Otazky na cubase

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 11 říj 2006 11:04

gunsenroses píše:zdravim mam zopar otazok :
mam Cubase LE

3.Ako dohrat urcitu cast stopy ? priklad : nahravam track3 a v polke sa seknem. neviem donutit, aby zacal nahravat od URCENEHO miesta ...
Letmým střihem.
podrobnosti u Cubase LE dohledej v manuálu
Takto to probíhá v Cubase VST32 v5:
Nastavím levý kurzor na místo střihu
Zapnu tlačítko letmého střihu na základním panelu (kde je play, převíjení atd)
Vrátím kurzor přehrávání o něco dřív a spustím PLAY (opravdu play, nahrávání pak začne automaticky) a začnu hrát o něco dřív s původní nahrávkou.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 11 říj 2006 11:55

Jinak můžeš začít v nové stopě a ten kus pak přesunout na potřebnou pozici té stopy... Je to pohodlnější, nicméně PUNCH IN používám taktéž.

Uživatelský avatar
Symphonic
Příspěvky: 402
Registrován: 05 lis 2006 21:15

Příspěvek od Symphonic » 07 lis 2006 20:31

Chtel bych se zeptat: pouzivam dost notebook bez midi klavesnice, je v cubase mozne "hrat" na klavesnici notebooku - alespon neco jako ma Ableton: ze zmacknu "a" zahraje to notu c nastrojem vybraneho tracku, zmacknu "s" zahraje notu d atd. (pripadne v jake verzi cubase, pouzivam jakousi archaickou SE verzi). Diky.

Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Příspěvek od BS » 08 lis 2006 10:50

Zkus tohle Bome Mouse Keyboard. a takhle to nastav proCubase SX.

Uživatelský avatar
Symphonic
Příspěvky: 402
Registrován: 05 lis 2006 21:15

Příspěvek od Symphonic » 09 lis 2006 21:08

Diky za informaci.

Jeste by me zajimalo - existuje demo na Cubase 4? Nemyslim nejaky crack, ale normalni demo, treba bez SAVE a s nejakymi omezenimi, jak to obvykle byva. Nejak jsem ho nemohl najit.

Solarfall
Příspěvky: 1139
Registrován: 20 bře 2004 09:51

Příspěvek od Solarfall » 09 lis 2006 21:30

Neexistuje. ani crack ani demo.

Kostka
Příspěvky: 7
Registrován: 21 bře 2006 18:46

Příspěvek od Kostka » 15 pro 2006 14:51

Ahoj! Velmi bych prosil o radu.
Začínám v Cubasu a ve funkcích, který potřebuju, jsem zhruba zorientovanej. Při prozkoumávání jsem narazil na funkci Warp samples a zajásal, protože jsem ji považoval za schopnou vyrovnat rytmické nepřesnosti jednotlivých partů, prostě tvořit kdekoli ve skladbě různé tempové "boule" tak, aby se přitom okolní místa (která zaznačím hraničními ryskami) vůbec neměnila.
Jenže teď začínám zjišťovat, že to tak asi úplně není. Když udělám kýženou změnu, pozoruju, že se lehounce mění i okolí, které je přitom za vymezenými hranicemi rysek. Jestli se vyjadřuju dobře. Vůbec nechápu, čím to je, stává se to, i pokud dané místo vyseknu jako samostatný event a pracuju pouze s ním. I po jeho oddělené úpravě se změní veškeré okolí, což mi nejde na rozum.
Zřejmě ta funkce je k něčemu trochu jinému.
Rád bych se každopádně zeptal, existuje-li - ať v Cubasu či jinde - nějaká možnost, jak rytmické opravy v nahraném audiu dělat. Nemyslím paušální kvantizaci, jde mi o konkrétní opravy třeba na jediném místě v dlouhé sekvenci skladby...
Děkuju moc.

Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Příspěvek od BS » 18 pro 2006 10:21

