Delta 1010LT & PowerMac G4/400

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
renad
Příspěvky: 17
Registrován: 05 dub 2008 17:17

Delta 1010LT & PowerMac G4/400

Příspěvek od renad » 05 dub 2008 18:47

Zdravím všetkých skúsených,
s kapelou si chceme pre pamiatku natočiť 3-4 CD našej produkcie. Stačí nám to na amatérskej úrovni, cieľová skupina - pre priateľov a našich fandov. Ide nám o to, aby zvukovka mala tých 6-8 analógových vstupov. Rátam, že celkovo bude na jednotlivé skladby použitých cca do 15 stôp. (7 nástrojov, štyri hlasy + ešte niečo sa určite nájde)

Moja pôvodná myšlienka bola, že ku Macbooku 2,2 GHz dokúpim M-audio fw1814, ale nechceme do toho veľa vraziť, tak by som radšej oprášil dobrého starého PowerMaca G4/400 MHz, do ktorého by som vrazil Deltu 1010LT (v bazáre sa dá kúpiť za cca 4.000,-).

PowerMaca mám v tejto konfigurácii:
- upgrade procesoru Sonnet 1,2 GHz
- PCI SATA radič (sonnet) + 2 x 250 GB disky (7200 ot./16MB)
- RAM: 2 GB
- OSX: Tiger 10.4.11

Problém je v tom, že na stránkach M-audia píšu, že procesorové upgrade karty nie sú podporované. Musel by som asi vrátiť starý 400 MHz procesor naspäť. Zvládol by to tento procesor - naraz nahrávať 8 trackov ? Predpokladám, že použitý softvér by bol LogicExpress 7. Ale môže to byť aj jednoduchší nenáročnejší soft, lebo samotný mastering by som mohol vlastne spracovávať potom na Macbooku.

Čo myslíte, pobeží to ?

PS: čítal som tu staršie príspevky, ale väčšinou boli spomínané vyššie Powermacy G4/733, G4/1GHz, G4/1,25 GHz dual, eMacy G4/1GHz, a pod.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 05 dub 2008 20:29

400ka zvladne nahrat 8 stop s prstom v zadku... zvlast ked mas taku kopu ramky. len musis poskromne efektit podklady, resp nachystat si ich do predrendrovanych stop, aby sa procak nevycerpaval okrem ukladania na disk este aj pocitanim efektov. osobne ale nerozumiem preco to nepojde s upgrade kartou, imho na to nie je dovod... ale v m-audiu asi vedia

renad
Příspěvky: 17
Registrován: 05 dub 2008 17:17

Příspěvek od renad » 05 dub 2008 20:38

Vďaka za pozitívnu odpoveď.
Idem študovať ten LogicExpress 7 - hlavne ten tvoj tip - predrenderovanie stôp.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 05 dub 2008 22:50

renad : proste budes nahravat bez efektov .. aj vsetky playbacky .. a efekty budes pouzivat az pri mixovani , ked uz budu vsetky stopy nahrate ..

renad
Příspěvky: 17
Registrován: 05 dub 2008 17:17

Příspěvek od renad » 06 dub 2008 06:57

Ešte je tu tá možnosť, že mi to predsa len pobeží s tým procákom Sonnet 1,2 GHz. Pretože tá karta (delta 1010LT) je predsa len staršieho data ako môj procesorový upgrade, takže sa to možno to obmedzenie vzťahovalo na prvé procesorové upgrady typu Encore ZIF (pre G3) a Encore G4 dual 500MHz (pre G4).
Ak to tak bude, tak to nahrávanie pobeží aj s efektami (výkon toho 1,2 GHz oproti 400 MHz je dosť výrazný) - i keď to vlastne ani nepotrebujem, lebo ja do Delty budem ťahať signály z mixera - teda už zo základnými korekciami aj s efektami.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 dub 2008 10:21

ee... to by som tak nerobil, aky mas mix? pravdepodobne najlepsie bude nahravat neefekteny zvuk, softverove efekty ti jednak umoznuju narabat s nahravkou nedestruktivne a jednak maju oproti lacnemu mixu vyssiu kvalitu. plati aj o ekvalizeri, a celkom urcite o reverboch atd... leda by si mal nejaky fakt slusnejsi mix, ktory ma dobre ekvalizery (aspon nejaky vyssi soundcraft)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 dub 2008 10:25

a ked nad tym tak uvazujem, ak ste fakt v tej polohe ze to ma byt posledna nahravka kapely na pamiatku, mozno by som skor zacal hladat nejake lacne studio, ktore by vam aspon natocilo hruby material (bez tapania) a ty by si sa uz len bavil s mixom na tom laptope? mozno by sa nasiel dakto co by to urobil za tych 4-5 litrov co hodlas dat za zvukovku (netusim)

renad
Příspěvky: 17
Registrován: 05 dub 2008 17:17

Příspěvek od renad » 06 dub 2008 10:47

Už som sa stotožnil s 1010LT. Nechceme hľadať nahrávacie štúdio, chceme si to urobiť sami. V podstate sa na to teším. Okrem toho za 4-5 litrov to aj tak nikto neurobí. A nemusíme hore-dolu behať ako urvaté vagóny trasu skúšobňa - štúdio.

