Vysoké zatížení CPU

Vše o programu Ableton
Odpovědět
gish84
Příspěvky: 5
Registrován: 30 pro 2014 23:40

Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od gish84 »

Zdravím, chtěl bych poprosit o radu. Mám Ableton Live 8, který jsem donedávna používal na starším notebooku s těmito parametry - Intel Celeron 900, 2.20GHz, 1GB RAM. K tomu mám zvukovku Lexicon Alpha, kterou používám k nahrávání kytarových pasáží. Víceméně jsem se zatím jen učil základy práce v tomto programu a zkoušel skládat první jednoduché skladby, takže to ten notebook nějakou dobu jakž takž zvládal (zatížení CPU mi to házelo max. kolem 30-40%). Poslední dobou mi ale program začal u skladeb obsahujících více tracků zlobit, počítač to zřejmě moc nezvládal, takže jsem se rozhodl pořídit si trochu výkonnější stroj. Koupil jsem proto starší stolní počítač s dvoujádrovým procesorem AMD Athlon 2,81 GHz a 7 GB RAM. Mám ale problém na něm Ableton optimálně rozchodit. Program se jakoby seká, prská a ukazatel hlásí velké zatížení PC. Dokonce hned při jeho zapnutí, když v něm nijak nepracuji mi kontrolka bláznivé lítá od 2-50%, nemluvě o tom, když začnu hrát na kytaru (přes plugin Guitar Rig 3). Nechápu, čím to může být způsobeno. Na zmiňovaném notebooku, který měl parametry o poznání horší to přitom bylo bez problémů. Zřejmě nějaký problém v tom Abletonu, protože když hraju přes Guitar Rig v jeho standalone verzi, tak žádný problém není (kytara hraje, jak má a zatížení mi to hlásí kolem 8-10%).
V Preferencích Abletonu mám nastavený driver ASIO a latency 17,3 ms (stejně jsem to měl dřív i na tom notebooku a vše klapalo).
Nevím, co víc bych k tomu dodal. Moc se v tom úplně nevyznám, takže netuším, co by mohlo hrát roli. Samozřejmě případně upřesním.
Vím, že se tu podobná věc párkrát řešila, ale nenašel jsem v žádném topicu užitečnou radu, proto zakládám tento.
Budu rád za každou radu. Za pomoc předem děkuji.

Uživatelský avatar
48cube
Příspěvky: 169
Registrován: 14 úno 2013 13:36

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od 48cube »

Je ASIO driver original primo ke zvukovce? Je novy stroj/OS 32 nebo 64-bit? Je zapnuta podpora Multi Core v Abletonu pokud je to vicejadrovy stroj?

gish84
Příspěvky: 5
Registrován: 30 pro 2014 23:40

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od gish84 »

Počítač není nový, ale OS jsem instaloval nově (Win 7), 64 bit. Podpora Multicore je zapnuta. Co se tyce driveru, tak jsem nainstaloval ovladace ke zvukovce, jejich aktualni verzi jsem stahnul z netu. Ted mi dochazi, ze ASIO driver je asi jeste neco jineho, je to tak? Nic takoveho jsem totiz neinstaloval.

Uživatelský avatar
48cube
Příspěvky: 169
Registrován: 14 úno 2013 13:36

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od 48cube »

Dokonce hned při jeho zapnutí, když v něm nijak nepracuji mi kontrolka bláznivé lítá od 2-50%, nemluvě o tom, když začnu hrát na kytaru (přes plugin Guitar Rig 3).
Po zapnuti Live nebo pocitace?

Praskani zvuku vetsinou znamena moc malej buffer/prilis nizka latence. Zkus ji zvysit a rict, jestli se to zlepsi.

Taky se zkus podivat na bezici procesy v systemu a rict, jestli je to opravdu Ableton Live, kterej nejvic vytezuje procesor (doporucuju Process Explorer).
Stava se, ze pri spatne nainstalovanych driverech (napr. grafika) ti tam pobezi proces interupts.exe (nebo tak nejak) a bude nesmyslne uzirat vykon. Resenim je mit co nejaktualnejsi a pasujici drivery ke vsemu hardwaru v NTB.

Puvodne jsem si myslel, jestli problem neni v kolizi verzi softu 32bit a 64bit, ale Live 8 tusim jeste nebyl 64bit, tzn. 64bit GuitarRig bys v nem ani nespustil.

gish84
Příspěvky: 5
Registrován: 30 pro 2014 23:40

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od gish84 »

Diky za odpoved.

Mel jsem na mysli tu kontrolku, co je v Abletonu. Proste situace je takova, ze kdyz mi na pocitaci nebezi zadne programy, mam vytizeni (ve spravci uloh) normalne kolem 0-5%, tzn. vse v poradku zda se. Kdyz zapnu Ableton a nemam tam v Preferencich nastavenou zvukovku, ale NME/DirectX driver, tak mi to v nem taky hlasi vytizeni 1-2%. Jakmile ale v Preferencich nastavim jako driver ASIO a jako device tu zvukovku ALpha, zacne ten ukazatel okamzite hazet zatizeni kolem 30%, a to aniz bych v tom programu cokoliv delal. A to ani nemam zapnuty zadny plugin (napr. ten Guitar Rig). Proste uvodni cista obrazovka novyho projektu.
Pokud jde o to, co se deje v Process Exploreru, tak tam, kdyz zapnu Ableton s temi NME/DirectX drivery, tak mi to hlasi v tom zelenem sloupecku (coz je predpokladam zatizeni pc) hodnoty kolem 15 (max.). Jakmile ale v Abletonu nastavim ten ASIO driver a externi zvukovku, tak to vylitne na cca 35. Doufam, ze jsem to popsal srozumitelne.

