Ableton - mixovanie setov a rozumne efektovanie

Vše o programu Ableton
Odpovědět
xrat
Příspěvky: 11
Registrován: 21 srp 2006 23:31

Ableton - mixovanie setov a rozumne efektovanie

Příspěvek od xrat »

zdravim,
hanbim sa pytat taketo banality ale myslim ze uz bolo aj horsie tak to nejak prezijete... zacnem tym najtrapnejsim: netusim ako rozumne medzi sebou mixovat jednotlive ableton live sety... samozrejme ze som vyskusal otvorit dva abletony a nejak naroutovat signal do prveho, ale okrem toho ze mi niekolkokrat padol (ok... reinstall windozu to spravil ale...) pri troche rozmyslania mi to aj tak prislo cudne z viacerych dovodov - 1. je to nepohodlne prehadzovat medzi jednotlivymi oknami albetonov; po 2. naco musi comp znova loadovat vstcka a neviem co vsetko ked to uz raz robil a po 3. nefungovalo mi midi a celkovo sa mi rapidne zvysila zataz cpu co mi na ableton pride podozrive... som asi ignorant co preskakuje kapitoly v manuali (hlavne prve ;) ) ale je mi fakt jednoduchsie sa opytat ako hodiny hladat.

druha otazka sa tyka efektovania. tu som sa zas akosi nepohodol so sendami. potrebujem totizto akysi jednoduchy system efektovania a to tak, ze by som mal knob/fader ktorym PREmiesavam dry a wet pre kazdy kanal.. pri sendoch narazam na problem, ze signal sa bud PRImiesava (dochadza k zhlaseniu) alebo ide iba cez send a tym padom na 0 nehra nic... ide mi o to, ze mam vst ktorym chcem efektovat kazdy kanal s moznostou akehosi "zapnutia" efektu pre dany kanal. (nepotrebujem v podstate ani nic premiesavat, staci nejake zapinanie pre kazdu stopu). zda sa mi to ako dalsia trivialna zalezitost s ktorou si ale neviem poradit.

vopred dik za pomoc!

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

k jakemu zhlaseniu? do sendu sa dava efekt s 0% dry signalom, ak nevie efekt pomer dry/wet, nie je vhodny pre send... to plati pre akykolvek mixak
tym padom ak mutnes send, efekt proste zmizne, ziadne zhlasenie

dvakrat otvorit ableton je konina, podla mna nemas na vyber a oba projekty musis natlacit do jednej session. ale neviem, ableton poznam len z obrazka ;)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii »

2kexik: počkej - pokud neumí efekt měnit poměr dry/wet, tak je to přece sendu jedno, ne? přeci samostatným ovladačem určuješ, kolik původního (dry) signálu budeš do sendu posílat, takže tím je určena i míra efektování.... takže poměr dry/wet bych spíš viděl na smysluplnější pro insert efekty.

P.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

vobec nie... ak posles do sendu 30% signalu a bude na efekte 100% dry, tak dostanes 130% povodneho signalu + efekt. to je to zhlasnenie

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii »

2kexik: jo takhle to bylo myšleno.... to potom jo - teda v tomhle nastavení tam nebude efekt vůbec (nastaven na 100% dry), ale zbytek je pravda - což mně osobně koresponduje s tím, že efekt pro send by mít dry/wet vůbec neměl, abys omylem nedosáhnul tohohle výsledku (napočítám s tím, že by to tak někdo chtěl...)

P.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

ee, mal som na mysli efekt s extra knobmi wet a dry, nielen jednym s pomerom wet/dry - i ked je to vlastne jedno
este ma napadlo, ze keby sa to tak ako pisem naroutovalo na hw mixe, tak by sa ten dry signal zo sendu priratal ku kanalu s oneskorenim sposobenym latenciou efektu a este na dovazok by vyrobil dobry hrebenovy filter... ale to uz je naozaj kdakanie, ableton ma kompenzaciu latencie

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 14007
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy »

no v podstate nemas navyber naprat vsetko do jedneho live setu.. alebo pouzi okrem NTB este najaky sampler dalsi alebo nieco take (staci nejaky maly groovebox, alebu SU200 ci nejaky podobny minisampler), z ktoreho nechas hrat len nejaky podklad zatial co sa ti v abletone bude loadovat novy live set - ak chces pravit prechod bez ticha - o co predpokladam ze ti ide - to je asi najjednoduchsi sposob...

tie efekty - no na to skorej hodit efekt do insertu na danu stopu nie ako send, nie ? a dry/wet potom regulujes na samotnom efekte ...

Uživatelský avatar
upman
Příspěvky: 1625
Registrován: 08 zář 2004 16:29
Vybavení

Příspěvek od upman »

Mozna sem otazku pochopil blbe, ale v kazdym tracku jsou dole A a B tlacitka. Nastavis u tracku jestli je to A nebo B a pak v Mixu jenom hybes dole soupatkem mezi A a B a tim se ti to mixuje. Takhle to aspon pouzivam ja, resp. to soupatko v Mixu mam namapovane pres MIDI na tahlo a facha to super

Uživatelský avatar
romano
Příspěvky: 37
Registrován: 02 pro 2005 19:02

Příspěvek od romano »

dve lajvka?
no nejjednoduzsi je to mit v jednom setu.
Osobne pouzivam jakousi sablonu 16 stop jak audio nebo midi vse mam nastavene na midi controler. Vse pak muzes routovat skoro neomezene.
Menim vetsinou jen presety na vst a pokud nastroj nepouzivam vse vypnu kvuli cpu.Taky neholduji s moji anglictinou manualu ale je to fajn si to precist, nebo zhlidnout videa.

Odpovědět