Konec MacPro?

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Odpovědět
Settler

Re: Konec MacPro?

Příspěvek od Settler »

Eu je spatna, cely svet je spatny.. Proc je Apple jediny, kdo se legislative o ktere vsichni vedeli dlouhe mesice dopredu, nedokazal prizpusobit..? Jako jediny.. kdo je tedy spatny a ci je co chyba..?
Nyni vse spolecnost podtrhne tim, ze vyda komplet nove pocitace a vy budete platit za ty novinky v podobe noveho OS a mrizek na ventilatorech znovu statisice.. :)

V PC svete nic noveho v podstate nevyslo.. stale stejne sockety, pouze aktualizace CPU, ktere ale do sestav Apple montuje jiz dnes.. s cim novym a revolucnim by Apple mohl prijit.. no neco uz se najde, neco vam nakecame.. hlavne ze jsme nezvladli splnit legislativni pozadavky a vy, zakaznici, nam ted nase stejne vyrobky s radosti zaplatite znovu.. :)

Teda samozrejme ti zakaznici, kteri tehle bubline jmenem Apple jeste stale veri.. a ze jich rapidne od smrti hlavniho guru Jobse, ubylo..

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

Stále mě fascinuje jak někdo žere Apple jejich marketingové kampaně ...

... někdo omylem zapoměl nový iPhone v kavárně ... proč asi? ... aby se udělala kampaň ještě dřív než je hotový a všichni ho chtěli a nekupovali konkurenci.

... EU zakázala Mac Pro ... aby se rychle doprodalo všechno co je ve skladech ... a mohl se na trh uvést nový Mac Pro a ještě ušetřit za likvidaci/výprodej starých zásob.

Mám tu firmu rád, ale jejich "pseudoskandály" pro prosťáčky fakt neberu ani chvíli vážně.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Settler

Příspěvek od Settler »

Tak tak.. ale nemej strachu.. po tom co diktator umrel, uz i americane otevreli oci a prisli na to, ze kupovat PCcko za dvojnasobnou cenu je nesmysl.

iPhone5 je v podstate propadak.. dle pruzkumu 2/3 amiku priznavaji ze uz se probrali a iPhone uz nechtej.. i kdyz to je taky zpusobeno tim, ze konkurence teprve ted sklizi ovoce reklamnich kampani a toho, ze vsechno co vyrabeji konecne uvedli na trh..
Android platforma drtive valcuje vsechny.. aktualne jsou na nejakych 2/3 trhu..

A MACy se bohuzel dostaly do situace, kdy nejsou pro korporaty schopny nabidnout vubec nic.. tam, kde byli zvykli delat grafiku na MACu zustavaji u MACu, tam, kde se pohybuje verejnost a jde o styl je maji taky.. neznam ale jedineho amika (a ze jich je hodne) ktery by se dnes s MACy setkaval v jakemkoli jinem sektoru.. veskery business resi PC a Microsoft.. proc..? protoze firma nehleda hezky pocitac, ale komplexni firemni reseni a to dnes prevazne v rovine SW, coz Apple nikdy nemel.. a proto bude skomirat dal, tak jako tomu je cely posledni rok.. viz. akcie apod..

Jabko vzdy bylo pocitac pro jednotlivce.. na doma pro multimedia a pripadne pro samostatneho grafika, hudebnika, male studio.. a to Apple umi velmi dobre, ale jsem rad, ze cela tahle bublina, kterou si kolem toho lidi vysnili zacina konecne dostavat realny podklad a splaskne..

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

casto me udivuje, jak mohlo tolik chytrosti spadnout na jednu hromadu...

Settler

Příspěvek od Settler »

Casto me udivuje, jak muze byt verejnost tak moc neinformovana a radeji vubec necist, nez aby si nechala nabourat sve televizni predstavy..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ja som na novy MAC PRO velmi zvedavy ..

