Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Vše o programu Ableton
Odpovědět
Mikzzboy
Příspěvky: 2
Registrován: 08 bře 2021 15:52

Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od Mikzzboy »

Zdarec lidi,

už nevím kam se obrátit, takže si nechám poradit od zkušených.

Mám problém s Ableton 10, ve kterém se snažím produkovat hudbu. Dostal jsem se do fáze, kdy už operuji celkem na velkých projektech (více pluginů i mimo ty nativní v abletonu) a prostě se CPU měřič celkem houpe i přes hodnotu 120%. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale děje se mi to u projektů, u kterých se mi to dříve nedělo a to je ten problém. Jasný, že sem tam to vystřelí, s tím jsem byl ok, ale teď se mi to děje i tam, kde to předtím bylo v pořádku.

Zkoušel jsem nastavit buffer size, i na ty nejvyšší hodnoty a to vůbec nepomohlo. Podle různých tutoriálů jsem se snažil nastavit pc do různých perfomance módů a taky nic.

Dám příklad mého problému.

Zapnu projekt a už mi CPU hodnota kolísá někde kolem 10-15%. Jakmile zapnu play, tak INTRO (méně elementů) mi jede tak kolem 40-70% a už to začíná praskat, trhat se zvuk... DROP a jiné části si dokážete představit.

ALE! Tohle se mi děje na střídačku. Někdy mi celá skladba jede kolem těch 80-90% a zvuk je v pořádku. Právě proto jsem z toho vyřízenej.

Říkám si, není to něco se zvukovou kartou? Nebo je to opravdu v tom, že mám slabý noťas?

Zvukovka: FOCUSRITE Scarlett Solo 3rd Gen
Notebook: Lenovo yoga C740 i7 4 jádra, SSD, frekvence p. 1,8Ghz, core boost f. 4,9Ghz OS. win 10

U toho noťasu moc nechápu, že mi v Task Manageru pamět jede tak na 60% ,když je Ableton aktivní. Není to nějak moc?

Asi jsem to napsal dost zmateně, ale budu rád za každou diskuzi. Díky

Uživatelský avatar
tomy45
Příspěvky: 2469
Registrován: 15 říj 2008 06:43

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od tomy45 »

Aky mas OS?
Moj odhad, slabe CPU.

biscuit
Příspěvky: 10148
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od biscuit »

máš to tam tomy napsaný - w10.
můj odhad je - jestli se to evidentně zhoršilo, nějakej balast běžící na pozadí. jak dlouho máš nainstalovaný os? co na něm vše provozuješ a co na něm tedy máš nainstalovaného?

jinak obecně, tohle je vždycky alchymie, která vyžaduje velkou sebekázeň a nebo komp určenej prostě jen na určitý věci, kde je přísná kontrola nad tím, co se do něj instaluje a co tudíž běží třeba na pozadí. nějaká hygiena předinstalovanejch věcí čítající odstranění i nějakého ms balastu integrovanýho v os taky často pomůže trochu lepšímu chodu.

Mikzzboy
Příspěvky: 2
Registrován: 08 bře 2021 15:52

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od Mikzzboy »

Mám Win 10.

Řekl bych, že se to zhoršilo ve chvíli, kdy se mi na jednom projektu to CPU už dost vystřelovalo. Nicméně to bylo nejspíš tím, že jsem tam měl hodně pluginů, především Divu od u-He. Usoudil jsem, že mám vlastně dostatečně silný noťas, takže jsem hledal možnosti, jak zvýšit jeho výkon. Všude jsou tutoriály, jak nastavit noťas v nastavení napájení, z balance módu, do toho perfomance. Dopadlo to tak, že mi zmizela možnost volby na ten perfomance, takže jsem to tam přes registry musel dostat zpátky. Od té doby, se to malinko zhoršilo.

Jediné co jsem nakonec nastavil bylo:
- řízení spotřeby procesoru a tam dal na 100% minimální a maximální stav procesoru
- nastavení volitelného pozastavení zařízení USB

Když jsem to teď vrátil do normálu, do toho balance módu, tak furt stejný.

Noťas jsem koupil minulý rok, právě kvůli produkci. Nepoužívám tam více méně nic. Mám tu jen Fl studio, Ableton, Adobe ps,ai,pr. Všechno jsem si vypnul, aby mi neběhalo v pozadí (snad :D).

Mám paměť 475Gb a z toho mám ještě přes 100Gb volno.

Mně prostě jen nejde do hlavy, jestli na tu produkci tento noťas nestačí. Noťas za 30k v této sestavě mi přišel jako super volba a teď se bojím, že jsem udělal velkou chybu.

Jinak díky za reakce.

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2413
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

moze to sposobovat jedno vst ktore mas vo vsetkych projektoch.. skus vyradzovaciu metodu a mozno ho najdes.. pripadne skus poprepinat podporu viacerych jadier cpu v nastaveniach abletonu..
ja osobne mam pocit ze prechod z 8 na 10 mi trochu odlahcil cpu.

