Otazky na cubase

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
ambivalence
Příspěvky: 53
Registrován: 12 pro 2005 19:46

controllers

Příspěvek od ambivalence » 04 led 2006 21:16

Bassline má v podstate pravdu, nie všetky parametre sa dajú automatizova? v controller lane, napríklad inserty na MIDI controllery v controller lane nereagujú. Takže neostáva len použi? automation track. Ja osobne pracujem iba s ním. Pri parametroch typu on/off by som problém nevidel, lebo cubase automaticky pri nich povoľuje iba minimálnu a maximálnu hodnotu (overené napr. na parametri Glide nástroja a1). Pri parametroch typu decay filtra by som sa v pohode uspokojil aj s nie celkom vodorovnou čiarou. Horšie to môže by? pri parametroch typu program change, alebo tvar krivky, kde treba by? naozaj presný. Ale mne osobne to vôbec nevadí, lebo keď chcem zmeni? tvar krivky alebo nový program, tak radšej vytvorím nový inštrument s novými nastaveniami. A keď chcem meni? pitch na bubienku, tak si ho dám do samplera, ktorý mení pitch podľa parametra note. Suma sumárum, som spokojný, lebo práca s polámanými čiarami mi vyhovuje.

Uživatelský avatar
Johnny B
Příspěvky: 19
Registrován: 11 úno 2006 18:00

Příspěvek od Johnny B » 11 úno 2006 19:06

Mno koukám spooousta otázek a taky spousta nepřesností...


"je to normalne chovanie cubasu ked mi mute tracku zareaguje tak s asi pol sekundovym spozdenim? lenteciu mam 256 samplov.. "

To samozřejmě vůbec normální neni. Mute / Unmute reaguje okamžitě - teda bavíme-li se o Mixeru. Pokud je řeč o Project okně, tak k malýmu zpoždění (Mute / Unmute) dochází, ale pouze u MIDI stopy.


" je to bezne ked mi vzdy skytne audio ked povedzme bypasnem insert alebo urobim nejaku podobnu veci?"

To rozhodně běžný neni.


Co se probíraný funkce "Legato" týče, tak vám jaksi uniká hudební podstata tohoto výrazu, nebo? "legato" = "vázaně" a ne "překrývaně", tudíž funkcionalita v Cubase je zcela v pořádku a logická.


Co se chybějící možnosti otevření audia v externím editoru týče, kdysi se o tom velmi diskutovalo na oficiálním Cubase foru. Nejde to a jen tak to nepůjde! A to ze zcela logických důvodů. Jak by si totiž Cubase (vzhledem k neomezenýmu Undo, Editům atd.) měla poradit s audio souborem, kterej byl změněnej externě, tudíž o těch změnách by se Cubase nijak nemohla dozvědět? Struktura SX se od (Cubase) VST výrazně změnila (k lepšímu) a jako taková by si prostě s externíma změnama neuměla poradit.

http://www.cubase.net/phpbb2/viewtopic. ... nal+editor


A co se nějakýho výraznýho zpoždění při stisknutí Play (Enter) týče, opět nejde o normální chování, ale nejspíš o chybu v HW / nastavení; Play totiž samozřejmě reaguje "téměř" okamžitě - zpoždění je cca 0,2 sekundy.
Cubase SX 3.1.1(914), Windows XP SP2
Audiophile 24/96
ASUS P4T-E, Pentium IV 1,6GHz(@1,9), 1GB RIMM, Matrox G550 (2x19" IBM P92)

Uživatelský avatar
Johnny B
Příspěvky: 19
Registrován: 11 úno 2006 18:00

Příspěvek od Johnny B » 12 úno 2006 01:50

Taky tady padnul tenhle dotaz k SX 3.1:

"V novinkách jsem si přečetl, že by mělo přibýt další nastavení pro panoramu. Nic takového jsem ale nenašel."

...a tahle odpověď:

"tam kde nastavujes pan na mixu, klikni pravym a meli by tam bejt tri volby..."


Pravda je poněkud jinde. Zmíněný 3 volby v Mixeru (Stereo Dual Panner, Stereo Combined Panner a Stereo Balance Panner) jsou v Cubase již od verze SX 2, nicméně jsou relevatní pouze pro stereo stopy (pro mono stopu zůstává pouze možnost Balance). Co ve verzi 3.1 ve skutečnosti přibylo je totiž nový preset pro Stereo Pan Law v Project Setup (SHIFT+s), a to konkrétně hodnota "Equal Power".
Cubase SX 3.1.1(914), Windows XP SP2
Audiophile 24/96
ASUS P4T-E, Pentium IV 1,6GHz(@1,9), 1GB RIMM, Matrox G550 (2x19" IBM P92)

Solarfall
Příspěvky: 1139
Registrován: 20 bře 2004 09:51

Příspěvek od Solarfall » 13 úno 2006 08:27

to oneskorenie pri mute bolo v projekt okne a pri midi stope ;)

podla mna ma cele cubase dost velku zabudovanu latenciu.. asi to tak maju kvoli niecomu narocky... ja som bol dost zvyknuty z fl ze som pocas loopovania patternu dopisoval noty tesne pred beziaci ukazovatel polohy a fruity to hralo... pri cubase musim vzdy loop restartnut alebo pockat na nove kolo...