Samozrejme, že skúsim pred nahrávaním - jednu aj druhú variantu - pustiť čisté signály, ako aj efektované - tým nemyslím echo, reverby, basy, výšky, ... to predpokladám, že softvér má lepšie možnosti ako bežný mixér - ale hlavne jeden efekt od Dexonu (neviem, čo to je za krabička) - ale to ti tak rozšíri hudbu, ako keby hrali za tebou ešte ďalšie dve kapely (samozrejme obrazne).
Aj tak viem, že najlepšie to bude nahrať bez efektov - a potom sa s tým maznať. Času máme dosť. Umreť ešte nejdeme.

Samozrejme, že musím predtým absolvovať rýchlokurz napr. LogicExpress 7, prípadne mi poraď soft, ktorý by bol aj jednoduchý s tými základnými efektami.

Zatiaľ, vďaka.

Martin
Příspěvky: 847
Registrován: 04 dub 2004 14:10

Příspěvek od Martin » 06 dub 2008 11:05

Nebylo by lepší požádat nějaké studio, které vlastní HDD mašinu typu Roland VS, Boss BR, Yamaha AW,Tascam,... aby vám to odborně nahráli? A předali každou skladbu (všechny nahrané stopy) na DVD. Určitě se domluvíte na nějaké slušné ceně.
Pak si to můžete na nějakém PC zkusit smíchat sami, nebo časem požádat o mix a master nějaké další studio.

Jen si myslím, že nahrávat něco ve zkušebně na 1010LT bez větších zkušeností je totální ztráta času.

renad
Příspěvky: 17
Registrován: 05 dub 2008 17:17

Příspěvek od renad » 06 dub 2008 11:39

Až tak bez skúseností zase nie sme.
Prvé 2 CD sme urobili síce hurá systémom - vše v jednom. Proste celá kapela naraz - jeden namixovaný stereo výstup z mixéra priamo do počítača, recording cez SoundStudio - jemné doladenie v ňom - a prásk na CD. Výsledok prijateľný, CD porozdávané, len ľudia pýtajú ďalšie.

Len teraz to chceme obohatiť o ďalšie nástroje, chceme ísť o šteblík vyššie. A chceme tie nezávislé stopy. Ono keď nahrávate všetko naraz, chce to veľké sústredenie sa, aby ste neurobili chybu. A keď hráte siedmi, tak to riziko je tým väčšie. Takto, keď to niekto sprzní, proste sa dohrá už iba jeho stopa - ostatní môžu ísť na pivo.

S 1010LT nevidím problém, ani s inštaláciou, ani s nakonfigurovaním. Je to dosť jednoduché.
Skôr mi ide o ten soft - dnes sa chystám, že si nahrám tri- štyri stopy (basu, gitaru, banjo, spev) - naimportujem do Logicu - a začnem majstrovať.

Vďaka všetkým za rady. Privítam samozrejme aj ďalšie.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 dub 2008 11:49

renad: ked sa chcete bavit, ok, nic nehovorim :)
ja osobne fandim kazdemu bastlerovi :)
len potom ber ako fakt ze sa musis este co to poducit... hlavne to treba dobre nahrat, s dobre nahratym materialom sa da podnikat kadeco. zle nahrata stopa je naopak problem navzdy. to bude nejake country, ked mate banjo? takze bez bicich?

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 06 dub 2008 12:06

renad píše:Skôr mi ide o ten soft - dnes sa chystám, že si nahrám tri- štyri stopy (basu, gitaru, banjo, spev) - naimportujem do Logicu - a začnem majstrovať.
Nechci ti do toho kecat, ale jestli bys to pred tim mastrovanim nemel nejdriv smichat ;)

renad
Příspěvky: 17
Registrován: 05 dub 2008 17:17

Příspěvek od renad » 06 dub 2008 12:17

Ja sa podučím (veľmi rád), čo to zvukárine samozrejme viem, ide však hlavne o spriatelenie sa so softvérom.

Je to country: bicie (elektronické, YAMAHA) - ako minimum sa budú nahrávať stereo - ovšem dá sa všetko aj zvlášť - každý bubon aj činela má svoj "JACK", ďalej: basgitara, 6 a 12 strunové gitary, 6 strunové banjo, husle, ústna harmonika, steel gitara a havajka. Do toho 3-4 hlasy. Taký hustý guláš.

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 06 dub 2008 12:25

kermitak: ale Renad nepovedal ze ide mastrovat, ale maJstrovat :-)

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 06 dub 2008 12:27

kermitak - pisal maJstrovat, nie mastrovat

renad - ak mate elektronicke bicie, tak uz mas polovicku problemov vyriesenych :) urcite sejmy celu sadu aspon tak, aby si mal kopak a rytmicak v samostatnych stopach, dalsie 2 stopy celu predmixnutu sadu s nejak trafenymi pomermi - v country to az tak citlive nebude. dalsia stopa basa a dalsie 2 stopy spanielky a do poslednej banjo - cize takto do 8 stop natocis naraz celu spolocnu rytmiku - aspon to bude lepsie slapat. v dalsom kolecku ponatacas dalsie veci - huslicky, harmoniky, vyhravky na havajke... na zaver spevy a mozes ist predavat nosice :)

Odpovědět