw a rme ucx firewire a stabilita rme latence me prijdou lepsi, takze me docela zarazilo, ze tam rozdil je. Cekal bych rozdil mezi m-audio a motu ale od urcityho levelu uz sem posun necekal.
Uživatelský avatar
TOM-Thak
 
Příspěvky: 3830
Registrován: 19. 6. 2004
Bydliště: Kladno/Praha

Re: Latence a nahrávání

Příspěvekod pavlii » 12 úno 2017 18:40

Ono je to svázaný s návrhem HW, takže kvalitativní level je jedna věc, ale HW návrh je věc jiná (a pouze tahle souvisí s ovladačem - SW). Ale chápu, že obvykle se člověk nad tímhle nepozastaví ;-)

Džirka: neslyšíš přehrávání zpožděně, přesněji: musel bys napsat vůči čemu. Jak napsal Stan, stiskneš Play a přehrávání začne (slyšitelně) o výstupní latenci později. Jenže s tímhle momentem to nikdy nesrovnáváš, takže se nedá říci, že by byl playback opožděný. Není. Opožděný je pouze monitorovaný zvuk skrz DAW (o vstupní a výstupní latenci). DAW by to měl každopádně vše ukočírovat BEZ zásahu uživatele (posouvání ručně).

P.
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
 
Příspěvky: 2972
Registrován: 5. 6. 2002
Bydliště: Hostivice

Další

Zpět na Zvuk


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Google [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+