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 563
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od IvanB »

Len podtrhnem, čo napísal Reaktor. Presne toto, stačí jeden plugin a celý projekt sa začne zahlcovať, CPU na špičke napriek bufferu na maxime... Čo sledujem, tak predovšetkým nasamplované knižnice dokážu kvalitne vycicať kapacity noťasu. Vrelo odporúčam používať "freeze" funkciu, len tak narýchlo som pozrel cez google - mal by to mať aj Ableton. To dokáže zachrániť celý projekt, lebo inak by som ich ja niekedy ani nevedel dokončiť, a už vôbec nie exportnúť...

PLL
Příspěvky: 49
Registrován: 14 pro 2015 18:01

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od PLL »

Mikzzboy: No hlavně, proč máš tendence nastavovat balanc mód??? Pokud jsem v síti, tak snad vždy nejvyšší.

Jinak to co popisuje Reaktor a IvanB je přesný. Pokud mám ve WIN balanc mód, tak mi stačí pár kanálů s reverbem a už se hřeje. Navíc Diva je mega žrout, to na ntb vůbec nepoužiju. Jediná možnost je Freeze funkce, která mi ale přijde v Abletonu hrozně pomalá.

PLL
Příspěvky: 49
Registrován: 14 pro 2015 18:01

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od PLL »

Mikzzboy: Jo pardon, teď jsem to přečetl znovu a vidím, že vysoký výkon ses pokusil nastavit.
Jinak je teda možný, že pes může být zakopanej i ve Win, mně se třeba dlouhou dobu výkon v nastavení napájení přenastavoval automaticky po každým restartu a když jsem otevřel projekt, běžel znovu s velkými problémy.

Cosaoner
Příspěvky: 23
Registrován: 26 bře 2020 21:08

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od Cosaoner »

Zdar hoši, hľadal som konverzáciu, kde sa tento problém s CPU rieši. Chcel som práve tu založiť novú diskuziu. Mám totiž úplne rovnaký problém pri objemnejších projektoch. Použivam ableton a dosť často nasamplované knižnice od Arturia. Je to čím ďalej, tým horšie. Samozrejme, použivam freezovanie trackov, ale neni to úplne vyhovujúce riešenie...

Notas - HP 450G
Intel i7-8550U 1.8 GHz - 2.0 GHz
16Gb RAM,
PC 3 roky starý.
Zvukovka Focusrite Scarlett 3.gen

Taktiež som skúšal všeličo možné, hygiena, nastavovanie výkonu, používanie iba Abletonu na pozadí...
Dostávam sa k tomu, že stolný PC je asi jediná voľba na istotu co? Tak aby všetko fungovalo, aby bolo možné používať naraz viac týchto knižnic, samozrejme s prísnym dohľadom toho, čo sa do PC bude inštalovať.
Alebo je ešte iná cesta? :D :D

Uživatelský avatar
tomy45
Příspěvky: 2469
Registrován: 15 říj 2008 06:43

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od tomy45 »

Pouzivam ableton asi 12r, je jasne, ze po par tweakoch sa ten vykon trocha zlepsi, ale vazne na laptope pokial nie je silnejsie CPU ako uvadzate, SSD tak to jednoducho bud vymenite ntb alebo tie kniznice vst zacnete vyuzivat inak.

Dalsi postreh, ten isty projekt v abletone pod win10 mi pod mac os zral cca o 15-20 percent menej CPU, identicka instalacia, tie iste vst, vsti... neviem ci m to je, ale mne to tak proste robilo, presiel som na mac os uplne cely setup a naozaj CPU mi lieta pri max zatazeni na 60-70 percent. Laptop mam s M1 a iMac 8 jadrovy 2020 model, a stale ten M1 ableton projekt je o 10 percent menej ako Intel CPU.

A zrejme, to je ale len cisto moj dojem, cracknute verzie vst padaju, zahlcuju viac. poslednych 5r od posledneho wejvsu mam vsetko kupene a mam dojem ze to ide lepsie. je to len subjektivny dojem, ale mozno pomoze.

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 563
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od IvanB »

Cosaoner píše:
20 led 2022 21:18
Intel i7-8550U 1.8 GHz - 2.0 GHz
No, 1.8 Ghz nie je bohvieaké terno... Ja sa trápim na 9-ročnom PC s i5, NB má síce iba 8 Gb RAM, ale procesor má 2,5 Ghz a aj to je len tak-tak, prakticky poslednú dobu to je už utrpenie, pravdepodobne mi kvôli tomu, že už nejak nestíha HW, padajú projekty každú chvíľu, a mám podozrenie, že aj každá ďalšia aktualizácia Windowsu zaťažuje NB stále viac a viac. Momentálne nepracujem na ničom, ale nové projekty na tom radšej už ani nebudem zakladať :? Byť tebou zvážim výmenu za lepší procesor.

Cosaoner
Příspěvky: 23
Registrován: 26 bře 2020 21:08

Re: Ableton 10 CPU vytížení vs. vytížení PC

Příspěvek od Cosaoner »

Už pracujem na skladaní PC, to bude asi najlepšia možnosť, vie niekto poradit, resp. názor na dole rozpisanu konfiguráciu?!
Toto je moj aktuálny výber...
Základná doska - MSI MAG B550 TOMAHAWK
Procesor - AMD Ryzen 5 5600G
Ramka - Fury Renegade DDR4 16Gb - 2x 8Gb

Odpovědět