Nabušený zvuk vokálů (a cappella)

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
matucha
Příspěvky: 5769
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha »

C414 se da koupit bazarova za 12-14tis... to neni nijak ulitle moc. C3000 je asi celkem vpoho, no nevim asi bych se byt tebou koukal po vecech jako Microtech Gefell UM70, Brauner Phantom C, mozna nejaky sounddeluxy... ale ta 414 se urcite taky bude hodit. Jedna vec je jista, ne kazdej mikrak se hodi na vsechny a mit vyber je docela dobra vec ;-). Samozrejme mluvim o vzdaleny budoucnosti, ted bud uplne v klidu, ale urcite se zajimej timhle smerem, protoze 414 neni zas tak zazracnej mic.

Audiobuddy... ehh...
Behringer... uhh...

tady ti holt moc neporadim, DMP3 od m-audia jako urcite lepsi, ale chtelo by to zase o kousek vyyyys, mozna RME quadmic? (Nevim, tady nikdo neprodava nejakou zdravou stredni tridu. Rozhodne ale nekupovat nic lampovyho pod 30tis na kanal samotnyho preampu!!!)

Audiophile se zkousne...

Repraky sou nutnost, v nizky cenovy je to asi fuk co...

Miki
Příspěvky: 10
Registrován: 29 zář 2004 00:06

Aha

Příspěvek od Miki »

Jojo ty předzesilovače jsou nouzáky, který jsem kupoval hlavně proto že mají phantom - přímo do Audiophila bych tu C3000 nepřipojil :-) Na druhou stranu mám představu, že se nejdříve něco naučím, získám zkušenosti a pak si koupím něco fajnovějšího. Je mi ale jasný, že potřebuju hlavně co nejkvalitnější mikrofon, předzesilovač a AD převodník. Díky za tipy na Braunera a Gefella. Vůbec jsem tyhle značky neznal a podle informací z webu to vypadá, že na to asi začnu šetřit :-)
Jinak bych si chtěl natočit všechno hezky pomaloučku "u sebe" a pak eventuelně vyrazit s materiálem k nějakýmu profíkovi a tam to pomíchat a zmástrovat (jaro/léto 2005, na podzim to chceme vydat). Ale před tím si to samozřejmě trochu pocvičit a připravit doma. Taky jsem už byl ale přítomen jako interpret i nějakému natáčení (nejen vokálů) v různých studiích a mám z toho velice rozporuplné zkušenosti. Někteří zvukaři pořád mluvili o tom, jak kdysi natáčeli Helenu nebo Karla, jak všechno znají a jak používaj ProTools i Nuendo, ale když jsem si pak domů odnesl hotovou nahrávku, tak mě to na zadek neposadilo :?
Takže nemáš tip na koho se s mícháním a mástrováním obrátit? Do toho vrazím peníze rád, když pak dostanu výsledek!
Voxtet, vocal group
www.voxtet.cz

matucha
Příspěvky: 5769
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha »

popravde nevim koho ;-), na akusticky hozeny veci mozna odsud asi nejvic synchra ;-)... ale nevim, na mnohovrstveny vokaly asi moc nebude, ma to raci rovnejc...

ale stejne, tady nikdo poradne vybaveni nema, krome par studii, ktery maj nejakou cast docela dobre poresenou, ale zase problemy v jiny casti retezce (sono, smecky...)

vsichni ty karlove a helenky nemaj nijak "vypjatou" produkci a to co ty tady zkousis chce hodne intenzivni produkci a hodne casu, coz ty stary paky, ktery jedou 80kovy zvuky a vokaly hodne vycvicenejch zpevaku (to dela fakt hodne), tak ty sou na to moc lenivy. A i kdyby meli uplnou sajnu, tak by to stalo hodne.

Na michani sou tu pak samozrejme brutalisti alias Dusan Neuwirth

a pak je tu taky Vetrovec... ten je asi nejvetsi chameleon, zda se

ecsonovi sedi nejvic elektronika, prostoze se snazi pronikat i do jinejch oblasti... takze sem zvedavej co z nej v budoucnu vyleze ;)



Jinak tech mikraku je samozrejme vic a jestli opravdu budes tohle nekdy v budoucnu resit, tak jeste hodne studuj a snaz se je vsechny (jestli to pude) ozkouset, to ze je mikrak drahej nemusi nutne znamenat, ze ti bude sedet.

Zakladni predzesiky chapu, vpohode si na tom vyzkousis spousty veci... ale ta C3000 je stejne aspon o drobet vyssi trida nez behringer predzesik, tak vis co nakupovat misto exciteru ;-).