Settler

Příspěvek od Settler »

Ivy bridge ve 1155 socketu s beznou DDR3 RAM a mainstream grafikou za 6-7000,-.. nic vic v nem nebude.. teda krome tradicnicho noveho Thunderbolt, ktere uz se na PC sune taky.. MAC je PCcko s jinym SW a v PC svete se proste nic radikalniho nezmenilo.. ale jo.. netvrdim, ze bude osklivy.. na design jsem taky zvedav.. jestli s tim zase pohnou nekam dal..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Speciální "design" velkých (hučících) počítačů ukrytých někde ve skříni nebo ve strojovnách mi připadá jako ten nejméně podstatný faktor :wink: Jakákoliv krabice je ok ...

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

no tak já nevím ... za mě zkušenost s Macem Pro po prvních pár týdnech je ultra pozitivní. Konfigurace a stabilita, fungující zálohy v Time Maschine (vs. to nefunkční peklo bod obnovy ve Win), všechno funguje jak má, se současnou kombinací USB devices by Win prostě nejely. Rozumím, že cena je vysoká, ale zkuste si prostě jenom sečíst cenu komponent co v tom je a možná se na to budete koukat jinak.

Intel Xeon 6 jader 19-25.000 x 2 = 38-50.000
Motherboard 10.000 (Intel na dva procesory)
Paměť 7.000 (12Gb)
Disk 2.000 (1Tb)
DVD mechanika 1.800
Grafika 5.500 (ATI Radeon HD 5770)
Zdroj ? (je hodně tichý a kvalitní)
Case 6.000 (ale žádná PC není tak promakaná)
Chladiče je jich tam hromada a tichých
-----------------------------------------------------------------
tj. cca nějakých 75-80.000,- jenom za železo. Montáž a sladění kombinace nepočítaje

u nás 100.000 v USA $3.800 (75.000 + lokální daň)

Operační systém stojí asi 400 Kč (porovnej s Windows + připočti to, co na Macu není třeba, jako antiviry + system cleanery + zálohovací systém). Započítej ušteřený čas s laděním systému a pravidelnou přeinstalací a ten rozdíl už mi nepřipadá jako zásadní.

Minulý týden jsem byl v New Yorku a při návštěvě průměrného Starbucksu nebo jiného WiFi friendly zařízení byl poměr MacBook vs. Win tak 10/1 totéž s telefony v podstatě většina lidí měla iPhone (většina 4) nebo Blackberry. Chápu, že 5 se neprodává tak jako předchozí verze neb toho zase tak moc navíc nemá a dokud se člověku neporouchá/neutopí/nerozmlátí starší model tak není důvod přecházet. Obnova modelových řad je zjevně kratší než životnost přístrojů (což teda pro mě není špatná zpráva) totéž s iPadem.

Další postřeh z NY (a i loni z Miami) Apple store je narvaný po střechu (na 5th Ave bylo tak 200-300 zákazníků), Srovnatelně velký Microsoft shop o pár bloků vedle zeje prázdnotou.

tj. bych o budoucnost Apple zatím strach neměl

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

zaujimave je , ze apple prisiel s krabicou , co sa nezmesti do racku .. vsetci picovali .. a vsetci si zvykli .. a v pohode to funguje dalej .. V nasej brandzi si to bez applu neviem predstavit .. A Apple nam setri velmi vela penazi ..

Obrázek

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

jo a ad diktátor. Tohle považuji za větší maso

Settler

Příspěvek od Settler »

a.tom.x píše:...
One je fakt, ze cenove se to za ty roky uz postupne srovnava (pouze pocitace - telefony jsou doslova zhovadilost).. to bych jim zase krivdil, ale ty pomery.. no dyt o tom se bavime.. to, ze maj lidi iPhone prece neznamena, ze svet jede na Apple.. prim a zisky tvori corporate sfera..
On je ten zakladni problem v tom, a to vetsina lidi nevnima, ze Apple neni zadna IT firma ale dodavatel a vyvojar spotrebni elektroniky.. nic vic, nic min..

