Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
LadMer
Příspěvky: 3
Registrován: 04 lis 2017 18:54

Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od LadMer »

Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?
Jedu v Logic X Pro. jde o tuto zvukovou knihovnu: http://www.embertone.com/instruments/issbundle.php strašně velký zvukový soubory.... když to srovnám se Spectatronics, tak jejich engine pro práce se zvuky je mnohem uspornější než kontakt. přesto se mi nezdá, že můj konfig nestíhá a dělám asi něco blbě já sám...

mám 27" iMac 27" Retina (late 2015) | 3,2 GHz Intel Core i5 | 32 GB RAM 1867MHz | DDR3 | macOS X Sierra + Audiointerface RME Fireface 802 a když nahrávám s Virtuálníma nástrojema hlavně v Kontakt 5 playeru - třeba Embertone String Bundle, tak často narážím na nedostatek CPU. i/O Buffer Size mám obvykle na 128 max 256 s výslednou latencí 7,8 ms Roundtrip (3,9 ms Output). Nahrávám v reálném čase přes Midi klávesy.

Nízká latence je pro mne pro nahrávání nutná, ale kvůli tomu nestále měnit konfiguraci pro nahrávání (nízký počet hlasů v nástroji, horší sada zvukových vzorků a pak pro postprodukci zvýšit Buffer size - je tohle běžná praxe????
Nebo dělám něco jiného špatně?
RAM jsem na maximu možném.
Jaký smysl má vyměnit disk za SSD???
Chápu správně, že pro muziku má smysl RAM a rychlost procesoru. Zatímco u Video produkce jsou zásadní i SSD?

díky za pomoc s odladěním nahrávacího/mixovacího workflow.

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 2011
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od tony9 »

Vydrž, teď v sobotu večer to asi nikdo řešit nebude.

markuc

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od markuc »

Chtělo by to zanalyzovat, kde ten systém naráží na strop. Mohlo by to být klidně na disku, jestli není SSD a vzorků je v sampleru opravdu hodně. Zkusil bych spustit nějakej system monitor a koukat, kde to bude v červeným. Možná by postačil i Activity monitor v systému. RAM máš hromadu, tam problém být nemůže, to nastavení bufferu taky není nijak extrémně nízký. Procesor by taky měl stíhat, i když to není dneska už žádnej drak. Přenastavování hodnoty bufferu podle toho, co zrovna děláš - nahrávání. mix .. - je docela normální praxe.
Taky by možná šlo něco vymyslet v nastavení Kontaktu ...

Uživatelský avatar
AstroiFabricantus
Příspěvky: 1
Registrován: 24 říj 2017 17:25

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od AstroiFabricantus »

1) SSD - určitě má smysl... už jenom kdybys chtěl uvolnit výkon bounce/freeze funkcí (převést stopu do audia)
2) pokud je špatně napsaný SW, potažmo kompatibilita, tak ti změna HW nepomůže (využití jednotlivých jader, streamování z disku apod).

BTW. bufer 128 samplů na komponování z knihoven je obrovský luxus. Pokud chceš nízkou latenci a hodně stop, tak začni používat freeze. K tomu budeš ale potřebovat rychlý SSD disk, abys u toho nestrávil věčnost.

markuc

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od markuc »

Nemyslím si, že 128 je až tak velký luxus, ale je pravda, že mám výkonnější sestavu .. 128 používám běžně při cca 60 stopách EWQL, který taky není úplně malý ..

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od Stan »

zkus se podivat na nastaveni Kontaktu, jde optimalizovat pro pouzivani velkych knihoven napriklad pomoci RAM Purge, nebo nastavenim DFD ale do DFD by jsem se moc nepoustel a kdyz tak jako posleni moznost jsou tam i dalsi parametry s kterymi se da laborovat pro optimalni vykon Kontaktu. Uz jsem tuhle optimalizaci tady nekde na foru vysvetloval ale nevim kde.

Nastavenim se do pameti nactou pouze zacatky samplu (tedy ne cele) a Ram Purge pak slouzi k uchovani samplu ktere byly realne pouzity danym nastrojem ve skladbe, jinak receno proc nahravat 1GB samplu kdyz pouzivas pouze 5 tonu v jedne oktave, samply ktere nejsou ve sklabe pouzity nesjou nahrany do pameti coz je u velkych knihoven kdy mas napr. na jeden ton 10 samplu s ruznou artikulaci dost uspora.