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff »

no k voc. mikrofonum.
AKG C 414 --nevim nevim..sedi na muzsky hlasy ..jinak nic moc..
UM70 je super ale ponekud i nad moje moznosti..spich bych se bavil o mic okolo 1000,-
novy geffel M930 je neumann TLM 103 v bledemodrem..vyskovy , velka presence, jestli bude zpivat nejaka slecna s vyssim hlaskem nebo kdokliv se sykavkama ..nahouby
Phantom C..mel jsem ho v ruce ale nevybral..peknej rychlej moderni mikrofon s detailem...bohuzel ponekud nudny..az moc pravdivy
soundelux U 195--kazdej na nej peje chvalu ..ale neslysel sjem ho osobne, chci si ho mozna i koupit
adk A 51 ce- modelovany lampac s rucne vybiranou lampou pouze 500 ks na svete podle telefunkenu elam 251...vybral sjem mam ho doma a nedam na nej dopustit-doporucuju
Soundproject C1..nekdo ho ma starsne rad, men se zda hrozne vyskovy..typicka cina
neumann TLM 103..uz jsem o nem mluvil..nemusim..
superlux C 8h D..lampovy cinan..ovsem hruza...
to je vse v dane cenove kategorii co stoji za rec.)
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

matucha
Příspěvky: 5769
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha »

toho MTG sem myslel nejakou tu 70ku... ono to neni UM... ;-) jasne.. ale podle me si clovek musi projit celou radu mikraku, kterou nabizej a pak se rozhodovat... dlouhodobe

takze rikas ze Phantom C je dost neco jako obdoba DACS v predzesicich? Pres jakej predzesik si ho zkousel? Doma?
Me treba osobne dost zajima, protoze hledam fakt univerzalni zvuk pro voiceovery a taky kdyz vse ostatni selze ;-). Manley myslim barvit umi a kdyby to bylo malo, tak vezmu jinej mikrak co uz mam. Nevim, ale kombo gefell (kolatost) a brauner (otevrenost) by mohlo docela fungovat ;-). Obe firmy maji tyhle nejlevnejsi mikraky okolo 1300,- euro no a kdyz se este bude okolo valet nejaka sleva, tak to nejsou zas az tak astronomicky sumy.

Nevim proc, ale o ADK nemam zajem, nemuzu si pomoct, ale to nema tu spravnou pozici na trhu ;-). Ne ze by lidi znali braunera nebo MTG, ale u me ty veci maj vyssi kredit ;-))))))))))))))))))))))....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ;-))))
Naposledy upravil(a) matucha dne 01 říj 2004 09:29, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff »

no braunera jsem zkusel pres summit audio pre a porovnaval s U 87,--ten microfon je hrozne nudnej..
jinak ADK Ce je fakt skvely, ted jsem se bavil s nathanem eldredem a rikal ze Soundelux E47 je oproti tomu horsi..on jinak stoji 1900,- bucks ...no a proste pozice na trhu je mi ukradena:)) mne jde o zvuk:)
nemusim mit neumanna, nebo braunera, radsi sony nebo lawsona..
k sony a adk ...chci jeste lawsona L47 Fet a soundelux u 195
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1287
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro »

Miki: Hele, to je fakt vtipný 8-) Nevím, jak to zní doopravdy, protože jsem si to tady pustil na PC bedýnky, ale určitě bych zrušil ten flanger, protože to v tý atmosféře hrozně ruší...

Nedávno jsem slyšel desku nějakýho japonskýho šílence, kterej vokálně přezpívával známý pecky, třeba od Nirvány, Deep Purple a tak. To, jak dělal na pusu bicí jsem ještě chápal, halt beatbox. Ale když rozjížděl kytarový sólo nebo dechy, tak to jsem fakt zíral 8-) Kvičel a hrozně rychle intonoval a bylo to fakt, hmmm, no prostě japonský 8-)

Ale zpátky k tomu nahrávání - pokud to takhle dáváte naživo komplet bez problémů, tak by možná stálo za úvahu jít do prostoru s pěknou akustikou a sejmout to naživo čtyřma, pěti mikrofonama. Vykašlat se na kravinky s jednotlivýma vokálama a udělat to postaru:

Rozestavit vás šikovně tak, abyste si sami odregulovali panoramu, před hlavní vokál trošku dál umístit nějakej příjemnej teplejší majk, třeba vařečku. Do trojúhelníku postavit dva overheady, nejlíp něco pěkně vzdušnýho a poladit třeba ještě dva další mikrofony na ambienci (postavit podle prostoru). Celý by to mohlo chytit takovej ten přirozenej pěknej sound, což by mi k tomuhle sedělo mnohem víc, než nějakej hitek. Na konci bych to akorát trochu pokomprimoval.

