LATENCE v Cubase 7

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
hanoj2
Příspěvky: 15
Registrován: 15 led 2014 14:37

LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od hanoj2 » 15 led 2014 15:12

Mám CUBASE 7.5 a často se mi objeví tento problém: všechno funguje normálně,ale v určitém momentě se mi zvýší latence při nahrávání MIDI,zvuk je zpožděný a nejde solidně nahrávat.Jako MIDI převodník používám MIDI konektor zvukové karty. Přitom na zvukové kartě (M-Audio Delta) je stále nastaven buffer size stejně -256 samplů.Když otevřu DEVICE setup,tak mi stále ukazuje latenci cca 3,8ms. Když otevřu jiný,nebo nový projekt,tak je vše normální. Pokud uložím tento rozpracovaný projekt a otevřu jej znovu třeba příští den,tak je tam opět to zpoždění. Takže se zřejmě ta informace uloží s projektem. Jako MIDI převodník používám MIDI konektor zvukové karty M-Audio , jako VST instrumenty HALION 5 a ostatní steinbergovské instrumenty. Pracuji na OS WINDOWS 8.1. Tento problém se mi objevil již na CUBASE 7, v předchozích verzích nikdy. Máte někdo podobný problém a řešení ?
Díky za každou zprávu!

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od pavlii » 15 led 2014 15:21

Jaká je to zvukovka (přesný typ), ovladač je psaný pro W8.x? Zpoždění vyskočí vždy ve stejném místě nebo pokaždé jinde? Zkusil bych případně vypínat postupně ty VSTi, aby bylo jasné, zdali se nejedná o náhodný skok v požadavku na výkon.

P.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 02:03

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 15 led 2014 15:28

mam pocit, ze v Preferences je nejaky checkbox ohledne reseni midi latence, ale ruku do ohne da to nedam. jinak bych zkusil support nebo sb forum.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od pavlii » 15 led 2014 15:37

Ano - ono je to víc věcí dohromady - právě díky tomu, že Cubase dělá automatickou kompenzaci latence. Dá se kompenzace vynutit (Conatrain Delay Compensation), na to je tlačítko v toolbaru - a doporučuje se při práci s VSTi v reálném čase. K tomu je pak související jedna předvolba, ale s tou se zatím nemusíme nějak zabývat 8) Strana 265 v Operation Manual.

Ale je otázka, zdali je to tahle situace; za zkoušku se nic ovšem nedá ;-)

P.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 02:03

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 15 led 2014 15:46

pavlii: v c7 + je prave myslim specielni fce na latenci midi vsti (krome klasickyho PDC).

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od pavlii » 15 led 2014 16:57

Mhm - jak jsem psal, tohle je z manuálů (7 + 7.5), však na tom pracuju; o ničem jiném nevím.

P.

Palio-boss
Příspěvky: 103
Registrován: 23 kvě 2006 18:41

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od Palio-boss » 15 led 2014 19:41

Myslim ze to tu nebolo pisane, tak:
Device > Device setup > VST Audio system > ASIO Guard - vypnut
ASIO Guard je nejaka nova featura co zaviedli od Cubase 7. Vyraba to v podstate latenciu aby nedochadzalo k tolkemu zatazovaniu pocitaca. Snad je to to co hladas. Mal som podobny problem s dvihajucou sa latenciou a odkedy som toto vypol mam pokoj.

hanoj2
Příspěvky: 15
Registrován: 15 led 2014 14:37

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od hanoj2 » 15 led 2014 21:58

Asio Guard jsem zkoušel vypnout,ale v tom problém není. Zajímavé je,že když začnu na projektu pracovat,tak všechno běží O.K., ale po určité době (a také ne u každého projektu) se něco stane a latence (zpožďování při recordu) se zvýší.Přitom na nastavení audio device nic neměním.Na CUBASE pracuji cca 15 let,ale tento problém se poprvé vyskytl asi před půl rokem.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od pavlii » 16 led 2014 02:52

Tak. ASIO-Guard do toho také může mluvit, ale nemusí; těžko říct (netýká se totiž systému jako celku, ale musí ho VSTi nebo obecně VST plug-in podporovat). Ještě bych zkusil tu nucenou latenci, co jsem zmiňoval.

Zajímavý je ten "postupný náběh" latence :?

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od Pytkin » 16 led 2014 09:35

Co je vlastne ASIO guard ? teraz som to cez weekend videl v Nuendo 6 .. Latencia 1.5msec a s asio guardom tusim 10 ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od pavlii » 16 led 2014 09:42

Technologie "předzpracovávání" audio kanálů, případně stop s VSTi. Plug-in moduly to musí podporovat, jinak se pro danou stopu tahle technologie neuplatní. Dle manuálu to může teoreticky vést k větší stabilitě systému, protože se to zpracování audia dělá prostě "jinak" (blíže nevysvětleno".

Legrace oproti tvé připomínce je, že v manuálu naznačují, že tahle technologie může umožnit použití i menších audio bufferů (=latence by měla být naopak nižší). Má to nějaká omezení - viz strana 25 manuálu.

Osobně mi přijde, že tahle možnost posouvá zase povědomí o nastavení systému víc mimo kontrolu uživatele, protože se "děje něco v pozadí" - jen můj dojem.

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od Pytkin » 16 led 2014 09:47

a ostatnym vam to ukazuje menej ? ked budem v studiu , tak odfotim obrazovku .. mozno tam dnes zbehnem ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od pavlii » 16 led 2014 10:02

Mno, víc detailů v manuálu není, takže zkusím (opět) osobní odhad:
Obrázek
Nastavení pro 122samplů buffer size. ASIO-Guard latency je nižší než od ASIO4ALL ovladače (předpokládám, že je třeba brát součet)

Obrázek
dtto - čili ASIO-Guard latence se mění (logicky) s nastavením bufferu.

ALE: ASIO-Guard nelze použít pro věci zpracovávané v reálném čase, takže sem IMHO spadá i monitoring; pak je ovšem ASIO-Guard latence vyšší, protože jí nelze srovnávat se součtem vstupní+výstupní od standardního ovladače.

Asi bych se spíš opíral o to tvrzení, že určitými technologiemi to ubírá zátěž systému při procesování audia, takže můžeš nastavit i nízký buffer, který za normálních okolností bude od nějaké situace vykazovat drop-outy; aktivováním ASIO-Guard potom sice zvedneš latenci, ale měly by ti (zřejmě) ty dropouty zmizet.

P.

Palio-boss
Příspěvky: 103
Registrován: 23 kvě 2006 18:41

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od Palio-boss » 16 led 2014 13:05

z mojho skromneho vyskumu v praxi:
buffer zvukovky na 128 co je latencia niekde okolo 10ms
ASIO guard zapnuty, pridal som 3 stopy padshopu + 3 retrologue a latencia bola tak vysoko ze sa uz realtime nedalo nahravat.
Stale som za vypnutie ASIO guard, restart cubase a malo by to frcat.
Mne to pripada ako keby sa latencia guardu priratavala k latencii zvukovky.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: LATENCE v Cubase 7

Příspěvek od pavlii » 16 led 2014 13:15

No ale to je správné chování - ASIO-Guard není pro realtime použití, však to píšu 8)

P.

Odpovědět