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

latency

Příspěvek od bassline » 13 úno 2006 09:07

Solarfall:...no ved presne tento problem som v tomto threade popisoval pred par prispevkami predtym :P ...konecne niekto dalsi komu tato vec vadi...takto sa podla mna velmi blbo pracuje, zeditujem jednu notu v loope, a ked chcem pocut zmenu tesne pred prehratim, tak to musim ako hovoris stopnut a pustit od zaciatku, alebo pockat nech sam loop sa prehraje odznova...kvoli tomuto a kvoli blbnutiu automatizacie som Cubase zavrhol...

Solarfall
Příspěvky: 1139
Registrován: 20 bře 2004 09:51

Příspěvek od Solarfall » 13 úno 2006 09:11

no ja som si uz na to zvykol.. dobre vlastnosti cubase to zatienili.

Uživatelský avatar
Johnny B
Příspěvky: 19
Registrován: 11 úno 2006 18:00

Re: latency

Příspěvek od Johnny B » 13 úno 2006 11:45

bassline píše:...kvoli blbnutiu automatizacie som Cubase zavrhol...
Co přesně máš na mysli? Jedinej problém (zato obrovskej) s automatizací vznikal v SX 2; ve chvíli, kdy člověk použil funkci Freeze, se nevratně zničil celej projekt (konkrétně se pomíchaly výstupy ve složce VST Instruments v projekt okně). Vyřešila to až poslední verze 2.2.0.39. Jinak o žádných problémech s automatizací nevim - funguje výborně.

A ten vámi popisovaný "problém" ohledně zpoždění v MIDI - jestli kvůli tomuhle někdo zavrhne celou Cubase, tak takovýmu neni pomoci a neví, o co přichází. Já dělám s Cubase už od verze 1 na starym ATARI ST, MIDI používám hodně, všechny party nahrávám živě, ručně pak edituju a nikdy mě ani nenapadlo, že bych měl kvůli nějaký ne-okamžitý reakci na změnu v MIDI při psaní / editaci celou Cubase jako takovou zavrhnout. Nejspíš je to i proto, že vždycky přesně vim jaký noty potřebuju, napíšu je, PLAY, poslechnu, opravim, PLAY atd.
Ale pokud někdo chce "hrát" myší, FruityLoops jsou pro něj asi ideální...
Cubase SX 3.1.1(914), Windows XP SP2
Audiophile 24/96
ASUS P4T-E, Pentium IV 1,6GHz(@1,9), 1GB RIMM, Matrox G550 (2x19" IBM P92)

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

automation

Příspěvek od bassline » 13 úno 2006 12:33

Johnny: Mam na mysli to, ze pri zmene automatizacnej krivky nejakeho parametru, mi nasledujuce 2-3 opakovania loopu automatizaciu toho parametru cubase ignoruje...a je jedno ci mam neustale spusteny play, alebo to stopnem a znovu spustim...

Uživatelský avatar
Johnny B
Příspěvky: 19
Registrován: 11 úno 2006 18:00

Re: automation

Příspěvek od Johnny B » 13 úno 2006 12:55

bassline píše:Johnny: Mam na mysli to, ze pri zmene automatizacnej krivky nejakeho parametru, mi nasledujuce 2-3 opakovania loopu automatizaciu toho parametru cubase ignoruje...a je jedno ci mam neustale spusteny play, alebo to stopnem a znovu spustim...
V jaký verzi Cubase?

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

...

Příspěvek od bassline » 13 úno 2006 12:58

SX3, detailne cislo verzie spamati neviem...

Uživatelský avatar
Johnny B
Příspěvky: 19
Registrován: 11 úno 2006 18:00

Příspěvek od Johnny B » 13 úno 2006 13:15

Mno automatizace ve VST Instruments reaguje hned; teď jsem si schválně zkusil "za jízdy" měnit křivku hlasitosti VST instrumentu vždy "kousek před" a reaguje to správně.
Mno a pokud jde o editaci v Editoru (Key Editor), tak jsem si teď zkusil za jízdy kreslit Modulation a hle - opět vše bez problémů.
Anebo ti nerozumim...

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

...

Příspěvek od bassline » 13 úno 2006 14:47

Zmenim krivku v automation subtrack-u, prehraje to...ale pocas nasledujuceho a dalsieho opakovania toho isteho loopu automatizacia nefunguje...po 3 opakovani vsak uz zase zacne....

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 13 úno 2006 14:50

jedna vec me na cubase docela brutalně prudí (možná že mi s tím někdo pomůže)
nejde vyexportovat všechny stopy (midi,fx - a audio vcetne) najednou a zvlášt(separovat je)... je tam sice funkce export selected channels, jenomze se vyrenderují jenom audio stopy ale vstcka naroubovaná na midi ne
jde to nejakým způsobem???

Uživatelský avatar
Johnny B
Příspěvky: 19
Registrován: 11 úno 2006 18:00

Re: ...

Příspěvek od Johnny B » 13 úno 2006 15:07

bassline píše:Zmenim krivku v automation subtrack-u, prehraje to...ale pocas nasledujuceho a dalsieho opakovania toho isteho loopu automatizacia nefunguje...po 3 opakovani vsak uz zase zacne....
Nemůžu potvrdit - vše funguje jak má (SX 3.1.1.914)
Kdyžtak přilož screen, a? máme jistotu, že oba mluvíme o to samym...

Uživatelský avatar
Johnny B
Příspěvky: 19
Registrován: 11 úno 2006 18:00

Příspěvek od Johnny B » 13 úno 2006 15:12

Fractal píše: nejde vyexportovat všechny stopy (midi,fx - a audio vcetne) najednou a zvlášt(separovat je)???
Zajímalo by mě "proč" to potřebuješ?

Odpovědět