Přihlašovací jméno
Heslo
Přihlásit
Neodhlašovat
info
Přihlásit pomocí Facebooku

Ovlivnuje DAW zvuk?

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod thovt » 03 led 2017 13:15

Pan law se projeví i bez úprav panoramy, viz logic/logic-a-jeho-poddekovy-mixdown-t19621-45.html
thovt
 
Příspěvky: 133
Registrován: 1. 8. 2007

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Fractal » 03 led 2017 13:19

ne, ne v pripadě o kterém se tu bavíme . tečka
Uživatelský avatar
Fractal
 
Příspěvky: 2578
Registrován: 10. 4. 2004
Bydliště: Viitasaari, Finsko

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Amorph » 03 led 2017 13:39

Pokud v jednom daw budes mit jine pan law nez ve druhem a budes mit v mixu nejak do sterea rozhozene stopy, tak se to projevi tak, ze ty stopy budou mit v tech dvou daw ruznou vystupni hlasitost. Tecka. Pan law definuje, jak hlasite hraje mono stopa v zavislosti na umisteni v panorame. Pokud se pan law lisi, tak ve STEJNEM nastaveni panoramy hraje stopa jinak hlasite.
Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
 
Příspěvky: 4541
Registrován: 24. 11. 2005
Bydliště: Praha

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Amorph » 03 led 2017 13:40

ostatne, muzete si to zkusit, zkuste si ve vasem daw udelat export pro dve ruzne pan law..
Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
 
Příspěvky: 4541
Registrován: 24. 11. 2005
Bydliště: Praha

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Fractal » 03 led 2017 13:54

Amorph píše:Pokud v jednom daw budes mit jine pan law nez ve druhem a budes mit v mixu nejak do sterea rozhozene stopy, tak se to projevi tak, ze ty stopy budou mit v tech dvou daw ruznou vystupni hlasitost. Tecka. Pan law definuje, jak hlasite hraje mono stopa v zavislosti na umisteni v panorame. Pokud se pan law lisi, tak ve STEJNEM nastaveni panoramy hraje stopa jinak hlasite.


proti tomu nikdo nic nenamita, samozrejme ze pri michani vice stop ma pan law sve misto, i kdyz je to defacto jen a pouze zaležitost osobni preference, jak si ji kdo na zacatku projektu nastavi, jen jsem chtel zduraznit ze pan law nemeni panoramu samplu a o tom jsem se tady bavili
Uživatelský avatar
Fractal
 
Příspěvky: 2578
Registrován: 10. 4. 2004
Bydliště: Viitasaari, Finsko

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Fractal » 03 led 2017 13:58

to je asi špatný výraz "panorama samplu"... ještě jinak: když vytvoříš stereo stopu a dáš do ní stereo sampl, můžeš měnit pan law jak chceš a sampl musí zůstat stejný, tudíž je nastavení pan law pro null test irelevantní
Uživatelský avatar
Fractal
 
Příspěvky: 2578
Registrován: 10. 4. 2004
Bydliště: Viitasaari, Finsko

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Amorph » 03 led 2017 14:22

Pro uplne typicky priklad mixu z N mono stop, ktere jsou nejak rozhozene po panorame, to bude dost zasadni rozdil.
Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
 
Příspěvky: 4541
Registrován: 24. 11. 2005
Bydliště: Praha

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod dendy » 03 led 2017 14:32

mna najviac bavi ked niekto nahrava cez zle mikrofony a/alebo zasumeny preamp, potom na to hodi este par nekvalitnych pluginov, v mixe tiez spravi kopu chyb (z nevedomosti) a na konci riesi zvuk DAW :-))))

/nehovorim ze to je pripad matif-a, ale uz som sa stretol s tym ze dotycny risil zvuk DAW a pritom jeho skladba obsahovala tolko elementarnych chyb ze ten zvuk DAW, aj keby nejaky bol, by bol relevantny asi ako 1 molekula vody vo vsetkych oceanoch dokopy/
Uživatelský avatar
dendy
 
Příspěvky: 12437
Registrován: 12. 7. 2002
Bydliště: Senec

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Fractal » 03 led 2017 14:47

Amorph píše:Pro uplne typicky priklad mixu z N mono stop, ktere jsou nejak rozhozene po panorame, to bude dost zasadni rozdil.


okej, jen mě zajímá která síla na světě by mě přiměla měnit pan law uprostřed míchačky, jinak ten rozdíl je max. 6dB a jde hodně rychle vyrovnat pomocí šavlí

chápu jak to myslíš, ale nějak nevidím praktické vyústění

nezapomeň, že ty stopy na začátku "nejsou nějak rozhozené v panoramě" ale "mají nějakou panoramu", to je zasadni rozdíl, když je naflákáš do jakékoli DAW to jejich stereo, prostě to jak zní, zustane zachovano, nezavisle na pan law, az pak kdyz zacnes tocit knofliky a umistovat tech N stop v panoramě, bude pan law hrat roli (taky treba dodat, ze roli ovsem takovou, ktera na vysledku pro posluchace nic nemeni, protoze pri dosazeni stejneho vysledku, jinak zvoleny pan law znamena jen jinak umístěný hlasitostní fader)
Uživatelský avatar
Fractal
 
Příspěvky: 2578
Registrován: 10. 4. 2004
Bydliště: Viitasaari, Finsko

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod pavlii » 03 led 2017 14:59

Ale jo. Nicméně Martin má pravdu - tohle je parametr, kterým ti jakoby DAW usnadňuje (dá-li se to tak říct) práci v tom smyslu, že když budeš mono zvuk panovat plynule z jedné strany na druhou, tak nemusíš pracovat navíc s hlasitostí, protože to nepotřebuješ uprostřed zeslabit (nebo naopak na krajích zesílit). V praxi tě to samozřejmě vůbec nemusí třeba trápit a ani to neřešíš - ale když na to přijde, tak tohle prostě existuje.

