imac 27" - problem (asi) s mac os x

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
emah

imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od emah » 20 zář 2010 08:37

zdravim,
chcem sa spytat ci ma niekto skusenost s repair mac os x systemu.
mam 27" imac (2 mesiace stary) s i5 procesorom a 4gb ram. uz 2x sa stalo, ze zmrzol. bluetooth mys aj klavesnica preblikovali - stratili spojenie a musel som ho off/on. aj boot je od zaciatku dost dlhy a hned ako som ho tusim 3ti krat zapol, tak nesiel, potom pustil ventilator naplno - proste zblbol start.
nema s tym niekto skusenost? pravdepodobne to bude software-ova zalezitost iba..
ps: ako sa pred bootom dostanem do diagnostiky? drzalo sa nejake pismenko... bolo to D?
dik

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od Ivo » 20 zář 2010 08:54

Pokud je to 2 měsíce staré, bude asi mnohem plodnější se v rámci záruky obrátit na prodejce/technickou podporu

emah

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od emah » 20 zář 2010 09:04

to by bolo najjednoduchsie samozrejme,
ale vzhladom k tomu, ze by som bol nerad tyzden, dva az mesiac bez pocitaca, by som chcel nieco skusit aj doma.

Uživatelský avatar
tomy45
Příspěvky: 2400
Registrován: 15 říj 2008 06:43

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od tomy45 » 20 zář 2010 15:43

Toto je problem HDD. Chybne sektory. Bootni z install cd, repair disk, scandisk, verify. Potom restart, vyber cd. Nech bootuje z hdd. Oprav permissions - leopard cache cleaner * free utilita * http://www.northernsoftworks.com/snowle ... eaner.html
Naposledy upravil(a) tomy45 dne 20 zář 2010 16:08, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od Ondra P. » 20 zář 2010 16:03

To by snad ani nemusel bootovat z install cd... staci dat disk utility - repair disk a pak repair premission...

Uživatelský avatar
tomy45
Příspěvky: 2400
Registrován: 15 říj 2008 06:43

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od tomy45 » 20 zář 2010 16:04

Ne... ak to urobis s disk utility, neurobi repair system disku. musis bootovat z install cd a tam dat repair.

emah

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od emah » 20 zář 2010 21:27

chlapci - ked som po starte dal D - diagnostiku a dal som tam 'extended HW test' a vysledok bol negativny - mam este davat aj ten hdd repair?
a sice - daval som ocheckovat aj hdd a vypisal, ze je ok.
tak som ho zmazal a spravil instalaciu nanovo a hadam bude klud :)

Uživatelský avatar
tomy45
Příspěvky: 2400
Registrován: 15 říj 2008 06:43

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od tomy45 » 20 zář 2010 21:32

Dolezite je dat REPAIR z install cd. No ak si ho uz prevalil :) tak je zbytocne nieco take robit. Vacsinou toto spravi ak spravis nieco co sa sa systemu nepaci. Pomazes nieco, potom to hlada a nenajde, atd. Ale ten cache cleaner si tam hod do appz, fakt je to velmi uzitocna vec.

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od demsky » 20 zář 2010 21:51

najlepsia aplikacia ktoru poznam je MainMenu, v podstate to spusta prikazy Terminalu. davam raz mesacne vycistit all user cache, deep clean system cache, repair disk permissions, font cache, temporary subory, cache browserov atd... a masina ide ako hodinky.

a inak chybny disk zisti disk utility aj z bezneho bootu, najhorsie je ked zisti chyby v boot sektore, to uz sa zvacsa neda opravit a treba radsej vymenit disk, pri iMacu to asi bude musiet urobit servisman.
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od martinrx » 20 zář 2010 22:03

Tohle co popisuješ může mít spoustu příčin - to odpojení bluetooth je velmi podezřelé - zkoušel jsi připojit drátovou klávesnici nebo myš? tohle může způsobovat třeba i vadný zdroj - cokoliv, ale na chybu software moc nevěřím.
Každopádně uvidíš... Jestli se něco podobného stane - zkontroluj jestli opravdu zamrznul systém nebo se jen odpojila klávesnice s myší.

Main menu, Onyx apod jsou sice super - přeorají a uklidí spoustu věcí jenže v konečném důsledku mi zas tolikrát nepomohly. Každopádně opravit permissions je základ a ničemu neuškodí. Myslím ale že ted to dobře umí hlavně disk utility, narozdíl od starších systémů.
Kurzweil PC3, Clavia Nord rack3, Roland A37, Apogee Duet, Event ASP6

emah

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od emah » 21 zář 2010 09:12

martinrx píše:Tohle co popisuješ může mít spoustu příčin - to odpojení bluetooth je velmi podezřelé - zkoušel jsi připojit drátovou klávesnici nebo myš? tohle může způsobovat třeba i vadný zdroj - cokoliv, ale na chybu software moc nevěřím.
Každopádně uvidíš... Jestli se něco podobného stane - zkontroluj jestli opravdu zamrznul systém nebo se jen odpojila klávesnice s myší.

Main menu, Onyx apod jsou sice super - přeorají a uklidí spoustu věcí jenže v konečném důsledku mi zas tolikrát nepomohly. Každopádně opravit permissions je základ a ničemu neuškodí. Myslím ale že ted to dobře umí hlavně disk utility, narozdíl od starších systémů.
jasne - hned som k tomu skusal pripojit mys cez usb a mrtve to bolo... mam podozrenie, ze to robilo odvtedy co som tam nainstaloval jeden z win emulatorov...
:D takze teraz je to ciste a je klud....

Uživatelský avatar
tomy45
Příspěvky: 2400
Registrován: 15 říj 2008 06:43

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od tomy45 » 21 zář 2010 09:18

Tak je OK. Hlavne ze to neboli slabe baterky :-)

emah

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od emah » 07 říj 2010 10:25

Takže hw diagnostika v servise nič nezistila a počítač zacal znova mrznút. Odporučili nám vytiahnuť a znova vložiť ramky-nepomohlo.preto ide znova do servisu keďže sa s ním nedá pracovať...

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od demsky » 07 říj 2010 10:35

do servisu? keby mne blbol novy komp tak by som im tam urobil take peklo ze by mi radsej dali novy
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

emah

Re: imac 27" - problem (asi) s mac os x

Příspěvek od emah » 07 říj 2010 10:49

Veď toto je druhy a posledný krát v servise.
Ak este raz zmrzne-natočim to na video,resp. aj teraz to mám v pláne a budem žiadať nový počítač.pretože nie je možné,že sa kúpi počítač na prácu a nejde...

Odpovědět