MIDI kontrolér

Sekvencery Steinberg Cubase a Nuendo
alcoTN

MIDI kontrolér

Příspěvek od alcoTN »

Chcem sa spytat na jednu vec: vlastnim zariadenie BOSS BR-1180, je to digitalny rekorder ktory ma 10 faderov. Zistil som ze do MIDI vystupu tohto zariadenia sa posiela aj informácia o polohe faderov. Prepojil som to s CUBASE a mozem si tym ovladat jednotlive hlasitosti kazdej stopy. Problem je ale v tom ze ked otvorim nejaky projekt tak fadery su mechanicky nadstavene na hodnoty z ineho projektu. ako nahle sa niektoreho dotknem a bol v urcitej polohe ihned dana stopa zareaguje a skoci s hodnotou pozicie ktoru posle fader na zaklade polohy do ktorej ho pohnem. Neviem ci som to popisal spravne, ale zaujimama jedna vec: pouzivaju sa prave pre toto kontrolery MIDI ktore maju motozizovane fadery? Chapem to spravne? ze proste otvorim MIDI a fadery sa same nadstavia do poloh ktore udavaju nadstavenia kazdej stopy? a z tejto vydhodzej polohy vlastne uz pohybujem danym smerom....

Mate niekto skusenosti s tymito zariadeniami?

http://www.shop.muzikus.sk/index.php?ma ... ts_id=1400
http://www.shop.muzikus.sk/index.php?ma ... ts_id=1399

Alebo mi viete odporucit nieco podobne overene?

Dakujem za odpovede.
KORG PA3x PRO

panaudio
Vybavení

Re: MIDI kontrolér

Příspěvek od panaudio »

Nejsem sice odborníkk na midikontrolery ale s tím co popisuješ jsem se už taky setkal. Koupil jsem si před časem klaviaturu od M-audio s otočnými a tahovými fadery. Při ovládání Cubase a VSTpluginů mi také při pohnutí kontroleru napřed hodnota prudce skočila do pozice kde se kontroler právě nacházel a pak teprve šla plynule měnit. Napřed mě to naštvalo ale pak mi došlo, že je to vlastně logické. Prakticky to ale znamená, že např. vždy po přepnutí presetu vituálního synthu musím se všemi kontrolery (knoby) trochu pohnout aby se "chytly" a pak je teprv začít používat. Nevím, jak s tím pracují ostatní, ale mě to příjde i do domácího studia pěknej vopruz, a na živé hraní jako zcela nepoužitelné. Kontroler jsem tedy zase prodal s tím, že si počkám až budou dělat něco s motorovými faderami. To cos našel od Behringera bude asi vhodné řešení. P.

Bacon

Příspěvek od Bacon »

U BCR-2000 jsou ty knoby označené svítícím kroužkem okolo (na 99%), takže by měly odrážet skutečnou hodnotu, co máš právě v DAWu.

U BFR-2000 jsou ty fadery motorizované a knoby řešené svítícím kroužkem, takže tam není problém.

Jinak to, co píšeš, je logické. Kdyby to tak nebylo, měl bys třeba fader úplně staženej, ale v CUBASE by byl třeba naplno a ty bys s ním už dál dolů nemohl. Proto se musí "kalibrovat".

A dál jsou ty motorizované fadery dobré samozřejmě při automatizaci :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

AlcoTN : tie behringer funguje s cubase vyborne .. odporucam ten BCF2000 .. To fakt paradne spolupracuje v mode Mackie Control ..

Bacon

Příspěvek od Bacon »

Pytkin píše:AlcoTN : tie behringer funguje s cubase vyborne .. odporucam ten BCF2000 .. To fakt paradne spolupracuje v mode Mackie Control ..
Též si na něj brousím zoubky. Ale není nikde moc k sehnání, a když, tak za přemrštěnou cenu.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Daný problém je lehce řešitelný a jde jen o zvyk: na začátku každého projektu (čiže v prvních pár dobách od pozice 1.0.0) mám u každé šavle "zahýbání faderem" okolo jeho nulové pozice. Tím je zajištěno, že se po načtení projektu a jeho spuštění nastaví všechny fadery do výchozí polohy. Následně jsou už vysílána do kontroleru data automatizace.

Každopádně po otevření nějakého projektu dalšího je třeba aspoň dojet kurzorem na nějakou pozici; do MIDI kontroleru by se měla vyslat aktuální data pro danou pozici.

Jinak toto chování je zcela standardní. BCF doporučuji taktéž.

