Cubase 7.5 + Mackie MCU Pro

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
dJR
Příspěvky: 207
Registrován: 10 říj 2012 12:07

Cubase 7.5 + Mackie MCU Pro

Příspěvek od dJR » 14 zář 2014 10:48

O Cubase 7.5 se ví, že nastaly drobné změny s propojením s Mackie MCU Pro DAW controlerem. Nový channel strip je teď ovladatelný skrze tlačítko DYN/FX/AUX parameter group například, což je asi jediný klad. Ke způsobu, jak to nyní funguje neexistuje žádná dokumentace a ta, co je stále součásti dokumentace Cubase, se týká snad ještě předchozí tmavé verze Mackie MCU...

Po delší snaze lze vypátrat jak se ke kterým parametrům dostat - vždy je to přes tlačítka parameter group popřípadě tyto společně se Shift. Každopádně popisky tlačítek na Cubase přelepce už nedávají příliš smysl, je to dost přeházené.

Pro EQ se leze přes EQ tlačítko nebo Shift-EQ talčítko, v obou případech se člověk dostane k tomutéž, jen s jinak rozloženými parametry mezi enkodéry... nechápačka, co je toho smyslem.

Slušný zmatek je u přístupu k VST QickControls. Buď přes Shift+MASTER, to začne blikat LEDka nad MASTER tlačítkem a vy máte přístup k osmi parametrům VST nástroje z VST Instrument Racku, ale ke kterému, to si musíte určit myší kliknutím na Set-Remote Control Focus daného nástroje - takže dost naprd. Určení tlačítky SELECT neparcuje. Také rychle zjistíte, že stisknutím Shift+PLUG-INS docílíte téhož, dokonce i LEDka bliká nad MASTER! Fakt!

A ještě jedna pecka, na webu MACKIE už rok visí update na 4.0.3 firmaware - SysEx MIDI file, tak jsem to s nadšením updatoval a jediné co se změnilo je, že fadery při přepínání scén mění polohu více hladce, což ale působí, jakoby skomíraly. Vřele nedoporučuju a ocením, když mi tu někdo dá link na předchozí verzi 4.0.2

Celkově to působí dojmem, že ve Steinbergu ten člověk, co měl na starosti součinost s Mackie MCU, tak dopil kafe a odešel od rozdělané práce...

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1939
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Cubase 7.5 + Mackie MCU Pro

Příspěvek od Stan » 14 zář 2014 11:44

Podle me je to vec Mackie a ne Steinbergu. Kdyz nejsi spokojeny s mackie protokolem tak si nastav ovladani podle svych potreb pomoci Generic Remote. Koukni tady na to video co je mozne udelat, jeto sice pro jiny desk, ale princip funguje pro kazdy HW. Ma jeste jedno starsi video tak to muzes skouknout taky.

Uživatelský avatar
dJR
Příspěvky: 207
Registrován: 10 říj 2012 12:07

Re: Cubase 7.5 + Mackie MCU Pro

Příspěvek od dJR » 14 zář 2014 12:06

Myslím, že je to věc Steinbergu.

Obávám se, že Mackie protocl není omezen jen na prostý mapping kontrolérů a řešením pak nemůže být použití Mackie MCU Pro jako generického kontroléru s prostým namapováním knoflíků, faderů a enkodérů. Je tu display, volání skupin parametrů, ...

Generic Remote není řešení :(

Škoda, že nelze aktivně vstoupit do toho, jak Cubase komunikuje s Mackie Protocolem :( člověk je tak odkázaný na lidi ze Steinbergu, jak to implementují...

Já mám Cubase rád, ale zdá se mi, že čím novější verze, tím se zvětšuje podíl věčně před sebou tlačených a neřešených bugů a nedomyšlených věcí... Hlavně že je tam 100 presetů od Allena Morgana, který produkuje Taylor Swift :D Je u nějakého DAW situace lepší? Ne že bych se chtěl přeučit na jiný DAW, jen se ptám...

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1939
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Cubase 7.5 + Mackie MCU Pro

Příspěvek od Stan » 14 zář 2014 12:27

Ja jsem koukal na fora jinych DAW a problem s MCU je ten samy proto jsem napsal ze to bude spise vec Mackie, ale nestudoval jsem to do hloubky jestli a jaka byla reseni. Vyrobci DAW daji pristup programatorum z Mackie k protokolu, kodum ci co vsechno potrebuji a ti pak upravi firmware a drivery tak aby byly kompatibilni s posledni verzi softu. Alespon takhle si myslim ze to funguje. Tak nevim. Ja to u myho desku resil GR ale je pravda ze zakladni funkce mam v desku jen zvolim jakej DAW to ma podporovat.

EDIT: Koukal jsem ze mas MIDI I/O tak me napadlo jestli jsi zkousel pouzit MIDI pripojeni, tim myslim za pouziti MIDI to USB kabelu? Melo by ti to dat lepsi kontrolu, ja to mam tak zapojeny taky i kdyz muzu pouzit pro prenos MIDI dat pouze USB.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Cubase 7.5 + Mackie MCU Pro

Příspěvek od Pytkin » 14 zář 2014 13:21

generic remote je picovina .. tam mas na fader len 128 urovni .. v mackie protokole je 1024 ak sa nemylim .. nehovorias co vsetko Mackie Control Protocol ponuka .. len blazon by to ovladal v midi mode ..

Uživatelský avatar
dJR
Příspěvky: 207
Registrován: 10 říj 2012 12:07

Re: Cubase 7.5 + Mackie MCU Pro

Příspěvek od dJR » 14 zář 2014 13:24

Pravdu díž Pytkin!

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1939
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Cubase 7.5 + Mackie MCU Pro

Příspěvek od Stan » 14 zář 2014 16:14

V poho, jen jsem chtel rict ze se daji nektere funkce v Cubase upravit tak jak ti vyhovuji. Co se tyka firmware tak jsou problemy jak jsem videl i u Sonaru, Reaperu, Logic, vic jsem toho neprojizdel. Takze zkus tech support pozadat o zaslani linku na 4.0.2. a zpusob jak to downgrade nebo nekdo z Mackie fora muze mit starsi verzi ulozenou. Je zajimavy ze nemaji starsi verze ke stazeni.

Odpovědět