Jak použít efekt jen na část stopy?

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od Mitch » 22 úno 2011 16:52

AHoj,

Chtěl bych ve svém projektu ( CUBASE 5 ) použít efekt jen na určitou část stopy, řekněme na dva takty, nebo bary to je jedno. Jak to mohu udělat? Když přídám efekt do insertu, tak se efekt aplikuje na celou stopu.

Díky za odpovědi!

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od Ivo » 22 úno 2011 16:58

Porid si Samplitude . Tohle je přesně hlavní důvod proč používám tenhle program :-) tam tohle jde tak jednoduše a snadno jako asi nikde jinde. Vím že ti to v tomhle případě nepomůže ale neodpustil jsem si to poznamenat :)

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4590
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od Amorph » 22 úno 2011 17:05

v cubase mas v zasade dve moznosti.
1) automatizaci na stope - otevres si pomoci takoveho plus na stope automatizaci a v parametrech si vyberes bud bypass toho konkretniho efektu, nebo nejaky jiny dilci parametr, ktery chces aplikovat jen na cast stopy nebo v prubehu menit a pak si nakreslis jeho prubeh.
2) nastrihni si event kde potrebujes, zduplikuj stopu a v kazde stope nech jen cast eventu a efekty, ktere potrebujes. Prechod pak muzes doresit fejdama na eventech. Pokud mas na insertech vic efektu a nechces je mit zbytecne dvakrat, tak muzes vytvorit grupu, kam obe ty stopy budes smerovat a spolecne efekty povesis az na tu grupu.
3) poslechni Iva a dosahnes urcite mnohem vyssich stavu vedomi a mentalni rovnovahy;)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od Ivo » 22 úno 2011 17:14

Amorph píše: 3) poslechni Iva a dosahnes urcite mnohem vyssich stavu vedomi a mentalni rovnovahy;)
To asi ne, ale je fakt, že když sem občas přijdou nějací cubasisti a koukají jak každý kousek audia na stopě je autonomním celkem se vším všudy, tak jen v úžasu zírají :wink:

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od dendy » 22 úno 2011 17:19

ivo presne tak isto to ide aj v reaperovi :-)

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3086
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od hombrefeo » 22 úno 2011 17:22

u tohoto tema by klidne mohla byt anketa, at si kazdy vybere jednu ze tri moznosti, jak by to udelal on (bez nejakeho velkeho premysleni ale!)

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1982
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od PELF » 22 úno 2011 17:29

dendy píše:ivo presne tak isto to ide aj v reaperovi :-)
+1 8)
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od Pytkin » 22 úno 2011 17:31

za seba poviem , ze mi pride neprehladne mat na partoch efekty .. radsej ich mam na stopach a mam 200 stop .. ale je to samozrejme vec zvyku ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od Ivo » 22 úno 2011 17:31

dendy píše:ivo presne tak isto to ide aj v reaperovi :-)
Tam máš taky "objekty" (= libovolně malé kousíčky audia) na kterých aplikuješ nezávislé veškeré možné parametry v nezávislém "object editoru" ? (pluginy, hlasisost, auxy, efekty, pan atd atd ?)
Pytkin píše:za seba poviem , ze mi pride neprehladne mat na partoch efekty .. radsej ich mam na stopach a mam 200 stop .. ale je to samozrejme vec zvyku ..
Tak si představ že máš třeba session CD s 10 písničkami pěkně za sebou a na každé máš potřebné nastavení včetně potřebné hlasitosti, efektů atd. v přehledném object editoru - nastavení si můžeš mezi objekty, předávat, kopírovat, upravovat atd (a pak to jen bez jakéhokoliv "renderování" vypálíš třeba rovnou na CD). Mít každou písničku v jiné stopě nebo kvůli každé změně to renderovat znovu - to bych se okotil :)
Naposledy upravil(a) Ivo dne 22 úno 2011 17:41, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od peteness » 22 úno 2011 17:40

Můžeš taky použít offline processing. Ten jde použít uvnitř jedné stopy, když v ní oddělíš ty dva takty nebo nějaký kousek. Tenhle nově vzniklý event nebo region můžeš zefektovat na tvrdo, pokud nepotřebuješ automatizovat. Aspoň se to takhle dělá u SX3.
viz http://www.subcon-fusion.com/stuff/ogot ... 0Power.pdf
str. 248/470

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od dendy » 22 úno 2011 17:47

ivo: sendy nie .. ale pluginy hlasitos, pan a vsetko ostatne ano ... jednak mam globalne nastavenia na celu stopu a potom mozem individualne v ramci hociktoreho objektu ... hocikedy mozes dat "render item" - vtedy ti vyrenderuje novy take daneho itemu uz s aplikovanymi vsetkymi lokalnymi nastaveniami.. ale kedykolvek sa velmi rychlo (len prepnutim - kliknutim) - okamzite - prepnut s5 na povodny item s aktivnimy vsetkymi efektami a nastaveniami ... velmi prakticke ...

Obrázek
tuto mam napriklad na tom poslednom udere kopaku nahodeny delay, a docasne vyrenderovany a take s aktivnym
delayom je neaktivny ... toto je megauzitocne na setrenie vykonom CPU :)

pytkin neni to neprehladne je to mega uzitocne ... teda vacsinou mam efekty a nastavenia len na stope ale ked potrbeujem nejak specialne zefektovat len konkretny item/take tak je to mega uzitocne .. a velmi casto to pouzivam...

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od Cyril » 22 úno 2011 17:48

Je pravda, ze tak vychytany jako v Samplitude to neni nikde, ani v Reaperovi. Na druhou stranu, je to sice super funkce, vzdycky jsem na ni dost baziroval, ale ze bych ji vlastne nekdy poradne vyuzil... si nevzpominam :) (ale u me bude mozna problem jinde :lol: )

vzdycky si ale rikam, ze pro lidi, co delaj IDM, experimentalni elektroniku s glitchema, click´n´cuts apod... to musi bejt absolutni pozehnani... pokud samozrejme frajersky nedelaj v nakym obskurnim softu co si sami naprogramovali
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od komasix » 22 úno 2011 18:49

... to je slušný to v tom samplibude... jak to funguje?

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od dendy » 22 úno 2011 19:05

ivo ak si najdes cas ukaz nejake screenshoty aj mna by zaujimalo aby som si vedel spravit predstavu v porovnani s moznostami ake su na toto v reaperovi,,,

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: Jak použít efekt jen na část stopy?

Příspěvek od Cyril » 22 úno 2011 19:38

dendy: poklepes na nakej objekt a vyjede ti tohle masivni okno

Obrázek
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Odpovědět