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

pavli : tomu nerozumiem .. to hovoris o motorizovanom kontroleri ? alebo nemontorizovanom ?

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2Pytkin: o motorizovaném samozřejmě :wink: u nemotorizovaného to nemá smysl.

P.

alcoTN

Příspěvek od alcoTN »

Pytkin píše:AlcoTN : tie behringer funguje s cubase vyborne .. odporucam ten BCF2000 .. To fakt paradne spolupracuje v mode Mackie Control ..
Dakujem Vam za odpovede,
Behringer BCF2000 sa mi paci viac predsa je krajsie sa pozzerat na pohybujuce sa fadery ako na sietiace LEDky okolo "knoflikov" :). jedine co sa mi paci na BCR2000 je ze otocnych ovladacov je tam myslim az 32 oproti 8smym posuvnym na BCFku. Predpokladam ze na BCF2000 je mozne prepnut nejaku skupinu kanalov 9-16? a nekazia sa tie motorove pohony?

- cena :(
KORG PA3x PRO

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

pavlii : aha .. teba zaujima trebars ovladanie syntaku hej ? cez controler posiela CC .. lebo v MC mode sa ti nastavi sam .. nemusis ziadne HORE/DOLE sekvencie davat na sable ..

AlcoTN : no .. zavisi , ci chces to na mixovanie , alebo ovladanie syntakov .. ak mix , tak urcite fadre .. BCF ma 8 fadrov + 8 otocnych .. ak chces ovladat syntaky , tak BRC ma 32rotacnych ..

BFC mozes prepinat po jednom alebo po 8mich .. a ovladat kolko chces .. je k tomu taky pekny software , virtualny displej , kde ti ukazuje , co zrovna ovladas .. fakt to s Cubase chodi paradne .. tie motore pohony sa mozu samozrejme pokazit .. ale zatial neviem o nikom , ze by sa na to stazoval .. Cena je podla mna fajn :) ale to je relativne ..

alcoTN

Příspěvek od alcoTN »

Pytkin píše:pavlii : aha .. teba zaujima trebars ovladanie syntaku hej ? cez controler posiela CC .. lebo v MC mode sa ti nastavi sam .. nemusis ziadne HORE/DOLE sekvencie davat na sable ..

AlcoTN : no .. zavisi , ci chces to na mixovanie , alebo ovladanie syntakov .. ak mix , tak urcite fadre .. BCF ma 8 fadrov + 8 otocnych .. ak chces ovladat syntaky , tak BRC ma 32rotacnych ..

BFC mozes prepinat po jednom alebo po 8mich .. a ovladat kolko chces .. je k tomu taky pekny software , virtualny displej , kde ti ukazuje , co zrovna ovladas .. fakt to s Cubase chodi paradne .. tie motore pohony sa mozu samozrejme pokazit .. ale zatial neviem o nikom , ze by sa na to stazoval .. Cena je podla mna fajn :) ale to je relativne ..
jo chcel som to napr na to ze pocuvam prehravanu MIDI a chcem v urtitom pripade zvysit v relanom case hlasitost niekde na stopach, a zaroven chcem aby sa mi to nahralo ten moj pohyb..proste aby ta regulacia volume sa zaznamenala do midi stopy

- prosim vas aky je rozdiel meczi CC a MC mode? co to vlastne je?
KORG PA3x PRO

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

alcoTN : no ak chces riesit Volume , tak urcite fadre ..

CC a MC je rozdiel v tom ze CC posiela len midi controlery .. na pevno , ktore su v BCF nadefinovane .. presnost fadrov je 128 urovni ..
v MC mode sa da ovladat toho omnoho viacej , a presnost faderov je tusim 1024 urovni .. atd .. proste ak chces ovladat cubase , tak MC mode je to prave ..

vasek

Příspěvek od vasek »

dá se tím BCFkem ovládat transport (v Sonaru)?

alcoTN

Příspěvek od alcoTN »

vasek píše:dá se tím BCFkem ovládat transport (v Sonaru)?
- malo by sa to dat pretoze na oboch ci BCF alebo BCR su tlacidla ktoreho funkcia sa da myslim lubovolne nadstavit...
KORG PA3x PRO

kexik

Příspěvek od kexik »

vasek píše:dá se tím BCFkem ovládat transport (v Sonaru)?
to si zisti v manuale k sonaru, ci ide transport vobec ovladat nejakymi midi povelmi a akymi

Odpovědět