Novy MacBook PRO .. Krasa a alegancia

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Re: Novy MacBook PRO .. Krasa a alegancia

Příspěvek od Ivo »

Takže zítra si v Apple store v Košicích pěkně vedle sebe porovnám MBP Retina non Retina a budu mít jasno ... i když tak nějak intuitivně to vidíme na pořízení té Retiny, ale 8GB RAM mi bude stačit (nechce se mi ani 2-3 týdny čekat, ani připlácet). Koukal jsem na ruzné uvahy a diskuse a 8GB RAM by mělo být uplně nad hlavu ted i později ... (pokud člověk nedělá nějaké 3D renderingy a má zárovne puštěných několik virtuálních desktopů atd). Takže pokud to splní očekávání, v pondělí pořídím :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja mam 4G a staci mi to ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Přesně tak, celé studio mi jelo nejdřív na 2 GB RAM a pak na 4GB a v pohodě ... Takže u notebooku 8GB bude myslím opravdu dost :)

dendy

Příspěvek od dendy »

no ja som upgradol na 8 GB ked som kupil SSD disk -a by som mohol uplne vypnut swapovanie na disk co z hladiska zivotnosti SSD disku je vec rozhodne vhodna .. momentalne mam 5.76 GB pamate vyuzitej - takze tych 8 GB rozhdone nieje len pri 3D renderingy a virtualne desktopy .. staci 2-3 aplikacie naprogramovane v JAVE a pamate zacne ubudat rychlostou svetla ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

To je jasné, ale zase je třeba uvažovat uživatelsky ... já v Javě programovat nebudu ani 3D renderovat ... tak si myslím že na maily, web, office, fotky a filmy (případně nahrávání a upravu pár stop) 8GB bude více než OK ... Ted mám na disku všechno možné a mám využitých 300 GB , takže myslím že i 512 GB SSD bude ok .. Jsem zvědavý - v Košicích Apple mě ujistili že tam oba MBP mají a že si je můžu vyzkoušet jak je libo ...

BTW - jak se vypíná "swapování na disk" ?

matucha

Příspěvek od matucha »

Vzhledem k tomu jak casto si vetsina z vas kupuje novy pocitace si myslim, ze nejaky to obcasny swapovani na SSD hdd pri 8GB ram nemuze naprosto ovlivnit jeho zivotnost danym casovym horizontu. No a swap na SSD je tak neobtezujici a tak rychlej, ze...

Trochu mi to pripomina rceni ze Zapad resi krizi, zbytek sveta resi co bude dneska jist.

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

Jasny, chovejte se k pocitacum jako k lednicce nebo k cemukoliv jinymu. Je to spotrebak.:-) Aby se neosoupal SSD disk.:) To je slusny.:)
Pripomina mi to kolegu, kterej si po plesnivej felicii usetril pracne na Logana za 230 000 a vubec s nim nejezdi a k tomu si koupil jeste felicii za 5000. Prej aby si ho "neosoupal".:-D To ze existuje zaruka a duvod koupe novych veci je ze nepozaduji jeste udrzbu, nejak zapomel.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

dendy

Příspěvek od dendy »

matucha píše:Vzhledem k tomu jak casto si vetsina z vas kupuje novy pocitace si myslim, ze nejaky to obcasny swapovani na SSD hdd pri 8GB ram nemuze naprosto ovlivnit jeho zivotnost danym casovym horizontu. No a swap na SSD je tak neobtezujici a tak rychlej, ze...

Trochu mi to pripomina rceni ze Zapad resi krizi, zbytek sveta resi co bude dneska jist.
matucha v tomto sa seredne mylis ..

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

A to bych nerekl, podivej se, na kolik jsou dimenzovany treba ty Intelacky MLC ssdcka. Ja na to swapuju denodenne uz asi tri roky (myslim) na nekolika strojich a v pohode. A az to odejde, tak koupim jiny. A to je nejaka druha generace tusim, ty novejsi imho vydrzi vic.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja si tiez myslim ze swap neni taky velky problem .. hlavne pri 8G ram ..

dendy

Příspěvek od dendy »

ono je to inak .. KED mas 8 GB ram tak je hlupost mat ho zapnuty.. pokial sa zrovna nechystas renderovat nejake mega sceny alebo ficat s giganajtovymi sample bankami ..

je pravda ze ceny SSD diskov idu pomerne rychlo dole takze uz to zacina stracat zmysel starat sa o nich tak aby vydrzali aspon tie 2-3 roky .. na druhej strane proste ramka je lacna, a ked ma niekto 8 GB tak pouzivat swap je nezmysel, plytvanie .. aj pri SSD-disku je jeho vypnutie citit na boote aj starte aplikacii...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ako by povedal klasik : Nikomu to neublizi , a hre to pomahaa ...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Mohl by někdo objasnit co je to ten swap ? :) (a proč je dobré mít ho v případě SSD disku na mysli ?

Jens Ludwig

Příspěvek od Jens Ludwig »

swap obecně je stav kdy si operační systém odkládá z operační paměti (RAM) nepříliš používaná data na HDD, aby tak RAM uvolnil pro další práci...

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

Swapovani je odkladni dat z ramky na pevny disk. System tohoto principu vyuziva, kdyz ma malo pameti, tak aby se nezastavil, mene pouzivane odklada data odklada na disk do skryteho souboru a kdyz je potrebuje zase si je z disku nacte. U prvnich SSD disku byla ohledne swapu trosku panika, protoze ma omezeny pocet zapisu.
Ale pri 8GB ram pri normalnim pouziti je myslim swapu minimum. A dnesni SSD disky disponuji mnohem lepsimi parametry. Neresil bych to
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Odpovědět