Otazky na Ableton

Vše o programu Ableton
Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Otazky na Ableton

Příspěvek od TOM-Thak »

Ahoj, napadlo me sjednotit dotazy a veci tykajici se Abletonu pod jede topic. Tak jako mame tema otazky na cubase, tak bych to chtel zalozit i pro Ableton.

Zacnu ihned s prvim dotazem: Jelikoz se poohlizim po Macu a chci zkusit nejakou zajimavou alternativu pro cubase, co me bude i zaroven novou inspiraci pro skladani EDM, tak uvazuju o Abletonu. Prvni vec, co resim je pouzit ExternalInstrument. Bohuzel, zatim jsem majitelem Intro verze a ta ho nema. Udajne by pres to mel jit exportovat realtime Virus Ti a jine hw syntaky a dokonce tak, ze se to nenahrava otrocky do projektu do audia, ale pri mixdownu to udelam samo a tem external instrument to samo vyrenderuje. Co je na tom pravdy? Mate to nekdo vyzkousene?

Diky!

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2412
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

ja používam Ableton denne aj s HW a External Instrument som ešte nikdy nepoužil, ani žiadny Instrument rack, Drum rack, send/return.
vyskladám si vždy stopy/grupy/return tracky a racky ako ma napadne resp. ako zrovna potrebujem, routovanie je v abletone hračka, tak mi tie ich "šablony" pridu zbytočné a zdržujú ma..
aj ked tá možnost renderovania priamo z HW pri exporte je + , no ja osobne nemám problém pred renderom prebehnút projekt "recordom"..
na otázku som sice neodpovedal, ale aspon iný uhol pohladu..

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od TOM-Thak »

Castecne se mi na otazku odpovedel tim, ze neni spatne nechat si to projit recordem pred samotnym mixdownem. Taky reseni, ale znamena to pak bud to vyjet uz s efektama, coz bude asi problem u Sidechainovych kanalu a nebo to vyjet bez efektu a ten effect chain pridat az na tu audio stopu. Ale me jen tedy zajimalo, jestli diky external instrument tracku lze realtimove mixdownout 3x USB Access Virus TI OUTs aniz bych to musel vyjizdet do audia v projektu, protoze pak postrada USB a VSTi integrace docela smysl.. to uz pak mam jako jakykoli jiny synth.. v Cubase a Logic to jde.. tak prave jsem zjistoval, zda to nejak jde.. a na foru pisou, ze to udajne ten Ext. Instr. track umí.. no asi nekde zkusim stahnout trial full verze a ozkousim to.

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2030
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Ondra P. »

Pokud jde o čistý realtime export, tak to jde jednoduše tak, že si vytvoříš audio stopu, která bude jako master a jen zmáčkneš record.

Trial : https://www.ableton.com/en/trial/


Jinak mne celkem dost zajímá ten PUSH .

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2412
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

ja mám na každú "HW stopu" grupu v ktorej mám MIDI track a pod ním audio track do ktorého ide audio z HW na ktorom mám nahádzané efekty etc.. ked to potom prejdem Recordom, tak audio sa mi tam nahrá ešte "pred" efekty, čiže potom mám tú istú stopu, s efektami možem pracovat a nahraté audio možem pred renderom ešte kuknút v editore.. možno to je o trošku (fakt len o trošku) zdlhavejšie, ale sa mi zdá že mám takto lepšiu kontrolu nad tým čo nahrám..

ten render cez External Instruments možem večer skúsit ked chceš..

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od TOM-Thak »

To bys byl moc hodky kdybys to testl, me se to v trialu zatim pro TIcko nepovedlo rozjet. Ta cesta pres audio taky neni spatna.

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2412
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

ok večer to skúsim

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2412
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

Tak som včera skúšal ten External Instrument (Ableton 8 + Vista) a všetko išlo ako po masle.. Viac nástrojov naraz, aj s efektami. Jedna stopa spúštala side-chain kompresor na druhej, potom som to tak renderoval a bolo to identické s renderom, ktorý som spravil sposobom popísaním v predošlých príspevkoch..
Tuším to začnem používat :D .. Má to 2 výhody (pre niekoho možno zásadné) a to že je to len jedna stopa miesto dvoch, no a to že pred renderom neni treba nahrávat audio.. Teraz ma ešte napadlo, že som mohol skúsit aj automatizácie a obálky, ale tam myslím žiadny rozdiel nebude..
S čím konkretne si mal problém ? možno máš niečo zle v preferences..

lavender
Příspěvky: 1170
Registrován: 26 pro 2011 18:57

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od lavender »

zdravim,
mam otazku : ako sa da naroutovat signal z lfo na start sample v sampleri? bez max4live.
dakujem za odpoved.

radecek.com
Příspěvky: 7
Registrován: 16 srp 2013 16:19

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od radecek.com »

sustain mode nastavit na "loop"
zapnout "link" - spojí se start sample a strat smyčky
použít LFO2 - nastavit cíl A na "loop start"

AllexT
Příspěvky: 16
Registrován: 15 lis 2013 20:24

Track Delay

Příspěvek od AllexT »

zdarec,
chci se zeptat:
- k čemu slouží track delay?
jak tuto funkci použít, kdy ji použít a na co ji použít, na jaký nástroj či sample, proč ji vůbec použít?
nic se mi zde na fóru nepodařilo vyfiltrovat...
díky :wink:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22154
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Pytkin »

nepoznam Ableton .. Ale track delay by snad malo byt oneskorenie tracku , ako nazov napoveda .. cize mozes track posunut dopredu alebo do zadu o nastaveny pocet milisekund ..

AllexT
Příspěvky: 16
Registrován: 15 lis 2013 20:24

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od AllexT »

oneskorenie-no to je slovo...:) tak jako tlačiareň...:) no dobře, zpoždění...ale proč se tato funkce používá? k čemu? čím si pomůžu že track posunu dopredu, dozadu? viděl jsem že někteří producenti používají touto funkci například na kopák...kick, a třeba i na groupu kde maj bicí samply...

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Stan »

Ableton Live je spičkový DAW konstruovaný hlavně na LIVE vystoupení kde neomezeně vládne, ale na skádání....? Já zkoušel Live 8 a pro mě je absolutně nepoužitelný. Zkoušel jsi třeba Logic Pro? V něm se určitě zorientuješ rychleji než v Live a externí instrumeny nejsou problém. Každému ale sedne něco jiného.
my2c
Naposledy upravil(a) Stan dne 15 lis 2013 21:23, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Otazky na Ableton

Příspěvek od Stan »

AllexT píše: proč se tato funkce používá?...
Ableton NEMÁ automatickou kompenzaci latence. Tz. když do cesty signálu připojíš pluginy tak výstupní signál je zpožděný oproti jiným např o 2 ms takže track posuneš nebo použiješ tuto funkci. To znamená že signály dorazí na výstup v ten samý čas. Stejně tak je tomu u PT. I když 11-ky již snad mají ale jak funguje nevím.

Odpovědět