přechod z PC na Apple

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
balda
Příspěvky: 10
Registrován: 04 úno 2008 11:06

přechod z PC na Apple

Příspěvek od balda » 04 úno 2008 12:05

Zdravim, v listopadu 2008 bych rád přešel na platformu Apple. Podle toho kolik bude prašulí bych koupil buď iMac 20" a nebo Mac Mini. V současnosti používám PC hlavně na lepení muziky v Reasonu. Používám Esi Maya44 kartu, M-Audio O2 klávesky, Behringer UB502 mix a mic Shure PG58. Moc se mi nechce rozepisovat o pohnutkách, co mě k přechodu vedou, nerad bych zakládal flame. Jsem starej Amigista a prostě mi schází feeling, že dělám muziku na počítači a ne na hromadě železa (nemluvě o "stabilitě" XP). Zatím kde jsem se ptal, tak to dopadlo tak, že vista vyšla jako úžasnej OS a OSX je pochybnej. No sám jsem si udělal obrázek při shlédnutí pár videí z yourtube s OSX 10.5 a vypadá nádherně, ale pravda je, že jsem zatím neměl možnost si macka ošmatat.
Jen bych si potřeboval ujasnit pár věcí:
1. Prý Mac nezná midi latenci (zpoždění), resp. pracuje jinak než win při přenosu midi signálu s klaviatury. Na Maye44 mám latenci 5ms. Jak to na Macu funguje?
2. Bude asi trochu problém se zvukovkou, protože do PC nahrávám i hlas (nutný odstup signálu od šumu - reálný, ne udávaný v parametrech zvukovky - alespoň -45-50db při zapnutém mikrofonu). Jediný řešení vidím v pořízení hybridu USB M-Audio Ozone (externí zvukovka a klaviatura v jednom), pak abych se zbavil jeho předchůdce M-Audio O2 (keyboard bez zvukovky, pro midi klasický DIN konektor, takže na iMacu, příp. Mac mini bez použití). Mixáček UB502 na hlas bych připojil přes Ozone a vyřešeno - to je moje představa. Jaké jsou ještě jiné (lepší) možnosti, příp. kolik toho integrovaná zvukovka v apple umí (elektromagnetický brum, šum jako u PC?)
3. Počítám, že bych šel do macka z krámu, z druhé ruky jen v super stavu. Koukal jsem, že rakouský a český iObchod jsou koncipovány stejně (až na ty ceny, kdy mi iMac20" vychází cca o 6300kč levněji než z čech, pokud jsem to dobře počítal - cca 32000kč). Taky je možnost brát comp z Británie nebo z USA, na cenové rozdíly jsem se v těchto zemích nekoukal. Má někdo zkušenosti odkud pořídit maca nejlevněji a neprodělat na tom kalhoty?

Víc by se mi líbil iMac, ale uvidím jak na tom budu s penízkama. Zatím z otázek všechno, určitě se ještě časem pozeptám na další věci, ještě je dost času, ale rád bych si to srovnal dřív, než pak provést nákup a nevědět, co bude počítač umět. Díky všem za případné odpovědi a kdo má zájem, ať mrkne na Balda.aspweb do mp3, nebo Bandzone/Balda ,můžete si tam posvítit na můj audioterrorismus ;)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 04 úno 2008 12:29

1. takisto. na macu je jediny rozdiel, ze ide pouzivat viac zariadeni s nizkou latenciou naraz, ovsem bez synchronizacie, cize je to pouzitelne max na djing
2. m-audio o2 ma predsa usb, nie? aky patkolik? interna zvukovka v macu je prave tak nahovno ako hocaka v pc. musis kupit nejaku poriadnu externu zvukovku, najlepsie s kvalitnymi mic preampami, tym vyriesis nahravanie hlasu. emu0404 sa priam podsuva

balda
Příspěvky: 10
Registrován: 04 úno 2008 11:06

Příspěvek od balda » 04 úno 2008 15:54

Obrázek
Nemam u sebe 9V trafo, tak jsem zatim nemel moznost vyzkouset, jestli jedou klavesy i pres USB -
pres USB je napajim, petikolikem mam pripojeno ke zvukovce, resp. k midi I/O

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21300
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 04 úno 2008 16:04

balda : ked to mas s USB spojene s komputrom , tak midi musi ist dnu aj cez USB .. zbytocne to pripajas cez midi .. midi mozes vyuzit na nieco ine .. i ked asi nemas na co ..