Tady je jeden odkaz ale najdes jich na netu dost a to vcetne videi na YT jen hledej "Kontakt RAM Purge", "Kontakt optimization" ect.
Tohle je druha cast clanku a ve 3-ti mas i neco o RAM Purge
https://impactsoundworks.com/optimizing ... ow-part-2/

SSD - jen opet potvrdim ze SSD jsou vhodny zejmena prave pro jejich rychlost nacitani dat kde pak samply nemusi byt nahrany do pameti a mohou byt cteny primo z disku bez znatelne latence. JInak receno SSD jsou skvely ale taky drahy a da se zit i bez nich.

Meneni buferu pro nahravani a postprodukci je bezna praxe.
128 je IMHO pro tyhle velky knihovny malo ale zkus si nejdrive pohrat s nastavenim Kontaktu

Pokud jsi v produkni fazi kde si nejsi jisty arangi a chces si ponechat misto pro zmeny pak si pro usporu CPU vyrenderuj stem nastroje a pak ten vypni. Jinak posprodukci (MIX) budes chtit delat stejne v tomu urcenem projektu (s nastavenimi pro mix) kam si nahrajes stemy vyexportovane z produkcniho projektu.

EDIT: Jedno Video
Naposledy upravil(a) Stan dne 05 lis 2017 10:39, celkem upraveno 4 x.

markuc

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od markuc »

To je všechno pravda, ale je otázka, jestli v tomhle případě by nebyla cesta právě naopak - co nejvíce využít RAM, když je k dispozici 32 GB a ulevit tak pomalému plotnovému disku .. chce to vyzkoušet.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od Stan »

ono pri jednom nastroji v Kontaktu by se to mozna vyplatilo ale pokud mas jeden Instrument track s Kontaktem ve kterem mas nahrany cely orchestr (vsechny sekce a solo nastroje) pak je i 32GB malo a proto je tu optimalizace. Pak je tu jeste moznost pouzivat Kontakt externe ale to uz je jina story 8)

markuc

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od markuc »

Nevím, přijde mi to divné .. mám taky ještě klasický disky a jen 16 GB RAM a ještě se mi nepodařilo tu RAMku naplnit. Asi jsou nějaký velmi rozsáhlý sample libraries, kde by se to podařilo. A navíc mi to hraje povětšinou z EWQL Play, což je plugin, kterej je všechno ostatní, jen ne optimalizovanej, nic horšího snad není .. tak možná fakt nestíhá procesor a bude třeba pracovat s freeze. Ale jak jsem psal - zanalyzoval bych to, aby bylo jasný, kde je ten strop.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od Stan »

PIse ze je s 32 GB RAM na maximu. No snad na to prijde, podle me by to pri spravnem nastaveni melo slapat uplne v pohode

markuc

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od markuc »

Pochopil jsem, že je na maximu, co dovolí konfigurace ..

LadMer
Příspěvky: 3
Registrován: 04 lis 2017 18:54

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od LadMer »

shrnu co jsem pobral od Vás matadorů, než se pustím do detailního testování.

Pokud pracuju s virtuálníma nastrojema s obříma zvukovejma samplama.
1. pro nahrávání pracovat s light verzí zvukových samplů nebo omezit počet zvuků v polyfonii. (nastavení pluginu)
2. jakmile mám trak hotový "freeznout"
3. při mixu zvednout buffer 512 a výš, abych si mohl dovolit odmrazit ostatní virtuály a měl možnost sáhnout do midi.

joo?

markuc

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od markuc »

Tohle všechno snad mimo bod 1 můžeš dělat, ale nejdřív zjisti, kde ti to naráží na maximum, jestli je to plná RAMka nebo disk nebo procesor, případně core audio. Viz můj příspěvek výše ..

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od Stan »

Nejde o pouzivani lite verzi ci omezovat polyfonii. Co chapu ja pod Lite verzi je omezeny pocet samplu na notu a to neni treba. Jen v kontaktu nastavit velikost samplu nahravanych do pameti a posleze RAM Purge. Koukni na video tam je tech triku vic. Neni treba pouzivat Freeze pokud jsou session a Kontakt nastaveny spravne. MIdi jde exportovat i pokud mas instrument vypnuty, kazdy ma jiny standardni workflow jak postupuje.

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 2011
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Proč mi nestačí výkon iMacu na nahrávání jednoho virtuálního nástroje?

Příspěvek od tony9 »

Ještě se zeptám, co všechno máš s Logicem zapnuto?
Myslím net, Pages, hry, no prostě různé jiné aplikace.

Odpovědět