Jak se mění volume effectu v Cubase

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Moon
Příspěvky: 5
Registrován: 28 říj 2018 21:32

Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od Moon » 30 říj 2018 02:33

Ahoj,

Snažím se v Cubase 9.5 měnit volume jednotlivyho pluginu na vokál, ale nejsem schopnej na to nikde najít nastavení.
Prosim o radu
Diky

IvanB
Příspěvky: 211
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od IvanB » 30 říj 2018 09:03

Poslednú možnosť, keď všetko ostatné zlyháva - NÁVOD - si skúšal?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9028
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od biscuit » 30 říj 2018 09:06

co takhle prilozit treba obrazek daneho pluginu aspon, nebo aspon napsat jeho nazev... on je totiz kazdy plugin jiny.

Moon
Příspěvky: 5
Registrován: 28 říj 2018 21:32

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od Moon » 30 říj 2018 12:06

Myslím, jestli existuje nějaké globální tlačítko/nastavení účinnosti celkového jednoho efektu jako je například v FL Studio.

Snižování a zvyšování působení daného efektu, ne jen zapnutí a vypnutí.
Přílohy
toto.PNG
toto.PNG (159.45 KiB) Zobrazeno 291 x

IvanB
Příspěvky: 211
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od IvanB » 30 říj 2018 13:09

Myslím, že pokiaľ nenapíšeš jasne, o čo ti ide, nebude ti nikto vedieť pomôcť... Samozrejme , že sa dá dať plug-in na Master Bus a regulovať ho virtuálnym "knobom", alebo posielať audio signály do globálneho "send" efektu a tam zvyšovať/znižovať intenzitu a pod., ale teda aspoň ja netuším, či je to to, čo potrebuješ vedieť...

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9028
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od biscuit » 30 říj 2018 13:33

musíš si udělat pořádek v tom, jak chceš plugin zavěsit. nejlepší je si to představit "nevirtuálně", tzn. jako u železa:

Obrázek

to ale neznamená, že insert efekt nemůže mít ovladač wet/dry, kterým si řídíš poměr zefektovaného a nezefektovaného signálu, v podstatě stejně jako u send zapojení. to ale už závisí na konkrétním pluginu - a to je to o čem jsem psal v předchozím příspěvku.

Obrázek

Uživatelský avatar
doll
Příspěvky: 23
Registrován: 23 zář 2018 11:26

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od doll » 30 říj 2018 21:26


Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3074
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od pavlii » 31 říj 2018 10:02

Nepřestane mě fascinovat ta kombinace anglických a českých slov. Ještě, že součástí dotazu není informace o problémech v ENG prostředí. Terminologie by taky zasluhovala vylepšit, ale to snad zvládnul Biscuit 8)

P.

Moon
Příspěvky: 5
Registrován: 28 říj 2018 21:32

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od Moon » 31 říj 2018 21:20

Díky za rady, nakonec jsem přišel na to, jak to udělat úplně stejně jako v FLku, tak to sem hodim.
Možná to někomu pomůže a někomu zas vysvětlí, co přesně jsem tím myslel.

Stačí přidat několik Group tracků, zapojit je sériově a do prvního z nich poslat output audiostopy. Každej z těch group tracků potom vyslat na vlastní FX channel, u kterýho se pak dá měnit volume stejně jako dry/wet v FL studiu.
V praxi to vypadá asi takhle:
Grouping.JPG
Grouping.JPG (110.42 KiB) Zobrazeno 171 x

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9028
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od biscuit » 01 lis 2018 00:39

vůbec jsem to nepochopil - myslím jako důvod a logiku tohohle.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3074
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od pavlii » 01 lis 2018 10:12

Asi tak nějak. Možná by to chtělo vrátit se o krok před začátkem a vzít to od požadavku, co vlastně chci. I když - všechno popsal minimálně Biscuit výše, žádná demonstrovaná složitost v tom nemá co dělat. 8) Malinko mi to zavání neznalostí principu, proto asi zafungovala tahle "obezlička". Nebo i mě něco muselo pořádně uniknout.

P.

Moon
Příspěvky: 5
Registrován: 28 říj 2018 21:32

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od Moon » 01 lis 2018 11:53

Šlo mi o možnost měnit intenzitu více efektů, naskládaných za sebou v pevně daném pořadí, každému zvlášť (například tube a pak delay).

Pokud je to krkolomným způsobem, a lze celý tento proces udělat jinak, tak jsem nepochopil jak. V Cubase teprve začínám.

