Macbook - PŘEHŘÍVÁNÍ

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
dendy

Re: Macbook - PŘEHŘÍVÁNÍ

Příspěvek od dendy »

humusgen píše:Sice mam PC, ale mel jsem stejny problem.Pri prehravani HD videa na youtube byla zatez 4 core CPU 60-80% . Mam firefox 17. Odinstaloval jsem adobe flashplayer 11.x.x a nainstaloval starsi verzi 10.Hned to kleslo na 20-30% zateze cpu. Vim ,krok zpet,ale to mi nevadi.Videa jedou a nezere to tolik vykonu.
A to este keby si namiesto toho smejdu FF zacal pouzivat Chrome, to by ai kukal... :-) Chrome zatazuje ovela menej CPU a zere vyrazne menej pamate nez FF

Liquid Sound
Profesionál

Příspěvek od Liquid Sound »

Nemůžeš mít akorát v Logicu blbě nastavenej buffer že ti to píše overload?
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

dendy píše:
humusgen píše:Sice mam PC, ale mel jsem stejny problem.Pri prehravani HD videa na youtube byla zatez 4 core CPU 60-80% . Mam firefox 17. Odinstaloval jsem adobe flashplayer 11.x.x a nainstaloval starsi verzi 10.Hned to kleslo na 20-30% zateze cpu. Vim ,krok zpet,ale to mi nevadi.Videa jedou a nezere to tolik vykonu.
A to este keby si namiesto toho smejdu FF zacal pouzivat Chrome, to by ai kukal... :-) Chrome zatazuje ovela menej CPU a zere vyrazne menej pamate nez FF
Chrome si po sobe efektivneji uklizi v pameti, coz je velmi fajn pri zavirani tabu a dlouhodobym behu, ale nerikal bych tomu ze zere min pameti, ve skutecnosti zere (na Macu) o dost min pameti FF. Doporucuju kouknout na nejaky aktualnejsi benchmarky, situace se dost vyrovnala a oba browsery jsou na tom velmi podobne, tu je lepsi ten, tu zas ten.
Sorry za OT.

Coal

Příspěvek od Coal »

Skus fancontrol app.

dendy

Příspěvek od dendy »

benchmark su pekna vec ale kedykolvek sa pozrem (stabilne mavam koli praci to iste otvorene v Chrome/FF/Opera/Safari - vacsinou heavy-javascript based aplikacie) tak FF vzdy zabera tak 2x az 3x tolko ramky nez Chrome, a zataz cpu tak 1.5 - 2.5x tolko.. este sa mi nestalo ze by boli narovnako, v neprospech Chrome ani nehovoriac..

myslim si ze je treba sa uplne vykaslat na benchmarky a vyskusat si to v praxi na vlastnom kompe - pootvarat to oste vo viac browseroch, porovnat, a podla toho sa zariadit... o o tie benchmarky su niekedy hodne otrhnute od reality (samozrejme nie vzdy a nie kazdy)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Benchmarky z kvalitnich zdroju maji imho vetsi vypovidaci hodnotu o danych aplikacich nez testy "bezneho uzivatele" na jeho pocitaci, kde mohou (a casto jsou) ovlivneny jinymi faktory.
Zacatem podzimu jsem si s obema browsery docela hral (chromium a firefox, tehdy denni buildy, nevim uz presne jake, ale kdyztak to mohu dohledat) a na zaklade toho jsem psal co jsem psal. Kdyz jsem videl ty memory leaky v chromiu, je pro me velkym prekvapenim, ze ti firefox zere 2-3x vic, ale hadat se nebudu, mozne je vse, deviace se vyskytuji vsude. Nicmene tvrzeni, ze ff je oproti chrome smejd, neni uplne stastne, protoze v nekterych oblastech chrome za ff momentalne dost pokulhava. Ale to je spis na debatu u piva, jeste jednou sorry za OT, koncim ;]

dendy

Příspěvek od dendy »

toto je dovod preco sa smejem z benchmarkov co tvrdia ze ff na tom nieje tak zle oproti chrome .. btw. na windows7 ked som ho estep ouzival to bolo zhruba rovnako ... v oboch to iste - gmail, hardcore js aplikacie, hardcore flash aplikacia a bezna stranka ... pytal som sa kolegu na linuxe a ma to tiez tak .. takze ziadna anomalia.. anomalia je skorej ked chrome zere viac pamate nez fox :)

Obrázek

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Hmm... jednak srovnavas 32b a 64b binarku a druhak mas zobrazeny jen procesy, ktery neco vykresluji na obrazovku, uplne ti tam chybi napr. chrome renderery (dej si all processes), ktery se spousti pro kazdy tab a pri vetsim poctu tabu dost nepekne zatapeji.
Ano, na win a linuxu je to opacne, mluvil jsem o macu a schvalne jsem to tam napsal.
No nic, zpet k topnymu telesu.