Vim, ze praskani se taky odviji od latence, ale tu mam myslim nastavenou dost velkou - 33.3. ms. Na tuhle hodnotu jsem mel program nastaveny i na tom starem notebooku a bylo to v pohode. A to mel parametry vyrazne horsi nez muj soucasny pocitac.

Jinak mas pravdu, proces interupts mi tam opravdu bezi. Kdyz neni zapnuty Ableton, ma v PE hodnotu kolem 1. Jakmile Ableton zapnu, skoci to na cca 12, coz teda asi znamena, ze tam bude nejaky problem v ovladacich te zvukove karty, je to tak? Ty jsem ale stahnul nejaktualnejsi ze stranek vyrobce, tak nevim, co vic muzu udelat.

Pokud by te na zaklade vyse uvedenych informaci cokoliv napadlo, budu za radu vdecny. Predem diky!

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od pavlii »

Nojo :-D aspoň mám další argument, že Lexicon umí skoro všechno, kromě pořádných ovladačů 8) i když lidi, kterým Alpha/Lambda/Omega nedělá problémy mě stejně nebudou brát vážně.....

Osobně bych měnil zvukovku, pokud by to jen trochu šlo. Pokud ne, tak bych jel pod jiným než ASIO ovladačem (idelní by byla free nadstavba standardních systémových ovladačů - ASIO4ALL). O nic totiž nepřijdeš, protože Alpha nedisponuje žádnou zvláštní funkcí, která by nativní (=ASIO) ovladač vyžadovala.

P.

gish84
Příspěvky: 5
Registrován: 30 pro 2014 23:40

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od gish84 »

Díky za tip, ale to už jsem taky vyzkoušel stáhnout ASIO4ALL a pořád nic. Nevím, možná je jen chyba ve mě, že to neumím pořádně nastavit. Přiznám se, že se v tom bohužel moc nevyznám. Všechno, co jsem udělal bylo, že jsem nainstaloval ovladače karty, tu přes USB připojil k počítači a do 3,5 mm vstupu v přední části karty zapojil sluchátka. Víc jsem s tím nic nedělal a nevím, zda je to ok :/

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od pavlii »

Nojo, tak pak je zřejmě problém napříč systémem, jeden kolega nedávno řešil něco podobného při práci s C7. Ve finále došel ke zjištění, že problém je v grafické kartě, která prostě neúnosně zatěžovala celý počítač. Tohle je už na zkoumání komponentu po komponentě..... Občas taky pomohlo instalovat starší verzi ovladačů.

Ještě bych prozkoumal možnost (před tím zkoušením dílčích HW komponent), že Alpha je "USB compliant", takže standardní systémové ovladače nepotřebuje instalovat. V tom případě bych zkusil cestu kompletně HW i s ovladači odinstalovat, po novém připojení nechat nainstalovat ovladače Wokňácké a následně zkusit práci v Abletonu pod ASIO4ALL.

P.

P.

gish84
Příspěvky: 5
Registrován: 30 pro 2014 23:40

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od gish84 »

No ale přeci kdyby byl problém v některé z komponent PC, která by počítač nějak výrazně zatěžovala, tak to zatížení bude patrný pořád, i když zrovna nebude Ableton běžet a zvukovka nebude připojená, ne? Ale jak jsem psal výše, počítač běží v pohodě, zatížení je minimální a ve správci úloh není vidět žádný proces, který by dělal problém. Ten se objeví až když zapnu Ableton (s připojenou zvukovkou), který počítač neúměrně zatíží.

Zkusím dle tvých rad kartu odinstalovat, nainstalovat ovladače z Windows a v Abletonu pracovat pod ASIO4ALL.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od pavlii »

Nebude - nebo nemusí nutně být, abych to zobecnil. Prostě se může projevit až při určitém režimu.

P.

absu
Příspěvky: 9
Registrován: 26 lis 2014 11:59

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od absu »

je to urcite tym nekompatibilnym procesorom AMD. procesor Intel ma aj Mac, asi ich aj vlastnia, no architektura procesora sa primarne navrhuje pre windows. pravdepodobne ide o absenciu niektorej neuplnej instrukcnej sady, SEE1 a 2? na procesore AMD sa zrejme doteraz neda spustit ani MAc

Uživatelský avatar
48cube
Příspěvky: 169
Registrován: 14 úno 2013 13:36

Re: Vysoké zatížení CPU

Příspěvek od 48cube »

Zkus jeste jinou DAW se stejnym ovladacem. Treba demo Reapera. Jestli to dopadne stejne, tak zmen zvukarnu.

Odpovědět