Už jsem málem koupil MacBook Pro ... ale nevím

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Ivo
Moderátor

Už jsem málem koupil MacBook Pro ... ale nevím

Příspěvek od Ivo »

Dost znechucen Windows Vista, uvažoval jsem vyměnit notebook za MacBook Pro a trošku si užívat Leopardích vymožeností pro běžnou práci (studiový počítač samozřejmě zůstane PC) a v rámci boot campu nastartovat v případě potřeby Samplitude v XP. Ale na poslední chvíli jsem zjistil že to nemá PCMIA slot (nutný pro připojení Magma chasi pro mobilní nahrávání) a nevidím tam nikde ani port pro připojení data projektoru ... To mě dost překvapilo. PCMCIA port má i ten nejposlednější Acer ... Tak jsem se zarazil ...

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Já nevim, ale možná to, že Macy nemají PCMCIA, vychází už z názvu - Personal Computer Memory Cards International Association

Pokud ti jde jen o MacOSx, tak si ho nainstaluj na normální notebook/PC, dneska už by to mělo jít.

BTW, ty Vistu potřebuješ? Spíš bych doporučoval Windows XP x64 Edition, mám je, jsou supr.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Vistu nepotřebuju (je to humus) - ale měl jsem ji předinstalovanou na Toshibě Tecra. Upgradovat na XP je dobrá myšlenka, ale shánět všechny XP ovladače k danému notebooku už tak snadné není ...

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Ty ovladače jsou opruz - já si je ale pro mojí bývalou Toshibu našel někde na jejich webu jako celý balíček, kde byly všechny pohromadě, tak možná by se ti to podařilo taky, chce to jen chvíli hledat.

Problém je ale spíš v tom, že pokud máš novější notebook, tak bys ještě musel shánět ovladač řadiče disku a ten integrovat do instalace XP.
Já s tím tehdy strávil 4 dny naprosté frustrace a bezmoci, myslim, že mám o pár vlasů míň ;) Ale podařilo se. Ovšem kdybys chtěl ty XP s tím integrovaným řadičem, tak nemůžu sloužit, protože jsem je nedávno prodal i s tou Toshibou. Tu instalaci už po mě chtělo asi 30 lidí, jak jsem se o tom zmínil někde na fóru.

Hehe, "upgradovat" je správné slovo, protože přechod z Visty na XP není žádný downgrade, jak tomu říká M$, ale upgrade :)
Naposledy upravil(a) Jindy2 dne 09 lis 2008 12:16, celkem upraveno 1 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Co to je vlastně ta "express card" v Macbooku ? Nedá se k tomu náhodou připojit nějaká AES/EBU karta ?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ah jo .. http://www.apple.com/macbookpro/features.html

ved tam je 3/4 express card ...

IVO : ani na notebookoch uz davno nemas PCMCIA .. vsade dnes je express card lebo je to omnoho lepsi interface .. je to vlastne PCIe priamo z chipsetu .. nepotrebuje to radic ako PCMCIA ..

http://www.magma.com/products/pci/7PCI/prices.html

ec34 - 300$
Obrázek

kexik

Příspěvek od kexik »

ivo: express card je normalna pcmcia akurat zmensena a rychlejsia. nove pc laptopy uz takisto nemaju pcmcia ale expresscard. existuje jednak redukcia na pcmcia, jednak sa uz najdu prve expresscard interfacy

kexik

Příspěvek od kexik »

death speed :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Jasně, ale co s tím ? Jak k tomu připojit AES EBU kartu nějakou nebo něco, abych mohl připojit svoje převodníky (AES/EBU I/O) a mohl přes to nahrávat ? To je pro mě zásadní. Momentálně to mám tak, že do Toshiby(made in 2007) strčím PCMCIA kartu magma, ve které mám Lynx AES-16 a je to ... Je to teoreticky - protože to je hrozný opruz - někdy to funguje, někdy ne ... najednou zmizí ovladače magma nebo Lynx a musí se všechno znovu.

Otázka je - je nějaká možnost jak k macbooku elegantně připojit nějaký digitální interface ? (bez vestavěných preampů, převodníků atd. - to mě nezajímá)

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Express Card je rychlejší, než PCMCIA, ale co vím, tak je to PCIe x1 a to je stejnak do budoucna pomalé, trochu to nedomysleli chlapci - třeba kvůli externím grafikám se stejně bude dělat nový slot/port.

Na zvukovky a spol. to asi stačí, nevim, akorát když jsem ten slot měl, tak jsem koukal po nějaké profi zvukovce do tohohle portu a nic jsem nenašel, o redukci jsem nevěděl a stejnak jsem nechtěl, aby mi z notebooku něco trčelo, to už je potom jak nějaká USB klíčenka. Rozšiřující karta by fakt z notebooku nemusela trčet.

Sorry za lehký OT

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo : pockaj .. hovoril si ze chces MAGMA expansion case .. tak bud ho mas alebo si ho kupis .. a ako host pouzijes tu kartu co sm ti povedal ..

magma case si kupis aky potrebujes .. do neho das max 13 PCI kariet .. to by ti mohlo stacit ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ivo : ak nechces magmu , mozes si kupit od RME niektory produkt ..

http://www.rme-audio.de/en_products_hds ... sscard.php
Obrázek

a do neho trebars digiface .. zavisi kolko I/O potrebujes ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

To by bylo pěkné - ale ten digiface zase nemá AES/EBU - to je na zbláznění ... ADAT, SPDIF je mi uplně na nic ...

Neuvěřitelné že tak jednoduchá věc není snadno proveditelná: 8 AES EBU in/out připojitelných k notebooku

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ivo : ano .. potom by si zase potreboval prevodnik ADAT<->AES ..

no ale neviem co riesis? ved magma case mas ne ? staci kupit ten express card host interface od magmy za 300$ a pripojis tu magmu aj s karatmi co v nej mas ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Upřímně řečeno, ta magma je věc, kterou jsem chtěl pro její nespolehlivost a nevyzpytatelnost vyhodit ... a nahradit něčím jednodušším, ale vidím že nic jednoduššího není. Proč mezi těmi mraky výrobků někdo nevyrobil AES/EBU firewire simple interface, je mi fakt záhadou

Mimochodem - přemýšlím jestli vzít ten nedávný macbook pro (který se dokonce prodává s nějakou drobnou slevou) anebo ten nový má nějaké výhody ? Co jsem tak četl, příliš nadšení ten nový nevyvolal (chybí FW 400, lesklý displej, design atd.)

Odpovědět