Pokud jsem na začátku dostatečně nespecifikoval o co jde, nevěděl jsem, jak to pojmenovat, natož to zrealizovat.

Děkuju všem za odpovědi a za snahu pomoc.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9028
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od biscuit » 01 lis 2018 12:08

podle mě je na vině fruity, kde to podle mě právě postrádá tu běžnou logiku a pak to "vychovává" v lidech tohle. to neber jeko kritiku tebe. já to vidím obecně u lidí, kteří přišli z tohohle "směru" :-)

přece když chceš udělat řetězec efektů, naskládáš si je na inserty daný stopy v kýženém pořadí a na každém efektu si pak řídíš poměr wet/dry. ne všechny efekty wet/dry mají - u ekvalizéru to např. odporuje logice běžného použití na insertu.

https://www.alarrecordingstudio.com/ima ... insert.jpg

edit: teď to ještě jednou zpracovávám - tobě šlo o to, mít skupinu efektů pod jedním wet/dry "šoupátkem"?
jestli jo, tak jsi to udělal vlastně správně :-) druhou možností je efekt, kkterej pracuje jako host. host in host :-)
http://www.hermannseib.com/english/vsthost.htm

Uživatelský avatar
hajdulak
Příspěvky: 3
Registrován: 01 lis 2018 12:11
Vybavení

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od hajdulak » 01 lis 2018 13:01

@biscuit:
Však přesně v tom je ten problém, ne?

Já to pochopil vcelku dobře podle screenshotu z FL studia, nehledě na nomenklaturu. Fakt, že FL Studio je tracker, který není, narozdíl od Cubase zaměřený na nahrávání, ale na kompozici a sound-design je sice faktem pravdivým, leč vzhledem k charakteru otázky naprosto nepodstatným. Odkazovat se na železo, když se bavíme o softwaru, mi přijde už trochu off.

Jak říkal @biscuit, je to o konkrétním pluginu a ne každý možnost měnit intenzitu wet signálu nabízí.

Chci-li nastavit wet/dry u efektu, který to sám od sebe nepodporuje, musím ho dát do FX kanálu, jehož Volume posléze automatizuji. To jsme si ujasnili již dříve a jako řešení jedné části problému je to naprosto validní.
@IvanB @biscuit @doll toto navrhli správně.

Chci-li mít víc takto ovladatelných efektů za sebou (a nikoliv paralelně), musím, bohužel, toto nějak nasimulovat.

V praxi to v Cubase vypadá přesně tak, jak popsal Moon, ale napadá mě ještě jedno řešení.

@Moon
Pokud jsi zvyklý používat FL Studio, určitě znáš plugin Patcher. Na trhu se vyskytuje několik VST pluginů, které dovolují totéž, a sice připojit několik dalších VST v jakémkoliv představitelném zapojení. Jedná se jmenovitě o Kore 2, MetaPlugin, MUX VST a VSTForx. Vyzkoušej který z nich ti vyhovuje a kdyžtak PM, kdybys cokoliv nechápal.

Přeji hezký den.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3074
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak se mění volume effectu v Cubase

Příspěvek od pavlii » 02 lis 2018 20:11

biscuit píše:
01 lis 2018 12:08
edit: teď to ještě jednou zpracovávám - tobě šlo o to, mít skupinu efektů pod jedním wet/dry "šoupátkem"?
jestli jo, tak jsi to udělal vlastně správně :-) druhou možností je efekt, kkterej pracuje jako host. host in host :-)
http://www.hermannseib.com/english/vsthost.htm
Hmm - ať koukám jak koukám na ten screenshot, zřetězení Group stop za sebou a ty FX stopy vedle - furt moc nechápu, o co tazateli jde. Nebo jinak - takhle to pod jedním "šoupátkem" nemá, nebo mi furt něco uniká. V Cubase, pokud nemá efekt D/W ovladač, tak se šoupne do Sendu (=vytvoří se pro něj FX stopa). Pak lze buď řídit míru signálu posílaného do efektu nebo naopak míru výstupního signálu z efektu. Obě věci jdou automatizovat.

Nebo jde o průchod signálu FX řetězcem, kdy jsou vlastně všechny za sebou? Jen bych takhle nezacházel s efekty, které nemají v Insertu co dělat (byť mají D/W ovladač), jako je delay apod.

Každopádně je nutné si ujasnit, jestli v tom nějakou roli hraje původní neefektovaný signál ve smyslu přimíchávání k efektovanému.

P.

Odpovědět