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Příspěvek od Jindy2 » 04 úno 2008 16:06

balda: to je dost kravina to používat přes midi, když to můžeš mít přes USB, navíc i napájené, takže ani adaptér nepotřebuješ...to midi na O2 má smysl tak akorát když to chceš připojit k nějakému synthu, bez použití počítače...mám O2 taky a mám to normálně přes USB, midi + adaptér je blbost, ve spojení s PC (a asi i s MAC)...
Naposledy upravil(a) Jindy2 dne 04 úno 2008 17:00, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 04 úno 2008 16:31

presne tak... proste dokup hocaku usb alebo fw zvukovecku s mic vstupom a vybavene, nic viac ti nevyhnutne netreba. pokial sa ti mac paci, kludne si ho kup, ale nejaky vypukly rozdiel v kvalite prace neocakavaj. rozdiel medzi pc a macom je skor vo filozofii nez vo vykone

balda
Příspěvky: 10
Registrován: 04 úno 2008 11:06

Příspěvek od balda » 04 úno 2008 18:31

ohledně O2 - máte pravdu, teď jsem to zkusil a jede to jen přes ten USB, a já vůl to s DIN kabelem provozoval 2 roky!!! :lol: Prostě starej Amiga návyk.
Ohledně Maca - opravdu se mi líbí, souhlasím, že je to spíš o filozofii než o výkonu stroje. Vypadá to blbě, ale hlavně o to mi jde, dost těžko se to popisuje. Prostě od doby, co jsem přestal dělat na A1200 byl pro mě počítač vždycky jen ta bedna pod stolem.

Tohle je prostě nádhera, ikdyž trochu mimo mísu:
Obrázek
Obrázek
iMac 2,4GHz, Reason, Flash, Amiga 1200

Noxurall
Příspěvky: 22
Registrován: 17 pro 2007 14:02

Příspěvek od Noxurall » 04 úno 2008 21:44

Pokud uvažuješ o přechodu na platformu mac tak to udělej já sám mám macbook a plně mi dostačuje na tvorbu hudby , myslel sem že přechod z win na mac bude těžký a bude to obtížné se naučit s mac ale prostě hned sem na něm uměl a hlavně konečně mám počítač a né kraksnu na které musím pořád něco spravovat , hlavně žádné viry a zasíráni počítače blbostma , prostě nikdy bych ho nevyměnil za nic jiného

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 04 úno 2008 23:12

;-)
Hosi, zastavte ten flame, dokud je cas.
Take me svrbi prsty...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21300
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 04 úno 2008 23:13

Ja by som inak ostal pri tej amige .. ked vidim Workbench , cisne sa mi slza do oci ..
Naposledy upravil(a) Pytkin dne 05 úno 2008 00:51, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 05 úno 2008 00:34

AMIGA bola fakt super kvalita... rozmyslam aj ja ze prejdem na OSX.. novy MacBook Air ma v tom len utvrdzuje..

balda
Příspěvky: 10
Registrován: 04 úno 2008 11:06

Příspěvek od balda » 05 úno 2008 09:21

2Pytkin: není problém zůstat při amize, ale chce to emulátor WinUae (měla by existovat alternativa pro maca), ale emulace šlape na verzi 1.4.x už na 99,9% Ale ta krasavice na obrázku (A1200) je moje, má pod šasí 1GB CF kartu místo pevného disku a M-Teca s 4MB Fast. Ať žije bastl! :D
iMac 2,4GHz, Reason, Flash, Amiga 1200

nooly
Příspěvky: 566
Registrován: 12 pro 2004 17:27

Příspěvek od nooly » 05 úno 2008 09:43

trochu OT, ale tys s tim zacal, Baldo :) jaks pripojil CF kartu do dvanactikila? ja to mam pres externi HDD a trochu mi to vadi, CF karta uvnitr amci by byla idealni...

balda
Příspěvky: 10
Registrován: 04 úno 2008 11:06

Příspěvek od balda » 05 úno 2008 14:01

2nooly: potřebuješ CF redukci + popis
Redukce
a dále kartu, která na amize pojede
Karty
iMac 2,4GHz, Reason, Flash, Amiga 1200

balda
Příspěvky: 10
Registrován: 04 úno 2008 11:06

file manager

Příspěvek od balda » 07 úno 2008 09:28

Applisti, jakej používáte file manager? Tuším, že jich bude kopice, jsem zvyklej na totalcmd, ale stačilo by mi pak něco v duchu DOpusu4 z amči. Jsou-li screenshoty, pochlubte se ;)
iMac 2,4GHz, Reason, Flash, Amiga 1200

Odpovědět