Co dělá rozdíl ve zvuku Cubase?

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Co dělá rozdíl ve zvuku Cubase?

Příspěvek od Tudy » 19 dub 2007 15:50

Několikrát se tu probíralo, že zvuk softwarových recorderů se zlepšuje. Kde je ale kámen úrazu? Které procesy zhoršují zvuk?
Když beru, že používám Cubase pouze pro záznam a mix (veškeré efektování externě), tak proč je zvuk horší, než když ho smíchám přes analogový mix?

Zkoušel jsem exportovat jednotlivé sestříhané stopy a porovnával jsem ve Wavelabu originál s exportem. Po totálním megazoomování absolutně žádný rozdíl - jeden schodek, jak druhý.
Je tedy problém v samotném míchání více stop dohromady? (tuším, že se to nazývá sumace)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 19 dub 2007 15:57

Tudy : ja myslim ze vsetko je v poriadku .. Co mna viacej trapi je , ci skutocne hraju DAW rozne .. teda myslim sumovanie .. cize viac ma zaujima test ktory sa prebera tunak v inom fore .. otestovat to vo viacerych softwaroch a porovnat ..

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8803
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 19 dub 2007 16:06

tudy: hele a co to je "zvuk horsi"? neni ten horsi pravdivejsi, neobarvenej?

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff » 19 dub 2007 16:17

bohuzel ne, problem sumace je, ze pravda je hrana pri prehravani, ale pri mixdownu-summaci vznika zakonite nejaka chyba ..cim lepsi algoritmus tim je mene ta chyba poznat
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 19 dub 2007 16:23

carloff: jen tak mimo - vy tu hovorite o sumaci, tzn. ze se chyba projevi az po exportu. Ja si ovsem myslim, ze nektere nastroje hraji hur i v realtimu proste jen pripojenim VSTcka. kdyz jsem kdysi davno srovnal vystup fruityloops pri pripojeni pro53 a cubase tak to byl celkem rozdil. Nevim jak ted pokrocili.
Dnes uz to treba zlepsili.

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 19 dub 2007 16:30

carloff píše:bohuzel ne, problem sumace je, ze pravda je hrana pri prehravani, ale pri mixdownu-summaci vznika zakonite nejaka chyba ..cim lepsi algoritmus tim je mene ta chyba poznat
Aha, takže problém je jen při tom "exportu"? Ve chvíli, kdy budu míchat tak, že Cubase pustím v reálném čase a výstup MASTER mixu naroutuji na nahrávání (ikdybych to měl udělat přes digitální IN/OUT) do finální stereo-stopy, tak to bude OK?
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 19 dub 2007 16:33

hovno... sumacia = miesanie digitalnych kanalov. samozrejme sumujes aj pri prehravani (projektu, nie solo jedneho kanala). vacsina DAW sumuje pri renderingu kvalitnejsie, kedze to nemusi stihat realtime. ovsem niekedy vyjde lepsie prave to nekvalitne sumovanie

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 19 dub 2007 16:39

Jo, při přehrávání to zní dobře. Problém je až po exportu.

No já si právě proto tak tunil ten svůj linkový mix, protože mě napadlo vytvořit si 4 stereo-grupy, vyhnat je ven ze své 8mi-výstupové zvukovky a míchat je až přes analogový mix (hlavní efekty by jely v reálném čase - též do Tudyngeru RX1602 :) )
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
freecoolin
Příspěvky: 264
Registrován: 25 lis 2004 09:53

Příspěvek od freecoolin » 19 dub 2007 16:43

2 tudy: a přes co pak posloucháš to co si vyexportoval?

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff » 19 dub 2007 16:48

problem pri summaci jsou predevsim panorama a dokonce i volume..proto maji sumacni boxy vetsinou alespon pan .
Pokud by byl takovy problem pri prehravani samotny princip externi summace by moc nepomohl..
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 19 dub 2007 16:53

freecoolin píše:2 tudy: a přes co pak posloucháš to co si vyexportoval?
Většinou přímo z Cubase (pokud si nechám vytvořit i stopy)
Nebo z Wavelabu.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
freecoolin
Příspěvky: 264
Registrován: 25 lis 2004 09:53

Příspěvek od freecoolin » 19 dub 2007 16:56

já sem taky jednou pozoroval rozdíl mezi poslechem v Cubase a vyexportovanýho wavu ve Winampu a nakonec jsem zjistil že na winampu mám zaplej ekvalizér :mrgreen:

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 19 dub 2007 16:58

carloff píše:problem pri summaci jsou predevsim panorama a dokonce i volume..proto maji sumacni boxy vetsinou alespon pan ...
Takže pokud by chtěl člověk kvalitu 1:1, skutečně by musel Cubase používat čistě jako tupý recorder bez jakékoliv automatizace a míchat externě každou stopu zvlášť...

No jak jsem psal - při přehrávání mi zvuk nevadí. Prostě jen nebudu používat export na míchání.
Naposledy upravil(a) Tudy dne 19 dub 2007 17:10, celkem upraveno 1 x.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 19 dub 2007 17:00

freecoolin píše:já sem taky jednou pozoroval rozdíl mezi poslechem v Cubase a vyexportovanýho wavu ve Winampu a nakonec jsem zjistil že na winampu mám zaplej ekvalizér :mrgreen:
No porovnávat to se zvukem z Winampu by mě nenapadlo ani bez EQ.
Krom toho mi Winamp nelouská 24bitů
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 19 dub 2007 17:08

carloff píše:...samotny princip externi summace by moc nepomohl..
Jak to? Když bych to nejdůležitější míchal dokupy až v externím mixu?
Nejvíc trpí "digitálním" zvukem zkreslené kytary, tak když bych si je pustil ven samostatně a i panoramu obou kytar (L/R) nastavil na analogovém mixu...
To samé můžu udělat se sólovým zpěvem. Hlavní (HW) efekty vůbec nemám důvod nahrávat do Cubase - ty mohou jet přímo v reálu.

Co je to sumační box?
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Odpovědět