Prostě si vyzkoušejte ten export, jak Martin píše - třeba by se ušetřilo několik postů a nezabývali byste se zmiňováním stereo stop, o kterých (nejen tohle) prostě není 8)

P.
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
 
Příspěvky: 2954
Registrován: 5. 6. 2002
Bydliště: Hostivice

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Fractal » 03 led 2017 15:21

Kluci zamyslete se, chcete mi říct že stopy zní jinak v každé DAW? Tohle vlastně tvrdíte. Pan law se uplatňuje tak jak píšeš, ale pouze při aktuálním panování, kroucením s balanací, fakt je jedno jaký máte nastavený pan law, pokud pošlu Martinovi sto stop a on si je naháže do mixu, tak mu budou znít stejně jako u mě a je jedno jaký máme oba pan law, ok?
Uživatelský avatar
Fractal
 
Příspěvky: 2578
Registrován: 10. 4. 2004
Bydliště: Viitasaari, Finsko

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Matif_1985 » 03 led 2017 15:31

Diky za info.
Akorat nevim proc tu na dvou strankach resite PAN LOW, o to mi asi vubec neslo.
Asi spatne polozena otazka.
Chtel jsem vedet jestli nabrany napr. kopak v ruznych DAW, pres stejny HW, bez jakekoliv editace bude znit stejne (charakter zvuku, EQ, Dynamika, atd.)
Protoze kdyz se bavim s ruznyma producentama, tak pokazde se mi dostane jina odpoved.
Ja jsem to nezkousel a ani nemohl jelikoz mam jen jeden DAW.
S jakou kvalitou do studia přijdeš, s takovou kvalitou odejdeš!!!
Matif_1985
 
Příspěvky: 26
Registrován: 21. 3. 2014

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod pavlii » 03 led 2017 15:35

Nebude. Hele, mě fakt prakticky celou tu dobu, co jsem na fórech vadí, že (bohužel i znalí) lidi místo, aby hnuli prstem (myší), tak radši budou sáhodlouze diskutovat. Pan law je prostě nastavení, které říká cosi o distribuci "energie" mezi L+R stranami, všetně středu (mono). Takže 3x export mono stopy (jedno, jestli bude výsledek jako stereo nebo mono audio) dá jiný (hlasitostně!) obsah pro Pan law 0/-3/-6 dB. Takže aby tyhle 3 věci byly obsahově stejné, musel bys je nejdřív srovnat na stejnou hlasitost.

Čili Pan law nemění (na tom se snad shodnem) "algoritmicky" obsah audia, ale mono materiál prostě distribuuje jinak do L/C/R pozic - dle nastavení. Takže maximálně diskutabilní otázka tu je, jestli se ZNATELNĚ tohle nastavení bude podepisovat na mixu více stop.

Pro zmíněný null-test (export mono stopy v různých DAW - žádný mix čehosi) je tedy potřeba o tomhle chování Pan law vědět, jinak bez pospro úprav (hlasitost) pochopitelně nevyjde jako výsledek ticho, pokud nebyla Pan law nastavena v DAW stejně.

P.

EDIT 2Matif: zvrtlo se to proto, že byl tenhle parametr zmíněn, a ten opravdu materiál ovlivňuje (viz můj popis výše). Charakter ani cokoli dalšího by neměl být nijak měněn. Každopádně dá se to přeci vyzkoušet - Reaper, Cristal, demoverze Cubase (možná i jiných dospělých DAW).....
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
 
Příspěvky: 2954
Registrován: 5. 6. 2002
Bydliště: Hostivice

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod Amorph » 03 led 2017 15:38

2Matif: Pokdu budes mit nastaveny stejny nahravaci rozliseni, tak ano, stopa se ti nahraje ve vsech daw stejne.
Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
 
Příspěvky: 4541
Registrován: 24. 11. 2005
Bydliště: Praha

Re: Ovlivnuje DAW zvuk?

Příspěvekod lavender » 03 led 2017 15:42

kedysi davno (2005) som sa stretol s tym, ze ked som si pustal tracky z reasonu cez rewire do abletonu, hralo to inak ako priamo z reasonu.
lavender
 
Příspěvky: 752
Registrován: 26. 12. 2011

PředchozíDalší

Zpět na Zvuk


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Bing [Bot], Google [Bot], Oxyygen, rastis, tony9, Yahoo [Bot]

reklama
Facebook  Twitter  Google+