Otazky na cubase

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 15 led 2008 18:23

ekeaze : jasne .. prida sa do poolu a spravi audiostopu s tym .. je to sikovne ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 16 led 2008 08:28

2Shodan: nejen jednodušší a ryclejší, ale v zásadě jediné smysluplné :-)

P.

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 22 led 2008 21:16

mam bazarovou nabidku na cubase studio 4 ... prej je ale bohuzel uz zaregistrovany... bude to nejaky problem pri upgrade na vyssi verzy kdyz bych chtel casem?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 29 led 2008 10:46

Já bych měl dotaz, kterej tady určitě již padnul, ale 33 stránek je nad mé usilí procházet. Jsem momentálně kvůli místu bez mixážního pultu. Nutně potřebuji vyřešit připojení HW kompresoru a exciteru do Cubase přímo přes I/O vstupy. Prosím, jde to nějak, jako HW insert... 1+2 I/O na kartě bych chtěl mít trvale zapojené pro nahrávání a monitoring. Další ch 6 I/O je k dispozici, akorát prostě nevim, jak to udělat... podotýkám, že bych HW chtěl používat stejně pohodlně jako VST (nechtěl bych nahrávat novou efektovanou stopu). Jde to?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 29 led 2008 11:03

2delay: podle verze Cubase, ale nepředpokládám, že by se jednalo o něco míň než SX3. Zase bohužel v téhle verzi jsem to ještě nezkoušel (není HW), takže jen teoreticky nástin na základě verze VST/32.

Je potřeba aktivovat požadovaný počet VST vstupů a Sběrnic. Pak ve VST Mixeru routuješ požadované signály z audio stopy (audio stop) do výstupu (Sběrnice) jiného než Main. Poté je třeba mít jednu (nebo více) audio stop prázdných, jejichž vstupy nastavíš na ty HW vstupy, kam je zapojen výstup externího efektu (kompresor, exciter). Tím pádem ti do výsledného mixu poleze pouze efektovaný zvuk (je potřeba samozřejmě mít tu prázdnou stopu Record Ready a zapnutý Monitoring, aby byl ten efektovaný signál slyšet). SX3 by měla umět i "zpozdit" celý projekt podle vlastní latence toho HW efektu, myslím, že se to dá v menu nastavit.

Jsem tady k dispozici pro dodatečné dotazy, pokud není něco jasné :-)

P.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 29 led 2008 11:23

pavlii: Díky, chápu. Takhle je to jasný jak facka. Asi jsem myslel, že to jde ještě jinak. Ale asi ne... Díky.

rastika
Příspěvky: 249
Registrován: 06 úno 2006 18:10

Příspěvek od rastika » 29 led 2008 11:33

presne ako pise pavlii mam tak zapojeny kompresor.pouzivam SL2 verziu
kartu 4 IN /OUT STEREO.danu stopu poslem napr na 2out stereo do efektu
vystup z efektu na 1 in stereo a stopu uz komprimovanu nahram aj s efektom
ktora je routovana na main. vsetko ide ok len z latenciou je problem.
ako sa to da riesit?vo vyssej verzii sa hardwarove efekty aj to len urcity pocet daju priradit tusim aj na insert ale akym sposobom to neviem

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 29 led 2008 11:43

2rastika: zrovna do tohohle momentu jsme se s delayem dostali, ale tipuji, že ve verzi SL2 to nebude :-( takže pro SX3:

ve VST Connections (menu Devices) je záložka External FX, kde nastavíš routování stejné jako ve VST Mixeru (tedy jaká BUS je přiřazená tomu HW efektu) a do kolonky Delay zadáš jeho zpoždění - to bys měl zjistit z manuálu

Jenomže AFAIK tohle je featura až od verze SX3......

2delay: jinak to nejde a ani by to IMHO nemělo smysl, protože takhle je to principielní a nejjednodušší a nejlogičtější.

P.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 29 led 2008 11:47

2rastika: ještě dodatek - hození efektu na insert rozhodně nevyřeší problém s latencí :-) jinak řešení (otrocké, ale když to neumí SW, tak mě nic lepšího nenapadá) je asi takové, že všechny stopy, kromě té, kterou chceš efektovat externím HW FX, posuneš dozadu o hodnotu latence toho externího FX. V něm se původní signál (který neslyšíš) zpozdí, takže na výstupu mixu je vše OK. Tohle je ale řešení IMHO pouze pro typ "insert", tedy standardní použití pro COMP, EQ apod. Je-li potřeba přimíchávat efektovaný signál k původnímu, musela by se asi zdvojit ta původní audio stopa a jedna posunout podle latence dozadu - spolu s ostatními stopami. Efektovala by se pak jako insertem ta druhá.

P.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 29 led 2008 11:52

No, to je pěkná pakárana :-)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 29 led 2008 11:55

Já teda nevim, jakou tyhle HW mašiny tak mívaj latenci, ale za předpokladu, že moje zvukovka má třeba 7.7 ms na vstupu, a dbx kompressor 10 ms, tak mám nastavit ten delay pro příslušný BUS 2.3 ms? :-) Myslím, že tohle by nikdo neřešil, takže mi z toho logicky vyplívá, že ta latence u HW bude asi vyšší...
No, a když chci kromě compressoru mít v signálovce i exciter (zároveň) nebo EQ a každej ten krám má jinou latenci??? He...:-)

rastika
Příspěvky: 249
Registrován: 06 úno 2006 18:10

Příspěvek od rastika » 29 led 2008 12:00

no ja si nastavim efekt na danu stopu nahram kusok. posuniem voci povodnej
stope vypocujem.ked je vsetko ok tak nahram celu stopu.je to problem len
v reale za behu posudit ci je ten efekt taky ako chcem mat.ale da sa to tak
aj ako ty pises.hovoris ze hodnota latencie by mala byt napisana v manuale
harwaroveho efektu?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 29 led 2008 14:02

delay : Od Verzii 3 mas externe efekty .. priradis vstupy vystupy , kde ten efekt je .. a potom ho uz pouzivas ako interny .. latencie kompenzuje priamo host ..

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 29 led 2008 14:13

Během pár dnů... hned jak bude volněji du na to... Díky.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 29 led 2008 15:31

2Pytkin: není pravda - musíš nastavit (viz můj popis ohledně záložky v External FX).

2Delay: ano, tamten postup je pěkná pakárna, ale pokud nemáš možnost kompenzovat latenci v SW, není jiné cesty ;-) dřív se také stříhalo nůžkama a moc pokusů dobrého střihu teda nebylo :-D
Jinal latenci nastavíš na těch 10ms - špatně sis můj popis přečetl, latence zvukovky s tím nemá co dělat.

2rastika: ano, obvykle jsem si tohoto údaje všimnul i v těch stručných popisech HW mašinek.

P.

Odpovědět