Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí midi ?

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí midi ?

Příspěvek od Mitch » 19 bře 2011 12:36

Ahoj,

Chci se zeptat na dvě otázky...

1) Mám axioma a pokud na něj hraju, tak je velocity při silném stisku kláves na najvyšší úrovni a pokud tlak stisku snižuju, stejně tak klesá... to je v pohodě.Ale potom mám ještě piáno Yamaha P90, které používám pro lepší dynamiku, ale pokud posílám midi odtud, tak při nejsilnějším stisku je velocity někde na třičtvrtině, takže když hraju nějaké melodie a úplně do toho nebuším, tak se ta úroveň pohybuje někde mezy polovinou a třičvrtě, což je strašně slabé. Dá se to v Cubase někde nastavit, aby byla při silném úderu citlivost nejvyšší (127) atd ?Vím že v key editoru se dá velocity manuálně nastavovat u jednotlivých midi, ale to je nepraktické, třeba pro nějaké dynamické melodie. Dá se ta úroveň nastavit celkově?? Snad mi budete rozumnět...

2) Pokud mám MIDI stopu, třeba nějaký synth a chtěl bych ho postupně zesilovat, nbo zeslabit na středu atd.. , tak jak na to? U audio stopy vím, ale u MIDI ne.

Díky za Váš čas a případně za odpovědi.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od Pytkin » 19 bře 2011 13:48

1.daj si v midi compresor dynamiky

2.aj midi vie posielat prikaz volume

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od Mitch » 19 bře 2011 14:46

A kde si nastavím ten compresor dynamiky?? Nikde to nevidim..... Mám zvolený instrument, ne midi.

A mohl by mi nekdo poradit jak na tu hlasitost?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od Pytkin » 19 bře 2011 17:00

no do isntrumentu posielas nejaku midi stopu .. na midi stopu mozes dat inzerty .. a je tam nieco v tom duchu .. v starych cubasoch to byval priamo parameter midi tracku ..

Uživatelský avatar
boro
Příspěvky: 369
Registrován: 27 led 2004 12:53

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od boro » 19 bře 2011 23:44

na instrument stope mozes mat audio efekty a aj midi efekty. To, co pisal Pytkin, je midi efekt. Rad by som potvrdil, ze to funguje. Zvysujem si tym velocity na svojom studiologicu.

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od Mitch » 20 bře 2011 20:32

V insertech nic není, poraďte mi někdo jak to nastavit. Píšete mi, že to jde, ale já bych potřeboval vědět jak.....Díky

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 1386
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od tony9 » 20 bře 2011 21:38

Mitch píše:V insertech nic není, poraďte mi někdo jak to nastavit. Píšete mi, že to jde, ale já bych potřeboval vědět jak.....Díky
Jestli děláš v Cubase, tak ve sloupci vlevo midi insert a tam už si navolíš jaký MIDI efekt potřebuješ.

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od Mitch » 20 bře 2011 21:59

to ja vím...ale kterým si navolím tu velocity?? Prochazel jsem je....stačí mi název

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od peteness » 20 bře 2011 22:29

Měl by tam být MIDI plugin jménem Compress

The Compress MIDI effect (shown in Figure B.10) allows you to compress or expand the
velocity values of events on a MIDI track by adding or reducing the Note On velocity of these
events. The Compress effect has three controls: the Threshold level, the Ratio, and the Gain
control. The Threshold level determines the velocity value needed to trigger the compress effect.
The Ratio can act as an expander or a compressor depending on the value set in this field. A one
to one ratio means there is no change in the velocity values. A ratio greater than one to one
compresses the velocity values by that proportion and a ratio that is less than one to one
expands the velocity value by that same ratio. For example, if you have a ratio of 2:1, for every
two values passing the threshold, only one is added to the final velocity. So if you have a
threshold of 80 and play a velocity of 100 with a ratio of 2:1, the end velocity result is 90. On
the other hand, if you have a ratio of 1:2, playing a note with a velocity of 90 using the same
threshold causes the velocity to move up to 100.
The Gain control determines a value that is added or removed to the velocity of MIDI events
passing through this effect.
...

MIDI Track Inserts
Below the Track Parameters section in the Inspector area, you will find the MIDI Track Inserts
section. This allows you to add a MIDI effect to your MIDI track (see Figure 6.5). When you are
using an effect as an insert, you are sending the MIDI events recorded on this track into a
selected effect. This effect then generates the necessary MIDI events through the MIDI output
port of the track containing the effect. It is the device’s (sound module) job to actually play the
resulting MIDI effect along with the original recorded MIDI material. As you can see in Figure
6.5, you can have up to four MIDI effects assigned to each MIDI track simultaneously. When a
MIDI effect is selected from its drop-down menu, a panel opens up to reveal its settings. This
panel can be found either in the Track Inserts section itself or in a stand-alone window. You may
also force Cubase to open the parameters of a MIDI effect in its own window if, by default, they
open in the Track Inserts section. You can do so by Alt-clicking (Option-clicking on a Mac) on
the MIDI Effect Editing Window button. Here are some of the things you can do with MIDI
inserts:

Zdroj: http://www.subcon-fusion.com/stuff/ogot ... 0Power.pdf

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od Pytkin » 20 bře 2011 23:54

s niektorymi sa hold musi za rucicku ..

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Jak nastavit uroveň velocity a jak hýbat s hlasitostí mi

Příspěvek od hubert » 21 bře 2011 12:01

alebo zmen dynamicku krivku na tom piane.... za "maksiu"

Odpovědět