K recem o Windows a nestabilni PC platforme.. nevim no.. to je proste specificka vec. Nikdy jsem body obnoveni nepotreboval.. nikdy se mi okna nesesypaly pokud jsem se v nich vylozene riskantne nerypal.. nikdy jsem se stabilitou nemel jediny problem. Body obnoveni mam uz dlouha leta uplne vyblokovany, protoze je povazuju za zbytecnost. Tady je to asi v takove rovine, jako ze jsou lidi, kteri rozbijou i ocelovou kulicku ktera nejde rozbit.. vis jak.. nema smysl se prit..

A mit strach o budoucnost.. ja nevim no.. data na trzich hovori jasne.. umrel Jobs a prestava se prodavat.. staci se pravidelne koukat na zverejnovane kvartalni vysledky.. prodeje pocitacu scitaji na jednotky milionu kusu. Akcie mely v lete hodnotu $750 a dnes je to $450.. s dennimy rusty a poklesy, tak, jak to byva u kazde jine firmy.. proste navrat se nekona. Problemy s vyrobci a sankce za nedodrzeni smluv vzhledem k problemum s iPhone5, ktery uz nikdo nechce.. dodavky byly po chvilce razne srazeny na polovinu a smluvni objemy vyrobcu jsou duvodem k tomu, aby si to v Asii nechali vykompenzovat.
Odsun od vyhradnich dodavatelu, jako je Samsung, ci Japan Display taky neprinese pozitiva.. prave naopak.. nebude uz mozne zdrzovat uvadeni produktu konkurence.. on totiz Apple nedelal nic jineho, nez ze podepsal smlouvy na tak vysoke objemy, ze pro ostatni ono zbozi nebylo.. stejne tak se jedna o smluvni veci, kdy je jasne dano, ze napr. prvni rok Apple a pak zbytek sveta.. to skoncilo.. a opet.. jso to bezne dostupne informace.. zatimco prvni, kdo mel prinest revolucni OLED TV mel byt prave Apple, loni se ve zlem rozesli a ejhle.. na CESu ji predstavil Samsung spolu s LG, kteri se navic prave v techto dnech dohodli, ze se nebudou jak pitomci hadat a zacnou spolupracovat.. stejne tak nas letos ceka zaplava notebookovych PCcek s "Aplle" displeji.. podrezali si timhel tak trochu vetev, protoze uz nebudou v nicem jedinecni.. tedy krome designu, jak HW, tak SW aplikaci..
Nevim no.. ono to je hezke, ze vyrabej, a ze mame Apple radi, ale cisla hovori jasne.. s akciemi a financnimi toky hybal hlavne Jobs.. neni Jobs, nebudou penize.. a to muzeme zminit uz jen ten fakt, ze prave on firmu dostal v 90. letech zpet k vrcholu jednoduchou strategii jednoho produktu.. jeden telefon, jeden notebook, jeden tablet.. jeden pocitac (samozrejme vzdy tady byla rovina Mac a Mac Pro)..
Segmentaci nabidky tenkrat za jeho nepritomnosti Apple malem polozili.. a to se nyni deje znovu.. samozrejme v jine dobe ale s podobnym konceptem.. letos maji vyjit snad 3 iPady ruznych velikosti.. s telefonama to samy..
Netvrdim, ze Apple zkrachuje.. to asi jen velmi tezko.. ale proste bude to dalsi mys mezi ostatnimi na trhu. Nejake vysluni se uz ocekavat neda.. to nyni jasne prebere Asie.. a to neni o nejakych mych nazorech.. cisla hovori jasne..

No a v rovine pocitacu a obecne IT.. jak jsem psal vyse. Apple neni zadny IT hrac.. je to vyrobce spotrebni elektroniky. IT = IBM, HP, Oracle.. IT se dneska = software, cloud, komplikovana podnikova reseni.. s nejakyma krabickama ktere to pocitaj se dneska nikdo nemaze.. je to spotrebni zbozi, kde se hledi na nizkou cenu a nazdar.. serverovna postavena na Apple je spise kapkou v mori, nez nejakym standardem.. a to se muzem bavit o tom, ze i tato reseni jsou diky cloudu vlastne uz mrtva.. je jen otazkou casu, kdy korporace prenesou sve vypocty k dodavatelum uplne.. je jen z poloviny, jak je tomu dnes..

