Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Greyhound90
Příspěvky: 193
Registrován: 22 zář 2013 11:42

Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od Greyhound90 » 04 pro 2017 13:06

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu. Ve skladbě používám virtuální synth Halion jako arpeggiator. Problém je, že skladba má nastavené tempo 120 bmp a toto tempo přejímá automaticky i arpeggiator. Já bych ale potřeboval, aby apreggiator hrál tempem 60 bmp ale tempo skladby by přitom zůstalo nezměněno (tedy stále 120bmp). Jde nějak na virtuálním synthu vypnout funkci, která by kopírovala tempo skladby a mohl bych si nastavit na tomto synthu své vlastní tempo nezávislé na skladbě?
Díky..

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 1386
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od tony9 » 04 pro 2017 16:33

A nejdou v tom arpegiatoru nastavit přesně poloviční hodnoty not? Např. místo1/4 třeba 1/8. Když potřebuješ přesně poloviční hodnotu arpegia vzhledem k tomu projektu.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od pavlii » 04 pro 2017 16:43

No co jsem tak zběžně projel manuál (udělal jsi to taky?), tak pokud je třeba něco synchronizovat na tempo v hostitelské aplikaci, musí se aktivovat příslušné Sync tlačítko. Jinak si to žije vlastním životem (nejspíš, zase tak podrobně jsem to nečetl).

Takže asi by nebylo od věci popsat přesně, jak co máš. Jinak se neposunem.

P.

Greyhound90
Příspěvky: 193
Registrován: 22 zář 2013 11:42

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od Greyhound90 » 04 pro 2017 19:21

pavlii: manuál jsem četl. Ano, je tam skutečně tlačítko Sync ON/OFF, ale když ho vypnu, tvrdohlavě arp jede podle tempa co má Cubase vesele dál. :-/

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od pavlii » 04 pro 2017 19:25

Ahha..!!! No takhle by to tím pádem IMHO fungovat nemělo. Těch 120 BPM je "statické" nebo z tempo stopy? A ještě jeden dotaz: 120 BPM je default projektu (teda pokud asi člověk neuloží šablonu jinak). Když to tempo změníš, jen tak pro srandu, furt se arpeggio synchronizuje bez ohledu na stav Sync tlačítka HALIONu?

P.

Greyhound90
Příspěvky: 193
Registrován: 22 zář 2013 11:42

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od Greyhound90 » 05 pro 2017 09:22

No to je to : Tempo arpeggia se synchronizuje - když změním tempo skladby na 60bmp tak se zpomalí i arp přesně jak chci. Ale celá MIDI stopa se "posune" bůhví kam. Tak jsem takhle nahrál MIDI stopu arpu, vyexportoval do WAV a pak jí opět naimportoval a tempo vrátil na 120bmp. Ale dělat to pokaždé takhle je komplikované. Proto se ptám jak to udělat.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od pavlii » 05 pro 2017 12:57

Hmmm.....chce to někoho s HALIOnem.

P.

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 1386
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od tony9 » 05 pro 2017 18:40

Chápu to správně?
Celý projekt jede v 120BPM, ale chceš aby nejaké ARP. jel 60BPM. To znamená, že např. drums jedou 120BPM, ale chceš aby ARP. jel 60BPM?

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1949
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od Stan » 05 pro 2017 21:06

zkus na stope prepnout Time mode vs Musical Mode. V Musical Modu by mely MIDI eventy zustan na miste

tohle jsem nasel na Steinberg foru tak to vyzkousej

if you want two tracks with different tempo, first get the first track playing the way you want (in Musical Timebase), then switch it to Linear Timebase, so that you can then adjust the tempo of the 2nd track (in its Musical Timebase).
So, yes, that does mean that the first track no longer corresponds with the tempo as observed in the Transport Bar, but that's the best we get, I'm afraid (because there is really only one actual Cubase Tempo at a given song position).

original
https://www.steinberg.net/forums/viewtopic.php?t=10814

Jinak jak psali kluci nejjednodussi je zmenit tempo na ARPu na polovinu. Standardne je 1/16 tak nastav 1/8

Greyhound90
Příspěvky: 193
Registrován: 22 zář 2013 11:42

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od Greyhound90 » 06 pro 2017 09:32

tony9: ano chápeš to správně :-)

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1949
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od Stan » 06 pro 2017 15:34

Chtelo by to upresnit jakou verzi Halionu pouzivas a o jakem instrumentu mluvis. Moznosti jsou FREE Sonic SE, placeny Sonic nebo plnou verzi Halion 6. Co jsem tak koukal tak Obe placene verze maji moznost vypnout sync. Free verze ji vsak nenabizi. Zkus se podivat jestli free Kontakt Player ma tuto moznost ale myslim ze ano

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 1386
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od tony9 » 06 pro 2017 19:32

Tak kkdyž chceš přesně poloviční hodnoty, tak by to mělo jít tak, že buď zautomatizuješ bmp na stopě což by v Cubase mělo jít. A nebo použiješ poloviční hodnoty not např. místo osminek čtvrtky. Pak by to samozřejmě mělo jít přímo na tom sampleru, ale k tomu se v tomto vláknu nějak nemůžeme dobrat.

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 1386
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od tony9 » 06 pro 2017 19:57

Teď sem mrkl do Logicu a nepřišel sem na to jak automatizovat tempo v tracku. Našel sem pouze global tempo. Takže fakt nevím.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1949
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od Stan » 06 pro 2017 21:25

MIt rozdilny BPM pro rozdilne stopy nedava vubec smysl jediny co dava smysl je rozdilny Time signature. Chce polovicni tempo pro Arpeggiator tak proste snizi 16-ky na 8-ky a je to. Vice k tomu neni co rict dokud neukaze presne ceho chce dosahnout a proc to nejde snizenim syncu u arpeggia Jediny co napsal ze potrebuje snizit tempo jedne stopy kvuli arpeggiatoru.

Greyhound90
Příspěvky: 193
Registrován: 22 zář 2013 11:42

Re: Desynchronizace tempa ve skladbě v Cubase

Příspěvek od Greyhound90 » 07 pro 2017 09:00

Používám Halion Sonic SE Basic, je to součást Cubase elements. Kdepak, na ARPu v Halionu jsem se o to snažil - snížil 16tky na osmičky, potom dokonce na 4ky, ale ono to tvrdošíjně jede těch 120 bmp. I music mode jsem vypnul jak radí Stan. Pořád nic :-/

Odpovědět