Mitch

Příspěvek od Mitch »

Ahoj, tak po delší době opět přispívám do tématu které jsem svého času zakládal... Jen pro připomenutí, napíšu pár vět...Před rokem jsem si koupil Macbook Pro v této konfiguraci (viz obrázek) Obrázek

Koupil jsem si ho s obrovským nadšením a očekáváním, jelikož už jsem měl dost systému windows a chtěl jsem se věnovat jen produkování hudby a né řešení věcí souvisejících s nestabilitou systému. A tak jsem si našetřil potřebné peníze a Mac byl doma. První kontakty byly fascinující. Musím říct, že jsem fanda na design a mám rád když věci prostě fungují, v čemž si mě v prvních dnech OSX absolutně získal. Byl jsem spokojený, vše šlo podle představ až do jednoho dne, kdy jsem poměrně silně zaslech činnost větráku. Zvláštní však bylo, že jsem na macovi nic zvláštního nedělal a tak mě to prostě překvapilo a do hlavy mi vlezl malý červíček. Rovnež jsem pocítíl, že tělo notebooku je docela dost horké. Stáhl jsem si tedy iStat pro, program jenž informuje o chodu systému, teplotách atd. a začal jsem testovat. Po několika dnech jsem zjistil, že se větrák spustí vždy ve chvíli, kdy se zvyšuje teplota CPU. Pro představu to bylo okolo 85 C°, přičemž větrák se rozfučel k 5000 rpm, někdy víc, někdy míň....no.......a to už je opravdu docela fičák! :shock: Problémem však bylo, že aktivity monitor v ten samý okamžik ukazoval, že RAM a CPU nijak zvlášť zatížení nejsou a tady začínají moje trable...Najednou jsem začal být opravdu zklamaný, protože jsem měl pocit, že jsem si za 28000kč koupil přístroj, který se zadýchá i u prostého přehrávání HD videa, například na webu Vimeo, nebo při rychlém rolování webových stránek...uff . I mé starší Msi tyto činnosti bezproblémově zvládalo. Takže co teď? Začal jsem tedy prohledávat různá fóra, ovšem bez výsledku. Dočetl jsem se o aplikaci FanControl (kterou jsem však nechtěl), dále o výměne chladící pasty (což není úkon pro mě, pokud nechci přijít o záruku) a taky o konstatování, že flash video je prostě náročné a může se to stávat. Cože??? Mám takto drahý notebook a je normální že jen s max. vypjetím zvláda přehrávat flashové video, když někteří jiní připisovatelé editují HD video na Macboocích Air? No, zkrátka jsem se s tímto konstatováním nemohl smířit. Jelikož mám macbook kupovaný přes distribuční síť a ne přímo přes Apple, bál jsem se zaslání macbooku na reklamaci, z důvodů možnosti poškození při transportu. Jsem totiž chorobně obezřetný na věci které vlastním. Tak jsem se rozhodl, že počkám na Mavericks, jelikož systém sliboval lepší práci s výkonem a šetření energie a doufal jsem, že to bude lepší. Když Mavericks vyšel, zazálohoval jsem disk, udělal čistou instalaci a pln očekávání jsem začal testovat nový osx. Po pár minutách však bohužel.... situace se opakovala. A protože jsem měl čistý disk, rozhodl jsem se tedy macbook na reklamaci poslat. BTW návrat k windows po dobu opravy byl otřesný :cry: . Uběhlo asi 15 dní a macbook byl připraven k vyzvednutí. KONEČNĚ! Přišel jsem na pobočku servisu a dozveděl jsem se, že diagnostika proběhla v pořádku a uvedené závady se neprojevily. Sakra... Takže, součsná situaceje následující: Osx jsem si oblíbil, vše mi maxmálně sedí, ovšem až na tyto trable které mám. Rád bych si koupil nový macbook, ale to je investice 20k navíc a ty prostě nemám. Navíc za tento macbook už dostanu výrazně méně, takže jsem s touto koupí v podstatě jen prodělal :|