Kostka píše:Ahoj! Velmi bych prosil o radu.
Začínám v Cubasu a ve funkcích, který potřebuju, jsem zhruba zorientovanej. Při prozkoumávání jsem narazil na funkci Warp samples a zajásal, protože jsem ji považoval za schopnou vyrovnat rytmické nepřesnosti jednotlivých partů, prostě tvořit kdekoli ve skladbě různé tempové "boule" tak, aby se přitom okolní místa (která zaznačím hraničními ryskami) vůbec neměnila.
Jenže teď začínám zjišťovat, že to tak asi úplně není. Když udělám kýženou změnu, pozoruju, že se lehounce mění i okolí, které je přitom za vymezenými hranicemi rysek. Jestli se vyjadřuju dobře. Vůbec nechápu, čím to je, stává se to, i pokud dané místo vyseknu jako samostatný event a pracuju pouze s ním. I po jeho oddělené úpravě se změní veškeré okolí, což mi nejde na rozum.
Zřejmě ta funkce je k něčemu trochu jinému.
Rád bych se každopádně zeptal, existuje-li - ať v Cubasu či jinde - nějaká možnost, jak rytmické opravy v nahraném audiu dělat. Nemyslím paušální kvantizaci, jde mi o konkrétní opravy třeba na jediném místě v dlouhé sekvenci skladby...
Děkuju moc.
No nejlepsi asi bude pouzit nuzky a strihat., popr. v cubase audio editoru (je mozny ze se to jemnuje sample editor, ted presne nevim) si to rozsekej na slices a pak presouvej ty slices.

Kostka
Příspěvky: 7
Registrován: 21 bře 2006 18:46

Příspěvek od Kostka » 23 pro 2006 00:04

No dobře, díky, zkusím se s tím nějak poprat sám.
Ale mám ještě jednu poznámku. Cubase je schopen zobrazovat nahraný záznam zcela přesně, ale zasahovat do něj, tedy stříhat, přesouvat a podobně lze jen s přesností na 200 samplů. Je to možné?
Vy mi řeknete, že 200 samplů co do přesnosti umístění nic není, budete mít pravdu, nicméně
a) je mi to divný z principu
b) občas to může opravdu vadit, podle mě.
Máte k tomu něco? :-)

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 23 pro 2006 00:07

kostka : je to hlupost .. mozes strihat presne na sampel .. mozno mas zapnute snapovanie na nulu (zero cross)

Kostka
Příspěvky: 7
Registrován: 21 bře 2006 18:46

Příspěvek od Kostka » 23 pro 2006 15:52

Napsal jsem to asi trochu nepřesně, tak to doplňuju.
Ano, v režimu editace eventů je možné stříhat a přesouvat v rámci eventu s přesností na sampl. Ale v režimu editace projektu, kde myší přetahuju jednotlivé eventy, tam s takovou přesností pracovat nemůžu.
Dejme tomu, že funkcí split rozseknu jeden event na dva a ten druhý chci posunout o padesát samplů dopředu. Nejde to.
V helpu se dočítám o funkci snap, ale její button se mi daří najít jen v editaci midi eventů, ne v editaci celého projektu.
A co se týče midi - objevená funkce snap mi sice umožňuje posouvat už trochu přesněji než o 200 samplů, ale i tak možnost zoomu končí podivně brzy, takže drobné rozlišení už není možné a když chci přesouvat nějaký tón, jde to pořád jen po skocích v řádu desítek samplů.
Asi by mi pomohl český návod, než se drbat s jednotlivými požadavky takhle na fóru, ale chtěl jsem se jen zeptat - jestli to je fakt takhle normální, anebo někde dělám chybu.
Díky
Naposledy upravil(a) Kostka dne 24 pro 2006 11:36, celkem upraveno 1 x.

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 24 pro 2006 00:49

Kostka : aj v projekte mas snap hore v okne ..

hmm .. teraz ma napada . ty chces presuvat midi alebo audio ? midi ma svoje rozlisenie a nebudu to sample ..

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 04 úno 2007 23:07

Ahoj. Tak jsem teď narazil na takovou blbost, že mi pěkně zamotala hlavu a nevím jak z toho ven. Týká se to nahrávání MIDI stopy. Mám nahranou MIDI stopu řekněme s klavírním sólem, chci změnit jen nějaká špatně nahraná místa přímo v key editoru. Jak mám nastavit Linear Mode Record (takové to mix, replace, normal atd)? Zkoušel jsem snad všechny možnosti a bez úspěchu. Jedá se mi o to, že v momentě když dám record a začnu hrát přepíše se mi nahrávané místo nově zahranými notami. Pozor nejedná se o smyčku, ale o normální nahrávání při kterém manuálně zmáčknu Record. Zatím se mi vždy noty do partu přidaly a staré nevymazaly. Možná je třeba něco ještě zapnout v preferencích. Fakt nevím.

Mám Cubase4, tak doufám, že není problém v ní... Na starších verzích Cubase jsem používal.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8803
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 04 úno 2007 23:20

tim popisem si mi taky dost zamotal hlavu.. ja mam bezne vybrano normal v linear a mix v cycle record modu ;)
kdyz ti to nebude chodit, napadla me alespon takova provizorni metoda - nahravat do novy stopy...

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 05 úno 2007 00:44

no malo by tam byt asi MIX .. v starych cubase tam bolo OVERDUB a REPLACE ..

Odpovědět