Klade to na vás sice vyšší nároky, ale zase takovouhle věc je škoda stříhat, řezat, komprimovat, lepit a efektit...

Jen můj názor, Saša.
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Miki
Příspěvky: 10
Registrován: 29 zář 2004 00:06

Příspěvek od Miki »

Matucha a Carloff: Teď jste mi chlapi zamotali hlavu :) Budu si to muset rozepsat do tabulky (mikrofon, cena, hodnocení kvality) a seřadit si to podle poměru cena/výkon...

Syncro: O tom Japoncovi už jsem slyšel a slyšel na netu i jeho nějaký věci a docela jsem se u toho bavil 8) Jen jsem zrovna neměl čas si toho poslechnout více. Snad se k tomu ještě dostanu... (jinak k TAKE6 a špičkový vokální muzice jsem se dostal před časem právě v Japonsku, kde jsem koncertoval se Světovým sborem mládeže - mám tedy k Japoncům vřelý vztah :))

Co se týče toho nahrávání postaru, tak to jsme samozřejmě v minulosti zkoušeli jednak sami u nás "v kulturáku" a jednak v Českým rozhlase, když jsme jako hosté natáčeli vokály na swingové CD. Varianta je to dobrá ale na trochu něco jinýho než chceme dělat teď. Pokud bychom dělali s Voxtetem to co Swings nebo Sestry Havelkovy, tak není co řešit a nahráváme postaru.

No ale protože první CD jsme natáčeli živě na našem 100. koncertě, tak teď chceme vydat nějakou našlapanou studiovku, kde holt bude nějaká ta chemie, kterou závidíme našim zahraničním vzorům při poslechu jejich CDček... Navíc nahrávat CD po jednom hlase do počítače můžu celej rok, podle toho kdo ze zpěváků má zrovna ten večer čas - jsme rádi, že se vůbec sejdeme jednou týdně na zkoušku. No a navíc chceme mít studiový verze našich písní (některých), tzn. aranže rozšířené o další hlasy a zvuky :)

Jinak pokud by někoho z vás zajímal vokálně zazpívanej BigBand (něco přes 20 stop), tak máme ještě jednu pecku, kterou jsme natáčeli už před rokem, ale je to velmi pracovní verze, kterou budeme přetáčet úplně znovu, takže jen pro zajímavost: http://www.voxtet.cz/files/mp3/voxtet_d ... _hvezd.mp3. Je tam o něco méně agresivních postupů, ale taky tam bylo více různých technických problémů a méně zkušeností.
Voxtet, vocal group
www.voxtet.cz

matucha
Příspěvky: 5769
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha »

postaru asi nejlepsi ;-)

ad mikraky> projizdej fora, snaz se co nejvic k tem mikrakum dostat a pak se rozhodnout... tady debaty pan matucha vs pan carloff sou dost na nestabilnim zaklade. Jediny, co si z nich snad muzes odnyst sou ty znacky, a sam si o tom zjistit svy. Za rok premejsleni 3x zmenis nazor, prestanes se v tom uplne orientovat no a tak mozna za dva budes jakstaks vedet? ;-)) Je pitomy, ze tady proste neni zadnej kram, kde by ti to nabidli na demo. Na demo dostanes sice lecos z lowendu (minimalne Disk byl vzdycky maximalne ochotnej), ale tyhle veci holt kupuje a chce malo lidi... tak to tu neni... blabla bleble


ad Carloff, ADK nechci!!!!

Uživatelský avatar
pm
Příspěvky: 267
Registrován: 04 čer 2002 15:19

Příspěvek od pm »

syncro: no "prirozeny" by bylo jak jsem to pochopil tady trochu proti stylu. Pokud se tady miki hlasi k estetice tech Singers unlimited, tak tam to obcas zni fakt jak umely, vokodovany, syntetizovany... slovenskej mudrec tomu ve sleeve note rikal "kvazisynteticky styl nahravani" pokud si pamatuju..

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2849
Registrován: 12 říj 2003 18:37

mikrak

Příspěvek od safa »

jeste k tomu seznamu mikrofonu bych si dovolil upozornit na mikrofony DPA (dcerina spol. danske Brujel&Kjaer) ... ale to uz je opravdu nejvyssi trida (i kdyz Brauner je mozna drazsi). Pro uplnost : www.dpamicrophones.com .

Odpovědět