OSX Mavericks

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Odpovědět
Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od Stan »

MobileBackups jsou zalohy Time machine. Je dost nerozumne urcit systemovy disk pro zalohy TM a to proto ze TM vyuziva MAXIMALNI volny prostor na HD a az ho zaplni zacne prepisovat nejstarsi zalohy. Pokud chces mit TM na systemaku pak by bylo vhodne provest jeho rozdeleni na partitions a jeden udelat treba 25GB a pak ho priradit pro zalohy TM, tim budes mit jistotu ze ti nezaplni cely disk.

Ja by jsem spise doporucil koupit nejaky maly HD (do 500GB) a ten pouzivat pouze na TM, ale jakou velikost TM potrebujes musis vedet sam. Ja osobne TM nepouzivam vubec ale pred jakymkoliv updatem systemu si ho zazalohuju na nejaky externi HD kde mam dost mista pokud vse probehne v poradku a jsem spokojen s novym updatem ( vsechny aplikace pracuji tak jak maji a nenaleznu nejaky problem specificky k moji konfiguraci ) pak zalohu treba po mesici jednoduse smazu. To je vsak na osobnich preferencich.

Smazat zalohy muzes pokud je nepotrebujes, ale pokud neurcis pro TM vymezeny prostor (partition) nebo externi HD budes za mesic tam kde jsi dnes. 8)

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 403
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od maux »

Stane, já právě mám Timecapsule. 2TB. Proto je mi to divný. Nikdy jsem nic nenastavoval, aby se mi ukládaly zalohy na systemák.

Takže jak TM nastavit, aby ukládal jen na capsuli? V preferencich jsem nic nenasel. Uměl bys poradit?

Děkuju.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od Stan »

podle obrazku co jsi postnul mas zalohy na systemaku. Podivej se na nastaveni TM.
Klikni na jabko vlevo nahore ( systemova lista) jdi do System Preferences a tam zvol Time machine, pak ...


01. nastav disk kam se ma zaloha provadet (externi HD nebo partition)

02. zvol disky ktere nemaji byt soucasti zaloh TM (pokud nepotrebujes zaznamenavat na nich porovedene zmeny)


Screen Shot 2018-01-31 at 13.32.57.png

EDIT: po pripojeni TC k pocitaci se te mel system zeptat jestli ho chces pouzit pro TM.
Tvoje nabidka muze vypadat mozna trochu jinak protoze ja jsem na High Sierra
Naposledy upravil(a) Stan dne 31 led 2018 14:57, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 403
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od maux »

Supeeeer, díky za invenci. Večer vyzkouším.

Když jsem neco omylem smazal, nebo přepsal, šáhnul jsem do capsule a všechno v pohodě, takže možná to bude tím že jse TC kupoval až půlrok po Macu.

Poreferuju....

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od Stan »

jo do klapsule ale zrejme na systemovem hd. No poreferuj ;)

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 403
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od maux »

Doufám že si rozumíme. Já právě mám vsechny zalohy na capsuli a v pořadku, proto se divim, ze jsou zdablovany na systemáku.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od Stan »

Tak az tam me vedomosti nesahaji, ale prvne zkus zkontorlovat nastaveni (peclive prekontrolovat co a kam se zalohuje). Pokud bude vse nastaveno spravne nemely by IMHO byt zalohy dublovany na systemak. Pokud jsi si jisty svym nastavenim a ze zalohy jsou na TC, pak zalohy na systemaku vymaz nebo zazalohuj nekam jinam a pak vymaz, nebo si ponech jen nejaktualnejsi zalohu a zbytek vymaz ( to je na tobe). Pokud bude pri dalsi TM zaloze vytvoren novy duplikat na systemaku pak bude nutny mrknout na net kde by mohl byt zakopany pes.

EDIT: Jeste me napadlo ze se zalohy provadeji na oba disky proto ze oba dva vyuzivas na zalohovani TM. Zrejme jsi po pripojeni TC odkliknul "Use Both" misto "Replace" ale to jsou ciste me konspiracni teorie. :)

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 403
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od maux »


Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od Stan »

Ja jsem te nechtel zatezovat CLI prikazy protoze jsem si myslel ze to by bylo na tebe moc a za druhe ze to nebylo nezbytne. Tak alespon ze ti to pomohlo vyresit tvuj problem.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22341
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od Pytkin »

ved mas zapnuty local snapshot as space permits .. to su tie zalohy na systemovom disku .. uz sme sa tu o tom viac krat bavili .. v HIGH SIERA to bohuzial nejde vypnut .. kokoti su to ..

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 403
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od maux »

To asi nedude nejzdravější fičura. Hlavně pro SSD. Ale na druhou stranu, primarní učel harddisku asi není, aby byl prázdnej.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od Stan »

IMHO to ale neplati o systemaku ten by mel byt zaplnen tak aby byl sviznej vcetne ponechani prostoru, a ne zaplneney upne na krev nepotrebnym bordelem ktery muze byt na externaku.
Naposledy upravil(a) Stan dne 02 úno 2018 13:39, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22341
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od Pytkin »

maux : ta ficura sa ale v najnovsom OSX neda vypnut ..

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 403
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od maux »

Pytkin: Jojo, četl jsem tvůj příspěvek. Taky jsem na radu zkušenějšího ihned po automatický záloze na TC vypnul a hned zapnul TM a lokalní zálohy se zmenšily na 300Mb. Takže nevim jak to přemejšlí.....,ale super!

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22341
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: OSX Mavericks

Příspěvek od Pytkin »

Maux : Nemam to nastudovane , ale odhadujem ze to je takto .. Mas nastavene zalohovanie .. Ked to mas na pocitaci , co je stale na sieti a zalohuje na nejaky NAS (ako ja trebars) , tak sa nic nedeje , lebo sa zaloha zakazdym rovno vytvori .. Zaloha sa robi tak , ze sa spravi snapshot .. cize sa zmrazi stav filesystemu , a ten sa replikuje do TM zalohy .. No a ked nahodou neni mozne spravit zalohu , tak ten snapshot ostava na disku .. az kym sa zase podari spravit zaloha .. Preto , ked vypnes TM , on tie snapshoty zmaze .. Cize sa ti uvolni miesto .. Nechapem dovod , preco toto zakazali .. Preco sa uz localne zalohy nedaju vypnut .. Ja osobne nepotrebujem mat zalohu kazdu hodinu .. ked sa neda spravit zaloha , tak sa neda .. urobi sa iny den ..

Odpovědět