Ahoj, tak po delší době opět přispívám do tématu které jsem svého času zakládal... Jen pro připomenutí, napíšu pár vět...Před rokem jsem si koupil Macbook Pro v této konfiguraci (viz obrázek)
Koupil jsem si ho s obrovským nadšením a očekáváním, jelikož už jsem měl dost systému windows a chtěl jsem se věnovat jen produkování hudby a né řešení věcí souvisejících s nestabilitou systému. A tak jsem si našetřil potřebné peníze a Mac byl doma. První kontakty byly fascinující. Musím říct, že jsem fanda na design a mám rád když věci prostě fungují, v čemž si mě v prvních dnech OSX absolutně získal. Byl jsem spokojený, vše šlo podle představ až do jednoho dne, kdy jsem poměrně silně zaslech činnost větráku. Zvláštní však bylo, že jsem na macovi nic zvláštního nedělal a tak mě to prostě překvapilo a do hlavy mi vlezl malý červíček. Rovnež jsem pocítíl, že tělo notebooku je docela dost horké. Stáhl jsem si tedy iStat pro, program jenž informuje o chodu systému, teplotách atd. a začal jsem testovat. Po několika dnech jsem zjistil, že se větrák spustí vždy ve chvíli, kdy se zvyšuje teplota CPU. Pro představu to bylo okolo 85 C°, přičemž větrák se rozfučel k 5000 rpm, někdy víc, někdy míň....no.......a to už je opravdu docela fičák!

Problémem však bylo, že aktivity monitor v ten samý okamžik ukazoval, že RAM a CPU nijak zvlášť zatížení nejsou a tady začínají moje trable...Najednou jsem začal být opravdu zklamaný, protože jsem měl pocit, že jsem si za 28000kč koupil přístroj, který se zadýchá i u prostého přehrávání HD videa, například na webu Vimeo, nebo při rychlém rolování webových stránek...uff . I mé starší Msi tyto činnosti bezproblémově zvládalo. Takže co teď? Začal jsem tedy prohledávat různá fóra, ovšem bez výsledku. Dočetl jsem se o aplikaci FanControl (kterou jsem však nechtěl), dále o výměne chladící pasty (což není úkon pro mě, pokud nechci přijít o záruku) a taky o konstatování, že flash video je prostě náročné a může se to stávat. Cože??? Mám takto drahý notebook a je normální že jen s max. vypjetím zvláda přehrávat flashové video, když někteří jiní připisovatelé editují HD video na Macboocích Air? No, zkrátka jsem se s tímto konstatováním nemohl smířit. Jelikož mám macbook kupovaný přes distribuční síť a ne přímo přes Apple, bál jsem se zaslání macbooku na reklamaci, z důvodů možnosti poškození při transportu. Jsem totiž chorobně obezřetný na věci které vlastním. Tak jsem se rozhodl, že počkám na Mavericks, jelikož systém sliboval lepší práci s výkonem a šetření energie a doufal jsem, že to bude lepší. Když Mavericks vyšel, zazálohoval jsem disk, udělal čistou instalaci a pln očekávání jsem začal testovat nový osx. Po pár minutách však bohužel.... situace se opakovala. A protože jsem měl čistý disk, rozhodl jsem se tedy macbook na reklamaci poslat. BTW návrat k windows po dobu opravy byl otřesný

. Uběhlo asi 15 dní a macbook byl připraven k vyzvednutí. KONEČNĚ! Přišel jsem na pobočku servisu a dozveděl jsem se, že diagnostika proběhla v pořádku a uvedené závady se neprojevily. Sakra... Takže, součsná situaceje následující: Osx jsem si oblíbil, vše mi maxmálně sedí, ovšem až na tyto trable které mám. Rád bych si koupil nový macbook, ale to je investice 20k navíc a ty prostě nemám. Navíc za tento macbook už dostanu výrazně méně, takže jsem s touto koupí v podstatě jen prodělal
Tady přikládám pár screenů, které zobrazují istat, aktivity monitor (RAM,CPU) při víceméně nečinnosti
A tady totéž, při přehrávání videa na Vimeo.com v HD...
Zajímavé je, že se systémem Mavericks se v aktivity monitoru začal oběvovat proces kernel_taks, který beží nepřetržitě a nabaluje se až na hodnotu 1G RAM, což je dost podivné, rovněž finder často zlobí, někdy žere v nečinnosti až ke 300MB ram...
Chtěl bych tedy znát Vaše zkušenosti a názor na věc. Případně...myslíte, že je možné se obrátit někam na vyšší management Applu v České Republice s řešením tohoto problému? Například formou nějaké výměny, nebo něco takového? Jsem si jistý, že toto není normální chování. Myslím si, že pokud by se macbook měl zahřát až na tyto teploty a spustit větrák, muselo by to jít ruku v ruce s aktivity monitorem a muselo by být opravdu vidět, že se děje nějaké výrazné zatížení, což se však podle mého neukazuje...