Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Mixáž

Re: Mixáž

Příspěvekod rastis » 13 zář 2016 22:13

dostat RMS na hodnotu -10 RMS je funkcia masteringu, nie mixaze. neviem, kde chodis na rozumy, ale mam pocit, ze si domotany stale viac.

skus vysvetlit vlastnymi slovami, preco riesis pri mixazi nejake RMS. napis, ako tomu sam rozumies, nedavaj sem divne linky ...
rastis
 
Příspěvky: 2777
Registrován: 27. 2. 2005
Bydliště: Petržka

Re: Mixáž

Příspěvekod Stan » 13 zář 2016 22:17

Vzdyt ti to biscuit vysvetlil sparvne. Proste si zvedni peaky na cca -5dB cimz se dostanes na cca RMS -18dB.To je solidni zaklad a pak pro zvyseni RMS cili snizeni dynamickeho rozsahu muzes "lehce" pouzit normalni kompresor s EQ nebo napriklad multiband kompresor pokud si snim nekdy delal. Tohle by ti melo stacit na solidni mix. Samozrejme to je vseobecne a aranze, vyber zvuku a jejich osetreni behem skladby, paralelni komprese pro ziskani detailu kde je treba, automatizace vseho druhu atd. je nedilnou soucasti dostat mix tam kam potrebujes. Pak prijde na radu mastering, ale to je jina pisnicka.
Uživatelský avatar
Stan
 
Příspěvky: 1656
Registrován: 27. 4. 2013

Re: Mixáž

Příspěvekod Pytkin » 13 zář 2016 22:38

Tak ale ked mas peak na -11dB , tak ked pridas VOLUME o +11dB , tak ti pojde peak na 0dB a s RMS si hned na -13 dB ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21157
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Mixáž

Příspěvekod Rudys » 13 zář 2016 23:08

Aha tak se omlouvám. Mám to trošku pomotané, protože si teďka čtu dost věcí o mixu a tak mi to nějak šrotuje všechno v hlavně. Myslel, jsem že RMS je důležité už u mixu, nevěděl jsem, že až u masteringu. Jinak u mixu už mám za sebou časování, fázování, aranžování, vyvažování hlasitosti včetně efektování (Většinu větší mixuji v grupách, abych nezatěžoval tolik pc a abych dostal lepší výsledek), sidechain na basu a kick, panoramování jednotlivých stop. Jinak paralelní kompresi na bicí už mám taky hotovou. Co se týče multiband kompresoru, tak už jsem zkoušel s ním dělat a upravovat jednotlivé pásma u masteringu kdysi, ale nemám ještě takový sluch, abych posoudil, jestli pásma nastavuji dobře, tak se do toho moc nepouštím.

Ano Pytkine to udělat můžu... :palec+:

Ještě bych měl dotaz, je teda z hlediska mixáže si RMS hodnotu hlídat? (Vím, že mi tato hodnota udává, jak je skladba hlasitá, ale pokud se nepletu, tak by to mělo jít dohnat u masteringu v určitých mezích samozřejmě.) Vím, že je důležité hlídat si peaky a všechny stopy, aby nic neklipovalo a aby žádný zvuk nezanikl. Potom bych měl druhý dotaz, všude na internetu jsem četl, že na master šavli se nedávají žádné efekty. Pak jsem si koupil knížku o mixáži, kde zase psali, že na master šavli používají kompresor s nízkým prahem, aby se zvuk slepil dohromady, jenže to mi přijde blbost dělat v mixu, když se komprese většinou multiband kompreser použije v masteru. Co si o tom myslíte vy? Díky všem za odpovědi.
Rudys
 
Příspěvky: 70
Registrován: 18. 10. 2015

Re: Mixáž

Příspěvekod Pytkin » 13 zář 2016 23:17

Ucel sveti prostriedky .. Urob mix co najlepsie .. a pouzi na to vsetko ..
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
 
Příspěvky: 21157
Registrován: 23. 5. 2002
Bydliště: Bratislava

Re: Mixáž

Příspěvekod pavlii » 14 zář 2016 09:03

Přesně tak :-) já dělám zásadně mix tak, aby hrál tak, jak chci. RMS mě nezajímá (v téhle fázi). Je spousta cest, jak toho dosáhnout; dalo by se asi říct, že pokud technicky nemršíš dílčí i celkový zvuk, tak se o žádné z nich nedá říct, že by byla vyloženě špatná.

P.
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
 
Příspěvky: 2866
Registrován: 5. 6. 2002
Bydliště: Hostivice

Re: Mixáž

Příspěvekod Rudys » 14 zář 2016 12:26

Ok, díky za odpovědi. :)
Rudys
 
Příspěvky: 70
Registrován: 18. 10. 2015

Re: Mixáž

Příspěvekod Emká » 17 zář 2016 13:51

Ahojte lidičky měl bych dotaz ohledně mixu.Dělám v Abletonu a mam hotový track a chtěl bych si ho namíchat..Můj postup je takový že už v průběhu celé tvorby pracuju s fabfiltrem pro Q na každém kanálu, ořežu si jen dané frekvence čímž dám prostor i pro ostatní zvuky.Když jsem na konci tvorby tak vyřeším poměry tak abych byl s finálním projektem spokojený.Má otázka zní, Je lepší si nakonec stejně všechny stopy exportovat a zase hodit v novem projektu do audio stop a případně domíchat?Jde mi totiž o to že mam v projektu celkem dost kanálů a když to cele exportuju tak jich mam snad 40 a nakonec v tom strácím přehled .. není třeba blbost si veškeré fx soundy,vokály a zvuky stejného charakteru exportovat do jedné stopy?Ušetřil bych tím hodně kanálu ale nevím jestli to není blbost,protože kdybych chtěl potom ještě konkrétní zvuk upravit tak už to nepujde protože to bude smíchané.. Neměli by jste případně nějakou osvědčenou radu jak na to, nebo jak to kdo v Abletonu dělá?Jsem v tomhle teprve začátečník ale rád bych se něco přiučil, popřípadě abych věděl že to dělám správnou metodou :) díky
Emká
 
Příspěvky: 1
Registrován: 17. 9. 2016

Re: Mixáž

Příspěvekod TOM-Thak » 17 zář 2016 17:57

Hele ono zalezi. Nekdy je to do stop lepsi vykonu a taky ze te to nenuti se v to jeste vrtat hudebne... ale nekdy naopak je lepsi michat projekt, protoze mas sanci hnout s filtrama, obalkama syntaku apod. Nejdulezitejsi je organizace. Pojmenovavej si stopy a obarvuj co k sobe patri a taky grupuj, co k sobe patri. Urcite bych nedelal submixy group, pokud to chces michat nejak kreativne. Groupy jsem delal jen na stem-mastering.
Vyhoda exportu do stop je jeste to, ze i kdyz se rozhodnes za rok za dva delat album a uz mas treba jiny komp a plug iny, tak mas michatelny zdroj, ktery naimportujes klidne do jinyho DAW k premichani na album max. muzes vymenit treba naky samply, ale mas zkratka zdroj, co v pohode otevres.
Uživatelský avatar
TOM-Thak
 
Příspěvky: 3690
Registrován: 19. 6. 2004
Bydliště: Kladno/Praha

Předchozí

Zpět na Zvuk


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Google [Bot], miro1

reklama
Facebook  Twitter  Google+