Tady přikládám pár screenů, které zobrazují istat, aktivity monitor (RAM,CPU) při víceméně nečinnosti
Obrázek

Obrázek

Obrázek

A tady totéž, při přehrávání videa na Vimeo.com v HD...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zajímavé je, že se systémem Mavericks se v aktivity monitoru začal oběvovat proces kernel_taks, který beží nepřetržitě a nabaluje se až na hodnotu 1G RAM, což je dost podivné, rovněž finder často zlobí, někdy žere v nečinnosti až ke 300MB ram...

Chtěl bych tedy znát Vaše zkušenosti a názor na věc. Případně...myslíte, že je možné se obrátit někam na vyšší management Applu v České Republice s řešením tohoto problému? Například formou nějaké výměny, nebo něco takového? Jsem si jistý, že toto není normální chování. Myslím si, že pokud by se macbook měl zahřát až na tyto teploty a spustit větrák, muselo by to jít ruku v ruce s aktivity monitorem a muselo by být opravdu vidět, že se děje nějaké výrazné zatížení, což se však podle mého neukazuje...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja myslim ze sme to tu uz riesili spolu .. flash skutocne macky velkmi vytazuje .. ale nie tak aby sa vetrak vysplhal na 5000 rpm .. to mi robilo editovanie videa v FinalCute ..

Stan

Příspěvek od Stan »

Divím se že jsi toho na netu moc nenašel. Zkontroluj si aplikace co běží na pozadí, synchronizaci např Dropbox atd zkus je přerušit nebo zastavit a uvidíš. Předtím zkus resetnout SMC.

http://support.apple.com/kb/HT3964

http://www.macosxapplications.com/tips/ ... qT_eCgwwsI

Mitch

Příspěvek od Mitch »

Reset SMC i PRAM jsem už zkoušel, bez výsledku. Dropbox jsem taky zkoušel odinstalovat a nainstalovat, ale žádné zlepšení jsem nezaznamenal. Jako obecně jsem toho vyčetl docela dost, ale nic nepomohlo... V textu jsem zmínil jen ty metody, které se opakují a vyskytují se na webu nejčastěji.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

No, neco ten procesor zatezovat musi :)

Stan

Příspěvek od Stan »

Jak jsi psal o vytížení Kernel_task tak ti tam prostě jede něco na pozadí v systému.Zadruhé jsem viděl že používáš Chrome tak nevím jak je to tam ale u Safari je záložka Reading list a občas některé stránky v tomto seznamu dělají paseku. Tvůj problém není ojedinělý ale také není neřešitelný bez posílání do servisu. Diagnostický servisní program se jmenuje ASD, já mám verzi 2.5.8 a seženeš ho na netu to když už by jsi chtěl jít do vysloveně diagnostiky. To je program který používají servisáci pro Apple.

Edit : ještě jsem zapoměl to nejhlavnější a to pořádně vyčistit větrák, raději by jsem to zkontroloval i když to bylo v servisu. Je to jednoduché ale je tam opravdu hodně šroubečků. :) Já jsem takhle vyřešil můj funící větráček před 2-mi lety a prozatím maká jak má. :)
Naposledy upravil(a) Stan dne 09 pro 2013 00:55, celkem upraveno 1 x.

Mitch

Příspěvek od Mitch »

No ten kernel_task se mi s takovým odběrem paměti vyskytuje až v Mavericksu, dost lidí na fórech si na to taky stěžuje. Právě žě mě mrzí, že tu není něco jako genius bar, kam bych mohl macbook přinést a domňelou závadu předvést. Smyslem toho proč to sem takhle píšu je to, že bych rád slyšel názor někoho kdo macbook používá. Aby mi někdo potvrdil, že nejsem paranoidní, že tam asi nějaká závada bude, protože to není normální. Macbook se mi nechce prodávat. Sice je jako nový, ještě v záruce, ale bojím se, že by si případný budoucí majitel stěžoval na to samé a o takové oplétačky moc nestojím. Takže nevím už jak dál, jak to řešit...

Odpovědět