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Apple nikdy nebyl hrac pro korporatni sferu, ale pro bezny lidi. Jobs tohle smerovani utvrdil po svym navratu do firmy a diky tomu je Apple tam kde je. Nevidim na tom nic spatnyho a naopak mi tohle prolinani vypocetni techniky a spotrebni elektroniky prijde jako genialni tah. Lidi nechteji za kazdou cenu pocitac, lidi chteji neco jednoduchyho, co jim splni jejich potreby, aniz by tomu museli rozumet. Proto je tak uspesnej OS X, proto je tak uspesnej ipad.

Settler

Příspěvek od Settler »

S timhle souhlasim a nevyvracim to.. psal jsem to proto, ze vsude na kazdem kroku slysim jak je synonymem pocitace a vyrobce pocitacu prave Apple.. to neni pravda.. samozrejme u vyvoje stali, ale sli cestou zbozi pro konzumenty.. coz ano.. samozrejme stoji tim jejich uspechem, protoze ty hracky jsou dobry.

Stavet na tom ale serverovnu, to by me asi omylo.. stejne tak, jako ona oslavovana optimalizace je proste fikce.. nejednou jem iPad malem rozbil zlosti prave proto, jak se sesypal/zasekl a diky tomu uzasnemu iOS s tim neslo nic delat.. pomalu ani resetnout.. a stejne tak jsem mnohokrat resil to, ze mi user rekl at se mu jdu podivat na MAC a ze se asi zhrouti protoze prijde o vsechny data pac se mu sesypal.. a ze vlastne ani nevi, kde ty data ma, pac ten Mac mu je tam nekam uklada.. :)

No to je jedno.. nechci se tady dostavat do diskuse MAC/PC.. jenrikam, ze ta slava znacky pekne spadla.. investicne proste presne na polovinu.. a navic to stihli za pouheho pul roku.. to neni k zamysleni.. to je alarmujici.. nehlede na to, ze podily hracu na trhu mluvi jasne.. Apple tezce ustupuje a lidi uz to prestalo bavit.. to je to jedine, co jsem se snazil rict..

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

O serverech asi nema cenu se bavit, to proste neni domena Applu a i ty jejich servery jsou imho spis takova nechtena ulitba nekterym zakaznikum. Ani Imacy uz nejsou tak in jako driv, ale to je dany i tim, ze lidi obecne prechazeji od stolnich pocitacu k notebookum. A tam si myslim to ma Apple furt velmi dobre obsancovany, je otazka, jak to pujde dal.

Mac Pro je proste standardni workstation, jeho uspech bude zaviset na tom, jaka bude poptavka po workstationech obecne. Momentalne je hodne pozadu, za stejny prachy se da treba od HP nebo Dellu poridit mnohem naslapanejsi stroj, ale hodne firem ma na Macach a jejich sw postaveny nejaky workflow, maji v tom hodne penez a tak je pro ne proste nejlevnejsi a nejpohodlnejsi reseni zustat. Sam jsem zvedavej, s cim prijdou. Slysel jsem zvesti, ze by kvuli designu mohli ubrat pocet PCI-e slotu, coz by imho byla definitivni cesta do pekel.

BTW premyslel jsem, jak by se dal Mac Pro (nebo obecne jakejkoliv stolni pocitac) zmensit a zelegantnit a napadlo me udelat relativne malej Mac Pro bez PCI-e slotu, na kterej by se daly pres thunderbolt nacvakavat jedno az dvouslotovy expandery. Hmm, tak schvalne... :]

Co se tech akcii tyce - podle me to neni tak hrozny. Oni nepadaji nikam do cervenych cisel, ani vzdalene. Za minuly dva roky vyletela jejich hodnota hrozne nahoru a ted se dostali na uroven, kde byli pred tim. Neni to asi uplne super, ale ani zadna katastrofa, je to proste jen produkt urcity stagnace v uvadeni "revolucnich" vyrobku.

Odpovědět