Work station v abletone

Vše o programu Ableton
Odpovědět
Cosaoner
Příspěvky: 13
Registrován: 26 bře 2020 21:08

Work station v abletone

Příspěvek od Cosaoner »

Nazdar ľudia, vopred sa ospravedlňujem, ale v tematike som celkom amatér, tak ma prosím neničte za asi blbé dotazy :D :D
Moj problém... mám doma workstation Roland fa08, mám ho napichnutý cez USB midi do kompu, kde skladám v abletone. Používam externú zvukouvku focusrite scarlett pre druhu midiklaviaturu pre pozivanie VST pluginou. No a problem teda je, že pokial mám zapojený ten workstation cez USB midi do kompu, ale v abletone mam zvolenu zvukovku Focusrite, tak mi to zvuk neprehráva, prehráva mi iba keď narvem sluchadlá do workstationu. V abletone nie, iba zvuky z VST. Chápem teda asi, že mi to prehrávať nemůže, koli tomu, že sú tam teda 2zvukove karty, Karta Rolandu a karta Focusrite, alebo je to blbosť :oops: . Takže, ak chcem teda čokoľvek z workstatiou poslať do abletonu, musí to byť iba audio? Nemožem teda používať VST a zároveň aj workstation oboje naraz ako MIDI?
Prosím moc o rad a veľké Ďakujem :) :)

Uživatelský avatar
Jirka Štolfa
Příspěvky: 763
Registrován: 11 kvě 2013 09:16

Re: Work station v abletone

Příspěvek od Jirka Štolfa »

Chápu to dobře, že v kompu ti běží zároveň Ableton a zároveň samostatně (standalone) nějaké VST ? Můžeš to trošku rozepsat ?

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3551
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Work station v abletone

Příspěvek od MDudas »

Mozno Ti unikol zakladny fakt, ze MIDI nie je zvuk, ale iba riadiace instrukcie. Teda Ableton s Rolandom si cez USB iba posielaju instrukcie o notach, kontroleroch, case atd. (tzv. udalosti)
Ak chces zvuk Rolanda dostat do PC, potrebujes na spojenie este jeden stereo-audio kabel. Potom zacne hlavybol, pretoze Ti medzi PC a Rolandom budu chodit aj instrukcie a zaroven aj audio. Raz budes vyuzivat MIDI, inokedy zase audio. Niekedy aj oboje... :P :oops:

Petr PAN
Příspěvky: 28
Registrován: 07 dub 2007 10:30

Re: Work station v abletone

Příspěvek od Petr PAN »

Roland FA-08 dokáže přenášet po USB audio i MIDI současně. Mám FA-06 a stačí stisknout DAW control a na výběr je šablona pro Ableton, Cubase, Logic a Sonar.
Cubase 7, Roland Fantom XR, Roland RS-70, Yamaha MO6, Alesis DM10, Edirol FA-101, Rode NT1A

Cosaoner
Příspěvky: 13
Registrován: 26 bře 2020 21:08

Re: Work station v abletone

Příspěvek od Cosaoner »

Petr PAN, to mi šlo dovtedy, kým som nezačal práve používať externú zvukovku Focusrite. Môj zámer je ten, aby som mohol narvať do abletonu midistopy aj so zvukom z Rolandu a na druhých midiklavesach používať VST pluginy. Mne proste odvtedy ten zvuk neprehrá :/ ... Iba ako som už písal, len keď narvem sluchudlá do Rolandu.
A nechcem to nahrávať cez audio, pže si chcem stopy samozrejme upravovať v Abletone podľa potreby...

MDudas, Audiokáble mám, používal som je práve na nahrávanie Audiostôp z Rolandu, nevedel som, resp. myslel som si, že pre jeden nástroj môžem používať vždy len jeden typ zapojenia... Audio, alebo midi...

Jirka Štolfa - VST, ktoré mám nainštalované v abletone
Ako som už písal, som amatér a už len vysvetliť Vám svôj problém mi robí problém :D
Každopádne dík za predošlé odpovede...

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3551
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Work station v abletone

Příspěvek od MDudas »

Aha, tak to je trosku zlozitejsia situacia. Zrejme DAW nevie obsluzit 2 zvukovky naraz.
V tom pripade potrebujes audio z Rolanda dostat cez Scarlett do PC "nazivo" - idealne cez direct-monitoring, aby nebol opozdeny.
Samozrejme - paralelne s tym nahravas a editujes MIDI. Az budes s vysledkom spokojny, tak zvuk Rolanda v DAW nahras aj ako audio. (predpokladam, ze Scarlett vie mixovat vstupy a vlastne audio vystupy)
Trosku vopruz, ale takto sa to normalne robi... 8)

Uživatelský avatar
Jirka Štolfa
Příspěvky: 763
Registrován: 11 kvě 2013 09:16

Re: Work station v abletone

Příspěvek od Jirka Štolfa »

Nejdřív si nainstaluj ovladače k Rolandu (pokud si to ještě neudělal):

https://www.roland.com/cz/support/by_pr ... s_drivers/

Roland musíš mít z PC spojený USB kabelem.

Pak si v Abletonu zvol místo Scarlett jako zvukovku Roland.

Pak si v menu Rolandu najdi záložku USB audio. Input i Output bys měl mít na nastaveno na MAIN.

Potom si v abletonu musíš nastavit MIDI zvlášť pro Roland a zvlášť pro tu další klaviaturu. Ideálně i na různách MIDI kanálech.

Pak by ti mělo v Abletonu hrát i jakékoli VST po přiřazení MIDI externí klaviatury. Akorát bude hrát z výstupu Rolanda (sluchátka,main)

Akorát pak bacha na nahrávání zvuků z Rolanda. Musíš mít vždycky vyplý monitoring, jinak ti to udělá zpětnou vazbu.

Cosaoner
Příspěvky: 13
Registrován: 26 bře 2020 21:08

Re: Work station v abletone

Příspěvek od Cosaoner »

No tak sa mi to nakoniec podarilo, tak, že Roland hra zo svojej zvukovej karty a dalsia midi klaviatura z externej zvukovky Focusrite, akurát mi pri nahrávání vypadává midiklaviatura. Mám Maudio oxygen 49 a este Maudio axiom49. Menil som káble, jednu klaviaturu za druhu, usb porty a aj tak mi obe vypadavaju :D

Odpovědět